z_oddali 27.07.10, 22:31 które czytamy. Podzielcie się tytułami. Co ciekawego ostatnio przeczytaliście, co warto przeczytać? Powiedz mi, co czytasz, a powiem Ci kim jesteś Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidka_77 Re: Ksiązki, 27.07.10, 22:43 "Zapach szkła" opowiadania Andrzeja Ziemiańskiego. Najbardziej podobało mi sie tytułowe opowiadanie - takie bez słowa fałszu jak dla mnie. Zupełnie przypadkowo opowiadania związane trochę z Wrockiem (ech te przypadki). A wydawnictwo - fabryka słów. "Wrota" Mileny Wójtowicz - cos w stylu prachetta, zabawne, fajne, są tez wrota 2 a całkiem ostatnio pilipiuk "droga do nidaros" cykl oko jelenia, ale... z tych jego, które znam ta najmniej mi podchodzi, ale sięgnę po następny tom. hm, straszne rzeczy on robi jednej z bohaterek, to nie do zniesienia, bo nie widac nadziei, sytuacja bez wyjscia - dlaczego on jej to robi? hm. Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 22:51 Niestety troche pozbawiony jestem z racji obecnego polozenia mozliwosci bobrowania po antykwariatach.Ale wymadrzac sie nie bede-wielki las Nienackiego,drugie zabicie psa Hlaski i zabic drozda Lee Harpera. Odpowiedz Link
z_oddali Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:11 Nie przepadam za antykwariatami. Lubię czuć zapach farby drukarskiej. I przyznaję, nie lubię pożyczać ksiażek. I tak nigdy nie wracają. Odpowiedz Link
lidka_77 Re: Ksiązki, 27.07.10, 22:53 ja w ogóle ostatnio lubię książki z fabryki słów i nawet trochę jest w mojej osiedlowej bibliotece opowiadaniaPiekary "świat jest pełen chętnych suk" (nie zniecgecac sie tytułem) i inne jego - necrosis fajne było, i cykl o inkwizytorze. i pilipiuka "kuzynki", "ksiezniczka" i jeszcze taka jedna czesc cyklu. i pilipiuka opowiadania z jakubem wedrowyczem miłosnikiem bimbru i opowiadania 2586 kroków Pilipuka i ksiazki mai lidii kossakowskiej - "zarna niebios" "siewca wiatru" Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 22:56 Dobra,jak wam jakie ksiazki niepotrzebne to poprosze o darowanie z dedykacja Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:04 Moge odebrac osobiscie jak bede w wawce lub na warmii Adres moze byc dostarczony a koszty wysylki moga byc wyslane na konto Odpowiedz Link
lidka_77 Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:13 możesz podac adres w mailu, może bym nawet coś miała do wysyłki chociaż to zawsze trema, jak coś się poleca Odpowiedz Link
lidka_77 Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:15 osobiście to musiałabym być tez na warmii albo w warszawie - ale zawsze można się dogadać Odpowiedz Link
nawrotka1 Re: Ksiązki, 28.07.10, 10:14 Lidka podziwiam, że czytasz współczesną polską literaturę.. Ja zniechęciłam się wiele lat temu, może niesłusznie, i teraz zupełnie nie mam rozeznania, po jakich autorów warto sięgać. Odpowiedz Link
lidka_77 Re: Ksiązki, 28.07.10, 20:30 no bo ktoś mi polecił Piekare i od tego się zaczęło, ale - nawet po cyklu o madderinie jakoś nie miałam przekonania do innych książek jego czy innych. Ale potem ktos mi podarował Kossakowską no i się zaczęło. Fabryka Słów to literatura dość lekka - ocierająca sie o fantastyczne rzeczy hm nie wiem jak określić. Jeśli chodzi o tzw. powazne rzeczy to mam tyły - nie znam Pilcha (jakoś mnie odrzuca ta fama uwodziciela i zachwyty lasek, a w dupie mam jego samczość i jakoś nie chce mi się po niego sięgać). Tokarczuk też do tyłu, chyba tylko E.E znam i się podobało mi dość. Inne wynalazki typu Dehnel czy jak mu tam czy ten gość od "Lubiewa" - nie znam. Może kiedyś... Na razie w ogóle jadę na automacie, czyli - nie mogę czytac pewnych rzeczy mnie to rozwali do końca. Nie mogę pozwolić sobie myśleć, dlatego najlepsze są opowiadania - krótkie, wartko napisane itd. Jak przeczytałam dłuższe, bo powieśc Kossakowskiej "Zakon krańca świata" czy jakoś tak miałam dołek, bo jedna z postaci i sytuacje w jakich się znajdowała zbyt przypominała mi siebie samą - przygnębiające, widzieć - przeczytać, że nie ma po co żyć, bo wiadomo - wszystko już wiadomo. acha - ostatnio przeczytałam też zakupione we Wrocku "Życie w drugim planie", wspomnieniowa króciutka książka drugiej zony Hasa o nim samym, kulisach realizacji filmów, ich życiu - przygnębiające.. widziałam zresztą te kobietę.. niby pogodzona z losem, ale.. widac ukryty żal, choć trzeba przyznać, że dobrze to maskuje, ale to wyłazi z niej... no więc.. jednak lepiej wrzucić na ekran jakaś komedię albo kolejy program o zbrodniarzach na discovery czy innym reality zone lub poczytać o kolejnych przygodach Jakuba Wędrowycza. p.s. nadal nie mam adresu ech Odpowiedz Link
nawrotka1 Re: Ksiązki, 28.07.10, 22:54 Ja, niestety, nie potrafię pokochać niczego z gatunku fantasy ani pokrewnych. Niby najbardziej interesują mnie w literaturze emocje i relacje międzyludzkie...więc powinno mi być obojętne, w jakich realiach są osadzone. A jednak nie jest i chyba tego nie zmienię. Tolkien, Sapkowski, Pratchett...nie umiem ich docenić, chociaż to mistrzowie Dlatego po innych autorów nawet nie sięgam, bo nic z tego nie będzie Twoje posty potraktuję jak ściągawkę i może przy okazji pobytu w księgarni spróbuję przyjrzeć się bliżej niektórym pozycjom > Na razie w ogóle jadę na automacie, czyli - nie mogę czytac pewnych > rzeczy mnie to rozwali do końca. Mam podobnie Są pewne książki, kawałki muzyczne, których unikam, kiedy mam złe dni w życiu. Mimo, że są bardzo piękne i należą do ulubionych. Dobrze mieć instynkt, który chroni przed pogłębianiem złych emocji. Odpowiedz Link
jootro2010 Re: Ksiązki, 27.07.10, 22:57 ) A ile pozycji mogę wymienić i z jakiej dziedziny, narazie polecę z moich ulubionych,leżakujących na półkach... -D.Noll-Przygody Wernera Holta, -H.H.Kirst-Bunt żołnierzy, -R.Cook-Toksyna, -J.Grisham-Uciec przed świętami;Król pozwów, -K.Hannah-Wyspy szczęśliwe, -C.Dickens-Opowieść wigilijna, -J.Harrison-Czekolada, -D.Lehane-Wyspa skazańców, -R.Pilcher-Poszukiwacze muszelek, -Z.Wróblewski-Pod komędą "Gozdawy", -R.A.Miedwiediew-Ludzie Stalina, -J.Kirchmayer-Powstanie Warszawskie, -W.Schellenberg-Wspomnienia, -S.Szmaglewska-Dymy nad Birkenau, -J.Hughes-Wilson-Największe błędy wywiadów świata, -L.Carroll-Alicja w krainie czarów..., -A.de Saint-Exupery-Mały książe,.... -J.Śmid-Czyste radości mojego życia, -K.Vonnegut-Śniadanie mistrzów,......... ...itd.,itp.,...chyba wystarczy,a jak nie to mogę tak jeszcze w setkach,polecieć po tytułach, tylko tych moich ulubionych i będących w posiadaniu : To w takim razie...kim jestem Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 22:59 Aaa,ja tylko myslalem ze to sa pozycje ktore chcesz mi podarowac Dopiero na koncu okazalo sie ze to jest to co przeczytalas. Ide sie upic! Odpowiedz Link
jootro2010 Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:08 Nie ma sprawy,prześlij adres,a chętnie Tobie coś podeślę, tylko jaki "nurt" chcesz do czytania Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:11 Wszystko co moge przeczytac jeszcze raz. Wbrew podejrzeniom oraz netowym opiniom na moj temat mam bardzo szerokie zainteresowania. Bywam w wawce na wybrzezu i mazurach-warmii. Moge tez odebrac sam jak co. Wszystko do uzgodnienia. Odpowiedz Link
lidka_77 Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:06 ja ostatnio chyba sięgam po rzeczy, które szybko się czyta, są zabawne, są.. lekkie w zasadzie. jakos nie mogę czytac o miłości. mam dość też smutnych rzeczy, tak samo jeśli chodzi o filmy - szukam rzeczy lekkich. Chociaż w sobotę widziałam film, który wymiata.. ("Kuszenie świętego Tonu) reżyser na końcu dziękował różnym ludziom, w tym pasoliniemu i bunuelowi heh Odpowiedz Link
jootro2010 Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:15 W takim razie polecam; -Czyste radości mojego życia-J.Śmid, -Fereng Mate-Wzgórza Toskanii,Winnica w Toskanii, -Kate Mosse-Labirynt,Grobowiec, -Annie Sanders-Święta,święta, -J.Grisham-Uciec przd świętami... Odpowiedz Link
z_oddali Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:12 Jutro pytałąm o to, co ostatnio przeczytaliśmy Szukając inspiracji Ale ładna lista Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:18 Jak czlowiek sobie przypomina mile pozycje-ksiazkowe naturalnie-to ciagle nasuwa sie cos nowego...Mysle ze ksiazki w formie elektroniczniej nigdy sie nie przyjma,mimo ze to interesujace rozwiazanie.Ale zapachu farby,starych stron w ksiazce nie zastapi nic. Odpowiedz Link
jootro2010 Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:41 )) To są książki które ostatnio ponownie przeczytałam, ale lista jest zdecydowanie dłuższa,czytam dużo, a nawet więcej niż dużo bo lubię,zamiast TV. Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 27.07.10, 23:48 Ja tez nie przepadam za tv,to jest taki mebel ktory blyska czasem dosc dlugo bo musi ale nie jestem na niego napalony... Odpowiedz Link
teletoobis Re: Ksiązki, 28.07.10, 00:24 wszystkie "tygrysy" i ksiazki z serii "poczytaj mi mamo". O "Dzieciach z Bullerbyn nie wspomne" Odpowiedz Link
jootro2010 Re: Ksiązki, 28.07.10, 00:49 )))) Też mam i lubię np., -nocny nalot,uwaga T-34,barykady nad sekwaną,ostatnie rubieże, syn szejka Hedżasu itd.,ale były też takie tygryso-podobne sensacje 20 wieku,też ciekawe np.,klęska generałów Pamiętasz taką serię książek z serii Koliber. ))A były,były "poczytaj mi mamo",mam sentymentalne wydanie z '51 Łatek;z 53 Ojciec i syn i coś jeszcze by się znalazło )) A czytałeś może -o partii B.Bieruta z '54, np.,o pracy i zadaniach organizacji partyjnych, z referendum wygłoszonego na III Plenum KC PZPR dnia 11.XI.1949r....toto się dopiero czyta jak SF, a jak jeszcze przypomni się to co leciało propagandowo w TV, to ręce opadają. Odpowiedz Link
marijola1 Re: Ksiązki, 28.07.10, 08:49 Jak czytam o wampirach,to znaczy ze jestem wampirem??????? Nie sadze by na podstawie czytanych przeze mnie ksiazek mozna bylo powiedziec kim jestem.Tak samo wciaga mnie "Kochanek doskonaly" jak "1000 dni w Toskanii" czy saga "Zmierzch" czy "Kod Leonarda" Odpowiedz Link
lidka_77 Re: Ksiązki, 28.07.10, 12:19 ale no wiesz marijolu w sumie to nie wiem kim jesteś, pod nickiem może być każdy wampir - szyja - ciepło - mrrr - echhhhhh Odpowiedz Link
marijola1 Re: Ksiązki, 28.07.10, 19:41 Przestan mi tu bruzdzic jak usiluje dziewczyne zachecic Odpowiedz Link
leziox Re: Ksiązki, 28.07.10, 19:44 A,to bylo zechecenie? A do czego ze tak sie zapytam? Jeszcze mi czlonkowie forum znikac zaczna i nie wiadomo gdzie... Odpowiedz Link
buszmen33 Re: Ksiązki, 28.07.10, 09:04 Dużo czytam ale w tej chwili jakoś nie mogę sobie przypomnieć tytułów. Odpowiedz Link
lidka_77 oo faktycznie 28.07.10, 20:34 był czas, całkiem niedawno, bo chyba hm z 2-3 lata temu, że czytałam dużo kundery, wydał mi się.. "klimatyczny", jeśli ktoś wie co mam na myśli houellebecq - kusi, bo było o nim głośno, no i pisze o jakiś perwersjach ponoć, musze w końcu sięgnąć llosa - nie znam, a jak czytałam sto lat samotności to sie dziwiłam, że wszyscy się tym zachwycają, przecież podobne opowieści snuje też moja babcia i gdzie tu realizm magiczny Odpowiedz Link
z_oddali Re: oo faktycznie 28.07.10, 20:39 Miło wiedzieć, że czytelnictwo nie upada w tym kraju I że góruje, nad oglądactwem TV. Odpowiedz Link
leziox Re: oo faktycznie 28.07.10, 21:20 Bo w tv wszystko juz bylo a ksiazki co i jakis czas zaskakuja. Poczekajta,az ja wydam swoje utwory. Bede wielbiony przez kobiety,scigany przez mohery,napastowany przez partie polityczne i ogladany z zainteresowaniem przez gejów Odpowiedz Link
z_oddali Re: oo faktycznie 28.07.10, 21:22 Czyli nie spotka Cię nic, ci już nie ma miejsca Odpowiedz Link
leziox Re: oo faktycznie 28.07.10, 22:18 A co,ty myslisz ze ja caly czas,od rana do wieczora z kims sie klóce,czy co? Odpowiedz Link
z_oddali Re: oo faktycznie 28.07.10, 22:28 Tego nigdzie nie napisałam Podroczyłbyś się ze mną, choćby z przekory Odpowiedz Link
leziox Re: oo faktycznie 28.07.10, 22:33 Dam ci moj nr gg to mozem sie podroczyc i poklocic jak chcesz albo jeszczejakie dziwne rzeczy porobic Odpowiedz Link