Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zużyte świetlówki

09.07.07, 20:47
    Co z nimi zrobić? Wiem, że nie powinno sie ich wyrzucać do śmietnika a po tym
    jak kilka lat temu się przestawiliśmy na energooszczędne, zaczynają sie one
    jedna po drugiej wypalać. Może w MediaM tam to przyjmą.
    Wie ktoś coś o tym?
    Obserwuj wątek
      • Gość: zawiedziony Re: Zużyte świetlówki IP: 193.111.144.* 09.07.07, 21:59
        Dlaczego nie? Myślisz że jak ktoś je od Ciebie odbierze to gdzie wylądują? W pierwszym lepszym śmietniku! Segregacja śmieci to jedna wielka lipa. Co z tego że masz dobre chęci, ja też kiedyś segregowałem dopóki nie zobaczyłem ja moje posegregowane plastiki i sąsiada posegregowane szkło lądują w normalnej śmieciarce i facet włącza prasę. Szczeka mi opadła jak usłyszałem miażdżone szkło. Po czymś takim odechciewa sie zabawy w ekologię.
      • Gość: Zenek Re: Zużyte świetlówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 22:00
        Każdy sklep, który sprzedaje nowe świetlówki, przyjmie do utylizacji stare.
        Nawet dokument odpowiedni wyda, jeśli się poprosi.
        • Gość: klient Re: Zużyte świetlówki IP: *.32.radom.pilicka.pl 09.07.07, 22:35
          odnosząc się do ustawy, która mówi o utylizacji zużytego sprzętu - sprzedawca
          ma obowiązek przyjęcia starego sprzętu pod warunkiem zakupienia nowego sprzetu
          u niego - coś na zasadzie sztuka za sztukę - wiec nie licz na to ze tak chętnie
          ktoś ci napisze jakieś potwierdzenie ze zostawiłes cos do utylizacji bo nie ma
          takiego obowiązku - chesz to zostawiasz i idziesz jak nie to rób co chcesz i
          szukaj innego miejsca.
          • teta1985 Re: Zużyte świetlówki 09.07.07, 22:46
            Aha, no to już wiem, mniej więcej. Dziękuję. A jak sprawa wygląda, gdy chce
            kupić inny model, rodzaj czy komponent o innej klasie energochłonności? Albo
            jak chce kupić jedna mocniejszą świetlówkę a do oddania mam dwie mniejsze?

Pozdrawiam
            • Gość: klient Re: Zużyte świetlówki IP: *.32.radom.pilicka.pl 09.07.07, 22:50
              nie ma znaczenia - zasada jest taka - kupujesz lodówke to oddajesz lodówkę ,
              kupujesz pralkę to oddajesz pralkę, kupujesz żarowke to oddajesz żarówke - wiec
              ani model ani moc nie ma tu nic do tego
              • sono_andrzej Re: Zużyte świetlówki 10.07.07, 18:43
                Kiedyś po radomskich osiedlach niczym przechodni puchar prezesa krążył pojemnik
                na tego typu odpady. Należał chyba do RadKomu.

Może ktoś wie co się z nim dzieje???
                • lezbobimbo Re: Zużyte świetlówki 24.07.07, 04:41
                  sono_andrzej napisał:
                  > Kiedyś po radomskich osiedlach niczym przechodni puchar prezesa krążył pojemnik
                  > na tego typu odpady. Należał chyba do RadKomu.
                  > Może ktoś wie co się z nim dzieje???

Pewnie go wyrzucili.. :>
                  • martvica Re: Zużyte świetlówki 24.07.07, 08:53
                    Ja widziałam specjalny pojemnik w jakimś markecie budowlanym :)
                    • krwawymsciciel Re: Zużyte świetlówki 26.07.07, 17:58
                      leroy merlin?
                      • latryna.latryna Re: leroy merlin ? 08.07.08, 13:29
                        Też ;)
      • mephistopheles IKEA 02.09.07, 15:20
        Z tego co wiem to Ikea przyjmuje tego typu żarówki na recycling.

Świetlówki kompaktowe zawierają rtęć i nie można ich wyrzucać do śmietnika.
      • coracao Re: Zużyte świetlówki 10.11.07, 20:51
        a ja sie niedawno dowiedzialam, ze z takiej swietlowki to mozna
        odzyskac az 90% i wykorzystac do produkcji nowej!
        • wscieklamorfi Re: Zużyte świetlówki 12.11.07, 09:03
          są przecież punkty w różnych miejscach ustawione, gdzie można
          bezplatnie oddać stary sprzęt, który później jest rozbierany na
          części pierwsze!!ale komu się chce iść z jedną czy dwoma żarówkami...
          • Gość: ritaroll Re: Zużyte świetlówki IP: 81.210.116.* 12.11.07, 14:42
            no tak... nikomu się nie chce iśc a później efekty takie że lepiej
            nie myslec ku czemu ten świat zmierza. niestety lenistwo nas zabija,
            dosłownie i w przenośni!
            • wscieklamorfi Re: Zużyte świetlówki 16.11.07, 18:28
              ja tam odnoszę do sklepu jak wymieniam choćby jedną świetlówkę, na
              pudełku znajduje się przekreślony kosz, więc nie wolno ich wyrzucać
              i ja się do tego stosuje:D nie czuję się winna;)
            • nefyth Re: Zużyte świetlówki 16.11.07, 21:38
              No może nie zwalajmy wszystkiego na lenistwo. Niewiedza owszem może wypływać z
              lenistwa ale nie musi. Sądzę, że wiele osób tu i ogólnie nie zdaje sobie sprawy
              z wagi tego problemu, a przede wszystkim nie wie co tak na prawdę kryje się w
              energooszczędnych żarówkach jakie trzyma i używa w domu. Jak pytam znajomych
              czemu wyrzucają do kosza żarówkę (choć poprawna nazwa to świetlówka) - odpowiedź
              jedna: a co mam zrobić. Wtedy tłumaczę... a oczy stają się większe i większe...
              • Gość: caliente Re: Zużyte świetlówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 19:58
                no ja wlasciwie nie wiem jak moge kogos przekonac,zeby nie wyrzucal
                swietlowek do kosza...
                • ritaroll Re: Zużyte świetlówki 18.11.07, 17:28
                  to nie ty powinnaś przekonywać. to państwo powinno się tym zająć żeby ludzie
                  byli uświadomieni. choćby poprzez kampanię medialną, jak to ma miejsce teraz.
                  • wscieklamorfi Re: Zużyte świetlówki 19.11.07, 18:01
                    świetlówki należy oddawać, ponieważ zawierają rtęć, a jak wiadomo
                    jest ona bardzo toksyczna, zarówno dla naszych pupili jak i dla nas.
                    tak więc zużyte czy uszkodzone powinny być oddawane w sklepie, gdzie
                    kupujemy nowe!
                    • Gość: caliente Re: Zużyte świetlówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:18
                      No niby to takie proste i oczywiste, ale jak to zwykle bywa...nie
                      dla wszystkich.A ja naprawde nie widze problemu,zeby wynosic do
                      sklepu to co nam zagraza...
                      • Gość: ritaroll Re: Zużyte świetlówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 19:26
                        na to mogą się pojawić głosy że w takim razie skoro są one tak szkodliwe to
                        czemu mamy ich używać. taka mentalność...
                        • Gość: olisa Re: Zużyte świetlówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 20:26
                          No jasne... ale lodowek tez uzywamy, zamiast wystawiac maselko za
                          okno.A tez nie sa do konca bezpieczne.
                          • wscieklamorfi Re: Zużyte świetlówki 24.11.07, 20:59
                            a co tak naprawdę jest bezpieczne...lodówki zawierają freon...nadal
                            się ich używa (mówię o starych lodówkach), kuchenki gazowe mogą w
                            ekstremalnych sytuacjach wybuchać, a świetlówka zawiera rtęć!
                            poprostu trzeba przestrzagać instrukcji i używać ich z głową!
                            • Gość: caliente Re: Zużyte świetlówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:51
                              Szczegolnie,ze nie jest trudno wywnioskowac co oznacza przekreslony
                              kosz na opakowaniu...
      • Gość: gość portalu A jak "ekologicznie" pozbyć się zwykłych żarówek ? IP: *.icpnet.pl 12.12.07, 23:45
        Metale oddaję do punktu skupu, szkło wyrzucam do pojemników...

A co z żarówkami ?
        • Gość: gość portalu Pytanie nadal aktualne IP: *.icpnet.pl 14.02.08, 18:38
          .
      • Gość: Ekopomoc Re: Zużyte świetlówki IP: *.chello.pl 29.09.08, 10:52
        Zarówno świetlówki , jak i żarówki zbierają firmy zajmujące się odzyskiem m.in
        Organizacje Odzysku z nim trzeba na ten temat rozmawiać.

Dużo można się dowiedzieć o tym zagadnieniu z forum na serwisie proekologia.pl

Więcej informacji na stronach:

www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.4615
        www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.9837
        www.proekologia.pl/content.php?article.cat.3544
        www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.7724
        www.proekologia.pl/e107_plugins/content/content.php?content.9135

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka