wuefka Minimani, minipedi 27.07.08, 18:13 "To jest Ameryka, a Ameryka ma bzika na punkcie urody, dbania o siebie, zdrowia, diety i witamin." Gdybym w życiu wycieczki Amerykanów nie widziała, to bym może uwierzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
xplict Minimani, minipedi 27.07.08, 18:15 proponuje jeszcze usluge pakietowa: salon dla pociechy, wizyta u psychiatry dla rodzica, ktory wpada na tak cudowny wprost pomysl:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
anty_lex Minimani, minipedi 27.07.08, 18:22 rośnie nam pod bokiem ogromna grupa konsumentów na amerykańską modłę Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 23:40 polskie akcje przed pierwsza komunia ida w tym wlasnie kierunku. Jak to dobrze, ze moja corka miala normalne dziecinstwo, mogla sie wspinac na drzewa i skakac po kamieniach w rzece, mogla tarzac sie z psem na trawie i miec podarta sukienke. Teraz ma 16 lat, umie gotowac, dobrze sie uczy, ma normalne kontakty z rowniesnikami, smieje sie z tego co ja smieszy i nie musi sie obawiac, ze od tego zrobia sie jej zmarszczki Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa [...] 27.07.08, 18:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 20:36 rozumiem, ze to nawiazanie (i to w dobrym gatunku) do "Jesieni w Pekinie"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream zafunduj jej silikony. 27.07.08, 21:42 niezła paranoja, co? jeszcze ciepłe gó.., prosto z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 23:44 sa calkiem dobrze zrobione staniczki z wkladem zelowym, podobno bardzo realistyczne, w idzialam takie w angielskich sklepach dla dziewczatek w tym wieku w desenie disnejowskie, np Bambi czy inny Krol Lew :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zabers Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 08:47 Czy ktoś sie nie orientuje gdzie w Polsce można zrobić > zabieg imputacji piersi dla 8letniej dziewczynki? Nie, ale Tobie przydałaby się imputacja mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
muchako Chciwość - Bóg Ameryki 27.07.08, 18:47 Reszta się nie liczy. Traktujesz własne dzieci jak króliki a może chcesz przehandlować własną matke? Ameryka jest dla ciebie. Honor, uczciwość, życzliwość idą odstawke gdy miliony wiernych padają na kolana przed zielonym Bogiem Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
po_drugiej_stronie_lustra Re: A maja takze depilacje woskiem? 27.07.08, 20:30 Woskowanie, jak napisali w tekście, to chyba nie polerowanie woskiem, tylko właśnie depilacja. Miałam praktyki w Sephorze i zastanawiałam się czasem, kto kupuje te wszystkie kosmetyki dla dziewczynek. A później poznałam panią, która na ósme urodziny dziewczynki (koleżanki jej córki) powiedziała, że nie kupi jej zabawki, czy kredek (tak jak prosiła córka), tylko to opisane w tekście pudełeczko z kosmetykami, bo na pewno się ucieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil922 Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 20:16 A co w tym złego, że chodzą do SPA ? Wszyscy profesorowie wychodzą z założenia, że to co np. 30 lat temu byłoby nie do pomyślenia (pomijam fakt, że wtedy jeszcze SPA nie istaniały, a przynajmniej nie w obecnej formie), nie do pomyślenia na zasadzie "nie, bo nie" - jest złe i trzeba tego unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonooka1006 Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 21:04 Szkoda, że inteligencja, wrażliwość, wiedza, wartości, pewne zasady, traktowanie drugiego człowieka z szacunkiem przestaje się liczyć. To jest złe. Liczy się wygląd, kolejny kosmetyk, kolejny ciuch, młody wygląd od 2- 100 roku życia, pozory, pozory i jeszcze raz pozory. Szkoda, że tak wiele osób coraz piekniej wygląda ale nie staje się przez to piękniejszymi ludźmi (bardziej wartościowymi)... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.dream szacunek Zielonooka. Dobrze to ujęłaś. 27.07.08, 21:46 pedał może przez chwilę się zastanowi. O ile zrozumie te trudne słowa w Twoim przekazie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
homard do vanilla 27.07.08, 22:24 a co do tego maja homoseksualiści ? Fakt woskowanie małych dzieci to przesada ...zresztą co można woskować u 8 latki ? Z drugiej strony rodzic ktory prowadza takie dziecko do salonu spa to zbty rozsadny nie jest, bo pół biedy jesli samo dziecko pod wpływem innego dzeickaka wymusi... rozumiem nastolatka lat 13-15 jakies problemy z cera czy jakis tam manicure...Bo czym innym jest malowanie się 8 latek w domu w ramach zabawy a co innego praowadzanie do spa...zeby wygladły "sexy"...wogole to słowo przez klawiature nie przechodzi w odniesieniu do 8 latek...bo jak niby dziecko moze byc pociagajace...Potem mamy 13 letnie wampy wygladajace na 20...ale z psychika 13 latek...nalezy o tym pamiętac Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Szkoda czasu na dyskusję 28.07.08, 08:26 z idiotą, który używa słowa pedał jako epitetu. Odpowiedz Link Zgłoś
makaj.pl Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 22:56 Świetny komentarz. Na szczęście, jak widać, jeszcze nie wszysyc tacy są. Jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 23:49 zielonooka1006 napisała: > Szkoda, że inteligencja, wrażliwość, wiedza, wartości, pewne zasady, > traktowanie drugiego człowieka z szacunkiem przestaje się liczyć. Tylko dlatego, że masz pomalowane paznokcie? Wiesz, ja chodziłam do szkoły niemal 30 lat temu i wtedy TAKZE dzieci oceniały inne dzieci na podstawie wyglądu, posiadanych zabawek (na topie były lalki Barbie przysyłane przez ciocie z Ameryki) i strojów. Nie przesadzajmy z tą histerią. Dziecko z pomalowanymi na różowo paznokciami i pachące czekoladą to nie żadne monstrum pozbawione wrażliwości i współczucia. Kto w to wierzy, ten nie umie spojrzeć głębiej niż pozory, zewnętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 06:14 nessie-jp napisała: > zielonooka1006 napisała: > > > Szkoda, że inteligencja, wrażliwość, wiedza, wartości, pewne > > zasady, traktowanie drugiego człowieka z szacunkiem przestaje > > się liczyć. > > Tylko dlatego, że masz pomalowane paznokcie? > > Wiesz, ja chodziłam do szkoły niemal 30 lat temu i wtedy TAKZE > dzieci oceniały inne dzieci na podstawie wyglądu, posiadanych > zabawek (na topie były lalki Barbie przysyłane przez ciocie z > Ameryki) i strojów. No to chyba chodziłaś do dziwacznej szkoły. W mojej liczyło się przede wszystkim kto co sobą reprezentuje, a ciuchy, zabawki, gdżety to oczywiście dodatki. Jak ktoś miał problem z nauką to kompensował to sobie (jeśli rodziców było stać) ciuchami itp. > Nie przesadzajmy z tą histerią. Dziecko z pomalowanymi na różowo > paznokciami i pachące czekoladą to nie żadne monstrum pozbawione > wrażliwości i współczucia. > Kto w to wierzy, ten nie umie spojrzeć głębiej niż pozory, > zewnętrze. Zaraz, parę zdań wyżej piszesz, że te zewnętrze to podstawa ocen człowieka, dzieciaka w szkole. A teraz to już nie jest ważne? Może ustal poglądy ze sobą :-). Moim zdaniem to krzywda robiona dzieciakom przez głupich rodziców. A że takich nie brakuje to chyba oczywiste ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 08:53 nessie-jp napisała: > zielonooka1006 napisała: > > > Szkoda, że inteligencja, wrażliwość, wiedza, wartości, pewne zasady, > > traktowanie drugiego człowieka z szacunkiem przestaje się liczyć. > > Tylko dlatego, że masz pomalowane paznokcie? > > Wiesz, ja chodziłam do szkoły niemal 30 lat temu i wtedy TAKZE dzieci oceniały > inne dzieci na podstawie wyglądu, posiadanych zabawek (na topie były lalki > Barbie przysyłane przez ciocie z Ameryki) i strojów. > > Nie przesadzajmy z tą histerią. Dziecko z pomalowanymi na różowo paznokciami i > pachące czekoladą to nie żadne monstrum pozbawione wrażliwości i współczucia. > Kto w to wierzy, ten nie umie spojrzeć głębiej niż pozory, zewnętrze. > Najwyraźniej nie myślisz co piszesz. U dorosłych malowanie paznokci na ciemne kolory nie jest aktem neutralnym i związanym jedynie z estetyką (która zresztą jest wątpliwa, zazwyczaj, choć pewnie zależy od tego, jak makijaż komponuje się z całością wyglądu. Aczkolwiek w wielu kręgach uważany jest za wulgarny). Dzieci imutujące osoby starsze uczą się takich właśnie, wątpliwych postaw. Uczą się nie skromności i odpowiedzialności, ale krzykliwości graniczącej często z ordynarnością oraz tego, że wyrażać siebie trzeba poprzez sztuczność i kontrowersyjność. Być może Ty chcesz, aby Twoje dzieci tak się wychowywały, ja nie, i obawiam się, że tylko jeden wzorzec zachowania jest tutaj prawidłowy niestety. Po drugie, oczywiste niestety, makijaż u małych dzieci stwarza, moim zdaniem, dla nich samych zagrożenie ponieważ oddziaływuje prowokacyjnie (samym założeniem makijażu jest prowokacja wizualna...), tak więc... Wszystko jest kwestią gustu. Jedne panie przychodzą do pracy w japonkach i rybaczkach, z paznokciami na czerwono, inne w kostiumie, ze stonowanym makijażem, z butami zakrywającymi palce, pięty i upiętymi włosami. Przy czym dorośli są za siebie odpowiedzialni i samodzielnie podejmują decyzje. Dzieci nie. I to zasadnicza różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Minimani, minipedi 01.08.08, 12:32 Pytanie, czy pani w kostiumie ze stonowanym makijażem przez sam fakt stonowania tegoż staje się mądrzejsza i bardziej profesjonalna od pani w rybaczkach? Nie sądzę. Naiwnością grzeszy zarówno ten, kto uważa, że "bycie sexy" i pomalowane paznokcie są drogą do szczęścia, jak i ten, dla kogo ciemny garnitur i krawat przy 30-stopniowym upale są oznaką inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 09:40 Nie przesadzajcie, kiedys małe dziewczynki przebierały się "za mamę" malując się jej kosmetykami i zakładając jej buty. Teraz maja swoje własne kosmetyki. SPA dla małych dzieci to faktycznie przesada, ale nie rozdzierajcie szat nad cała resztą. Zreszta rodzic, który ma olej w głowie, będzie umiał córkę wychować. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 11:07 To prawda, i niech się dalej przebierają. Nie o to chodzi. Zupełnie czymś innym jest zabawa w przebieranki i bycie dorosłą w domu, z koleżankami czy samemu, a co innego salony piękności, SPA i tym podobne dla kilkuletnich dziewczynek. To pierwsze to zabawa, wyobraźnia, wygłupy, dzieciństwo. To drugie to zwulgaryzowanie dziecka, wymieszanie świata dorosłych ze światem dzieci, złe wzorce i ordynarny, fatalny sposób wychowania. Piszesz o tym, że mądry rodzic wychowa dobrze i znowu masz rację. Ale problemem nie są mądrzy rodzice, ale rosnąca liczba głupich rodziców, źle wychowujących swoje dzieci! Kilkuletni chłopcy, którym idioci kupują na komunię quady, kilkuletnie dziewczynki, które do komunii podjeżdżają limuzynami, a wcześniej mają kilkugodzinną wizytę w salonie piekności, dzieci, które przechodzą przez pół dnia przygotować wizualnych na zakończenie i rozpoczęcie roku... to wszystko wpisuje się właśnie w ten problem: dzieci zostają włączane w świat wyścigu szczurów, ordynarnej krzykliwości dorosłych, muszą być najpiekniejsze, mieć najlepsze buty, najpiękniejsze włosy, naj to... naj tamto. Materializm i wyścig, żeby pokazać się, zastawić, a nie dać się. To jest okropne, fatalne dla wychowania, po prostu niedorzeczne. I należy właśnie przesadzać i zwracać na to uwagę. Bo dzieci źle wychowane będą same źle wychowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 16:13 the_dzidka napisała: > Nie przesadzajcie, kiedys małe dziewczynki przebierały się "za mamę" > malując się jej kosmetykami i zakładając jej buty. Teraz maja swoje > własne kosmetyki. Otóż to. > SPA dla małych dzieci to faktycznie przesada, ale > nie rozdzierajcie szat nad cała resztą. A dlaczego przesada? Krzywda im się tam dzieje? Chyba każda mamusia jest zadowolona kiedy jej aniołek wygląda jeszcze bardziej słodko. Może w zaściankowej Polsce na taki biznes ludzie będą jeszcze patrzeć krzywo (bo ksiądz z ambony pogrozi palcem albo GW napisze paszkwil) ale w końcu ktoś wypełni tę nisze na rynku. A wtedy co powiesz córeczce, której już wszystkie koleżanki były w spa przed komunią, tylko Twoja nadal chodzi jak wieśniara, niewywoskowana i nieumalowana? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes przebierały sie za mamę 31.07.08, 00:14 > Nie przesadzajcie, kiedys małe dziewczynki przebierały się "za mamę" > malując się jej kosmetykami i zakładając jej buty a nie dążyły do bycia sexy. Dzidka, ty jesteś rozsądna osoba, nie żartuj w ten sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 10:15 zielonooka1006 napisała: > Szkoda, że inteligencja, wrażliwość, wiedza, wartości, pewne zasady, > traktowanie drugiego człowieka z szacunkiem przestaje się liczyć. To > jest złe. > Liczy się wygląd, kolejny kosmetyk, kolejny ciuch, młody wygląd od 2- > 100 roku życia, pozory, pozory i jeszcze raz pozory. Szkoda, że > tak wiele osób coraz piekniej wygląda ale nie staje się przez to > piękniejszymi ludźmi (bardziej wartościowymi)... Dziękuję za ten komentarz! Chciałem właśnie cos takiego napisać. Przywracasz mi wiarę w ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
zielonooka1006 Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 12:03 To ja Tobie i innym dziękuję, że potraficie dostrzec, co w tym artykule jest najważniejsze i zauważyć, co wokół nas się dzieje. Wiadomo, że wszystko się zmienia i my też się zmieniamy. I nie jestem przeciwniczką zmian. Tylko, że ja osobiście nie potrafię być obojętna na to, że tak wiele osób za ileś tam lat wejdzie w dorosłe życie i będą to ludzie kompletnie pogubieni, nie mający wewnętrznej siły do radzenia sobie z problemami. Bo życie to coś dużo więcej niż pomalowane paznokcie i włosy świeżo od fryzjera. Wiem, wiem, zaraz znajdą się osoby, które mnie tu zaraz ustawią, że nie mam racji, że po co się wtrącam. No cóż... moje dzieciństwo to lata 80-te. Mam wrażenie, że życie było wtedy prostsze, ale to Rodzicom zawdzięczam kręgosłup moralny, siłę, wiarę w ludzi, w świat, brak obaw jeśli chodzi o zmiany... To nie 3 lub 6-letnie dzieci są tu winne. One jeszcze nie wiedzą, czym jest życie. Szkoda, że ich rodzice traktują ich przedmiotowo... przedmioty mogą być ładne i cieszyć innych, ale czy będą szczęśliwymi ludźmi ? Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 16:05 zielonooka1006 napisała: > No cóż... moje dzieciństwo to lata 80-te. Mam wrażenie, że życie > było wtedy prostsze, ale to Rodzicom zawdzięczam kręgosłup moralny, > siłę, wiarę w ludzi, w świat, brak obaw jeśli chodzi o zmiany... Tak, tak, lata '80-te. Wtedy jeszcze było normalnie, a potem to już sodoma i gomora. Proponuję zapytać rodziców o zdanie. Strzelam, że wg nich dobrze to było tak do lat '60-tych. A potem to tylko gorzej. Ciekawe co powiedzą szanowni dziadkowie? Proces wapnienia w każdym pokoleniu przebiega tak samo. Impregnacja na postęp i nowości postępuje z wiekiem coraz mocniej. "Za moich czasów" to spa wcale nie było itd. itp. Oj zgredki, jesteście tacy pocieszni. Odpowiedz Link Zgłoś
lunar_wolf Re: Minimani, minipedi 27.07.08, 22:14 "A co w tym złego, że chodzą do SPA ?" Odpowiedz masz w tekście. Złe jest to dla czego to robią. "- Mam na imię Claire i myślę, że to jest bardzo ważne, jak się wygląda - mówi Claire Tyson podczas swojej wizyty w SPAhhhT w San Antonio. - Jeśli nie wyglądasz ładnie i nie jesteś dobrze ubrana, ludzie nie są w stanie cię zaakceptować. Myślą, że jesteś dziwna, i nie chcą z tobą rozmawiać" Argument godny doby tolerancji wszystkiego. Tylko czemu ta tolerancja obejmuje tylko to co ładne? Na cholerę nam postęp, skoro wielkie korporacje kreują wizerunek idealny, a banda głupiutkich idiotów robi wszystko aby go osiągnąć. Uczy też tego swoje dzieci, aby czasem nie zaczęły odstawać od reszty "normalnego" społeczeństwa. A później będzie z tego stado bezwolnych, podatnych na manipulację zacofańców nie przyjmujących niczego co by w jakiś sposób odbiegało od narzuconych wzorców. Proszę bardzo, trzeba dbać o siebie, ale dlaczego ktoś ma narzucać nam sposób bycia? Jak sie komuś podoba to niech noś niemodne kiecki, nawet jeśli jest facetem. Ubiór i wygląd nie może być wyznacznikiem tego jak będzie sie traktowanym. Przejrzałam dzisiaj "13"- takie czasopismo dla nastolatek, własność mojej bratanicy (lat 10). Rada dla dziewczynek mniej znających sie na modzie - najpierw ubolewanie, że na pewno nie maja przyjaciółek i nikt nie chce z nimi rozmawiać. Jak temu zaradzić? Trzeba zrobić sobie modna fryzurę i "kupić bluzę w stylu 50centa" i tyle na pewno wystarczy, a biedne samotne dziewczątko zyska całe tabuny przyjaciółek... taaa jasne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes gdyby to SPA 31.07.08, 00:12 polegało na zdrowotnym masażu (jak u fizjoterapeuty) i usługach fryzjerskich - nie byłoby w tym nic złego. Ale robienie z małych dzieci k..rwek , lolitek to zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
corka_ksiezyca tylko pedofile i ludzie kompletnie zdegenerowani.. 27.07.08, 22:00 .... opowiedza sie za kretynizm! imitacja piersi dla 8-letniej dziewczynki? ...szok... bez komentarza... po..pie... ten Swiat Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: tylko pedofile i ludzie kompletnie zdegenerow 28.07.08, 10:25 Kretynstwo - zgadzam sie. Tylko dlaczego rodzice robia to wlasnym dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Wiemy, ze popierasz 31.07.08, 00:16 Masa panów o "ciekawie" ukierunkowanych upodobaniach popiera. Szkoda tylko, że rodzice- bezmózgi nie zastanawiają się komu w ten sposób robią dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ala1-970 Minimani, minipedi 27.07.08, 21:58 A potem się dziwią, że jakiś pedofil podgląda te laleczki lub je obmacuje, jak one takie wyfiokowane jak 40-letnie babki. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Rodzina patologiczna. 28.07.08, 00:10 Dzieci podobnie cierpią u alkoholików, narkomanów, katów czy u takich bez mózgowców. A kiedyś się śmiałem ze starych filmów SF że ludzie będą ślepo robić co im jakiś ekranik nakaże. To zaczyna być przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
blondynka906090 Re: - 28.07.08, 07:37 Dlaczego salony spa, fryzjerskie, kosmetyczne skupiają się na najmniej wymagających klientach i wciąż leci w nich tandetna muzyka, wystrój też jest beznadziejny - przeważnie jakieś różowo żółte sztuczności. Nie znoszę tam chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lu_kaczu_szenko Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na IRAN 28.07.08, 09:12 I to nie chodzi o to, ze mi sie zaczyna podobac islam jako taki. Jestem wierzacym katolikiem i nie mam zamiaru tego zmieniac. Po prostu radykalizuja sie moje poglady. Kiedys patrzylem na swiat liberalnie, ale teraz zwracam sie ku konserwatyzmowi. Liberalizm malymi kroczkami wprowadza w nasze zycie nowe "swobody", ktore burza dotychczasowa harmonie i demoralizuja spoleczenstwo. Iran, majac troche inny punkt widzenia, dostrzega te zagrozenia i wprost alarmuje, ze cywilizacja zachodu niesie ze soba kompletne zepsucie i brak moralnosci, z ktorymi to problemami nalezy walczyc. Oczywiscie, ze zachod wnosi wiele dobrego - caly postep technologiczny, medyczny itp nie bylby mozliwy bez USA. Ale czy "w pakiecie" razem z postepem musimy dostawac degrengolade obyczajow? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 10:25 skoro widzisz tylko USA i Iran to gratuluję perspektywy... czarno- białe myślenie popadające w skrajności... 0-1 innych mozliwosci nie widzisz? podoba ci się kaminiowanie za picie alkoholu albo za zdradę małżeńską myślisz że qwszyscy usajczycy są zepsuci a irańczycy cnotliwi? wszystko zalezy od rodziców, czy chcą posyłać dzieci do spa czy nie... w gruncie rzeczy jest to sprawa smaku... tak smaku Odpowiedz Link Zgłoś
lu_kaczu_szenko Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 10:47 Ja wiem, ze swiat nie jest zero-jedynkowy. Ale to USA sama se przedsitawia jako najlepszy najbardziej ucywilizowny kraj na swiecie podczas gdy pod plaszczykiem cywilizacji kryja sie takie zboczenia jak przestawione w tym artykule. To USA uwaza ze arab = terrorysta. To USA uwaza, ze nalezy mu sie cala ropa swiata. Iran nie jest bez grzechu, ale dobrze, ze czasem stara sie byc tym glosem sumienia z zewnatrz mowiacym "nie idzcie ta droga" Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 01.08.08, 12:39 Tylko jakie ma prawo Iran, kraj o kulturze i obyczajach tak różnych od amerykańskich czy europejskich, do pouczania kogokolwiek? Głos sumienia ma to do siebie, że jest głosem wewnętrznym, a "głos sumienia z zewnątrz" pojęcie wewnętrznie sprzeczne. W twojej wypowiedzi widziałbym raczej wspólny mianownik łączący każdy religijny fanatyzm - nieważne, czy katolicki, czy muzułmański - który dąży do narzucenia innym własnych wzorców i podporządkowania ich własnej wizji świata. Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 10:50 Wolalbys kobiety zakryte burkami, bez dostepu do edukacji? Alkohol tez powinien byc wykreslony calkowicie z wyjatkiem wina mszalnego. Jak alkohol to rowniez moze byc degrengolada, wiec po co ryzykowac... Uwazam ze zdecydowsana wiekszosc rodzicow ma wystarczajaco oleju pod sufitem i nie trzeba wprowadzac odgornego zakazu malowania paznokci u dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 16:17 polkainaczej napisała: > Uwazam ze zdecydowsana wiekszosc rodzicow ma wystarczajaco oleju pod > sufitem i nie trzeba wprowadzac odgornego zakazu malowania paznokci > u dziewczynek. Tak patrząc na to po europejsku, to właśnie taki zakaz jest niezbędny. Nie można założyć, że wszyscy rodzice mają tyle oleju ile wynosi norma europejska, w związku z czym niektórzy mogliby się na coś takiego skusić bądź ulec swym nieletnim pociechom. Oczywiście jest wolny rynek, ale wicie, rozumicie... Odpowiedz Link Zgłoś
tryzmina Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 19:02 polkainaczej napisała: > Wolalbys kobiety zakryte burkami, bez dostepu do edukacji? Gwoli ścisłości, Iranki bardzo rzadko noszą burki, częściej zakładają czadory. Wiele Iranek nosi chusty, tuniki, dżinsy i buty na obcasie. Większość z irańskich kobiet jest świetnie wykształcona. Sięgnij po Marjane Satrapi, Marshę Mehran, Forough Farrokhzad, Shirin Ebadi, Anitę Amirrezvani. Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 11:14 Wyboru nie ma żadnego. New-world-orderowcy którzy zamienieją nas w bydełko pozbawione wyższych przejawów człowieczeństwa poradzą sobie i z Iranem. To raptem kilka nalotów. Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Re: Z kazdym takim artykulem laskawiej patrze na 28.07.08, 16:23 u_kaczu_szenko napisał: > Po > prostu radykalizuja sie moje poglady. Kiedys patrzylem na swiat > liberalnie, ale teraz zwracam sie ku konserwatyzmowi. Liberalizm > malymi kroczkami wprowadza w nasze zycie nowe "swobody", ktore burza > dotychczasowa harmonie i demoralizuja spoleczenstwo. Jaka piękna ksenofobia :) A co z tolerancją i otwartością na postęp? Czy nie należałoby jednak zmienić swych zaściankowych, ciemnogrodzkich obyczajów na bardziej postępowe, europejskie? Nie można bać się obcych i ich obyczajów :) A napisał to katolik-liberał :0 Coś jak sucha woda, albo zimny ogień? Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka45 Minimani, minipedi 28.07.08, 12:55 Ta kobieta, ktora chce operacji plastycznej dla corki to jakas podpucha... Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 13:28 kopnąć w tyłek i mamuśki i córuśki - tylko tyle mozna rzec i modlic sie by Polska bo niestety to u nas nagminne takiego badziewia nie skopiowala do nas :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
lu_kaczu_szenko Minipedo, minifile, minipede, minirasci... 28.07.08, 13:34 Jak "mini-" to brzmi bardziej niewinnie... Odpowiedz Link Zgłoś
diego3591 Minimani, minipedi 28.07.08, 14:39 Proponuję jeszcze dołożyć wychowanie seksualne,żeby dziewczyny były już przygotowane do wszystkiego za jednym razem,a głupi rodzice będa się cieszyli jakie mają wspaniałe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekp666 Minimani, minipedi 28.07.08, 14:57 Skoro sa idioci ktorzy placa za takie rzeczy to takie rzeczy sa, nikt nikogo do niczego nie zmusza... zgodne z prawem i legalne, to funkcjonuje. W Japonii sa bary dla psow i kotow.. idziesz z psem do restauracji i jjecie wspolnie kolacje... to u nas tez bedzie... Nie dziwcie sie ale wykorzystajecie szanse i postarajcie sie zarobic ; ) Sztuka w tym aby z idiotow - rodzicow wycisnac kase ;) _________________________________ Pępek Świata to Dziecko Dieta i ćwiczenia dla zdrowia i sylwetki Odpowiedz Link Zgłoś
magdapaw4 w polsce jest to SAMO 28.07.08, 15:58 1. MAMUSIE PRZED KOMUNIA PROWADZAJA DZIECI (CHLOPCOW TEZ!) NA SOLARIA, BY SIE LEPIEJ PREZENTOWAłY W BIELI 2. W ZASADZIE KAZDA MAłA DZIWECZYNKA, JAKA SPOTYKAM NA ULICY UBRANA JEST JAK SEN PEDOFILA ALBO UFOK Z ROZOWEJ PLANETY. WYROSNA Z NICH KOLEJNE PUSTE LALE, MOWIAC DELIKATNIE Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Minimani, minipedi 28.07.08, 15:59 Nie widzę nic złego w tym, że dziecko może poczuć się tak samo piękne jak idolka z telewizji. Poza tym im wcześniej zacznie być świadome wagi swego wyglądu tym lepiej. Nie od dziś wiadomo, że atrakcyjnym w życiu łatwiej. Ale forumowe zgredki wiedzą lepiej, bo w ich nietolerancyjnych umysłach nie mieści się coś takiego jak wolność osobista i prawo do ekstrawagancji. Jak nie jesteś taki jak my to giń. Na szczęście Ameryka to nadal wolny kraj. Będzie dokąd emigrować ze stetryczałej EU. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 16:20 Ty tak na poważnie ? Jeżeli tak to Ci współczuję. Bo nie można być złym na kogoś tak bardzo skrzywdzonego w psychice. To nie jego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
zielen_butelkowa Minimani, minipedi 28.07.08, 17:41 A tutaj przyklad prosto z UK. Dziewczynka na zdjeciu to 11-latka, ktora zamierza w przyszlosci (naturalnie z przyzwoleniem swojej mamusi) zostac druga Jordan (brytyjskim odpowiednikiem Pamelii Anderson).Jej matka (ex modelka topless) nawet planuje zorganizowac corce w wieku 16/18 lat operacje powiekszenia biustu (gdyby sie naddto nie rozwinal).Dziewczynka juz teraz nie wychodzi z domu bez makijazu, spray tan'u i pomalowanych paznokci. Dziwi mnie ta postawa matki, ktora jest swiadoma, ze zdjecia jej corki doladowuja pedofile z calego Swiata(otrzymala nawet ostrzezenie od policji).Na slowa krytyki wzrusza jedymie ramionami i oskarza innych (tych ,,brzydszych'')o zazdrosc.Niestety ale pewni ludzie maja nierowno pod sufitem... a tu zdj. i artykul z Daily Mail: www.dailymail.co.uk/femail/article-1032029/Mummys-little-Lolita-The-11-year-old-girl-beauty-treatments-cost-300-month-make- look-like-Barbie.html Odpowiedz Link Zgłoś
zielen_butelkowa Re: Minimani, minipedi 28.07.08, 17:46 Moze teraz uda mi sie wkleic to poprawnie, jak nie to wybaczcie... www.dailymail.co.uk/femail/article-1032029/Mummys-little-Lolita-The-11-year-old-girl-beauty-treatments-cost-300-month-make- look-like-Barbie.html Odpowiedz Link Zgłoś
tryzmina Re: Ależ ja durna byłam! 28.07.08, 18:11 Cały czas wmawiałam córce, że w życiu najważniejsze są intelekt, empatia i odpowiedzialność. A tu proszę, liczą się nowe tipsy, silikony w wieku 15 lat, solarium... Mam nadzieję, że dziecko kiedyś mi wybaczy, że zmarnowałam jej dzieciństwo:) I pomyśleć, że kiedyś miałam pretensje do matki, że ciąga mnie na lekcje baletu i gry na pianinie:) Przy amerykańskich mamuśkach moja jest cudem:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
butcher_4 Minimani, minipedi 28.07.08, 22:02 Powiedzcie mi jeszcze dla kogo one to robią? :o rozumiem juz nastolatki 15,16 lat które sie stroją dla chłopaków, ale w ich wieku to co najwyżej mogą się ciotkom i wujkom podobac... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulllka Re: Minimani, minipedi 30.07.08, 12:46 Tam działa rynek, jest popyt więc coraz więcej salonów SPA dla dzieci, to chyba jest związane z tymi konkursami miss dla małych dziewczynek, czy jak to się tam zwie, po to chyba te dzieciaki tam przesiadują zamiast robić to co małe dziewczynki, czyli bawić się. Wiadomo paranoja, dla nich ważna jest kasa, a przecież się sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes No cóż, jak widac masy lubią pedofilne pomysły 31.07.08, 00:09 w końcu gdyby nie było popytu - te salony szybciutko by upadły. Naprawdę żal mi tych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Zatrzymajcie ten świat, ja wysiadam. 06.08.08, 13:54 Kurcze...to ja sie chyba w dziwnych czasach wychowywałam. Jak byłam w podstawówce to Barbie były luksusem, większość dziewczynek miała lalki Anie, Kasie, Justynki, najmodniejsza była seria Steffy. Zestawy kosmetyczne dla dziewczynek były praktycznie nieznane. Do czasu gimnazjum nie używało sie kosmetyków. No, w gimnazjum już były "modne laski" co używały tuszu, cieni do powiek itp. ale większość ograniczała sie do tkz. francuskiego manicure. Teraz mam 21 lat i pudru używam tylko jak mam problemy z cerą (teraz wogóle nie używam, żeby mi skóra odpoczęła przez wakacje), cieni wogóle nie używam, korzystam tylko z kremu do twarzy, trochę tuszu i pomadka ochronna. Po czym idę ulicą i widzę 8 latkę z pomalowanymi na różowo paznokciami i zestawem kosmetycznym z gazetki WITCH. Albo mamusię co kupuje dziecko zestaw kosmetyczny dla dziewczynek (teraz w każdym sklepie są takie zestawy i każdy supermarket reklamuje swój zestaw). Tylko mam takie pytanie : czy 7-8 latce naprawdę potrzebny jest zestaw składający sie z 4 błyszczyków, cienii do powiek, różowego bądź innnego wściekłego koloru lakier do paznokci i tuszu do rzęs? To zabrzmi naiwnie ale czy nie lepiej kupić dziecko jakąś książkę?? Moi rodzice zamiast kolejnej Barbie z nowej reklamy kupowali mi książki i wyrosłam na w miarę normalną studentkę nie mającą problemu z czytaniem lektur! Odpowiedz Link Zgłoś
monie_pl Tak czytam... 09.12.09, 21:15 ...i sie usmiecham, bo 1. daliscie sie zlapac na kontrowersje i Gazeta ma ogladalnosc 2. ogladacie to ze swojego, czyli polskiego punktu widzenia. Co do tego ostatniego to nie dziwie sie, bo jeszcze 5-6 lat temu tez tak bym myslala, ale po pomieszkaniu w Los Angeles przez jakis czas nie dziwia mnie spa dla dzieci. Popatrzcie w telewizor, zajrzyjcie do gazet i nie znajdziecie brzydkiej, "niezrobionej" osoby na wizji! Dobry wyglad nawet ten troche zgrzebny w czasow PRL-u byl premiowany, bo tacy jestesmy! Inna sprawa, ze Amerykanie lubia uslugi i bardzo duzo z nich korzystaja, a juz w L.A. to osobista asystentka/asystent jest rzecza normalna! W Polsce nawet prezes firmy nie mial tylu rzeczy zalatwianych przez praktycznie sluzaca... ktora jest sowicie oplacan pragne dodac. To jest zupelnie inny swiat z innymi pracami. Czy gorszy, nie wiem, ale na pewno bardziej samotny. Pozdrawiam, Monika P.S. Nie oceniajcie calej Ameryki przez pryzmat Los Angeles i starletek, bo jest to bardzo, ale to bardzo niesprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś