Dodaj do ulubionych

boisko przy ul. Kościelnej

26.05.09, 10:48
Czy ktoś wie dlaczego jedyne boisko w Ząbkach Południowych jest
zamknięte dla mieszkańców?
Obserwuj wątek
    • tomaszkalata Re: boisko przy ul. Kościelnej 26.05.09, 12:35
      Witam
      Postaram się porozmawiać o tym z p.dyr tej placówki. Zwrócę również
      uwagę na ten problem na najbliższej sesji Rady Miasta, która
      odbędzie się w dn. 28.05.2009. w ząbkowskim Urzędzie.

Pozdrawiam
      Tomasz Kalata
      radny
      tomaszkalata.blog.onet.pl/
      • tedglen Re: boisko przy ul. Kościelnej 26.05.09, 13:18
        tomaszkalata napisał:

> Witam
        > Postaram się porozmawiać o tym z p.dyr tej placówki. Zwrócę
        również
        > uwagę na ten problem na najbliższej sesji Rady Miasta, która
        > odbędzie się w dn. 28.05.2009. w ząbkowskim Urzędzie.

Fajnie, dzięki. Dobrze by było, gdyby te nowe boiska w istocie były
        publiczne i otwarte dla mieszkańców.

Jeśli są jakieś ograniczenia (np. w czasie pracy szkoły boisko jest
        przeznaczone tylko dla uczniów tejże szkoły) to należałaby wywiesić
        publicznie informację w jakich godzinach można korzystać, na jakich
        warunkach (regulamin), itd.
        • agnielcia Re: boisko przy ul. Kościelnej 26.05.09, 22:52
          Moi drodzy - na drzwiach wejściowych do placówki jest wywieszony
          jasno napisany komunikat dotyczący korzystania z boiska szkolnego (
          notabene podpisany jeszcze przez poprzednirgo dyrektora placówki -
          p. Odzeniak). Polecam serdecznie lekturę owego komunikatu
          zapewniając, iż nie jest on martwą paplaniną.
          Do godz. 20 dzieci mogą korzystać z boiska pod opieką dorosłych -
          Pan dozorca u którego znajduje się klucz,nie robi problemu z
          otwarciem boiska - osobiście testowałam juz;)
          • tumilla Re: boisko przy ul. Kościelnej 27.05.09, 08:59
            W takim razie ja miałem wyjątkowego pecha ponieważ Pan Dozorca z
            którym rozmawiałem w ostatni czwartek badrzo grzecznie poinformował
            mnie, że boisko jest zamknięte i bez zgody dyrekcji nie moze
            otworzyć boiska...
            • agnielcia Re: boisko przy ul. Kościelnej 27.05.09, 22:45
              aż jutro sprawdze czy na drzwiach jest jeszcze wywieszona ta
              informacja podpisana przez p. dyrektor Odzeniak. Dam znać jak by co.
              Może jest tak, że nowa władza rzeczywiście broni dostępu - byłam
              stosunkowo dawno, ale nie było problemu z wejściem na boisko.
              • adse Re: boisko przy ul. Kościelnej 28.05.09, 11:10
                Widziałem jak buduje sie szkoła, boisko ale nawet w przez myśl mi to nie
                przeszło że będzie ono zamkniętę dla mieszkańców.
                Może władze boją sie wandalów, ale w końcu jest dozorca....
                Ech, fajnie by bylo pograc sobie np. w kosza.....
                • pele5 Re: boisko przy ul. Kościelnej 28.05.09, 11:52
                  Oj tak, w kosza to i ja bym pograł... Podejrzewam, że to nie jest taka prosta sprawa. Przyjść z piłką i sobie pograć. Ech, może i obiekty sportowe powstają, ale organizacyjnie i szkoleniowo to nadal porażka. A w ogóle jest tam możliwość pogrania w kosza, czy to tylko boisko do piłki nożnej?? Pytam, bo mieszkam przy Szwoleżerów i nigdy nie oglądałem z bliska tego boiska.
                  • mapo1 Re: boisko przy ul. Kościelnej 28.05.09, 13:51
                    nigdy nie widziałam, by ktos grał na tym boisku, widocznie powstało,
                    po to by ładnie wygladać, a nie służyć okolicznym mieszkańcom...
                    • zzz131 Re: boisko przy ul. Kościelnej 28.05.09, 19:21
                      Często ktoś gra - popołudniami panowie, fajnie zorganizowani. Czasami młode
                      chłopaki przychodziły, ostatnio ich nie widziałam, ale nie wiem czy przez pogodę
                      czy z innych powodów. Wcześniej to i czasami jakiś rodzić z dzieckiem pobiegał
                      po boisku za piłką.
                      Mam przeczucie, że będą wynajmować boisko za opłatą, jeżeli jeszcze tego nie
                      robią. Oczywiście najlepiej by było, gdyby był wstęp wolny.
                  • mjkg Re: boisko przy ul. Kościelnej 01.06.09, 09:58
                    ja raz poszedłem z dziećmi i bez problemu Pan nas wpuścił
                    oj w kosza też bym pograł:-)
                • zanecin Re: boisko przy ul. Kościelnej 01.06.09, 09:32
                  Mimo wszystko myślę że Wandalowie nam nie grożą (faktycznie kiedyś
                  ponoć Rzym zniszczyli), ale wandale może tak ?
              • adse Re: boisko przy ul. Kościelnej 31.05.09, 21:20
                I jak udało się sprawdzic ? Jak jest z dostępem dla mieszkańców do tego boiska ?
                • tomaszkalata Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 16:58
                  Witam
                  Skontaktowałem się w sprawie dostępności boiska z p.dyrektor
                  Piskorek. Przekazuję informacje jakie otrzymałem.
                  Pani Agnieszka Piskorek, dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 1 w Ząbkach
                  powiedziała, iż boisko w pierwszej kolejności jest udostępniane na
                  szkolne zajęcia dydaktyczne z wychowania fizycznego i sportowe
                  zajęcia pozalekcyjne oraz na treningi sekcji sportowych prowadzonych
                  przez Miasto Ząbki. W czasie wolnym od zajęć boisko jest
                  udostępniane osobom fizycznym i grupom zorganizowanym na podstawie
                  umowy najmu zawartej z dyrektorem szkoły. Za korzystanie
                  z boiska pobierana jest opłata i wynosi ona 35 zł za godzinę. W
                  przypadku zajęć prowadzonych na boisku z dziećmi odstępuje się od
                  pobierania opłaty. Na grupę dzieci (7 - 12 osób) przypada jeden
                  pełnoletni opiekun. Za wszelkie zniszczenia powstałe w trakcie
                  prowadzenia zajęć odpowiada najemca, także materialnie. W celu
                  wynajęcia boiska należy skontaktować się z sekretariatem szkoły, tam
                  też można uzyskać informacje o wolnych terminach.

Pozdrawiam
                  Tomasz Kalata
                  radny
                  • zzz131 Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 20:59
                    To po co się meldować i płacić podatki w Ząbkach jak i tak trzeba płacić za
                    skorzystanie z boiska w szkole publicznej?!
                    Jestem ciekawa na podstawie jakiego prawa jest pobierana taka opłata (tylko nie
                    wciskajcie kitu, że to koszty eksploatacji, bo one na pewno tyle nie wynoszą).
                    Szkoła zbudowana za pieniądze podatników, uni dla ludzi, a na ludziach jeszcze
                    zarabiają. Jestem na nie. Jeżeli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
                    • zzz131 Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 21:08
                      jeszcze coś dodam od siebie...
                      tyle się mówi o dostępności młodzieży do sportu, o wykorzystaniu ich czasu itp
                      itd. Nie wyobrażam sobie, żeby młode chłopaki jak będą chcieli pokopać piłkę,
                      robili składkę na wynajęcie boiska lub szli do ciecia (nie obrażając nikogo) po
                      prośbie. Niech dalej piją piwo pod lasem, a boisko będzie stało śliczne i
                      zamknięte, żeby się czasami za bardzo nie zniszczyło od trampek naszej młodzieży.
                      Pozdrawiam naszą otwartą na człowieka władzę.
                  • adse Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 21:47
                    Załamałem się....
                    Mieszkam w Ząbkach od 5 lat, od początku się zameldowałem bez niczyich namów i
                    upominań....
                    Teraz już wiem że ile by nie było kasy w naszym mieście, ile by nie było
                    obiektów sportowych budowanych za nasze pieniądze to i tak będziemy musieli za
                    korzystanie płacic, ech, szkoda gadac....
                    Braaawo dla Pani Dyrektor strzał w dziesiątkę !!!!
                    Inne miasta mogą dla mieszkańców zrobic ogólno-dostępne boiska np. Mińsk
                    Mazowiecki, my niestety nie.
                    Daleko nam do innych....
                    Szkoda że nie można tego zmienic.... bo pewnie się nie da.
                    Za 35pln za godzinę grania wolę iśc na basen za 18pln.
                    Szkoda wielka szkoda, tak chciałem pograc sobie od czasu porzucac do kosza.
                    Załamka :-(
                    • jaskowa1 Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 22:10
                      No to faktycznie przesada płacić za boisko wybudowane z naszych podatków... no
                      nic muszę się obejść samym widokiem boiska mój syn też a szkoda bo mieszkamy
                      przy samej szkole .... To samo zresztą się tyczy placu zabaw na terenie szkoły,
                      którejś niedzieli chciałam z synkiem pójść aby się tam pobawił... bez szans
                      wejście na teren zamknięte na cztery spusty i żywego ducha nie widać..
                    • netgater Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 02.06.09, 08:25
                      Jak coś jest za darmo to tego nikt nie szanuje. Taka jest prawda.

35 zł do podziału na kilka-kilkanaście dorosłych osób (dzieci
                      nie płacą - wyraźnie pan Radny napisał!) - ludzie opanujcie się, nie
                      róbcie z siebie ostatnich łachmaniarzy.

--------------------------------------------------------------
                      • zzz131 Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 02.06.09, 09:57
                        'jak coś jest za darmo to nikt tego nie szanuje' - każdy sądzi według siebie. Ja
                        nigdy nie miałam kłopotów z szanowaniem publicznej własności, czyli także mojej.
                        Również tego uczę moich dzieci. Zakładanie, że każdy kto skorzysta z boiska musi
                        je zniszczyć jest bezsensowne, najlepiej żeby stało puste, wtedy na pewno się
                        nie zniszczy. Jak chce pokopać piłkę z dzieckiem to nie znajdę grupy ludzi z
                        którymi się złożę i wynajmę całe boisko. Jestem też ciekawa skąd kwota 35zł? Z
                        czego ona wynika?
                  • ojganek Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 22:12
                    Dowiedział się pan, że jak z dziećmi to za darmo...to do jakiego wieku "ludź"
                    uznawany jest za dziecko? Swoją drogą dla mnie pobieranie opłaty jest
                    absurdalne. Wiadomo w czasie zajęć boisko niedostępne...ale poza nimi powinno
                    ono być otwarte dla wszystkich po wcześniejszym zarezerwowaniu bez żadnej
                    opłaty. Pan radny może by mógł w tej sprawie zainterweniować i spytać właśnie na
                    jakiej podstawie takowa opłata jest pobierana?
                    • corrida_pl Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 01.06.09, 22:17
                      za moich czasów w takiej sytuacji to się po prostu przechodziło przez siatkę i
                      grało... już widzę jak dzielna straż miejska przyjeżdża na "interwencję" i
                      spisuje młodzież za grę w piłkę na boisku :D... ale to "koncepcja" dobra w
                      przypadku starszych dzieciaków, trudno żeby ojciec z 7 latkiem skakał przez płot :D
                      • tumilla Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 02.06.09, 09:12
                        Rozumien, że dostęp do sali gimnastycznej może być płatny, ale
                        boisko, które codziennie po godz. 16 jest puste i nikt z niego nie
                        korzysta to jest lipa. Poza tym zgodzę się z przedmówcami, że szkoła
                        nie jest prywatyną własnością Pani Dyrektor tylko bądź co bądź nas
                        wszystkich... ps. myślę, że nasi ząbkowscy radni mają ciekawy temat
                        do załatwienia dla nas ząbkowskich sportowców - amatorów :)
                  • tedglen Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 02.06.09, 13:25
                    Nietrudno domyśleć się, że z takim podejściem Pani dyrektor
                    boisko będzie stało puste przez większość czasu pozaszkolnego
                    .
                    Obecny regulamin byłby w porządku, gdyby boisko było obiektem
                    szkolnym, typowym składnikiem infrastruktury szkolnej. Jednak z tego
                    co mówią i piszą nasi samorządowcy (głównie mam na myśli Burmistrza)
                    to boisko (i inne powstające w ostatnim czasie) było przewidziane
                    jako boisko publiczne, przeznaczone do użytku dla wszystkich
                    mieszkańców. Gdy udało się pozyskać z zewnętrznych źródeł środki na
                    wybudowanie kilku boisk, w duchu nieco zdziwiłem się, że te boiska
                    powstają przy szkołach, gimnazjach. Jednak doszedłem do wniosku, że
                    to nawet dobry pomysł, bo szkoły zyskają boiska a również mieszkańcy
                    będą mogli do woli z nich korzystać, zostanie to zorganizowane w ten
                    sposób, że mieszkańcy będą mieli wstęp na boisko, będzie dodatkowe
                    ogrodzenie, itp. Wcześniej zaś wyobrażalem sobie te nowe boiska jako
                    obiekty zupełnie publiczne, nie szkolne.

Samo pobieranie opłaty aż tak bardzo nie bulwersuje, przecież to
                    grosze jeśli podzieli się na 15-20 osób (choć faktycznie wstęp
                    powinien być wolny dla wszystkich), ale fakt, że aby wejść na boisko
                    grupa musi być zorganizowana i w odpowiedniej ilości oraz przede
                    wszystkim podpisywanie umowy i inne formalizmy. Komu będzie się
                    chciało to wszystko załatwiać? A jeśli ktoś będzie chciał pójść z
                    dzieckiem i postrzelać na bramkę? Nie da rady. To już wolę pojechać
                    na Targówek z dzieckiem pokopać piłkę, gdzie wstęp jest
                    bezproblemowy dla wszystkich.

No ale ok, powiedzmy, że to teren szkoły i nie można ot tak sobie
                    wchodzić kiedy się tylko chce. W takim razie uważam, że te pieniądze
                    powinny być wykorzystane na organizowanie dzieciom wstępu na boisko.
                    Po prostu powinna być osoba (animator), która będzie w czasie
                    pozaszkolnym organizować zajęcia dla dzieci na boisku
                    . Chodzi
                    przede wszystkim o zebranie odpowiedniej liczby osób, załatwienie
                    formalizmów z dyrekcją, itp. Wybaczcie, ale Jasiek z osiedla JW,
                    który ma kumpla Grześka z klatki obok i Łukasza z drugiego bloku (i
                    wszyscy oni razem chodzą palić papierosy w krzaki, bo nie mają
                    lepszego zajęcia) nie zadzwonią do sekretariatu, nie skrzykną 12-15
                    ich rówieśników na konkretną godzinę. Oni potrzebują organizatora
                    aby wejść na boisko i zagrać w piłkę.

Skoro zostały wydane spore pieniądze na wykonanie tych boisk,
                    powinny również znaleźć się pieniądze (niewielkie) na opłacenie
                    odpowiednich organizatorów, aby zapewnić dzieciom i młodzieży
                    użytkowanie tych boisk. Inną alternatywą jest jest pełne i bezpłatne
                    otwarcie boiska dla wszystkich, tak jak jest to np. w Warszawie,
                    przy czym tamte boiska nie są przyszkolne.

No chyba, że boiska powstają tylko po to aby można było o nich
                    napisać w "Co Słychać?", a samo ich wykorzystanie przez mieszkańców
                    to sprawa drugorzędna...
                    • tedglen Re: Reguły dostępności w/g Dyrekcji 03.06.09, 13:38
                      Panie Tomaszu, a jak Pan widziałby dostępność tego boiska dla
                      mieszkańców? Czy tak jak jest obecnie jest według Pana akceptowalne?
                      • tomaszkalata Moje reguły... 03.06.09, 14:47
                        tedglen napisał:

> Panie Tomaszu, a jak Pan widziałby dostępność tego boiska dla
                        > mieszkańców? Czy tak jak jest obecnie jest według Pana
                        akceptowalne?

Rozumiem, że jest to pytanie do mnie. Odpowiadam, więc, zgodnie ze
                        swoim sumieniem - jest to moje osobiste zdanie.

Według mnie kwestia wynajmowania czy też użyczania mieszkańcom boisk
                        sportowych w Naszym Mieście nie powinna być aż tak kontrowersyjna
                        jak przedstawiana jest w tym wątku. Powiem wprost: dostęp do takiego
                        boiska powinien mieć każdy bez wyjątku i to za darmo. Przyznam
                        szczerze, że nie podoba mi się też sprawa "umowy najmu", którą
                        przedstawiła pani dyrektor Szkoły. Myślę, że taka umowa jest tu nie
                        na miejscu - wprowadza tylko niepotrzebną biurokrację.

Sekretariat Szkoły powinien prowadzić rezerwację oraz rejestr
                        Osób/Grup korzystających z obiektu, którym w tym przypadku jest
                        boisko. Rezerwujący powinien okazać dowód tożsamości (jakikolwiek z
                        adresem i ze zdjęciem), a w czasie wynajmu zostawić go w
                        Sekretariacie bądź u Dozorcy. W tym czasie, gdy Sekretariat nie
                        pracuje, pan Dozorca powinien posiadać ten rejestr. Należałoby się
                        zastanowić czy wynajmującymi powinni być Mieszkańcy, którzy są tutaj
                        zameldowani - ale, może, na początku pozwolić na korzystanie
                        wszystkim. Jednocześnie namawiając Ludzi do meldowania się w Ząbkach.

Powtarzam: jest to moje osobiste zdanie i nie zamierzam tu
                        krytykować innych opinii, a szczególnie decyzji Dyrektora Szkoły.
                        Mam nadzieję, iż niedługo będę mógł się spotkać z Dyrekcją SP1 na
                        forum Komisji Społecznej Rady Miasta Ząbki i tam wyrazić swoje
                        zdanie na ten temat.

Pozdrawiam
                        Tomasz Kalata
                        radny
                        • monic18 Re: Moje reguły... 09.06.09, 13:29
                          tomaszkalata napisał:

> Według mnie kwestia wynajmowania czy też użyczania mieszkańcom boisk
                          > sportowych w Naszym Mieście nie powinna być aż tak kontrowersyjna
                          > jak przedstawiana jest w tym wątku. Powiem wprost: dostęp do takiego
                          > boiska powinien mieć każdy bez wyjątku i to za darmo.

A ja jestem innego zdania. Uważam że boiska powinny być bezpłatne tylko dla
                          młodzieży szkolnej, natomiast osoby dorosłe powinny płacić. Trzeba przecież te
                          boisko utrzymać, posprzątać, coś naprawić, pomalować itp. Takim dobrym wujkiem
                          to może być każdy. Tylko później zaczną się skargi że wandale poniszczyli lub
                          zdewastowali a dzieciaki nie będą miały na czym grać. Jak ktoś zapłaci te
                          kilkadziesiąt złoty to przynajmniej zbierze się kwota na konserwację tego
                          boiska.
                          • corrida_pl Re: Moje reguły... 09.06.09, 13:52
                            Dla mnie to jakaś paranoja, żeby ojciec z synem nie mogli pójść pokopać piłki.
                            • mapo1 Re: Moje reguły... 09.06.09, 14:05
                              paranoja jest to, ze to boisko nie jest uzywane, nikt tam nie gra,
                              wiec po co nam takie boisko? chyba tylko zeby ładnie wyglądało...
                          • tedglen Re: Moje reguły... 09.06.09, 16:54
                            monic18 napisała:

> A ja jestem innego zdania. Uważam że boiska powinny być bezpłatne
                            tylko dla
                            > młodzieży szkolnej, natomiast osoby dorosłe powinny płacić. Trzeba
                            przecież te
                            > boisko utrzymać, posprzątać, coś naprawić, pomalować itp. Takim
                            dobrym wujkiem
                            > to może być każdy. Tylko później zaczną się skargi że wandale
                            poniszczyli lub
                            > zdewastowali a dzieciaki nie będą miały na czym grać. Jak ktoś
                            zapłaci te
                            > kilkadziesiąt złoty to przynajmniej zbierze się kwota na
                            konserwację tego
                            > boiska.

Często powołujesz się na rozwiązania stosowane w Warszawie. Tam
                            właśnie boiska są bezpłatne, również dla dorosłych.

Ostatnio byłem przy tym boisku, zamknięte na cztery spusty. Robi
                            wrażenie jakby wogóle nie było używane. To jest chore, boisko
                            powinno być udostępnione mieszkańcom.
                            • kierownik205 Re: Moje reguły... 29.06.09, 15:58
                              Jak widac pobieranie opłat za korzystanie z boisk szkolnych to w
                              Ząbkach reguła. Gimnazjum nr 2 przy Batorego bierze od dzieciaków po
                              6 zł od głowy za możliwość gry na swoim boisku -takie piekne zdjecia
                              miał nasz buirmistrz w czasie oddania w styczniu, i tak się nim
                              chwalił- a teraz dzieciaki muszą płacić aby pokopać sobie piłkę. W
                              piątek zaczął się remont boiska przy szkole podstawowej nr 2 -
                              pewnie też będą piękne zdjęcia po oddaniu tego boiska - a potem
                              szara rzeczywistość i opłaty za użytkowanie. To zabkowska paranoja.
                              Pozdrawiam
                              • bierona Re: Moje reguły... 30.06.09, 13:54
                                małe sprostowanie - z tego co się orientuję, to nie jest to 6 zł od głowy tylko
                                60 zł za godzinę wynajęcia boiska
                                • pawel_dolcan Re: Moje reguły... 30.06.09, 14:11
                                  Ale przeciez to mialo byc OGOLNODOSTEPNE! Bez zadnych oplat!
                                • kierownik205 Re: Moje reguły... 30.06.09, 15:56
                                  bierona napisała:

> małe sprostowanie - z tego co się orientuję, to nie jest to 6 zł
                                  od głowy tylko
                                  > 60 zł za godzinę wynajęcia boiska

I chcesz powiedzieć że branie pieniędzy od dzieci uczących się w
                                  podstawówce jest jak najbardziej słuszne. Widocznie było 10
                                  chłopaków dlatego wyszło im po 6 zł od łebka. I gdzie w tym
                                  wszystkim jest wychowanie przez sport?
                                  • bierona Re: Moje reguły... 30.06.09, 18:04
                                    kierownik205 napisał:

> bierona napisała:
                                    >
                                    > > małe sprostowanie - z tego co się orientuję, to nie jest to 6 zł
                                    > od głowy tylko
                                    > > 60 zł za godzinę wynajęcia boiska
                                    >
                                    > I chcesz powiedzieć że branie pieniędzy od dzieci uczących się w
                                    > podstawówce jest jak najbardziej słuszne. Widocznie było 10
                                    > chłopaków dlatego wyszło im po 6 zł od łebka. I gdzie w tym
                                    > wszystkim jest wychowanie przez sport?

a czy ja napisałam, że branie pieniędzy za grę na boisku jest słuszne? Napisałam
                                    jedynie ile kosztuje godzina korzystania z tego boiska.
                          • dandar2 Re: Moje reguły... 21.07.09, 13:43
                            A ja jestem innego zdania. Uważam że boiska powinny być bezpłatne
                            tylko dla
                            > młodzieży szkolnej, natomiast osoby dorosłe powinny płacić. Trzeba
                            przecież te
                            > boisko utrzymać, posprzątać, coś naprawić, pomalować itp. Takim
                            dobrym wujkiem
                            > to może być każdy. Tylko później zaczną się skargi że wandale
                            poniszczyli lub
                            > zdewastowali a dzieciaki nie będą miały na czym grać.

Nie zgadzam sie z tym stwierdzeniem. Jestem mieszkanka (zameldowaną)
                            płacę podatki. Pokutuje wciąż myślenie, że to mieszkańcy są dla
                            urzędu, szkół. Jest odwrotnie to urząd, szkoły sa dla mieszkańców.
                            35 zł nie jest małą kwotą, założywszy, że czy to boisko jest używane
                            czy nie to tak samo się niszczy (warunki atmosferyczne). Nikt tam
                            babek z piasku nie robi więc co jest do sprzątania. Takie miejsca
                            moga integrowac mieszkańców (jak wczesniej było tam do boisko do
                            siatki) to łatwo było dołączyc sie do grupy, a teraz jak jest opłata
                            to ... Raz byliśmy z dziecmi 3 osoby wieku 12-14 lat i 6 dorosłych i
                            płaciliśmy, nie mówiąc, że wcześniej trzeba było umówić się z
                            sekretariatem i tak dalej, sporo kłopotu... Jest zatrudniony dozorca
                            (płacone ma z urzędu, czyli z naszych pieniędzy) to może zwrócić
                            uwagę czy boisko jest właściei wykorzystywane :)

Jak ktoś zapłaci te
                            > kilkadziesiąt złoty to przynajmniej zbierze się kwota na
                            konserwację tego
                            > boiska.
                            Za konserwację również płacę (czy go używam czy nie). Bo będzie,
                            jest to z pieniędzy miasta, a nie prywatnych pani dyrektor czy
                            innego pracownika. Szkoły nie są przedsiębiorstwami zarobkowymi. Bo
                            w takim razie powinny płacić podatek od wynajmu. Mają służyć
                            mieszkańcom. Nawet korzystanie z sali gimnastycznej po godzinach
                            powinno mieć opłate maksymalnie 10-20 zł (pokrywającą koszty
                            oświetlenia), a nie 100 zł. Ładnych pare lat temu byłam na
                            kompleksie basenów w USA. Wstęp w tygodniu dla mieszkańców (okazanie
                            dokumentu) był bezpłatny a weekeny połowa ceny.
                            • monic18 Boisko za każdym rogiem? 14.08.09, 19:37
                              Burmistrz Perkowski przechodzi samego siebie. Kończy właśnie budowę trzeciego
                              boiska za sztucznej nawierzchni a już planuje 3 kolejne. Rozumiem że w Ząbkach
                              nie ma gdzie pograć w piłkę nożną, ale czy to nie za dużo jak na trzy lata. Może
                              jednak warto też pobudować coś innego? W sumie ma powstać aż 6 boisk. Może
                              powinny powstać np. korty tenisowe?

www.perkowski.pl/
                              Ogłoszono kolejny przetarg na boiska ze sztucznej nawierzchni.: Właśnie zostało
                              ogłoszone kolejne już postępowanie przetargowe na budowę dwóch wielofunkcyjnych
                              boisk: przy Gimnazjum nr 1, przy Miejskim Ośrodku Sportu i Rekreacji. Oba będą
                              wykonane ze sztucznej nawierzchni, która jest trwała, bezpieczna (chroni przed
                              kontuzjami bo jest elastyczna) i łatwa w utrzymaniu. Termin składania ofert
                              upływa 4 września br. Jeżeli we wrześniu br. uda się przegłosować pewne
                              planowane zmiany do budżetu, to w tym roku rozpoczęlibyśmy również postępowanie
                              na wybór wykonawcy następnego boiska, tym razem przy Szkole Podstawowej nr 1
                              (przy Piłsudskiego)
    • zzz131 Re: boisko przy ul. Kościelnej 02.06.09, 11:28
      na bielanach w Wawie dopiero co zrobili: siłownia na powietrzu ze skałką do
      wspinania, boisko do kosza z taka samą nawierzchnią jak to u nas szkolne,
      boisko do piłki ze sztuczną trawą, obok jest duży park z kilkoma innymi boiskami
      i miejscem do jazdy na rolkach itp. dodatkowo specjalny mały placyk dla
      maluszków. Wszystko ogrodzone i zadbane i co najważniejsze - za darmo. Nie
      zgadniecie - nikt tego nie niszczy! A więc jednak można jak się chce. Na pewno
      zaraz będzie pytanie czemu się tam nie przeprowadzę? Jeżeli tak dalej będzie w
      Ząbkach jak jest, to nie wykluczone że się dość szybko przeprowadzę, a moje
      podatki razem ze mną!
      Denerwuje mnie to biadolenie że wodociągi ważniejsze, że drogi ważniejsze itd.
      Uważam, że na te możliwości, które są to Ząbki nie wykorzystują nawet ułamka
      swoich możliwości rozwojowych z pomocą Unii i pieniędzy podatników. Tylko nam
      ciągle mydlą oczy jakie to wszystko drogie i jak to są ważniejsze rzeczy do
      zrobienia. Wystarczy trochę się rozejrzeć i porównać z innymi gminami. W
      niektórych jakimś cudem jest znacznie lepiej i nie wiadomo znajdują się
      pieniądze na wszystko.
      pozdrawiam
      • mapo1 Re: boisko przy ul. Kościelnej 02.06.09, 14:00
        35zł za godzine? i do tego umowa najmu!!!!! paranoja....rece
        opadaja.....nic dziwnego, ze nigdy nie widzialam zeby ktos na tym
        boisku grał, a w czasie weekendu czesto przechodze obok, bo
        Koscielna to jedna z niewielu ulic w Zabkach gdzie mozna spokojnie
        wyść z wozkiem na spacer
    • marek_greda Boisko przy ul. Batorego 02.06.09, 14:06
      A co się dzieje z boiskiem przy drugim gimnazjum na Batorego?
      Przecież tego też nie udostepniają, tak jak obiecywali. Dlaczego tam
      nie można pograć?
      Kilka dni temu siostrzeniec mi mówił, ze na tym boisku od kilku
      miesięcy, co pare dni mecze rozgrywa burmistrz ze swoimi kolegami. A
      jakcy to koledzy? Pytam. Odpowiedź: Radni z PiSu i ich znajomi.

Czy my cały czas musimy wszędzie słyszeć o nepotyźmie i
      kolesiostwie, jakie występuje w naszym urzędzie?
      • morre Re: Boisko przy ul. Batorego 02.06.09, 20:54
        O jakim nepotyźmie i kolesiostwie? Przecież boisko jest budowane z pieniędzy
        urzędu lub pozyskanych przez urząd. A jeśliby tak było jak piszesz to co to
        przeszkadza? Należy się - ale żeby od razu nepotyzm? Malkontenci zawsze znajdą
        powód do narzekania o nepotyżmie, braku jeszcze jakiegoś autobusu, kiepskiego
        stanu dróg. Ząbki mają największy budżet w kwestii inwestycji - co wy jeszcze
        chcecie
        Wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma. Czy musimy narzekać na to co mamy?
        • jaskowa1 Re: Boisko przy ul. Batorego 02.06.09, 21:42
          ja się pytam dlaczego w niedziele w samo południe nie mogę wejść na teren boiska
          pograć w piłkę z synkiem?? dlaczego plac zabaw jest niedostępny dla dzieci? I
          dlaczego w końcu mam za to płacić ??? Dodam, że chciała którejś niedzieli wejść
          na boisko, ogólnie na teren i wszystko było pozamykane nie było żywego ducha!
          I pomyśleć, że wyprowadziłam się właśnie z Bielan gdzie powstał taki
          fantastyczny obiekt !!!! Lubię Ząbki na prawdę jestem zadowolona z okolicy w
          jakiej mieszkam z lasu z ciszy dobrze mi tu, daleka jestem od narzekania .....
          chodzi tylko o to, że coś co wydaje się być oczywiste, oczywiste nie jest ;)))!!
        • milek60 Re: Boisko przy ul. Batorego 30.06.09, 11:38
          O ile wiem to burmistrz, urzędnicy i rada miasta dostają wynagrodzenie za swoją pracę. Więc dlaczego urzędnicy mogą korzystać z obiektów gminnych za darmo, a inni mieszkańcy muszą za to płacić. Stwierdzenie "Należy się" brzmi jak echo PRL-u. Zastanawiam się kiedy urząd rozpocznie pobierane opłaty z korzystanie z dróg i jakie będą stawki?
      • adri-an20 Re: Boisko przy ul. Batorego 02.06.09, 21:54
        już można wynajmować , nie rozumiem dlaczego wycofano sie ze wcześniejszych ustaleń ze boisko ma byc za darmo, zeby rozwijać sport trzeba w niego inwestować ,a nie na nim zarabiać. A nie wszytskich stać zeby zapłacic ze swoją ekipą 100 zł za godzine grania na sztucznej nawieżchni.
    • tumilla Re: boisko przy ul. Kościelnej 09.06.09, 12:09
      nasi sąsiedzi za miedzą nie mają takich 'kłopotów'...
      www.rembertow.waw.pl/news.php?numer=02060901590200061&iks=0
    • tumilla Re: boisko przy ul. Kościelnej 09.07.09, 08:29
      "- W ciągu ostatnich dwóch lat wybudowaliśmy dwa boiska ze sztucznej
      nawierzchni. Jedno przy Szkole Podstawowej nr 1 przy ul. Kościelnej,
      drugie przy Gimnazjum nr 2 przy ul. Batorego – wylicza burmistrz
      Ząbek, Robert Perkowski – To, którego budowa trwa obecnie, to już
      trzeci tego typu obiekt w Ząbkach – mówi." - cytat z prywatnej
      strony www Pana Burmistrza.
      Tylko po co man takie boiska - pozamykane, strzeżone, a ludzi
      chcących pobiegać za piłką traktuje się jak intruzów...

• anka.k76 Re: boisko przy ul. Kościelnej 09.07.09, 18:58
        na ostatnim spotkaniu Burmistrz mówił, że jest uchwała Rady Miasta odnośnie
        boisk, korzystanie z nich ma być nieodpłatne, pozostaje jeszcze kwestia
        ustalenia jakichś zasad, tym musi zająć się Dyrekcja szkoły, a jak wiadomo -
        wakacje........
        • pawelhelmut Re: boisko przy ul. Kościelnej 10.07.09, 22:00
          A PROPOS : W KAŻDĄ NIEDZIELĘ O GODZ.19 GRAMY W PIŁKĘ NOŻNĄ NA TYM
          BOISKU ZAPRASZAMY CHĘTNYCH OD 18 ROKU ŻYCIA W ZWYŻ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka