Dodaj do ulubionych

Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38

18.06.12, 21:47
Witam po roku smile

Chcę zmienić fotelik i proszę o pomoc. Dziecko ma 11 m-cy i waży około 9,5 kg. Samochody są 2: Rover 200 (5-cio drzwiowy, 1999 r.) oraz BMW E38 (1996 r.), oba bez isofixów. Chciałabym fotelik 0-18, w którym do 13 kg synek jeździłby tyłem. Po przejrzeniu wątków wytypowałam:
MC Opal
Britax First Class
Concord Ultimax

Tylko czy do Rovera da się zamontować te fotele? Ewentualnie jakie inne? U mnie w mieście nie ma opcji przymierzenia czegoś sensownego- proponowano mi Eurobaby sad więc zakup pewnie będzie przez internet. Z drugiej strony mam obawy co do kupna fotelika bez przymierzenia (głównie z uwagi na Roverek). Może ktoś jeździ tymi samochodami i ma któryś z typowanych przeze mnie fotelików? Lub też spece smile montowali foteliki w takich samochodach? A może w stosunkowo niewielkiej odległości od Białej Podlaskiej jest jakiś sklep gdzie jest duży wybór fotelików i fachowa obsługa. W sklepach w BP mogę przymierzyć (nie jestem przekonana co do fachowości obsługi) tylko MC Tobi, Priori, Axiss, Britax King Plus, Cybex Pallas, Kiddy Guardian Pro a więc fotele od 9 kg. A może nie kombinować i brać fotel z wyższego przedziału czyli od 9 kg?

Kanapa w Roverze taka jak w tej aukcji
Kanapa w BMW taka jak tu

Bardzo liczę na pomoc, po raz kolejny zresztą smile
Obserwuj wątek
    • mrukumaster Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 19.06.12, 12:17
      Ja bym obstawiał First Classa. Większy problem wbrew pozorom może być z BMW w tym przypadku bo zamki są od strony drzwi (tak jak to bywa w USA). Problem jest taki że on jest wy sunięty do przodu. Jak masz sklep gdzie jest Romer King Plus to znaczy, że mogą ściągnąć First Classa smile
      • sand123 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 19.06.12, 13:14
        A możesz dokładniej napisać jaki problem? Jakoś nie bardzo rozumiem smile
        • mrukumaster Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 19.06.12, 15:26
          A nie widzisz różnicy z zamkami w samochodach? W BMW nie masz typowo tylko od strony drzwi i to mocno przesunięte do przodu co może powodować nie prawidłowy montaż głównie w przypadku montażu przodem smile
          • sand123 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 19.06.12, 21:42
            Teraz już rozumiem o co chodzi. Do głowy nam nie przyszło, że tu możemy mieć problem. Z dotychczasowym fotelikiem nie mieliśmy kłopotu (Graco Logico z bazą) i nawet nie pomyśleliśmy, że z następnym fotelikiem możemy mieć taką zagwozdkę sad. Czy dobrym pomysłem będzie przymierzenie Britaxa Kinga i ewentualnie później zamówienie First Classa- jeżeli Kinga da się dobrze zamontować? Czy sprzedawcy nie będą mieli problemu z montażem Kinga- chodzi mi o to, czy jest to trudny fotelik w montażu, czy też nie?
            • mrukumaster Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 20.06.12, 09:44
              Zamocować się da tylko pytanie czy w trakcie wypadku fotel w pełni prawidłowo się zachowa. Jak to w instrukcjach obsługi foteli pokazują zamek powinien wychodzi tył/bok fotela a tu wychodzi z mniej więcej połowy skorupy nie z dołu tylko jest wyżej bo w tej "bułce" usytuowany.
              • sand123 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 21.06.12, 10:35
                Zamówiliśmy First Classa, była tylko krowa smile - jutro będziemy mierzyć. Do montażu przodem można użyć pasa biodrowego- czy w BMW na środku będzie lepiej niż przy drzwiach?
                I gdyby ktoś jeszcze mógł mi napisać jak z kodu kreskowego w Romerze odczytać rok produkcji. Nie chcę kupić modelu starszego niż z 2011 r.
                • kwap666 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 21.06.12, 10:54
                  u dystrybutora juz dawno nie ma nawet z 2011 takze spokojnie. tylko moje pytanie skad informacja ze mozna zamontowac fc samym pasem biodrowym?? wymagany jest pas 3punktowy
                  • sand123 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 21.06.12, 11:07
                    Fotelik jest ściągany ze sklepu w innym mieście, dlatego zastanawiam się jak sprawdzić rok produkcji. A co sugeruje cena: 840 zł w sklepie stacjonarnym?
                    Informację o pasie biodrowym mam tylko z opisu tej aukcji na all. Czyli przodem montaż pasem biodrowym odpada? Normalnie bym nie kombinowała z tym biodrowym, ale zaczęłam się zastanawiać czy może tak będzie stabilniej niż 3punktowym z tym nieszczęsnym zamkiem w beemce sad
                    • kwap666 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 21.06.12, 12:20
                      cena 840 sugeruje ze w drogim sklepie kupujesz big_grin nie wiem co to za info na aukcji, ale montaz tylko 3punktowym
                      • sand123 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 21.06.12, 12:31
                        No niestety- konkurencji brak i cena taka a nie inna sad Przez neta nie kupię- muszę mierzyć. Dzięki za info o pasach.
                        A co z rokiem produkcji- podpowie ktoś?
                        • mrukumaster Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 21.06.12, 13:29
                          Panowie z tamtej aukcji wkleili opis modelu Eclipse, który przodem powiedzmy jest prawie identyczne jak first class ale właśnie First class montaż pasem 3 punktowym eclipse ma możliwość samym biodrowym ale on za to nie ma opcji tyłem wink
                        • sand123 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 25.06.12, 21:53
                          Kupiliśmy First Classa. Dziękuję za zwrócenie uwagi na zamek pasów w bmw.
                          Mam jeszcze pyt. dotyczace numeru seryjnego fotelika- czy to możliwe, że mój fotelik nie ma takiego numeru? Jest hologram, adres dystrybutora, pomarańczowa naklejka z certyfikatem, jest naklejka z modelem i kodem kreskowym, właściwie 2 naklejki. Na 1. zamazane są cyfry następujące po 200000 a druga naklejka zasłania kod kreskowy z pierwszej- nie wiem czy tak może być? Na drugiej jest pełny nr 2000002629. Pogrubione cyfry na tej naklejce różnią się od tych zamazanych z pierwszej naklejki. A numeru fotelika nie widzę lub też nie wiem gdzie go szukać sad
                          • kwap666 Re: Fotelik 0-18 lub 9-18 do Rovera 200 i BMW E38 26.06.12, 09:38
                            2000002629 - to jest nr fotelika. jesli chcesz go zarejestrowac wpisz nr z hologramu
                            • sand123 Rejestracja fotelika Britax- problem 26.06.12, 10:45
                              Numer z hologramu mam wpisać w oba pola? Formularz rejestracji
                              Tu w przykładzie jest naklejka z numerem seryjnym, ja nie mam takiej naklejki. I żaden inny numer nie ma 8 cyfr (poza tym z hologramu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka