diabollo 02.07.23, 09:45 krytykapolityczna.pl/kraj/wajda-krecac-ziemie-obiecana-nie-musial-robic-w-lodzi-rekonstrukcji-historycznej/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzespelc Re: Z cyklu: trochę historii 03.07.23, 23:36 "inżynier Tadeusz Wrzaszczyk, którego zasługą jest rozwój indywidualnej motoryzacji w Polsce" To nie jest żadna zasługa, ale widać to dopiero teraz. A tak bardziej ogólnie, to ja się dopiero teraz dowiaduję, jak bardzo różnych rzeczy nie było w Polsce w połowie XX wieku, a jak bardzo niektórych nie ma do dziś. No ale do tego trzeba było trochę zacząć po kraju jeździć... Choć w sumie nie wiem, dlaczego myślałem, że ta bieda, którą za młodu widziałem na wioskach, z których moi rodzice pochodzili, to był jakiś wyjątek wtedy, a wszystkie miasta na pewno wyglądały jak moje, taka cywilizacja i wogle. A z drugiej strony te wszystkie brzydkie przystanki i dworce autobusowe, były sobie brzydkie, ale były, a po 1990 już ich nie było i dopiero teraz czasem gdzieś coś powstaje, ale, żeby było śmieszniej, okazuje się, że ten sam trend był w całej Europie. A z drugiej strony furmanek na wsi już nie ma i nie wiem, kto uwierzy, że zdarzały się jeszcze sporadycznie 20 lat temu... "Ludzie zobaczyli, że można żyć i mieszkać inaczej." A w Rosji nie zobaczą, bo z takiego Permu albo Niżnego jest tak daleko wszędzie, że biedny Rosjanin nigdy z kraju nie wyjedzie i nie zobaczy, i tam rewolucji już nigdy nie będzie. Odpowiedz Link
diabollo Re: Z cyklu: trochę historii 04.07.23, 09:33 A mnie zawsze szokuje jak łatwo można oszukać pamięć i zakłamać historię, w sumie taką, którą wszyscy widzieli i taką, którą widzieli jeszcze rodzicie (wiem, że rodzicie i dziadkowe też kłamią o swojej historii, no ale z reguły kłamią żeby przedstwić siebie w lepszym świetle, a nie żeby historię przedstawić na opak w celach politycznych). I tak nagle się okazuje, II RP to było państwo zachodniego dobrobytu no i oczywiście polskiej niepodległej praworządności i demokracji (zbrodniczy dyktator Piłsudski razem ze swoim największym wrogiem i ideologiem polskiego faszyzmu Dmowskim mają po okazałym pomniku w Warszawie, to tak jakby za parę lat zbudować pomnik Jaruzelskiemu i robić cykliczne pompy ze składaniem kwiatów), za okupacji dzielny naród polski: a. bohatersko walczył z okupantami b. bohatersko ratował Żydów A historia PRLu to historia od początku do końca dzielnych zmagań bohaterskiego polskiego narodu z... "komuną". I dzisiaj ludize w Polsce, jak zapytać ich na ulicy, naprawdę i święcie w to wierzą. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link
grzespelc Re: Z cyklu: trochę historii 05.07.23, 00:29 Na szczęście moi dziadkowie mówili mi jak było na wsi, nawet o strajkach chłopskich i że pałowała policja. A ze swojej partyzantki to się dziadek trochę śmiał, że to bardziej taka zabawa dzieciaków na wiosce, które jak się zrobiło bardziej poważnie, to uciekły do domów, chociaż medal ze Zbowidu przyjął, bo czemu nie. Te bzdury o II RP opowiadają potomkowie tamtejszych elit, bo im było akurat dobrze, a potem im komuna wprowadzała lokatorów do domów, a najbogatszym parcelowała majątki, w dodatku na studia nagle trzeba było konkurować z chłopami i całe to wymordowanie Żydów na nic. A jak się komuna skończyła, to ich dzieci zaczęły cisnąć na reprywatyzację, bo taka kamienica za darmo to zawsze coś. Odpowiedz Link
diabollo Re: Z cyklu: trochę historii 05.07.23, 07:33 Czcigodny Grzespelcu, bardzo się cieszę, że Ty rozumiesz historyczną rzeczywistość, ja rozumię, większość społeczeństwa się nad tym w ogóle nie zastanawia, natomiast katolicki reżim kładzie miód na serce nasze ćwierćinteligencji o "walce z komuną", ratowaniu Żydów i wspaniałościach II RP jak z Vabanków, a ćwierćinteligencja to łyka, chodzi i powtarza. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link