ralphie 25.02.11, 09:52 Niebawem minie 100 dni od wyborów samorządowych. Może jakieś małe zeznanie co już udało się spełnić z obietnic? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellish.monster Re: 100 dni 01.03.11, 23:18 Popatrz. Przed wyborami jakoś częściej tu zaglądali, nie...? :> Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: 100 dni 02.03.11, 08:40 Przyjmijmy wersję, że są... "zapracowani" ;) Dziś 101 dzień. Odbyły się 4 sesje rady. Moje odczucia po ich przeczytaniu to w sumie w gminie jest dobrze i nie wiele trzeba robić. Poza roszadami w komisjach ;) Wydaje się też, że priorytetami w gminie są kanalizacja i wodociągi (to rozumiem) ale i cmentarz... hmmm. Komunikacja jakby sprawa wtórna. Rzuca się w oczy zeznanie Wójta bodajże na II sesji, trochę się "naspotykał" w sprawach imho nie mniej ważnych. Co mnie zaskoczyło, Wójt spotkał się z deweloperami upominając, aby nie wydzielali działek małych. W studium stoi jak byk, wydzielane działki mają mieć min. 1500m2. Kto zatem wydaje pozwolenia na wydzielenie działek mniejszych niż jest to w studium i planach zagospodarowania? Zerkając tu: Uchwały rady - ma wrażenie, jakby działo się jeszcze mniej. Uchwała w sprawie wynagrodzenia Wójta. Wydaje mi się, że stawki były zamrożone przez długi czas, przynajmniej nie rzuciło mi się w oczy by w poprzednich kadencjach było podnoszone. Ale budzi moje wątpliwości dodatek za wysługę lat. Taki dodatek powinien być za lata w pracy dla danego pracodawcy, tu umownie powiedzmy gmina chyba, że ustawa stanowi inaczej. Rozważmy przypadek naszego obecnego Wójta. Poprzednia praca dla Powiatu, staż rósł, teraz dla gminy, czy lata pracy w Powiecie liczą się do wysługi w Gminie? Skrajny przykład czysto hipotetyczny. Załóżmy, że przyszłe wybory na Wójta wygrywa rzemieślnik prowadzący własną działalność przez 20lat. Pracował dla siebie nie gminy. Jako Wójt, czy będzie dostawał dodatek za te 20lat pracy dla siebie od gminy? Troszkę to kuje w oczy ;) To tak z moich osobistych odczuć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: 100 dni 02.03.11, 23:27 Ralphie apropos małych działek - niestety Polak potrafi... jeśli zapis w planie mówi o 1000-1500 m2 to Polak w myśl zapisów ustawy może wydzielić działkę bez oglądania się na studium i plany gdy działka ma służyć obsłudze budynku mieszkalnego. Tak więc... budujesz domy jak developer na średniej działce powiedzmy 3000 m2 - domów około 8-10 tak by nie przekraczały 20-30% powierzchni biologicznie czynnej i... po wybudowaniu w myśl ustawy wydzielasz 10 działek po 300 metrów. A wszystko w imieniu prawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: 100 dni 19.03.11, 22:02 nie do końca rozumiem. Kto w takim razie wydaje developerowi pozwolenie na budowę tak dużej liczby budynków na działce? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: 100 dni 19.03.11, 23:49 Pozwolenie na budowę wydaje oczywiście Starosta, ale podział geodezyjny w tym wydzielenie działki o której mówie, to już działka (nomen omen) wójta... Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: 100 dni 04.03.11, 00:13 > Ale budzi moje wątpliwości dodatek za wysługę lat. Taki > dodatek powinien być za lata w pracy dla danego pracodawcy, tu umownie powiedzm > y gmina chyba, że ustawa stanowi inaczej. Rozważmy przypadek naszego obecnego W > ójta. Poprzednia praca dla Powiatu, staż rósł, teraz dla gminy, czy lata pracy > w Powiecie liczą się do wysługi w Gminie? Ktoś kiepsko odrobił prace domowe, zwłaszcza mieszkając w Wieliszewie ;) Cytat z prywatnej strony Pawła: Od 2003 roku pełnię funkcję kierownika Gminnego Centrum Informacji a od 2006 Referatu Informacji i Promocji. Więc staż jest całkiem niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: 100 dni 04.03.11, 07:37 e-legionowo napisał: > Ktoś kiepsko odrobił prace domowe, zwłaszcza mieszkając w Wieliszewie ;) Racja! O tym zapomniałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: 100 dni 02.03.11, 23:24 Zaglądają.... ale po 20-40-80 pytaniu do wójta zaczynam odnosić wrażenie, że już na wszystko odpowiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: 100 dni 03.03.11, 07:39 pawelkownacki napisał: > Zaglądają.... ale po 20-40-80 pytaniu do wójta zaczynam odnosić wrażenie, że ju > ż na wszystko odpowiedziałem. Pawle, dlatego też proponuję wydzielić trochę przestrzeni na jakimś serwerze i "postawić" gminne forum z podkategoriami adekwatnymi do wydziałów w urzędzie. Nie będziesz musiał odpowiadać na wszystkie pytania osobiście - są od tego ludzie. Bo w przeciwnym wypadku... "zajeździmy" naszego Wójta :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: 100 dni 03.03.11, 19:48 Ralphie wszystko zmierza ku interaktywności strony i tematów na niej poruszanych, a nawet interaktywności pytań do wójta... Odpowiedz Link Zgłoś