asdzxcvfsrggxdfsd 10.11.23, 13:10 W potrawy to ja słabo, to zakładam taki wątas. Miałem takiego (znaczy oczywiście rodzice mieli): Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruda.replay Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 13:36 Był taki...ale czy dobrze pamiętam...ZK 120? tego nie jestem pewna... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 13:44 Na obrazku widać, że to zk 140. Postęp - stereo. 120 był mono. Tak czy siak absolutny top - bo przecież to konstrukcje lampowe!!! .D Dopiero potem weszły wersje z literką T jak tranzystor. Odpowiedz Link
leziox Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 17:22 Na początku był to prawdziwy Grundig. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 17:33 Z tego co gdzieś czytałem te nasze na początku też były jak najbardziej prawdziwe - w tym sensie, że licencja była spłacana partiami towaru i Grundig je sprzedawał u siebie (bo sam przestawiał linie na wyższą klasę już). Odpowiedz Link
leziox Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 17:36 To było jakoś tak rozwiązane, że symbol zk 140 był, a pod spodem napisane było-licencja Grundig, czy jakoś tak. W nowszych wersjach był już tylko ZK 140. A jakie to było ciężkie! Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 17:46 zk ileś to na górze jak na tym obrazku, i tam też widać od przodu że jest plakietka, kilka wersji było Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 17:56 leziox napisał: > A jakie to było ciężkie! Każdy magnetofon na duże szpule był ciężki - stabilne kręcenie takimi wymagał konstrukcji nośnej z żelaza-stali. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 18:08 Potem u mnie nastąpił czas kaseciaków, też licencja grundiga - aż wjechało coś takiego. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 19:39 A ktory to rok ,prosze , bo takiego nie widzalam Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 19:46 Pewnie u mnie to była połowa lat 80. Odpowiedz Link
leziox Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 20:26 To była już wyższa półka, można by rzec - luksus. I trochę też to kosztowało, zakładając, że akurat do kupienia w sklepach Unitry było. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 21:58 Powiedzmy, że mój egzemplarz do sklepu nie dotarł, znaczy na półkę... A topowy to był ten: Odpowiedz Link
leziox Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 22:03 Jeszcze ładniejszy, pamiętam, a jakżeby. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Zapomniane HiFi :) z PRL 10.11.23, 22:13 Bo on był wzorowany na topowych zachodnich konstrukcjach, z tym że i tak najlepiej to im chyba wyszedł wygląd. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd To teraz może odbiorniki radiowe 11.11.23, 07:19 Ponieważ moja Aria miała wbudowany wzmacniacz to do radia wystarczył mi sam tuner - bez wbudowanego w siebie wzmacniacza. Piękny był... Odpowiedz Link
leziox Re: To teraz może odbiorniki radiowe 11.11.23, 10:11 Pamiętam Radmora, ten był jeszcze bardziej odlotowy, nawet dzisiaj człek nie powstydziłby się tego sprzętu. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: To teraz może odbiorniki radiowe 11.11.23, 10:24 Radmora to dzisiaj ludzie skupują, naprawiają łącznie z przestrojeniem na obecny zakres UKF i na allegro takie dopieszczone to niezłą kwotę kosztują. Odpowiedz Link
leziox Re: To teraz może odbiorniki radiowe 11.11.23, 10:31 Bo sprzęt był jakby ponadczasowy. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: To teraz może odbiorniki radiowe 11.11.23, 10:41 Ale powiedzmy sobie szczerze: z gówna (w tym wypadku elementów produkcji bloku wschodniego) bata się nie da ukręcić. Owszem, były różne produkty robione dla zachodu, w tym ze "wsadem" w postaci zachodnich układów i zawsze trochę im zostawało na rynek wewnętrzny - więc jak na taki trafisz to jest niezły produkt. Nadal jednak zachód takie brał na jakąś średnią półkę swoją. Dziś szkoda, że potem to wszystko zaorano i teraz pod dawnymi polskimi markami się sprzedaje tanią chińsczyznę... Odpowiedz Link