leziox 29.10.23, 16:48 Czego człek w tym necie nie znajdzie... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 16:55 Podobno też motocykl, ale nie tak do końca. Wstawiam jednak, bo dziwny. Monotracer. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 17:01 Ten pierwszy, to faktycznie dziwny.... ta rozwiana grzywa nie będzie przeszkadzać chyba, że da się to jakoś "zaczesać" za uszy ))) Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 18:28 A nie wydaje Ci się, że jest to potworek z filmu Alien? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 18:33 Z filmu?!...ooo, to nie wiem Facet pompuje koło, to myślałam, że jego noo, to niezłe jaja... hahah Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 18:36 Ten Alien z Aliena to raczej niechętnie dawałby się pompować. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 18:40 Przynajmniej mu pachy przewieje )))) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 19:23 może chce kupić staremu na Mikołaja Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 29.10.23, 19:25 Nie mam pojęcia, albowiem Halusia zwykła się wyrażać bardzo oszczędnie, jeśli chodzi o słowo pisane. Ona woli posługiwać się pismem obrazkowym i piktogramami. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 02.11.23, 08:08 Na którymś kanale typu discovery był program o takim warsztacie - charakterystyczni ojciec i 2 synów. Aż takich dziwaków to chyba nie tworzyli - ale za to robili to w rzeczywistości a nie na fotoszopkach. Nie pamiętasz może jak to się zwało? Można by poszukać paru modeli. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Dziwne modele motocykli 02.11.23, 09:20 Orange County Choppers zalozyciel Paul Teutul ojciec i syn .Jako ciekawostke dodam J.Owsiak zamowil sobie jeden z motorkow u nich . Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 02.11.23, 09:24 Dzięki! Zara pójdzie wątas! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 02.11.23, 09:37 Co cicho co cicho - dajesz w tamtym kolejne modele Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 19:30 Jeszcze coś do kolekcji. Praktyczne. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 19:59 że też nie mam foty swojej pierwszej kosiaki z silnikiem wydartym z pralki Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 20:09 Dziwne wynalazki w tej Polsce robiono... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 22:22 Oj, żebyś wiedział.....aż pewnego dnia jakieś przebicie było...nieźle mnie potelepało... i się skończyło rumakowanie z wynalazkiem )) Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 22:43 Pamiętam, że nasza stara pralka Frania, piorąca rzeczy u rodziców z dziwnym upodobaniem lubiła kopnąć czasem prundem. Nie było to nic silnego, ale się czuło nieraz podczas prania, że pralka stosuje wobec nas fizjoterapię elektryczną. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 22:46 Tak, masz rację...wiele razy słyszałam, jak mama mówiła, że Franka kopie... pamietam, jak ojciec wymieniał lampę w starym telewizorze i też go pokopało... Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 22:51 Więc przygody z prądem były dawniej dość nagminne. A np. takie coś, jak piecyk gazowy? Ja wiem, one są do dzisiaj, ale dawniej to były takie rodzime piecyki. Lubiły one od czasu do czasu strzelić w rurę. Podczas puszczania wody nieraz zdarzała się eksplozyjka... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 22:57 Prałam coś w wannie i woda ciepła leciała.... ponieważ tej wody było na tyle, więc kureczek zakręciłam....a piec chodzi, jak szalony...ale ktoś miał mnie w opiece i w końcu piec zgasł.... fachowiec coś pogrzebał, skasował i niby miało być ok... ale nieźle mnie wystraszył i niedługo po tym wymieniłam... miał baterie....jak baterie diabli wzięli, to już ciepłej wody nie było...a człek napieniony w wannie...teraz dwufunkcyjny, bo gazem ogrzewam dom... Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 23:11 W Rzeszy niektórzy Niemcy posiadający ogrzewanie gazowe zaczynają się już rozglądać za mocnym sznurem. W nowym roku ceny mają znowu wzrosnąć. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 23:14 To co mam zrobić....samym kominkien nie ogrzeję.... Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 23:34 No co, dalej grzać. Jakoś trzeba zimę przeczołgać. Opcja zamarznięcia chyba nie wchodzi w rachubę, co? Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 12.11.23, 23:42 Grzeję i czekam wiosny ..że tak zamarznąć na sopelek? o, nieeeee Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 06:57 leziox napisał: > Ja wiem, one są do dzisiaj, ale dawniej to były takie rodzime piecyki. Lubiły o > ne od czasu do czasu strzelić w rurę. Podczas puszczania wody nieraz zdarzała s > ię eksplozyjka... Możę i rodzimej produkcji ale u nas się to zawsze zwało "junkersem" Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 07:50 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > leziox napisał: > > > > Ja wiem, one są do dzisiaj, ale dawniej to były takie rodzime piecyki. Lu > biły o > > ne od czasu do czasu strzelić w rurę. Podczas puszczania wody nieraz zdar > zała s > > ię eksplozyjka... > > Możę i rodzimej produkcji ale u nas się to zawsze zwało "junkersem" Piecyki gazowe Junkersy weszły na polski rynek grubo po tym, jak bombowce noszące tę samą nazwę z niego zniknęły. Może to tak regionalnie u Was bylo, na Mazurach o Junkersach (piecykach) nikt nie wspominał do początku lat 90-tych. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 08:01 leziox napisał: > Piecyki gazowe Junkersy weszły na polski rynek grubo po tym, jak bombowce noszą > ce tę samą nazwę z niego zniknęły. Może to tak regionalnie u Was bylo, na Mazu > rach o Junkersach (piecykach) nikt nie wspominał do początku lat 90-tych. wiki: Dzieje przedsiębiorstwa są skomplikowane, ponieważ właściciel Hugo Junkers posiadał wiele zakładów o różnym profilu działalności. W 1895 założył wraz z Robertem Ludwigiem przedsiębiorstwo pod firmą Junkers & Co. Warmwasser-Apparatefabrik (w skrócie Junkers & Co.), która produkowała piece gazowe i urządzenia grzewcze. W Wielkopolsce to był nie tylko junkersy, ale też na przykład dynksy, heble (te od drewna) no i sławetne szneki z glancem "D Odpowiedz Link
leziox Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 08:18 > wiki: > Dzieje przedsiębiorstwa są skomplikowane, ponieważ właściciel Hugo Junkers p > osiadał wiele zakładów o różnym profilu działalności. W 1895 założył wraz z Rob > ertem Ludwigiem przedsiębiorstwo pod firmą Junkers & Co. Warmwasser-Apparatefab > rik (w skrócie Junkers & Co.), która produkowała piece gazowe i urządzenia grze > wcze. > > W Wielkopolsce to był nie tylko junkersy, ale też na przykład dynksy, heble (te > od drewna) no i sławetne szneki z glancem "D Ty mi mów, a ja pamiętam doskonale, że na naszym końcu świata długo nikt o Junkersach nie słyszał, bo wbudowywane były te eksplodujące ku uciesze osoby je obsługującej piecyki produkcji polskiej. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 08:19 leziox napisał: > Ty mi mów, a ja pamiętam doskonale, że na naszym końcu świata długo nikt o Junk > ersach nie słyszał, bo wbudowywane były te eksplodujące ku uciesze osoby je obs > ługującej piecyki produkcji polskiej. Ale u nas też nie był raczej oryginał. Tak samo jak nasz "electrolux" był zwykłym zelmerem. Adidasy tez nie oryginalne. Itp itd. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 06:50 ruda.replay napisała: > Tak, masz rację...wiele razy słyszałam, jak mama mówiła, że Franka kopie... Tzw "przebicie na obudowę". Metalowa powinna być podłączona do przewodu uziemiającego. No ale do tego musi być instalacja też w ścianie odpowiednia (te gniazdka z wystającym bolcem). No i wszystko w dobrym stanie - jak dawniej było z tym to szkoda gadać... Dziś od wielu lat przy nowej budowie wymagane jest "zabezpieczenie różnicowe" - jest specjalny główny i szybki bezpiecznik który porównuje ile prundu do mieszkania wchodzi - a ile wychodzi. Bo jak wychodzi mniej niż wchodzi, to prawdopodobnie znaczy, że ktoś się za coś złapał i go telepie akurat... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 06:59 Instalacje elektryczną wymieniałam w ubiegłym roku, w całej chałupie. Darli ze ścian stare kable, gdzie nie dało się wepchać, to majzel i bajzel. A to, co wydarli, to była zgroza Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 07:10 Może jeszcze aluminiowe? Kiedyś to stosowano, bo tańsze od miedzianych. Za to bardziej się grzały. Póki w domu były tylko radia i lampy, u bogatszych tv - to banglało. Niech no tylko jednak ktoś się dorobił pralki automatycznej to już grzańsko potrafiło podobno iść na ostro... Odpowiedz Link
ruda.replay Re: Dziwne modele motocykli 13.11.23, 09:05 A, idź pan....ja strachliwa, spać chce spokojnie, a nie mysleć, czy się w ścianach tli... a zresztą zakładali piec do c.o i nie było kontaktu w poblizu... W sumie, to jedna dziura mniej, jedna wiecej i tak była totalna "rujnacja", bo nowe centralne było robione...to siadłam se na wiadrze i pomyslałam...jaaa pier......nicze nie wygrzebię się z tego syfu Odpowiedz Link