Gość: Inspekto IP: *.optimus-comfort.com.pl 05.03.02, 10:25 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kuriozum Re: Tesknoty!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.03, 15:49 Poszukuje kontaktu z Bohdanem Skrzypczakiem, przyjacielem z czasow studenckich 1981-86 w Toruniu. Byl nauczycielem historii w Olecku. Jezeli go znacie przekazcie ponizszy adres Roman omc_mgr@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 26.02.03, 10:20 KOLYSANKA -------------------------------------------------------------------------------- Pan Pajak jest jak dotychczas jedynym odwaznym, ktory narazajac wlasne zycie postanowil ujawnic kulisy historii. Dla mnie jego ksiazki nie sa rewelacja od poczatku, gdyz ze zrodlami Zachodnimi zapoznalam sie bardzo gruntownie w ciagu ostatnich 21 lat w Kanadzie. Wszystko, co mowilam znajomym i przyjaciolom zrazu przyjmowane z niedowierzaniem w miare uplywu czasu stawalo sie oczywiste i zrozumiale. Szczegolnie uwaznie i to wielokrotnie nalezy przeczytac ksiazke " Bestie konca czasow", gdyz jest ona ukoronowaniem pisarstwa tego autora. Juz w dziecinstwie slyszalam rzeczy, ktorych wtedy naturalnie nie rozumialam. Dzisiaj rozumiem, ale nadal nie moge o nich mowic. Jedyna moja nadzieja jest, ze moje pisanie juz od kilku miesiecy na roznych forum, wkrotce znajdzie pelne zrozumienia. Od poczatku robie to w wielkiej trosce o losy Polski i wszystkich Polakow w Polsce i na emigracji. Gdybym tylko miala mozliwosci zrobilabym to dla wszyskich krajow swiata, wszystkich narodow. Nie mam ich. Choc i na tym polu znajduje chetne ucho. Nie bede podawala szczegolow. Where is a will there is a way. Caly czas chodzi o bezpieczenstwo. Beda sie dzialy wkrotce straszne i bardzo dziwne rzeczy. Ludzkosc nie jest na nie zupelnie przygotowana, choc wiele jednostek tak. Wlasnie czytajacych podobne publikacje. Na dobranoc polece tylko wiersz Juliusza Slowackiego " Posrod niesnasek Pan Bog uderza". Narazie spimy spokojnie. -------------------------------------------------------------------------------- Wy spicie - a ja czuwam. Napisalam, ze sa pisarze, ktorzy by ujawnic swiatu prawde, narazaja wlasne zycie. Nie jeden swoim zyciem przeplacil: np. tlumacz na jezyk rosyjski " Protokolow Medrcow Sionu", ich wydawca, dr Stanislaw Trzeciak i wielu i o anglojezycznych nazwiskach. W moim domu goscilam przed laty Geniusza. Czasami jest to mozliwe. Zrobil na mnie nieprawdopodobne wrazenie przeogromna wiedza i talentem. Autor wielu ksiazek, wszystkie zkonfiskowane, autor cudonych wierszy, ktore nigdy nie dotarly do czytelnikow, profesor Uniwersytetu Torontonskiego. Wizyta o tyle owiana byla niesamwowita atmosfera, gdyz nie bylismy sami. Towarzyszyl mu mlody czlowiek, wyslannik wywiadu brytyjskiego. Oboje musielismy lawirowac miedzy slowami. Ten niezwykly profesor kleczal przede mna recytujac wstrzasajacy wiersz o Atlantydzie. O jego smierci dowiedzilam sie w dwa lata potem. Zmarl w Szkocji. Pomogli mu umrzec na zawal serca. Geniuszu Mysli Wolnej - badz duchem z nami ! Moje lzy z Toba. ******************************************************************************** Nie zapomnialam o Was Kochani. gertruda90@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 28.02.03, 03:39 Nasz trud -------------------------------------------------------------------------------- Kochani, utworzylismy nowa witryne, ktora dopiero od miesiaca sluzy Polakom w Polsce i na Emigracji. Witamy Was zawsze z otwartym polskim sercem. Dzisiaj otrzymana statystyka jest dla mnie szokujaca. Swiadczy, jak bardzo jestesmy potrzebni. Jak bardzo potrzebny jest glos wolny, wolnosc ubezpieczajacy. W trudzie kladziemy podwaliny po Polske Niepodlegla Suwerenna Wolna. Nikt, zadna sila nas nie powstrzyma. Racja jest po naszej stronie. Z Wasza pomoca zwyciezymy. Piszcie do nas, piszcie do mnie odwaznie. gertruda90@hotmail.com Kontakt z Wami to nasza sila. Zjednoczeni dopniemy celu, kiedy to wrog juz nigdy nie bedzie nas zniewalal i gangrena moralna zagrazal. Elzbieata ********************* Statystyka odwiedzin: Top 26 of 26 Total Countries # Hits Files KBytes Country 1 14559 31.21% 5359 20.38% 15471 14.35% Canada 2 13215 28.33% 8261 31.42% 34751 32.23% Poland 3 11280 24.18% 7801 29.67% 37316 34.61% Unresolved/Unknown 4 4591 9.84% 2303 8.76% 9833 9.12% Network 5 1746 3.74% 1505 5.72% 4912 4.55% US Commercial 6 210 0.45% 175 0.67% 700 0.65% Australia 7 170 0.36% 146 0.56% 601 0.56% Non-Profit Organization 8 127 0.27% 123 0.47% 476 0.44% Netherlands 9 100 0.21% 95 0.36% 477 0.44% Germany 10 88 0.19% 84 0.32% 216 0.20% France 11 87 0.19% 50 0.19% 1038 0.96% Namibia 12 58 0.12% 46 0.17% 213 0.20% US Educational 13 54 0.12% 52 0.20% 182 0.17% Switzerland 14 51 0.11% 49 0.19% 228 0.21% United States 15 49 0.11% 46 0.17% 267 0.25% United Kingdom 16 48 0.10% 46 0.17% 199 0.18% Norway 17 47 0.10% 44 0.17% 256 0.24% Belgium 18 47 0.10% 46 0.17% 144 0.13% Finland 19 47 0.10% 37 0.14% 123 0.11% South Africa 20 28 0.06% 27 0.10% 87 0.08% Sweden 21 20 0.04% 4 0.02% 49 0.05% Brazil 22 11 0.02% 11 0.04% 104 0.10% International (int) 23 8 0.02% 8 0.03% 89 0.08% Zimbabwe 24 6 0.01% 5 0.02% 28 0.03% Austria 25 5 0.01% 4 0.02% 73 0.07% Italy 26 1 0.00% 1 0.00% 2 0.00% Seychelles polonia-swiata.org Jak cudownie, ze mozemy sie tu spotkac, byc razem, myslec o naszej Ojczyznie, dla niej dzialac. Dla dobra dzis zyjacych, dla przyszlych pokolen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 28.02.03, 13:46 KTOS MUSI CZUWAC, ZEBY KTOS SPOKOJNIE SPAC MOGL -------------------------------------------------------------------------------- ----------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 01.03.03, 03:39 Ludzie porzadni nie potrzebuja etykiet A Kasprowicz napisal kiedys: Rzadko na moich wargach – Niech dzis to warga ma wyzna Jawi siê krwia przepojony, Najdrozszy wyraz: Ojczyzna. Widzialem, jak siê na rynkach Gromadza kupczykowie, Licytujacy siê wzajem, Kto Ja najglosniej wypowie. Widzialem, jak miêdzy ludzmi Ten siê urzadza najtaniej, Jak poklask zdobywa i rentê, Kto krzyczy, iz zyje dla Niej. Widzialem, jak do Jej kolan – Wstrêt dotad serce me czuje - Z poklonem siê cisna i rada Najpospolitsi szuje. Widzialem rozliczne tlumy Z pusta, leniwa dusza, Jak dzwiêkiem orkiestry swiatecznej Resztki sumienia glusza. Sztandary i proporczyki, Przemowy i procesyje, Oto jest tresc Majestatu, Który w niewielu zyje. Wiêc siê nie dziwcie - ktos moze Choc milczkiem slusznosc mi przyzna Ze na mych wargach tak rzadko Jawi siê wyraz: Ojczyzna. Lecz brat mój najblizszy i siostra, W tak czarnych zalobach ninie, Ci wiedza, ze chowam tê swiêtosc W najglêbszej serca glêbinie. (..........................) W mej piesni, bogatej czy biednej Przyzna mi ktos lub nie przyzna Zyje, tak rzadka na wargach, Moja najdrozsza Ojczyzna. Jan Kasprowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richard Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 01.03.03, 20:51 Temat: The Epidemy of Ignorance Autor: Richard (Toronto-HSE-ppp3668866.sympatico.ca) Data: 01.03.03 17:35 Dearest Public, If I may, I'd like to share a public service announcement with all of you. This does not apply to all, but a good few of you, yes. It has come to my attention that my mother and mentor, Elzbieta, has been greatly misunderstood by many of you. What pains me the most is that along with this misunderstanding, you add insult to injury especially when all my mother means is well. You criticize her work, you demoralize her thoughts, you bury my mother's spirit into the ground simply because the ignorant refuse to be swayed into the intellectual light. It is ok though, I don't blame you. Throughout the ages, even pre-dating the times of Jesus, man has always been the epitemy of stubbornness and ignorance, and it is not until all is lost, that we realize what we had to begin with, and must suffer the terrible consequences. No one belileved Jesus. As you now, don't believe my mother. Jesus died for our sins and we should have been so fortunate to have someone as loving as him, die for us. Give us a second chance to make things straight. But the course of time has swayed through a different path, and we are left standing in the same spot we did 2000 years ago. However, my mother will never do something like die for the likes of many of you. She gives herself ONLY to POLAND and the people who believe that one day there will be a FREE NATION. It is entirely your choice whether or not to follow in my mother's beliefs and words of wisdom, but in the end, it will be you who suffer the consequences when you are stuck in a country and world with invisible prison walls all around you. THEN you will see what my mother meant, and by that time it will be FAR too LATE. All she wants is for people to give her beliefs a chance, and maybe you will see the truth. My mother wishes only for the best as she is trying to knock some sense into the world and lead you through a path of greatness. She is rounding up people of all countries by the neck and leading them forward, so the time to board this ride is NOW. She only offers you the truth, nothing more. The rest you can find out yourself. If you think for a moment that my mother will turn another cheek in your direction, or shed another tear in your name, you are greatly mistaken because it will be you who gets left in the dust of failure. The choice is yours. The choice to either reign over a free nation with no boundaries, or to walk in the chains and shackles that is today's world. Don't let history repeat itself!!! Richard, the Noble and Proud Heir of what will soon be, Elzbieta's Victorious Kingdom. polonia-swiata.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 03.03.03, 12:37 www.busko.com.pl Dzisiaj napisalam : Przez wszystkie miesiace mojej internetowej " przygody" nie mialam pojecia, co to jest naprawde spam/ Oh, Kochani. !!! Od przedwczoraj wiem, az nadto dobrze . W sobote otrzymalam : Danton 195 emaili Socrates 207+579+170 Razem 1 421 W niedziele nadeszlo George Busz 373 Stevie 691 Razem 1 064 W ciagu dwoch dni 2 485 Wszystkie od wielbicieli z Polski Zbrojnej. Ot, co znaczy, jak zolnierz pokocha !!!!!!!!!!! Elzbieta PS. I Wy piszecie, ze ja spamuje !!!! ????? Are you out of your mind ???? PS.. Ktos tu pieknie napisal : Matka Polka Tak, Kochani. Jestem matka Polaka dla mojego syna. Jestem matka Polka dla jego narzeczonej - Katarzyny, Kasi - Polki, corki - Bojownika o WOLNOSC POLSKI. Tak sie stalo, jak w ksiazkach bywa !!!!! Skad wiem? W Wczoraj zadzwonilam do jej ojca. - Czy moge rozmawiac z Panem Jerzym P ? Po chwili - " Czesc, ELU " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Szok 22-letniej emigracji. Teraz Kasiunia bedzie Matka Polka dla moich trojga wnukow. Zapraszamy: polonia-swiata.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Tesknoty!!! IP: *.sympatico.ca 06.03.03, 08:50 O co toczy się gra? Warto przeczytać O co toczy się gra? Adam Wielomski Mniej więcej za jakiś miesiąc Irak przestanie istnieć, Saddam Husajn nie będzie już żył, lub też dostanie się w łapy Amerykanów, którzy wytoczą mu proces w najlepszym stalinowskim stylu, taki sam jaki jakieś samozwańcze narody zjednoczone wytoczyły byłemu suwerenowi Jugosławii. Należę do tych nielicznych ludzi, którzy od samego początku udzielali poparcia Saddamowi Husajnowi - nie ze względu na jakąś sympatię dla dyktatora Iraku, bo raczej sympatycznym to on się nie wydaje, ale ze względu na pewne zasady. Polityka Stanów Zjednoczonych budzi mój wstręt. Jednym z zasadniczych powodów rzekomej wyższości demokracji nad formami autorytarnymi jest podobno pokojowy charakter demokracji, przeciwstawiony militarystycznym autorytaryzmom. Pokojowy? To chyba żart. Stany Zjednoczone uczestniczyły w ostatnich latach w tylu wojnach, najechały tyle suwerennych państw, że trudno je nazwać państwem pokojowym. Wymienię tylko te, które pamiętam: inwazje na Haiti, Grenadę, Irak, Serbię, Afganistan, Somalię, Panamę. Amerykańskie siły okupacyjne - zwane eufemistycznie "pokojowymi" - gnębią lub gnębiły wiele narodów świata. A wszystko to w imię demokracji i obrony praw człowieka. I właśnie to ideologiczne uzasadnienie powoduje mój głęboki sprzeciw wobec amerykańskiego imperializmu. Ameryka nie broni żadnych praw człowieka. Wszystkie "pokojowe" wojny Stanów Zjednoczonych mają cele polityczne i gospodarcze. Poprzez kolejne wojny rząd amerykański nakręca koniunkturę gospodarczą, dzięki zakupom broni. Wojna z Afganistanem, bliska z Irakiem i kolejna zapowiadana - z Koreą - nieprzypadkowo zbiegają się z recesją. Wall Street znalazła sposób na wychodzenie z recesji poprzez koniunkturę wojenną. Ameryka cierpi na znaczną nadprodukcję i musi zwiększać chłonność rynku przez wojny zaczepne - pewnym paradoksem jest, że zjawisko to po raz pierwszy opisał bodaj Włodzimierz Lenin, wprowadzając pojęcie "imperializmu jako najwyższego stadium kapitalizmu". W wojnie z Irakiem nie chodzi przecież o żadne prawa człowieka, czy rozpowszechnianie broni masowego rażenia, bo najwięcej broni tego typu w tym rejonie posiada Izrael - mający nie mniej wojowniczych przywódców co Irak. Telewizja podała ostatnio, że Amerykanie planują, zaraz na początku wojny, zrzucić komandosów w celu "zabezpieczenia irackich szybów naftowych przed podpaleniem przez Irakijczyków". Ciekawe dlaczego Amerykanie tak martwią się o te szyby naftowe? Czyżby to był powód wojny? Czy też powodem tym jest groźba wyprodukowania bomby atomowej, która mogłaby spaść na Jerozolimę? Prawdopodobnie obydwie te przyczyny się łączą, dowodząc zarazem rzeczywistych intencji Amerykanów. I nie miałbym nic przeciwko tej wojnie, gdyby prezydent George Bush powiedział: "Irak należy do obcego i wrogiego nam świata islamskiego. Cywilizacja zachodnia musi bronić swoich interesów politycznych i ekonomicznych. Nasza racja stanu wymaga zniszczenia Iraku i zaprowadzenia tam naszego porządku". Gdyby tak zostało to powiedziane, to stwierdziłbym, że są to słowa zasługujące na szacunek. Bush byłby wtedy nowym wcieleniem Ludwika Świętego, który rozpoczął wojnę w celu rozszerzenia obszaru dominacji cywilizacji zachodniej nad wschodnimi barbarzyńcami; byłby jak Juliusz Cezar podbijający Gallów, aby zanieść im zasady klasycznej cywilizacji i kultury. Co jednak słyszymy? Bajdurzenie o wojnie pomiędzy światem demokracji a "osią zła" państw rządzonych przez dyktatorów, gdzie nie są przestrzegane prawa człowieka! Ohyda! Jak po 11 września można powtarzać ideologiczne mrzonki Francisa Fukuyamy? Jako członek cywilizacji zachodniej, oczywiście poparłbym krucjatę przeciwko światu obcego nam islamu. Ale jako autorytarysta i antydemokrata...? Co mam uczynić, gdy słyszę o krucjacie demokratycznego mocarstwa, które niczym protestancki kaznodzieja naucza o prawach człowieka, na państwo, któremu obce są nihilistyczne wzorce liberalnej demokracji? Oczywiście popieram Saddama Husajna - tylko za to, że nie jest demokratą i nie przestrzega praw człowieka. Popieram Irak, mimo że nie należy on do naszego świata cywilizacyjnego, podczas gdy Stany Zjednoczone w jakiś tam sposób przynależą (choć są na peryferiach katolickiej wizji porządku). Już widać jak będzie wyglądała ta wojna: na amerykańskich bombach, które spadną na Bagdad, na irackie szpitale i szkoły, będą narysowane białe gołąbki pokoju - Stany Zjednoczone walczą przecież nie przeciwko Irakowi, ale "przeciwko wojnie" i irackim zbrojeniom. Agresja amerykańska nie będzie klasyczną wojną, lecz "pokojową interwencją" w obronie praw człowieka, demokracji i pokoju. Prawdopodobnie Prezydent Bush nawet nie wypowie Irakowi wojny, gdyż to nie będzie wojna, a jedynie akcja policyjna w obronie pokoju, wolności i tolerancji. Jak się słyszy taki cynizm, to jak można nie sympatyzować z Irakiem? To, co niepokoi, to fakt, że w tej demoliberalnej krucjacie przeciwko "osi zła" wezmą udział także nasi żołnierze. Czyżby Leszek Miller liczył na jakieś pola naftowe w Iraku? Śmiechu warte. Adam Wielomski ******************************************************************************** Wczoraj York University w Toronto - Kanada - objal strajk. 45 tysiecy studentow opowiedzialo sie przeciwko wojnie z Irakiem. Odpowiedz Link Zgłoś