igor_krajnow 27.04.12, 19:33 Dzięki staraniom wójta gminy już od 4 maja, w wybranych kursach, linia L-9 będzie objeżdżała Górę. Z Nowodworskiej skręci w Dworcową, potem w Leśną i Rzeczną wróci do Nowodworskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralphie Re: L-9 objedzie Górę 04.05.12, 10:30 Wszystko fajnie, że prośby Wójta zapewne wynikłe z potrzeb mieszkańców są uwzględniane ale parę uwag do komunikacji w gminie jako takiej: 1. L-9 do NDM - ilość kursów - 6 w ciągu doby - kurs co c.a 3h, 2. Pozostałe L-9 kończą trasę przy Wodociągu, Plaży lub w Komornicy - naprawdę nie ma potrzeby dla pozostałej części gminy? 3. Przykładowy czas przejazdu dla Skrzeszewa do PKP Legionowo: - L-9 - 36min, - rower - 30min, - auto - 10 - 15min, "Krążenie" autobusów na pewno uszczęśliwi więcej osób ale znacząco wydłuży czas jazdy. 4. L-10 uszczęśliwia znów tylko Wieliszew i Wodociągi w ilości 4 kursy na dobę. Z czego wynika taki układ komunikacji w gminie? Troszkę to wygląda tak, że mieszkańcy zachodniej i środkowej części gminy nadal muszą liczyć na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_krajnow Re: L-9 objedzie Górę 04.05.12, 11:30 Trochę przeczysz sam sobie. Najpierw piszesz, że to źle, że autobusy "krążą", uszczęśliwiając mieszkańców ale wydłużając czas przejazdu, a potem piszesz, że jednak "krążą" za mało po zachodniej i środkowej części gminy. Wydłużenie kursów do NDM oraz objeżdżających Górę świadczy o tym, że właśnie gmina myśli o tych mieszkańcach tak żeby nie byli zdani tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: L-9 objedzie Górę 04.05.12, 14:39 Nie przeczę tylko stawiam pytanie, czy te 6 kursów dziennie dla pozostałych mieszkańców jest wystarczające? "Krążenie" jest bardziej dokuczliwe ale właśnie w tej najbardziej skomunikowanej części stąd przykład z rowerem i autem. Do myślenia gminy o mieszkańcach nie mam zarzutów tylko do sposobu rozwiązania. Mamy sporo kursów "krążących" w zasadzie w jednej okolicy. Cztery kursy L-10 w tym przypadku zdają się być linią przyspieszoną, a L-9 zadyszki dostaje. ;) Czy nie lepiej byłoby ustalić kilka wersji tras minimalizując "krążenie" poszczególnych kursów, zmniejszając tym samym czas podróży i rozdzielając je na L-9 i L-10? - oczywiście w zgodzie z oczekiwaniami mieszkańców. Być może wyjdzie więcej "kilometroczegośtam". Wybrany przykład: Aby pojechać do Wawy pociągiem S-9 z PKP Legionowo o 6.14, o 5.28 muszę stać już na przystanku (plus dojście do przystanku), autem powinienem ruszyć najpóźniej 5.59. Drobna różnica ale przy dzisiejszym trybie życia znacząca. Finansowo opcja z autem wychodzi drożej ok. 30zł miesięcznie przy godzinowym zysku 12h/miesiąc. ;) Inny przykład. Tym samym L-9 (5.28) chcę dojechać do PKP Michałów i zdążyć... nie zdążę, odjechał 6 min temu ;) Następny za godzinkę... ;) A może po prostu niech L-9 obsługuje jedną część gminy, a L-10 drugą, zgrywając się z rozkładem S-9 na 3 przystankach na terenie gminy? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki Re: L-9 objedzie Górę 05.05.12, 10:40 Ralphie, czemu mówisz o 6 kursach, skoro ta liczba wynika z rozkładu świątecznego. W pracujące dni takich autobusów jest... 14 dziennie. Pamiętaj również, iż od pewnego miejsca w gminie głównym ośrodkiem, do którego dążą mieszkańcy jest Nowy Dwór Mazowiecki. Nie jest naszą rolą zapewnienie szybkiego dojazdu mieszkańców NDM do SKM w Legionowie, ale zapewnienie dojazdu naszym mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki PS - Re: L-9 objedzie Górę 05.05.12, 10:46 PS. Przerobionych zostało wiele zmian rozkładu, ale wybacz wszystkim do wszystkiego nie podpasuję. Nie mieszkasz w naszej gminie od niedawna to zapewne pamiętasz, sytuację przed ZTM i te 12 h jest niczym. Czy w 30 złotych mieścisz też brak opłat za parking, albo jeśli nic nie płacisz brak stresu związany poszukiwaniem miejsca na coraz bardziej zatłoczonym parkingu w Legionowie. Linia L10 jest tylko linią uzupełniającą dla przeszło 8 tysięcy mieszkańców Wieliszewa, Łajsk i Michałowa. Zaś linia L-9 ze swoimi wariantami ma zapewnić obsługę podstawowych potrzeb Mieszkańców całej gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie PS - Re: L-9 objedzie Górę 07.05.12, 14:40 W takim razie "nawalił" rozkład na stronach ZTM. Sprawdzałem rozkład w poniedziałek (30.04) i piątek (2.05) i było tylko 6 kursów L-9. Chyba, że ZTM potraktował te dni robocze jako świąteczne. Dziś widzę więcej. Wydaje mi się, że sytuacja sprzed ZTM była korzystniejsza dla tej drugiej części gminy. PPKS NDM utrzymywał zdaje się, dwa kursy w każdej godzinie, przynajmniej w godzinach szczytowych. Fakt, że autobus też kluczył, a podróż trwała 45min. A może tak jak jest teraz jest dobrze dla tej części gminy... nie wiem, zainteresowałem się komunikacją w swojej okolicy po tym jak usłyszałem, że do nas teraz "nie ma jak dojechać", co mnie mocno zdziwiło. I rzeczywiście kursów jakby mniej, a do pewnej granicy cała stada. Inna sprawa, że autobusy wożą po kilka osób (piszę co widzę), więc zainteresowanie spadło bądź z dobrobytu, bądź z innego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelkownacki PS - Re: L-9 objedzie Górę 07.05.12, 19:16 Ralphie zdecydowanie autobusów za PKS nie było więcej i na pewno nie było lepiej. Po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak kiedyś było z 8 autobusów a teraz jest 14 i za 2 razy taniej to przecież mogłoby być 28, gdyż tyle jest w Wieliszewie i Łajskach. Proszę jednak o umiar, gdyż jak autobus jeździł przy wiadukcie w Skrzeszewie to ul. Kościelna narzekała, teraz jak skierowaliśmy autobus przy szkole w stronę ul. Kościelnej to frekwencja skoczyła prawie o 100 procent. Niektórym wydłużyła się droga do przystanku, ale raczej nie zdołasz udowodnić, iż pogorszyliśmy sytuację pasażerów w zachodniej części gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_krajnow PS - Re: L-9 objedzie Górę 08.05.12, 10:12 30 kwietnia i 2 maja obowiązywały rozkłady świąteczne. Odpowiedz Link Zgłoś