kkokos przekuwanie uszu 29.03.10, 23:50 przekuwanie uszu oraz przekute uszy - od razu wyobraźnia mi pracuje no i szfagier - autorka wątku zauważyła, że coś chyba nie tak, ale co napisała, to nasza :) Odpowiedz Link
miau_weglowy musze przyznac, 30.03.10, 12:49 ze jestem zwolenniczka totalnej reformy ortograficznej w celu maksymalnego uproszczenia jezyka. w obecnej pisowni zostawic tylko to, co rzeczywiscie utrudnialoby zrozumienie sensu slow ;D p.s. ortografia nie jest dla mnie problemem ;) Odpowiedz Link
tojatojatoja Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 30.03.10, 15:12 Ten jest niezły! ;-) Z dyskusji: forum.gazeta.pl/forum/w,26,109411420,,Polskie_firmy_chca_zatrudnic_w_tym_roku_200_tys_.html?v=2 Gość: sas 30.03.10, 14:43 Skączcie idioci z tymi budkami z piwem,kiedy i gdzie ostatnio widzieliście taką budkę z piwem durnie. Odpowiedz Link
sootball Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 06.04.10, 11:57 z basha: <null> LaDziK na jaki profil dostales sie do LO? <LaDziK> chumanistyczny Odpowiedz Link
sootball Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 06.04.10, 12:06 Mylenie podobnych do siebie słów. Przejrzałam wątek i wypisałam te, o których wspomnieliście, dodałam jeszcze kilka przykładów, które przyszły mi do głowy. A wszystko przez to, że zostałam właśnie zainspirowana postem, w którym dziewczyna oświadcza, że zadłużyła się w kimś na maksa. zadurzyć i zadłużyć - "zadłużyłam się w nim na maksa" szlag i szlak - "szlak mnie trafił" zwarzyć i zważyć - "mleko mi się zważyło" lud i lód - "kiedy do serca podchodzi lud" :) także i tak, że - "byłam zmęczona także zasnęłam na biurku" kąt i konto - "mam kąto w banku", "siedzę smutny w koncie" bynajmniej i przynajmniej - "no, ale bynajmniej ja tak uważam" kuć i kłuć - "przekuwanie uszu" oraz "przekute uszy" zresztą i z resztą - "Dajcie mi pracę, a z resztą i tak sobie poradzę", "Dajcie mi pracę, a zresztą i tak sobie poradzę" nóż i nuż - "a nóż mi się uda" kazać i karać - "karzę ci" skóra i kurczyć - "skórcze porodowe" świat i świadek - "poprosiłem go na światka". hodowla i chów - niby nie tak podobne, ale to moja prywatna pięta achillesowa, zlewają mi się :) i zawsze muszę się zastanowić czy "hodować" piszę się przez ch czy przez h No i Adam nam namącił z tym świerzopem. Za każdym razem jak widzę, że coś jest "świerze", to mi się Telimena przypomina. Coś więcej? Odpowiedz Link
sootball Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 06.04.10, 12:50 o, jeszcze coś: patrzeć i opacznie, w wyniku czego powstaje "opatrzność" :) Odpowiedz Link
sootball Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 06.04.10, 12:57 tfu, "opaczność" miałam napisać! Opaczność używana w sensie "dziękuję opaczności że jeszcze żyję" (Się wyśmiewa a sama się zakręciła. Dostaje rumieńców i chowa się pod dywan). Odpowiedz Link
be_ell Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 08.04.10, 13:49 Nie pamiętam, jakiego błędu zrobionego przez ucznia dotyczył komentarz nauczycielki ( w którym był ewidentny błąd), ale rodzice: mistrzowie celnej riposty: Nieopatrznie opacznie zrozumiała pani to zdanie! Nie robię błędów i nie należy mi pokazywać żadnych tekstów pisanych, bo w każdym znajdę choćby literówkę lub brak ogonka... Przepisując pracę magisterską mojego męża głupiałam, bo z uporem maniaka pisał: kożystać i urzywać. Pod koniec przepisywania, za każdy taki numer dostawał w łeb. P.S. Praca była przepisywana na kompie sprzed epoki windowsów, na miękkie dyskietki. Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 22.09.10, 01:34 Kiedyś w dodatku edukacyjnym do GW zamieszczono test z matematyki. Jedno z pytań brzmiało: ile wynosi sinus konta 90'. Odpowiedz Link
79.angelika Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 08.04.10, 15:26 Otwarcie oświadczam ,że robię czasami błędy stylistyczne i ortograficzne wiec będziecie mieli okazje się rozczulić ;) Nie zwracam uwagi na błędy ortograficzne u innych sama też raczej nimi się nie przejmuję. Odpowiedz Link
sootball Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 21.09.10, 19:06 myślałam że nic mnie już nie zdziwi. Błąd. Ostatnio przeczytałam "Rzydzi" i igdyby nie kontekst dyskusji na temat antysemityzmu, chwilę by mi zajęło zastanawianie się co to za słowo. Odpowiedz Link
thorgal_aegirsson Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 22:40 sootball napisała: > myślałam że nic mnie już nie zdziwi. A widziałaś już "przeczkole"? A szkołę "poctawową"? A "kałcję"? Wiem z pracy z ludźmi, że nie ma takiej rzeczy, której nie przebiją. XD Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 23:00 Jeden z forumowiczów przedstawił ciekawą teorię co do:'przeczkola'- to jest zaprzeczenie koła. Czyli na przykład jego dopełnienie na płaszczyźnie. Odpowiedz Link
sootball Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 20.10.10, 12:28 widziałam octające uszy :) Odpowiedz Link
morekac Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 23.09.10, 15:34 GATKA, przykład użycia jest wielkie przywitanie z nami, gatka jak za nami tesknil, je obiad po czym robie mu kawe i albo reszte dnia spedza przy kompie albo idzie cos robic, wraca na kapanie corki Odpowiedz Link
ajtam_ajtam Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 25.09.10, 21:17 Dwa dni temu w glównych Wiadomościach podpis pod materialem - 'nie homikuj Waryńskiego", rzecz była o wymianie starych pieniędzy. Dziecko wezwałam, żeby sprawdził czy dobrze widzę, bo nie wierzyłam własnym oczom (nie oczą). Odpowiedz Link
kaga9 Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 25.09.10, 21:38 Nadużywanie wielkiej litery w zaimkach typu "ci", "twój". Przykłady: "Mąż powiedział do mnie: <przyniosłem Ci Twoje kapcie>". I jeszcze jeden, zupełne nieporozumienie: przyszli Ci ludzie. Dzisiejsze (=dzisiaj wypowiedź na pewnym forum przypomniała mi, że ten błąd istnieje): soji (oraz żmiji, szyji, nadzieji). Dziewczynie zwrócono uwagę, ale w kolejnym poście okazała się impregnowana na ortografię, przynajmniej na tę regułę;) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 26.09.10, 22:40 Jest na forum GW forumowiczka, która co prawda pisze: 'ci' lub 'jego', ale za to: 'Mój' czy 'Mnie'. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 20:45 A jest, faktycznie:) Zdarza mi się żałować, że ja aż tak siebie nie kocham:P Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 21:01 Ja też czasem żałuję, że Ja Siebie nie kocham, a często nawet nie lubię Siebie i Mojego życia. Odpowiedz Link
zapominajka664 Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 26.09.10, 20:57 Trzcionka. Jak myślicie, co to znaczy? Podpowiedź: błąd masowo robiony w wydawnictwie (!!!), w którym kiedyś pracowałam. Nie przez redaktorów, na szczęście Winogrono bardzo słodkie - na zaprzyjaźnionym straganie warzywnym I miliard aukcji na Allegro - przodują chyba damskie ubrania: - pasek załorzony przez szlówki - hińskie spodenki dla dziewczynki - Dostosowuje się do każdych krztałtów - prezent dla dziedzka - z naturalnego włosa kuz Inną sprawą, już nie ortograficzną, jest rozczulające zamiłowanie do zdrobnień na Allegro :) Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 26.09.10, 21:09 Ja wiem! Ja wiem! Trzcionka to taki patyczek do bicia niegrzecznych dziateczek! A to "o" zamiast "i" to oboczność po prostu. Odpowiedz Link
mankencja Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 11:58 Cytat z zeszytu kuzyna, wówczas ośmioletniego: "Bóg ukarał potopem wszystkich ludzi, zostawił tylko Nogę" (zamiast "Noego") Odpowiedz Link
kaa.lka Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 21:19 moja progenitura pacholeciem bedac jakim trzyletnim, wraz z kuzynostwem tworzyla zgrana paczke slowotworcow nielada. mowila np slup na wysokiego piacia- z ahystokhatycznym podkresleniem ogonka przy a. zgasilka telewizorka !-ten tryb rozkazujacy skierowany byl do opowiadacza bajek na dobranoc- ktorego rola mialo byc nie tylko i wylacznie paszczowa produkcja ale i jakie malowanki i wycinanki o cieniach na scianie nie wspominajac.przy okazji wiec wychowalo sie dziewcze w zywej abominacji do dlugopisu nazywajac go dlugo oglupisem- przy czym ten jednoznacznie wyrazony w nazwie stosunek do narzedzi pisarczych zostal jej do dzis. nie pisze utrapieniec!!! to tak a' propo bledow, ktore sama namietnie popelniam, a mrowie. przy okazji wiec przepraszajac za nie, wszystkie fortrupy przepraszam za brak polskich liter tez. naprawde i przysiegam-nie mam dostepu do polskiej edycji- przynajmniej na razie. ale postaram sie miec dobra dykcje, o czym odpluwajac uroki, zjawuje sie w tyl. ;( ps makencjo- ta Noga zabilas mnie powtornie. ze smiechu. Odpowiedz Link
sundry Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 27.09.10, 21:33 Kobieto, jaki cudny kot! Ukradłam go do Moich Obrazów:D Odpowiedz Link
othala76 Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 30.09.10, 21:00 MUSK -popełniła dziatwa w wieku lat 11 i może nie rozczulił a powalił na kolana, ale z racji profesji alergię mam na błędy ;-) Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 30.09.10, 21:52 Słodkie :) Odpowiedz Link
zielonooka32 Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 16.10.10, 18:29 a tak nawiasem mówiąc słowo "forumowicze" jest niepoprawne... właściwa forma to "forowicze" ale mało kto o tym wie:) Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 16.10.10, 19:13 zielonooka32 napisała: > a tak nawiasem mówiąc słowo "forumowicze" jest niepoprawne... właściwa forma to > "forowicze" ale mało kto o tym wie:) A nieprawda:)) To już zostało wyjaśnione dość dawno: forumowicz Szanowni Państwo, które formy są poprawne: forumowicz czy forowicz? Czy jestem użytkownikiem for czy forów? Jest Pan użytkownikiem forów internetowych (a nie for), jest Pan przy tym forumowiczem albo forowiczem. Formę forumowicz można bez trudu znaleźć na forach. Brzmi podobnie jak klubowicz, plażowicz, wczasowicz, wycieczkowicz – i podobne wywołuje skojarzenia. Forumowicz bywa na forach – tak jak klubowicz w klubach, a plażowicz na plaży. Nie z obowiązku, lecz dla przyjemności. Jest w użyciu też forma forowicz, dużo rzadsza i nielubiana przez forumowiczów (forowiczów?), popierana zaś przez niektórych moich kolegów językoznawców, odwołujących się do analogii for-um → for-owicz jak lice-um → lice-alista. W obu wypadkach, jak widać, przyrostek -um jest nieobecny w wyrazie pochodnym. Z argumentacją opartą na analogii nie sposób się nie zgodzić, zwłaszcza że przykładów podobnych do licealisty jest mnóstwo, bo dołączają do nich pochodne przymiotniki, np. plen-um → plen-arny. Skoro jednak forowicze uważają się za forumowiczów, to nie widzę powodu, żeby im tego zabraniać. W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy. — Mirosław Bańko, PWN Źródło: poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=15&szukaj=j%EAzykoznawc%F3w Odpowiedz Link
3.14-roman Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 16.10.10, 19:18 Ja tam wolę być forumowiczem :-) Odpowiedz Link
be_ell Re: Błędy ortograficzne, które Was rozczulają :) 20.10.10, 12:18 A nieprawda! Ja wiem, że forowicze, bo p. dr K. Kłosińska w znanym radiu o tym mówiła. O! Aproposs! Się mnie wzięło i przypomniało... :) Kim jest: "kajakarz", a kim "kajakowicz"? Odpowiedz Link