Dodaj do ulubionych

karty teskniace

17.10.16, 17:56
Jak juz wspomniala Owieczka teskni 5 denarow. Teskni rowniez i 5 kielichow. Z kart teskniacych moglabym wymienic jeszcze 6 kielichow (bo to wracanie wspomnieniami, sentyment) 6 mieczy ( bo mimo, ze ciala oddalone to dusze sie ze soba łączą). Z AW najbardziej teskniacy jest Ksiezyc bo to takie rozmarzenie, uciekanie w stan odrealniony. Znamion tesknoty moznaby doszukac sie i Wisielcu bo sie zawiesil, niewykona ruchu ale i teskni. A Wy jakie macie typy kart teskniacych?
Obserwuj wątek
    • lola1104 Re: karty teskniace 18.10.16, 20:48
      ja mam pazia mieczy.
      on jest na kontakt. wiec musial sie stesknic.
    • tabularasa22 Re: karty teskniace 18.10.16, 21:48
      ja pomyślałam klasycznie o Gwieździe - to taka fajna tęsknota, za czymś lepszym na przyszłość, z nadzieją, z zapałem, oczekiwanie na poprawę losu
      • rrozsypana80 Re: karty teskniace 19.10.16, 10:44
        Jeszcze w 4 kieliszkow moze byc tesknota chyba
    • dzastirbiber Re: karty teskniace 16.08.17, 18:49
      9 mieczy i 10 mieczy
      • rrozsypana80 Re: karty teskniace 16.08.17, 20:19
        Dzasti 10 mieczy to chyba nie teskni, raczej unosi sie gniewem i burzy w ferworze walki, dumy, zranionych uczuc.
        • dzastirbiber Re: karty teskniace 17.08.17, 06:57
          Tak mowisz (?) Hmmm tesknota ktora nas przygnebilA??
          • an-na-s Re: karty teskniace 17.08.17, 07:42

Karty dotyczące tęsknoty sensu stricto to kielichy. Żeby tęsknić trzeba czuć. Miecze nie czują, miecze, symbol umysłu, reagują na bodziec emocjonalno-uczuciowy, wywołują go lub określają/nazywają. Same w sobie jednak nie są emocją, ani uczuciem. To samo jest też z buławami i denarami. One mogą zaistnieć jako efekt tęsknoty, np. 5 denarów - z tęsknoty nie jestem w stanie pracować, żyć, jeść; z 8 mieczy - z tęsknoty bez przerwy myślę i myślę; z 5 buław - z tęsknoty wynajduję sobie mnóstwo zajęć. Jednak same w sobie nie są tęsknotą, takie uczucie wygeneruje kielich. Na pytanie "czy tęskni" pewnikiem jest tylko karta z żywiołu wody, a karty współwystępujące określą w jaki sposób ktoś tęskni. Kiedyś kładłam karty pani, której mąż pracował na platformie wiertniczej. Bywał w domu raz na rok na kilka tygodni. Pierwszy raz na pytanie o to czy tęskni karty pokazały Asa kielichów, 5 kielichów i 9 mieczy. Tęsknił i myślał o młodej żonie nieustannie. Po paru latach karty przestały pokazywać kielichy. Oboje przestali za sobą tęsknić, przyzwyczaili się do swojej nieobecności i nie mogli się znieść, gdy mąż wracał na kilka tygodni.
            Tak to wygląda u mnie smile
            • rrozsypana80 Re: karty teskniace 17.08.17, 09:54
              Poniekad sie z Toba Ania zgadzam. "Czujace" karty to kielichy ale..... bulawy np tez sa emocja, miecze sa mysla, najslabsze uczuciowo sa dla mnie przyziemne denary (konkret, czyn, nie-emocja).
              5 denarow w pytaniu o tesknote np wg mnie wyglada tak - jest brak, brak kogos lub czegos zwiazanego z kims. Skoro osoba widzi ten brak to prowadzi juz to w drodze prostej do tesknoty.
              6 mieczy np osoby oddalaja sie od siebie, odplywaja w osobne strony, komunikuja sie ze soba myslowo ale fizycznie jest to niemozliwe. Mysl, ktora ich laczy powoduje tesknote.
              8 mieczy czlowiek ma w glowie mysl, wie czego chce, jednak to co chce zdarzyc sie nie moze bo przeciez wokolo pelno mieczy, ktorych przekroczyc sie nie da. Ani krok w przod ani w tyl. Slepa uliczka. Uwiezienie we wlasnych myslach. Rowniez to moze rodzic tesknote.
              • an-na-s Re: karty teskniace 17.08.17, 10:11
                Buławy są emocją? Mogą być reakcją na emocję, ale nie samą emocją (np. ciśnienie mi skoczyło, bo tak się przestraszyłam). Tak jak i reszta dworów. Uczucie, emocja, wyzwala jakąś reakcję lub jakaś sytuacja wyzwala uczucie, emocję. Buławy są działaniem, czynem. Miecze - umysłem, myślą. Denary - fizycznym, namacalnym aspektem naszego życia. Emocją, uczuciem są kielichy.
                To, co opisujesz to są właśnie reakcje na emocje lub emocje, do zaistnienia których przyczyniła się np. myśl, czyn czy sytuacja.

I jeszcze... Co to znaczy "5 denarów w pytaniu o tęsknotę..."? Omawiamy karty oznaczające tęsknotę, a nie opisujące je, czy nie? Czy temat pt. "karty tęskniące" obejmuje to jaki rodzaj tęsknoty omawia dana karta? Bo jeśli tak, to każda karta może opisać tęsknotę, ale sama w sobie nią nie jest.
                • rrozsypana80 Re: karty teskniace 18.08.17, 17:32
                  Z mojej perspektywy emocja (uczucie/odczucie) jest reakcja na cos. Sama z siebie nie powstaje. Czujemy zlosc bo cos nas zdenerwowalo, radosc bo np. slonce swieci, smutek bo ktos odszedl, milosc bo ktos sie pojawil, tesknote bo kogos przy nas brakuje.
                  Wydaje mi sie, ze kielichy sa najbardziej podatne na odczucia tu masz racje. W bulawach ta emocja moze byc czynem ale czasem mi akurat bulawy kojarza sie z eskalacja jakiejs emocji. Np. namietnosc - stoi przy bulawach ale nie zawsze jest czynem. Czasem to tylko pragnienie zrodzone w głowie, ktore moze ale nie musi sie zrealizowac. Podobnie ze zloscia. W bulawach mozna sie dopatrzec eskalacji zlosci ale niekoniecznie musi to przejsc w czyn. Bedzie wybuch, fajerwerki w glowie ale... energia bulaw bywa krotkotrwala i ta zlosc minie rownie szybko zanim sie zaczela. Inaczej w mieczach. W mieczach zlosc zrodzona w myslach rodzi plan. Jest jak miecz obusieczna i potrafi zaprzec sie i czekac na moment zadania ciosu ostatecznego. Zlosc z bulaw jest znaczenie bardziej widoczna niz z mieczy. Miecze panuja nad emocja rozsadkiem i potrafia przybrac dobra mine do zlej gry ale nie potrafia zapomniec jak bulawy.
                  Wracajac do tematu tesknoty to temat karty teskniace raczej powinien obejmowac rodzaje tesknoty. Bo przeciez ona ma tyle odcieni. Uwazam, ze mozna ja znalezc w kazdym dworze. Z tym, ze kazdy z nich teskni na swoj sposob.
                  Gdybys zadala pytanie czy osoba, ktora siedzi przed Toba teskni za czyms lub kims i wylosowalabys tylko jedna karte z dowolnego dworu poza kielichami to sadzac po tym co mowisz orzeklabys od razu brak tesknoty? chyba, ze dociagnelabys druga karte I byla by kielichowa?
          • rrozsypana80 Re: karty teskniace 17.08.17, 09:45
            To 9 mieczy. W 10 mieczy przygnebienie sieglo zenitu i nastepuje gwaltowny koniec, rozpierducha, zniszczenie po ktorej juz tylko tabula rasa (Tab haha bez urazy, to nic osobistego).
            • owieczka1972 Re: karty teskniace 18.08.17, 21:49
              po pierwsze emocje nie równają się uczucia, wręcz emocje z uczuciem niewiele mają wspólnego, to ogień, więc buławy jak najbardziej są emocją a raczej różnymi jej odcieniami
              tak jak kielichy są różnymi odcieniami uczucia,
              może my tu tak trochę skrótami się wyrażamy i trochę prostszym językiem mówimy an-na-s , ale czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko wink a Twoje wypowiedzi są jak z książek spisane, sorry ale takie mam wrażenie.... a naprawdę zaletą największą tego forumka jest że tu sami swoi i nikt nie musi się spinać i nikt tu nie musi się przed nikim popisywać, ot tak wymieniamy się poglądami wink
              • owieczka1972 Re: karty teskniace 18.08.17, 21:52
                i co, jak mi nie wyjdzie nic w kartach poza mieczami i denarami to nic nie czuję bo nie było kielicha? a jak np. kielichy mają wyrazić uczucie wściekłości i furii? tak serio pytam jak to widzisz?
                • rrozsypana80 Re: karty teskniace 18.08.17, 22:42
                  Ale hej Owieczko widze w tym pole do konstruktywnej polemiki a nie atak wymierzony we mnie wink
                  Wiesz interesujace jest spojrzenie innych osob na ten sam temat. Moge sie zgodzic lub nie tak samo ktos moze sie ze mna nie zgadzac i to jest ok. Dopoki nie zaczynamy wojenek i klotni.
                  Ania ma spore doswiadczenie i skrystalizowane poglady. Ja sie dopiero ucze choc zdanie w przypadku tarota tez mam juz w wielu przypadkach wyrobione. I teraz bazujac na tym zdaniu raz wkutym do lebka widze, ze nie zawsze to dziala. Tarot jest jednak mocno intuicyjny i czasem wiedza raz zdobyta ma sie nijak do interpretacji. Nie wolno go traktowac na sztywno bo to gubi.
                  Z Ania i Adopto mialam juz polemike na temat 8 bulaw i okazuje sie, ze calkiem inaczej patrzymy nie tylko na kwestie tarotowe ale i najwyrazniej nieco inaczej definiujemy niektore slowa.
                  I pewnie teraz tez sie okaze, ze punktem zaczepienia jest inna definicja tesknoty, ktora kazda z nas ma w glowie.
                  A swoja droga to ciekawa jestem jak na te wszystkie pytania odpowie Ania. Bo tez chcialabym to wiedziec.
                  • donbas Re: karty teskniace 19.08.17, 00:43
                    Głupiec to tęskni bo jeszcze nie wie, że tęsknota zabija. Kapłanka tęskni rozmyślając, że tęsknota sama w sobie jest cnotą. Cesarzowa tęskni bo albo pragnie mieć dziecko albo kasę, albo najlepiej jedno i drugie. Cesarz za władzą tęskni i autorytetem. Kapłan za mądrością a Pustelnik za świetym spokojem. Kochankowie za miłością tęsknią a Diabeł za zbłąkaną duszą. Przy okazji kogoś chętnie przydusi. Wieża to za pogodą tęskni a Śmierć za zmartwychwstaniem. Słońce za księżycową nocą a Księżyc za pogodnym dniem tęskni. Świat w ogóle nie tęskni bo za czym niby jak wszystko na świecie do niego należy a nawet więcej. Tak naprawdę to tęskni Gwiazda bo ona to dla samego tęsknienia tęskni i dobrze jej z tym. I w tej kwestii zgadzam się z Tabulą.
                    • owieczka1972 Re: karty teskniace 19.08.17, 01:08
                      o no to jest piękne bo z serca płynie !!!
    • owieczka1972 Re: karty teskniace 19.08.17, 01:06
      no ale co ja poradzę że jak czytam Anię to widzę dobrze napisany program komputerowy do którego wrzucamy słowa klucze a on formułuje z tego wypowiedź więcej lub mniej sensowną, ale zawsze w tym samym stylu i jakoś bez duszy... no wiem, wredna dzisiaj jestem
      • adoptowany Re: karty teskniace 19.08.17, 05:29
        ,..wszystko jest dobrze, Owieczko tu nasze forumowe odczucia czesto sa podobne, ale jako,ze wystepuja jako myśli rozczochrane kazde z nas ubiera je w odmienny sposób, wbrew pozorom słowa nie zawsze potrafią oddac to co nam szarych komorkach smiga..wink ,..i moim zdaniem tesknota może zawierac się i kielichach i mieczach i bulawach, a wszystko zależy od kontekstu sąsiednich kart,kielichy wiadomo = milosc ,emocje i to o jakim natężeniu!, a miecze = powietrze,doskonaly nosnik głosowych, duchowo-eterycznych przekazow, ale to samo powietrze częściowo wystepuje w bulawach jako symbolu ognia (jako tlen i spalana materia),..to takie moje poranne przemyslenia
        • an-na-s Re: karty teskniace 19.08.17, 06:39
          Owieczko... Temat działu to 'karty tęskniące'... Jeśli pytasz o uczucie to szukasz w rozkładzie kart sygnifikujących uczucie/emocję jaką jest tęsknota, a nie reakcję na nią, bo nie wiesz jeszcze czy ktoś tęskni, czy ktoś w ogóle ma uczucia względem kogoś, by tęsknić.

Donbas, opisujesz czemu ktoś tęskni, ale skąd będziesz wiedziała, że w ogóle tęskni?
          • rrozsypana80 Re: karty teskniace 19.08.17, 09:02
            Nie pojmuje tego jak mozna oddzielic sam fakt zaistnienia uczucia od reakcji na nie. To sie przeciez laczy i przenika.
            Reasumujac jesli nie ma w rozkladzie ani polowki kielicha to znaczy, ze brak uczuc?
            A co z AW one nie czuja?
            Draze ten temat bo nie rozumiem a przez to jestem jeszcze bardziej zainteresowana.
            • an-na-s Re: karty teskniace 19.08.17, 09:24
              Rrozsypana, tak... Brak w rozkładzie kielichów oznacza brak konkretnych uczuć, szczególnie jeśli o takowe pytamy. Chodzi wszak o uczucia, a nie o inną dziedzinę życia i każdy brak kielichów w rozkładzie na ten temat daje nam wskazówkę, że gdzieś nam te uczucia zanikły.
              Gdy kładziesz 3 karty na pytanie czy ktoś tęskni, jakie karty to potwierdzą?
              I powtórzę - nie chodzi o opisanie tęsknoty, ale jej zaistnienie.

Może podam dwa przykłady:
              Czy Marcel za mną tęskni?
              5 denarów, Mag, rycerz buław
              Czy Rafał za mną tęskni?
              Cesarz, 5 kielichów, 2 miecze

Który za mną tęskni?

Więcej już na ten temat nie napiszę, zmęczyłam się. Rozmijamy się z rozumieniem tarota w tej kwestii za bardzo. Nasze światy są różne i ok. smile

• rrozsypana80 Re: karty teskniace 19.08.17, 10:08
                Rozmijamy sie ale przeciez gdybysmy wszyscy byli jednakowi to by bylo nudno.
                No dobra ok idac tym tropem rozumowania to brak kielichow znaczy brak uczuc, brak monet znaczy brak pieniedzy, brak bulaw znaczy brak ruchu (czynow) a brak mieczy co bedzie znaczyl?
                Ja jestem daleka od szeregowania w ten sposob kart. A AW jak w tym umiejscowisz?

Twoje przyklady ja bym zinterpretowala tak:

Marcel ma ochote na namietnosc, uczuc w nim niewiele, kombinuje jakby wlezc do Twojego lozka. Nie, nie teskni. On czuje namietnosc
                Rafal natomiast widac, ze podejmuje jakis ciezki wybor (wcale niekoniecznie pomiedzy dwiema kobietami moze to byc pomiedzy dwiema racjami jakimis) i Cesarz na poczatku bedzie sugerowal stalosc decyzji jaka podejmie a ze podjeta byla jednak z zalem to w glebi duszy bedzie i czul tesknote.
                Tyle, ze w obydwu ukladach moja interpretacje determinuje uklad kart - jak one ze soba gadaja- nie brak lub obecnosc kielicha. Gdyby wstawic w przypadku Rafala np. 9 mieczy albo 8 mieczy zamiast 5 kielichow tez bym powiedziala, ze teskni tylko, ze ta jego tesknota jest uwarunkowana strachem (wie, ze musi wybrac i trzymac sie swoich decyzji ale sie tego boi i oglada sie za siebie wspominajac i babrajac sie w tych swoich lekach) lub niemoznoscia ruchu (bo jesli wybierze i bedzie sie trzymal decyzji to cos straci, cos czego nie chce w glebi duszy stracic bezpowrotnie i co generuje jego tesknote).
                • rrozsypana80 Re: karty teskniace 19.08.17, 10:12
                  Nie traktuj tego jako forsowanie na sile innych zamyslow. Chodzi o to, ze probuje zrozumiec jak Ty to ogarniasz i wytlumaczyc jak ja to widze.
                  Nie chodzi o tlumaczenie sie tylko pokazanie swojego toku rozumowania tak aby inni mogli cos z tego uszczknac dla siebie pomimo roznicy zdan.
                  • an-na-s Re: karty teskniace 19.08.17, 10:33
                    Nie traktuję odmiennego zdania jak forsowania. Przyglądam się, obserwuję. I pokazuję też swój punkt widzenia i to, jak u mnie działają karty, co się sprawdziło przez szmat czasu jaki z nimi pracuję.

Marcel jest moim sąsiadem. Jest biednym studentem, który pożyczył ode mnie niedawno parę złotych i dwoi się i troi, żeby mi je jak najszybciej oddać. Wczoraj poinformował mnie, że podjął pracę jako kierowca i niedługo odda mi dług. Tęsknoty nie ma, bo nie ma między nami uczuć, więzi... Ot, wzajemna sympatia.
                    Rafał to mój partner. Pojechał do chorego ojca, który mieszka w Grecji. Tęskni jak cholera, radzi sobie z tym tak, że dzwoni do mnie 2-3 razy dziennie.

Dziękuję za dyskusję. Szczególnie Tobie, Rrozsypana smilesmilesmile
                    • an-na-s Re: karty teskniace 19.08.17, 11:00
                      Aha, jeszcze co do braków jakiegoś dworu/żywiołu w rozkładzie...
                      Gdy robię komuś rozkład roczny, np. 12 domów, to całkowity brak kart któregoś dworu oznacza zawsze, że ktoś będzie doświadczał niedoborów z tym związanych lub kompletnie nie będzie go interesowała dziedzina życia związana z danym żywiołem. Jeśli ktoś ma mnóstwo pieniędzy to brak denarów nie będzie oznaczał całkowitego braku pieniędzy w życiu kwerenta, ale czas, w którym co innego będzie priorytetem w jego życiu i/lub sytuację, gdy przypływ tej gotówki zostanie zahamowany. To dotyczy rozkładów ogólnych, w których widać jakie energie i żywioły pracują w danym czasie u człowieka, jaka jest ich ilość i cel.
                      Czym innym zaś jest konkretne pytanie zadane kartom (temat tego wątku zaś jest konkretny), np. czy tęskni? czy w tym roku dostanę podwyżkę? czy podejmę w tym roku studia?
                      Wtedy brak żywiołu oznacza u mnie brak pozytywnej odpowiedzi na zadane pytanie.
                      Jeszcze raz dzięki smile
                    • rrozsypana80 Re: karty teskniace 19.08.17, 11:55
                      O masz w przypadku Marcela 5 denarow od razu sugeruje braki, zalozylam, ze brak uczuc bo sadzilam, ze mowimy o relacji damsko meskiej stricte. Karty ladnie pokazaly brak kasy + kombinowanie, zeby ja oddac Mag kombinowanie, rycerz bulaw jako chec ruchu tutaj
                      W przypadku Rafala tez karty sie zgadzaja bo wybor z 2 mieczy nastapil (musi zostac z ojcem) wzmocniony przez Cesarza co daje zal i tesknote w 5 kieli

Fajnie

Tylko patrz gdybym znala szczegoly w sensie, ze jeden to partner drugi sasiad na pewno zmieniloby to moje spojrzenie.
                      Ale... nie wpadlabym chyba na chorego ojca. Sadzilabym, ze on podejmuje decyzje bo np. wie, ze relacji nie da sie przepracowac bo roznice charakterow albo cos zrobilas co zawazylo na decyzji, ze on musi wybrac mniejsze zlo.

• an-na-s Re: karty teskniace 19.08.17, 12:04
                        Nie pytałam o szczegóły, ale o to, który tęskni.
    • anitaanitaa Re: karty teskniace 21.09.25, 00:14
      Jestem z "zewnątrz"
      Czy ktoś mógłby mi pomóc zinterpretować rozklad kart na pytanie czy on teskni:
      4 buławy + as buław + as kielichów?
      Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka