Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kosmetyki naturalne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 14:55
    A ja właśnie przymierzam się do otwarcia sklepu internetowego z kosmetykami
    naturalnymi, które posiadają odpowiednie certyfikaty. Niestety w Polsce nie
    istnieje prawo określające, które kosmetyki mogą nazywać się naturalne, wielu
    producentów to wykorzystuje, ale wystarczy przeanalizować skład, na który
    większość ludzi nie zwraca uwagi. Dletego jeżeli kupujecie w sieci kosmetyki
    naturalne, a w opisie nie ma podanego składu to tylko dlatego, że producent
    ma coś do ukrycia.
    Obserwuj wątek
      • maallinka Re: kosmetyki naturalne 30.07.07, 15:21
        Prawda. I dlatego jak chcesz kupic kosmetyk w 100% naturalny to tylko z
        certyfikatem.
        • Gość: kkd Re: kosmetyki naturalne IP: *.chello.pl 12.08.07, 14:05
          my z mezem zakłądamy gospodarstwo ogrodnicze specjalizujące sie w rolisnach
          leczniczych (mam 2 fakultety specjalizacyjne)
          i myslimy o tego typu działalnosci - w przyszłości zaczac wyrabiac eko-kosmetyki
          • Gość: sola Re: kosmetyki naturalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 17:14
            myślę, iż taka forma działalności ma szanse się rozwijać, ludzie są
            coraz bardziej uświadomieni odnośnie ekologii, używanie kosmetyków
            nturalnych ma wiele korzyści nie tylko dla naszego organizmu ale
            również dla środowoska, gdyż nie zanieczyszczamy go detegentami,
            opakowania ulegają biodegradacji, wspieramy ekologiczne uprawy, nie
            są testowane na zwierzętach i przede wszystkim dbamy o to aby
            przyszłe pokolenia nie musiały ponosić konsekwencji zanieczyszczenia
            środowiska, pomyślcie o waszych dzieciach, wnukach, prawnukach......
            • Gość: alojzy Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 15:09
              Moze jak wiecej osob sie tym zaineteresuje i bedzie wieksza
              konkurencja to te kosmetyki nie beda takie drogie jak teraz...
              • Gość: marcha Re: kosmetyki naturalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.07, 20:15
                Od roku używam tylko kosmetyków naturalnych. Sprowadzane z zagranicy są
                rzeczywiście dość drogie. Robienie ich w domu jest czasochłonne, choć tańsze.
                Jak ruszy twój sklep internetowy, podaj tutaj linka, chętnie zajrzę.
                • myszkamalutka Re: kosmetyki naturalne 20.11.07, 14:20
                  Są już sklepy w sieci z dobrymui i certyfikowanymi naturalnymi
                  kosmetykami, np www.anemon.pl ma w swojej ofercie Bio kosmetyki z
                  certyfikatem BIO i Demeter również w wersji VEGE, czyli tylko
                  roślinki. Oczywiście sa bez konserwantów. Polecam szczególnie
                  alergikom.
                  • madzia.madzia174 Re: kosmetyki naturalne 17.02.09, 21:07
                    bardzo fajny sklep z naturalnymi kosmetykami to HARNN & THANN w złotych
                    tarasach. W sklepie znajdują się naturalne kosmetyki z Tajlandii. Kosmetyki są
                    na bazie otrąb ryżowych,zawierają wyciągi r roślin botanicznych i ziół. Są to
                    kosmetyki do kąpieli, do pielęgnacji ciała,do aromaterapii, dzięki nim można
                    sobie urządzić w domu małe SPA.
                    www.harnn.pl www.thann.pl
                    • flawina Re: kosmetyki naturalne 04.02.11, 01:08
                      Bylam raz w tym sklepie... robi wrazenie... ceny jeszcze bardziej wiec niestety nie dla mnie.
                      LUbie naturalne, ekologiczne kosmetyki wiec co i raz kupuje jakies - njaczesciej polskich firm. Ostatnio odkrylam linie beECO Flosleku. MA certyfikat ECOCERT. Nie jestem jakos oblatana w temacie certyfikatow ale jakos tak ufam firmie.
                      • jaffoo Re: kosmetyki naturalne 04.02.11, 12:35
                        flawina, ECOCERT to bardzo ważny certyfikat. Czasem na rynku pojawiają się niby naturalne kosmetyki ale mają tyle z naturalnością co opalenizna po solarium :)

Od 2002 roku ECOCERT zajmuje się kontrolowaniem jakości kosmetyków ekologicznych. Stworzyło do tego dwa określenia, o różnych kryteriach.
                        Znakiem "ekologiczne i biologiczne kosmetyki" mogą być oznakowane produkty, w których ilość stosowanych surowców pochodzenia naturalnego wynosi przynajmniej 95%, z których również przynajmniej 95% musi pochodzić z upraw biologicznych.
                        Określeniem "biologiczny kosmetyk" są opatrzone produkty, których surowce naturalne pochodzące z biologicznych upraw stanowią przynajmniej 50%. Pozostałe kryteria stosowane przy kontroli obu klas produktów:

* zakaz stosowania surowców (roślinnych, jak i zwierzęcych) modyfikowanych genetycznie
                        * surowce pochodzenia zwierzęcego uzyskiwane tylko ze zwierząt żywych (np.mleko, miód)
                        * zakaz testowania produktu końcowego na zwierzętach
                        * rezygnacja z syntetycznych substancji zapachowych i barwiących
                        * zakaz stosowania sztucznych tłuszczy, olejów, silikonów, parafiny i innych substancji uzyskiwanych przy destylacji ropy naftowej
                        * emulgatory PEG są zabronione
                        * jako konserwanty dozwolone są m. in. następujące substancje: kwas benzoesowy, kwas mrówkowy, kwas sorbinowy, salicylowy i ich sole
                        * w celu odkażenia surowców do produkcji kosmetyku, jak i produktu końcowego, rezygnacja z radioaktywnego naświetlania.

To są bardzo ważne kwestie - warto zwrócić uwagę na ten certyfikat przy zakupie kosmetyków naturalnych.

A swoją drogą ja też używam kosmetyków z beECO Flosleku :) Mam masło do ciała - nawilżająco-regenerujące - REWELACJA!
                        • Gość: błoszka Re: kosmetyki naturalne IP: 80.238.108.* 18.06.13, 21:36
                          Ja mam bardzo pozytywne doświadczenie z kosmetykami BIOAREA com.pl. Kosmetyki produkowane są na takich BIO składnikach jak masło Shea,masło babassu,masło kakaowe,olej arganowy,ekstrakt z fig,granatów,oliwek,ze skórki cytryny,ekstrakt z alg i wiele innych. I rewelacyjnie wpływają na naszą skórę. Polecam.
                    • Gość: kollonka Re: kosmetyki naturalne IP: *.acn.waw.pl 08.12.11, 16:40
                      ja polecam ze sklepów onlin choćby morzeurody.pl, z kosmetykami z minerałami z morza martwego, mają markę lady mineral, która ma bardzo dobre ceny a są to produkty bezpośrednio z izraela, polecam.
                • Gość: Monika Re: kosmetyki naturalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:34
                  Polecam sklep internetowy który sprzedaje tylko polskie kosmetyki
                  naturanle www.agamoni.pl
                  • Gość: jaguska72 Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 10:54
                    A znacie kosmetyki naturalne m.in. z glinką TFAL- seria exclusive?

Ja stosuję mydło z glinką- rewelacja- nie ściąga, nawilża, goi, osusza zmiany.
                    Chciałabym wypróbowac tez inne kosmetyki z tej serii: krem do twarzy, szampon , maseczki oczyszczającą i piekności- na pewno sie nie zawiodę.
                    dostepne na stronie- www.jasminum.aromagroup.pl
                    • Gość: melania Re: kosmetyki naturalne IP: *.home.aster.pl 02.01.12, 23:33
                      takich nie używałam, za to bardzo przypadły mi do gustu produkty Ecoplant - zwłaszcza balsamy ecoplant-sklep.pl/sklep/category/kosmetyki-gotowe/balsamy-do-ciala/
                      to nie tylko ładny zapach, jak jest w przypadku większości kiepskich produktów... Poprawia się kondycja skóry :)
                • maryy1982 Re: kosmetyki naturalne 03.11.11, 22:17
                  certyfikowane kosmetyki dla dzieci: www.eco-baby.pl
              • Gość: VitaLab Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 11:13
                Kremy z wyzszej półki sa drozsze ale w wiekszosci przypadkow
                skuteczne. A co do składników to jesli producent bedzie chciał cos
                ukryc to ukryje.
            • allmaker Re: kosmetyki naturalne 22.11.07, 22:51
              Ja jeszcze uzupełnię tą wypowiedź. Rzeczywiście Polacy są coraz bardziej
              uświadomieni ekologicznie, a wynika to z coraz zamożniejszego społeczeństwa.
              Wniosek - tylko założyć ekologiczny biznes, a rozwijać się będzie jeszcze
              przynajmniej kilka lat.
              • Gość: sola Re: kosmetyki naturalne IP: 89.174.33.* 23.11.07, 22:26
                Niestety wielu ludzi nie ma pojęcia, że istnieje cos takiego jak
                kosmetyki ekologiczne, pozostają w głębokiej nieświadomości,
                zwodzeni reklamami znanych marek, które inwestuja w marketing
                zamiast w naturalny i przyjazny naszemu ciału skład kosmetyku.
                • effi007 Re: kosmetyki naturalne 25.11.07, 08:30
                  Nie martw się, że ciagle jest mało osób uswiadomionych ekologicznie.
                  Ich liczba będzie rosła. Może nie od razu będziesz mógł z tego zyć -
                  nie wiem - ale na pewno biznes bedzie się rozwijał.
                  To dobrze, że nie wszyscy są na tym samym poziomie świadomości -
                  dzięki temu mamy dużą rożnorodność i świat jest ciekawszy.
                  Zajrzę do sklepu i bedę obserwować rozwój. Sama też szukam dobrych
                  naturalnych kosmetyków, ale nie jestem aż tak zdeterminowana aby
                  sprowadzać je z zagranicy. Czekam na dobrych polskich producentów.
                  Ciao,
            • dorota_warszawa Re: kosmetyki naturalne 22.03.11, 11:49
              Polecam kosmetyki naturalne włoskiej frmy Docri Body www.docribody.it
            • zenobi11 Re: kosmetyki naturalne 15.07.15, 09:20
              Zgadzam się.
          • effi007 Re: kosmetyki naturalne 25.11.07, 08:35
            jestem zainteresowana dobrymi naturalnymi kosmetykami, ale nie
            jestem aż tak zdeterminowana aby sprowadzać je z zagranicy. Od czasu
            jak l'oreal przejął the body shop, a dowiedziałam się o tym
            niedawno... to zawsze mam z tyłu głowy wątpliwość, czy ja
            rzeczywiście wszystko wiem o producencie?
            Czekam na dobrych polskich producentów - wspierajmy polską
            produkcję! Jak inaczej mamy stac się mocniejsi ekonomicznie.
            Zachęcam też to pieknej oprawy graficznej dla nowych kosmetyków jak
            już będziecie je produkować - mogę pomóc. W stopce jest adres mojego
            bloga, co prawda jest on ogrodniczy, ale zawsze mozna się ze mną
            przez niego skontaktować.
            pozdrawiam,
            • krwawymsciciel Re: kosmetyki naturalne 27.11.07, 23:38
              polecam www.boots.com/botanics - roslinne kosmetyki. w uk kupilem pierwszy raz
              dezodorant w sztyfcie i jest bardzo barzdo ok. oczywiscie ciekawe jak bardzo
              roslinne itd, ale moze warto czasem zaufac ;)

w wypadku body shop nie wierzylbym, ze l'oreal cos zmieni w recepturach, to raz.
              dwa - raczej samemu koncernowi przydalaby sie taka ekologiczna marka, zeby
              podreperowac sobie pr
      • Gość: Anita Re: kosmetyki naturalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.07, 10:54
        A co z opakowaniami, czy jednorazówki z plastiku?
        • Gość: alojzy Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 18:37
          Ogladalam dzis strony z naturalnymi kosmetykami i podtrzymuje swoje
          zdanie...ekologia jest droga.
          • Gość: sola Re: kosmetyki naturalne IP: 89.174.33.* 29.11.07, 19:31
            Natura jest w cenie, ale ja nie wyobrażam relaksować się w wanie
            mając świadomość, iż kosmetyki, których używam w kąpieli zawierają
            tyle szkodliwych i nienaturalnych składników. Niestety ludzie
            zanieczyszczając środowisko, stosując tanie chemiczne odpowiedniki,
            doprowadzili do tego, iż to co naturalne jest w cenie. Stosując
            kosmetyki naturalne, delektuję się ich konsystencją, zapachem, na
            nowo odkryłam przyjemność pielęgnacji własnego ciała, nie szkodząc
            środowisku, wspierając ekologiczne uprawy, po prostu pełna harmonia.

• Gość: alojzy Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 17:28
              Owszem.Tylko w naszym kraju na "ekologie" moga sobie pozwolic ludzie
              zamozni.Bo raczej nie przekonasz nikogo,ze lepiej kapac sie uzywajac
              naturalnych kosmetykow, niz kupic dziecku nowe buty.
              • Gość: Agata Re:kosmetyki dla 25latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:14
                Witam,
                od dłuższego czasu jestem bardzo proekologicza, również w kosmetyce. Chciałabym
                zapytać was jaki krem do twarzy mi mozecie polecić?
                Do tej pory raczej niczego nie używałam(poza olejami np. rzepakowym czy
                arachidowym). Mam cerę jak pupcia niemowlęcia, ale od jakiegoś czasu mam uczucie
                suchości i "skorupy".
                Dzięki za wszelkie rady, w tych sprawach byłam zawsze na bakier:-)

• Gość: nela Re:kosmetyki dla 25latki IP: 89.108.253.* 16.10.08, 11:06
                  Na rynku polskim istnieje bardzo dużo firm produkujących kosmetyki naturalne. Jeżeli stosowałaś oleje na twarz to myśle, że rewelacja, ale aby ją dobrze pielegnować potrzbne sa też inne składkiki, np. nawilżające ;) Ja używam kremu z aloesem naturalnego z dodatkiem właśnie między innymi oleju arachidowego :) i się bardzo sprawdzają. Nie wiem czy moge tu na forum podać nazwę firmy. Jak będziesz chciała ja poznać to napisz na forum i się wtedy zobaczy. :)
                  Pozdrawiam ;)
                • Gość: Andrea Re:kosmetyki dla 25latki IP: *.anstat.com.au 17.10.08, 02:19
                  Ja właśnie kupiłam ekologiczny balsam na www.eorganic.pl i czekam na przesyłkę.
                  :) Nie mogę znieść swędzenia po normalnych balsamów z drogerii brrrr. Zobaczymy
                  jak będzie teraz.
                  • Gość: gościówa mniej optymistycznie ;-) IP: *.171.114.90.static.crowley.pl 21.10.08, 12:42
                    a ja trochę z innej beczki dla zachowania równowagi na forum ;-)
                    oczywiście ekologia, natura jest bliska memu sercu ale jednak peany na cześć
                    kosmetyków ekologicznych nie udzielają mi się
                    oczywiście dla osób z bardzo wrażliwą czy alergiczną skórą jest to zapewne
                    jedyna alternatywa - ja na szczęście do tej grupy osób nie należę
                    trzeba pamiętać że kosmetyki naturalne są dużo bardziej delikatne niż te z
                    "dopalaczami" a więc i efekty są słabsze - np ekologiczne dezodoranty zupełnie
                    na mnie nie działają, po tygodniu mycia włosów eko szamponem udałam się do
                    sklepu celem zakupienia normalnego szamponu żeby wreszcie mieć poczucie czystych
                    włosów, kremy ... ? jak kremy - bez rewelacji
                    że już nie wspomnę o cenach ;-)
                    zgadzam się więc że naturalne kosmetyki są bardziej przyjazne dla środowiska ale
                    pod względem ich skuteczności pozostawiają jednak nieco do życzenia - i tak po
                    pierwszym zachwycie, po porównaniu ceny i efektów zań uzyskanych następuje
                    zejście na ziemię :-(
                    być może są świetne kosmetyki ekologiczne ale ja póki co nie trafiłam jeszcze na
                    takie - aczkolwiek nie poddaję się ;-)
                    • ella111 Re: mniej optymistycznie ;-) 09.03.09, 21:04
                      Nie sadze zeby kosmetyki ekologiczne byly alternatywa dla osob z
                      cera wrazliwa, przynajmniej nie mozna tego powiedziec o
                      zagranicznych kosmetykach (nie mieszkam w Polsce wiec polskich
                      produktow nie znam). Kosmetyki z certufikatami eko czesto zawieraja
                      olejki eteryczne ktore do cer i skor wrazliwych sie nie nadaja.
                      Drozsze marki eko nie sa mniej skuteczne od kosmetykow
                      konwencjonalnych, a drozsze sa dlatego ze zawieraja wiekszy %
                      skladnikow aktywnych.
                      Sprawdzone marki eko nie zawieraja natomiast na przyklad produktow
                      przemyslu naftowego, i sa bardziej przyjazne dla srodowiska. Nie
                      zawieraja tez srodkow konserwujacych podejrzanych np. o
                      rakotworczosc. Popularna a dobra i stosunkowo niedroga u nas marka
                      to Weleda,z drozszych Dr Hauschka, Sanoflore.
                      • lukrecja7777 Re: mniej optymistycznie ;-) 13.11.09, 13:30
                        Czasem się zastanawiam czy kosmetyki naturalne to to samo co ekologiczne? W
                        kosmetyku prawdziwie naturalnym, każdy z jego składników musi być surowcem
                        roślinnym, mało przetworzonym (z substancji pochodzenia zwierzęcego dozwolony
                        jest tylko wosk pszczeli), najlepiej posiadającym certyfikat świadczący o jego
                        pochodzeniu i dopuszczający ten surowiec do używania w kosmetykach naturalnych.
                        Co więcej roślinne komponenty kosmetyków naturalnych powinny pochodzić z
                        kontrolowanych upraw. Jednymi z takich kosmetyków są firmy Pat&Rub. Sama je
                        ostatnio używam i są rewelacyjne.
                        • Gość: Kasiunia Re: mniej optymistycznie ;-) IP: *.mynet.com.pl 19.11.09, 22:59
                          Jest rozróżnienie kosmetyków naturalnych, a organicznych. Organiczne
                          muszą mieć duży udział skladników z upraw ekologicznych. Naturalne,
                          są kosmetykami roślinnymi, ale niekoniecznie organicznymi. Często
                          jest tak, że kosmetyki naturalne mają w swoim skladzie substancje
                          organiczne, jednak jest zbyt mala ilośc aby nazywały się organiczme.
                          Ja używam od jakiegoś czasu Aubrey Organics. Dawniej stosowałam
                          Burt's Bees. Natomiast teraz odkąd pojawiło się Aubrey na naszym
                          rynku, przeszłam na Aubrey. Mam twarz dobrze nawilżoną i jak nigdy
                          nie pojawiają się zadne alergie ani zaczerwienienia
                          • Gość: aishha optymistycznie ;-) IP: *.146.214.246.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.12.09, 22:24
                            Kasia zgadzam się z Tobą!Tez używam od pewnego czasu Aubrey Organics i polecam
                            go tym którzy stosują kosmetyki naturalne,a Aubrey Organics do takich należy i
                            do tego mam pewność,że są one 100% naturalne!
                            zachęcam i polecam je, bo naprawdę warto!

www.aubreyorganics.com.pl/index.html
                        • flawina Re: mniej optymistycznie ;-) 23.05.11, 09:30
                          Ja się ostatnio spotkalam z określeniem kosmetyki wegańskie... i doprawdy nie bardzo wiem co to oznacza :-)
                          • Gość: maggi Re: mniej optymistycznie ;-) IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 13:58
                            Kosmetyki wegańskie to kosmetyki bez składników odzwierzęcych. Nie testowane na zwierzętach. Produkty sprawdzane są pod względem dermatologicznym na ochotnikach, którzy dobrowolnie zgłaszają się do testów. Kosmetyki wegańskie są wyraźnie oznaczone logiem "vegan".
                            • flawina Re: mniej optymistycznie ;-) 15.09.11, 13:05
                              maggi dzieki za wyjasniienie :-))
            • lukrecja7777 Re: kosmetyki naturalne 16.06.10, 11:15
              Coraz więcej firm w Polsce produkuje naturalne kosmetyki, świetne są np. Pat&Rub
              i może warto i je w coraz szerszej skali oferować, bo jak dotychczas można
              dostać je tylko w Sephorze albo na stronie producenta.
              • klaudia_84 Re: kosmetyki naturalne 18.06.10, 13:01
                no i to jest właśnie wg. mnie chore. Bo czemu one nie są dostępne np. w rossmanie czy innych drogeriach?? Nie każdy ma po drodze do sephory i nie każdy mieszka w dużym mieście!!!
                • Gość: słowaczka Re: kosmetyki naturalne IP: 109.243.69.* 24.06.10, 20:12
                  Tez cierpie z tego powodu. U mnie nie ma sephory, musze dojechac do
                  Poznania jakies 50 km. Pewnie że szamopon czy balsam nie kończy się co
                  drugi dzień, ale i tak wolałabym mieć te kosmetyki pod ręką. Lubię nowości
                  i jak tylko coś nowego pojawi się z pat&rub to chcę to zobaczyć, powąchać
                  jaki to jest zapaszek, a tak mogę tylko popatrzeć na stronce i co najwyżej
                  namówić mężusia na wypad weekendowy do Poznania :-)
                  • lukrecja7777 Re: kosmetyki naturalne 29.06.10, 18:39
                    Dokładnie mam tak samo, choć teraz kupiłam na stronie producenta:
                    www.patandrub.pl i jestem już szczęśliwa, przesyłka była expresowa.
            • ybra Re: kosmetyki naturalne 11.11.10, 16:26
              naturalne kosmetyki nie muszą być drogie - niektóre można zrobić samemu - o tu jest kilka przepisów www.naturalnekosmetyki.com i wtedy wiadomo więcej w czym się człowiek wyleguje w wannie,
      • Gość: Andrea Re: mniej optymistycznie ;-) IP: *.anstat.com.au 10.11.08, 04:12
        Balsam doszedł :) rewelacja! Teraz czekam na kolejne zamówienie: organiczny
        szampon i naturalna pasta do zębów.
        • tol-a82 kosmetyki naturalne 08.12.08, 20:03
          Witam wszystkich!
          Jestem nowicjuszką na tym forum, ale chciałabym zasięgnąć Waszej
          opinii na temat kosmetyków firmy Parrs. Jestem alergiczką i
          generalnie mam problem z dobraniem dla siebie odpowiedniego kremu.
          Dotąd stosowałam Vichy i Lavera, ale to był niewypał. A
          ostatnio "buszowałam" trochę w internecie i natknęłam się właśnie na
          Parrsa. Nie ukrywam, że zaintrygowały mnie trochę ich produkty.
          Zwłaszcza te z miodu Manuka i błota termalnego. Napiszcie, proszę,
          może ktoś z Was już się spotkał z tymi kosmetykami i miałby ochotę
          podzielić się swoją opinią? Byłabym wdzięczna. Nie chcę kupować w
          ciemno.
          Pozdrawiam
      • Gość: trussia Re: kosmetyki naturalne IP: *.toya.net.pl 09.06.09, 00:30
        W Łodzi, w Manufakturze zostało otwarte nowe stoisko z naturalnymi kosmetykami!!
        Znalezc mozna firmy takie jak: Fiigs&Rouge(po raz pierwszy w polsce), Lavera,
        Sante oraz wiele innych:) Gorąco polecam!!!
        • lidiaa.piechota11 Re: kosmetyki naturalne 25.02.21, 15:36
          Ja używam tylko naturalne kosmetyki do twarzy zamawiam je ze sklepu online sklepekolada.pl/
      • drzejms-buond fajnie ale... 26.06.09, 10:04
        naturalne nie znaczy do końca ekologicznie.
        kosmetyki z piżmem zwierzęcym są naturalne?
        albo mydło z łojem?

ja czytam etykiety i z przykroscia stwierdzam ze tych EKOLOGICZNYCH
        (bez środków zwierzęcych i nie testowanych na zwierzętach)
        jest okrutnie mało!
        • ilonsoon Re: fajnie ale... 07.06.20, 20:24
          Orientane polecam, maja certyfikat wegański i nie testują na zwierzaczkach ❤️
      • Gość: LilaLoLoBrigida Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 12:51
        Jak dla mnie najlepsze są kosmetyki BIO ze sklepu
        www.pieknecialo.com/ Kupuję je już od jakiegoś czasu i
        nie znalazłam lepszych jak dotąd.
        • paradiseapple Re: kosmetyki naturalne 04.09.09, 15:31
          ja mieszkam w małej miejscowości, gdzie nie ma sklepu ze zdrową
          żywnością i eko-kosmetykami, więc kupuję w sklepie internetowym
          GREEN LINE

www.greenline-sklep.pl

mają tam najlepsze marki, pełny opis składu kosmetyków po polsku +
          certyfikaty. I naprawdę jest tanio w porównaniu z innymi sklepami
          (teraz jest jeszcze dodatkowa promocja na otwarcie -5%)
          Parę dni temu kupiłam krem do stóp Weledy z mirrą. Cudo!
          • klaudia_84 Re: kosmetyki naturalne 27.10.09, 21:50
            A czy ktoś próbował kosmetyków Pat&Rub? Na każdym opakowaniu pisze, że są w 100% naturalne. Ostatnio w Sephorze zobaczyłam rewelacyjny olekej rozgrzewający do kąpieli - otworzyłam i zapach mnie po prostu powalił - piękny i mocny.
            Mam tylko jedną wątpliwość, a właściwie to pytanie. Czy te kosmetyki nie uczulają i czy są odpowiednie dla alergików? Wolę najpierw uzyskać odpowiedź, ponieważ olejek ten kosztuje 70 zł i zanim go zakupię chciałabym wiedzieć, czy rzeczywiście skoro kosmetyki są naturalne, to nie uczulą?!
            • jajadziek Re: kosmetyki naturalne 09.11.09, 14:51
              Ja miałam przyjemność je używać, są naprawdę niezłe. Co ważne to Polska firma a
              ich kosmetyki mają naprawdę zero chemii a składniki pochodzą z upraw
              ekologicznych. Jeśli chodzi o uczulenia to niestety i składniki naturalne mogą
              uczulać. Właśnie przymierzam się do zakupów ( ja kupuję na ich stronie przez
              internet) i kupię je nie tylko dla siebie ale i na prezenty :-)
            • Gość: Kasiunia Re: kosmetyki naturalne IP: *.mynet.com.pl 19.11.09, 23:03
              Niestety, niektóre olejki eteryczne moga uczulać. W zależności jakie
              zapachy lubisz. Jesli ziołowe, ja proponuję sprawdzenie Aubrey
              Organics. Wiem, że już są na rynku Polskim. Jest to pionierska firma
              jeśli chodzi o kosmetyki naturalne, w ziązku z czym mieli 40 lat na
              dokładne wypróbowanie składu. Mają zapach ziołowy. Nie wiem jak jest
              z Pat & Rub. Widzę, że mają dobre opinie...może się skuszę
              • klaudia_84 Re: kosmetyki naturalne 21.11.09, 16:32
                W sumie te wszystkie kosmetyki ekologiczne, to są tak modne całkiem od niedawna. Największą przeszkodą jest tutaj cena, bo są one kilkukrotnie droższe, aniżeli te "zwykłe". Z drugiej jednak strony, jeżeli ktoś może sobie pozwolić na taki zakup, to powinien takowe zakupić, bo na prawdę warto. I nie chodzi mi tutaj o użytkowanie ich przez zagorzałe zwolenniczki ekologii, ale o osoby, którym zależy na dobroczynnym wpływie składników, a nie na samej chemii zawartej w tubce balsamu do ciała za 6 zł.
                Ja osobiście chwalę sobie serie Pat&rub i je kupuję. Oczywiście nie robię tego hurtowo, bo mnie na taki wydatek nie stać, ale posiadam tą umiejętność oszczędzania i potrafię sobie uzbierać na dany kosmetyk :)
                • lukrecja7777 Re: kosmetyki naturalne 24.11.09, 09:48
                  Jak już pisałam wyżej ja czasem używam tychże kosmetyków. Niestety nie mieszkam
                  w dużym mieście, zatem kupuje je przez net. Mnie one urzekły i są naprawdę
                  rewelacyjne, a te kompozycje zapachowe po prostu powalają. Ja akurat nie mam
                  żadnych problemów alergicznych. Za to co dobre czasem warto więcej zapłacić, a
                  ważne są one wydajne i długo służą.
                  • klaudia_84 Re: kosmetyki naturalne 26.11.09, 14:04
                    Lukrecjo,
                    Witaj w gronie osób, które nie mieszkają w wielkim mieście i nie mają za rogiem Sephory...... Nie ukrywam, że mam trochę zalu, że wielu kosmetyków nie można dostać nigdzie indziej, aniżeli właśnie w sephorze. Niestety nie wszystcy mieszkają w krakowie, warszawie czy też we wrocławiu.... dobrze, że jest ten internet i można zamawiać kosmetyki tą drogą :)

A wracając do pat&rub, to ja również opowiadam się za nimi. Pachną obłędnie, a ten zapach długo się utrzymuje, no i najwazniejsze - są naturalne, a nie przesiąknięte chemią.
                    • Gość: aspire Re: kosmetyki naturalne IP: *.mobile.playmobile.pl 27.11.09, 22:19
                      też jestem szczęśliwa że istnieje mozliwość zakupu kosmetyków przez
                      internet,łatwo można sobie sprawic w ten sposób przyjemnośc, nie
                      wyobrażam sobie kapieli bez aromaterapii olejkiem cynamonowym
                      pat&rub, jestem chyba juz od niego uzalezniona :-)
                      • klaudia_84 Re: kosmetyki naturalne 28.11.09, 16:29
                        No fakt, ten olejek jest po prostu obłędny. Jedynym minusem jest jego cena i nad nią ubolewam najbardziej, bo jakby on był chociaż o połwę tańszy to bym się kąpała w nim codziennie, a tak to co 2-4 dni a w międzyczasie używam normalnego żelu pod prysznic :P

Wychodzi na to, że uzależniłam się od niego. Jak sobie przygotuje kąpiel z olejkiem pat&rub, to siedze w tej wodzie aż ta nie wyziębnie i dopóki dopóty skóra mi się nie pomarszczy :D....... za to długo później pachnę :P
                • flawina Re: kosmetyki naturalne 23.05.11, 09:48
                  Nie zgodze się że wszystkie ekologiczne kosmetyki sa drogie :-) Tak przez Was tu ciagiem zachwalana marka Kingi Rusin i owszem droga.. ale ja kupilam biocertyfikowane kremy Flosleku za 32zł. A zdobycie ceertyfikatu ECOCERT z tego co czytalam nie jest proste i w Polsce sa bodaj tylko 2 firmy, ktore go maja. Wiec nie wszystko naturalne musi byc drogie, tak jak nie wszystko jest na pewno ekologiczne :-)
                  • Gość: maggi Re: kosmetyki naturalne IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 14:05
                    Zgadzam się z tobą, jest wiele kosmetyków certyfikowanych i nie drogich lub w takich samych cenach co "zwykłe kosmetyki" więc czemu nie kupować tych naturalnych, które nie szkodzą naszej skórze :-)
      • Gość: Ola Re: kosmetyki naturalne IP: 90.156.110.* 18.01.10, 19:50
        Trzeba wiedzieć jakie kosmetyki są naturalne i wtedy można kupować bez obaw.
        Polecam Logona, Lavera, Weleda, Rhea (kosmetyki mineralne)
      • joanna_ja Re: kosmetyki naturalne 03.02.10, 15:32
        Jest fajna stronka o kosmetykach naturalnych. Są tam też przepisy na domowe
        kosmetyki i właśnie tam znalazłam informacje o certyfikacji kosmetyków. Wcale
        nie jest tak łatwo certyfikować kosmetyki, więc jest takich malo na rynku.
        kosmetyka-naturalna.pl/
      • Gość: kocica Re: kosmetyki naturalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.10, 17:36
        ja też nie mam pod ręką sklepu z takimi kosmetykiami i kupiłam już 2 raz w internecie na kosmetykinaturalne.com.pl Nie mam w domu laboratorium żeby oceniać na ile są naturalne ale jestem bardzo zadowolona, szczególnie z mydełek.
        • Gość: kundalinimądralini Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 11:12
          Ja wam polecam portal ekoistka.pl a konkretnie kilka wątków w dziale
          eko-uroda:
          www.ekoistka.pl/ekoistkapl/kosmetyki-ekologiczne-modne-ale-czy-skuteczne.html,
          www.ekoistka.pl/ekoistkapl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-ekologiczne-kosmetyki-swieze.html,
          www.ekoistka.pl/ekoistkapl/polskie-kosmetyki-naturalne-i-ekologiczneprzeglad-marek.html
          wlaśnie tam trafilam i skomentowalam wątek.
        • Gość: izzy Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 11:19
          Fakt maja dużo produktów ale głównie firmy Lavea. To dobra firma, faktycznie w
          wielu produktach nie mają dużo chemii, ale większość eksportują z Słowacji i
          przy opisach kosmetyków na tamtych stronach tak dużo o ekologii i naturalności
          już nie piszą. Jeżeli chodzi , przynajmniej w temacie mydeł to ja jestem fanką
          mydła pomidorowego z ORGANIQUE. Zapach, wygląd - to dla oczu i nosa. Ale
          działanie - rewelacja. Skóra nawilżona, wyrównuje koloryt, pomaga zachować
          opalenizne. Mam egzemy skórne i wszystko mnie uczula ale to mydło mi ewidentnie
          pomaga. Można kupić w Dużych centrach handlowych, mają tam swoje sklepy, gdzie
          pokroją mydło przy tobie. Ale jako kobieta z prowincji jednak kupuje w
          internecie. Najtańsze mydło z Organique znalazłam w sklepie
          www.kosmetyka-dla-diabetyka.pl. Kobiety mówię Wam - mydło pomidorowe!!!! Jeżeli
          chodzi o zapach to jeszcze mydło paluszki krabowe. Można zawąchać się na śmierć
      • Gość: polna_róża Re: kosmetyki naturalne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.10, 09:33
        Rynek naturalnych, eko-kosmetyków rozwija się u nas co raz bardziej,
        ale to dobrze będzie jeszcze większy wybór. Sama jestem fanką takich
        produktów, po części z konieczności ( alergia ) a po części dlatego, że
        lubię rzeczy naturalne i zdrowe, co do których wiem, że nie są
        szkodliwe dla organizmu. Fajny wybór eko-kosmetyków w dobrych cenach
        mają w aptece Juventa w łódzkiej manufakturze i tam zazwyczaj kieruje
        swoje kroki, gdy skończą mi się moje domowe zapasy kosmetyków :)
        • Gość: samantha Re: kosmetyki naturalne IP: *.chello.pl 11.03.10, 16:03
          W tej chwili nie używam już żadnych innych kosmetyków niż naturalne. Po pierwsze
          nie uczulają, po drugie bardzo ładnie pachną, a po trzecie nie ma w nich żadnych
          szkodliwych chemikaliów. Co do cen, to przyznaję, że można różnie trafić. Ja
          kupuję je tylko i wyłącznie w aptece ( bo wiem, że rzeczywiście są to eko
          kosmetyki a nie jakaś podróbka ), a konkretnie w Aptece za Grosze na złotej i
          cenowo wychodzi to bardzo atrakcyjnie.
      • Gość: wiki Re: kosmetyki naturalne IP: *.cdma.centertel.pl 09.04.10, 15:08
        Ja również mam już małe doświadczenie z kosmetykami naturalnymi (tymi z
        certyfikatem). Jakiś czas temu dostałam próbkę kremu Lavera - do twarzy z
        samoopalaczem. Spodobał mi się, przed wszystkim dlatego, że cera po zastosowaniu
        kremu stała się gładka i pachnąca, bez żadnego uczucia swędzenia. Krem znalazłam
        w sklepie internetowym www.apetika.pl Dostałam mnóstwo innych próbek, więc mogę
        eksperymentować dalej.
        • Gość: wiki Re: kosmetyki naturalne IP: *.cdma.centertel.pl 09.04.10, 15:17
          miałam na myśli ten krem:
          apetika.pl/Lavera_FACES_Nawilzajacy_krem_do_twarzy_z_samoopalaczem_cera_mieszana-250.html
          • luska_wariatka Re: kosmetyki naturalne 09.04.10, 21:47
            Ostatnio znajoma dała mi w prezencie
            peeling do ciała
            firmy SPA SIAM. Naprawdę daje fajne efekty i nie uczula. Wcześniej używałam
            PAT&RUB ale firma jest z lekka przereklamowana.Mają parę fajnych produktów ale
            nic pozatym.
            • Gość: ybra Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 06:56
              a ja, im dłużej, tym więcej mam wątpliwości, czy naprawdę wiemy co
              producenci wkładają do kosmetyków? niektórych składników, jeśli jest
              ich mniej niż ustalony poziom %, wcale nie trzeba na etykiecie
              podawać. A to, że jest ich mniej wcale nie znaczy, że są mniej
              szkodliwe.
              Ostatnio czytałam, że przeciętnie do ogrganizmu wchłania się 1,5 kg
              substancji chemicznych rocznie z kosmetyków (balsamów, kremów,
              szamponów, płynów do kąpieli itd.).
              No to uruchamia wybraźnię. Dlatego zaczęłam używać kosmetyków
              domowych i do ciała, i do włosów.
              Więcej o sposobach i przepisy tutaj:
              www.cudnewlosy.pl
              www.naturalnekosmetyki.com
      • Gość: Wiola Re: kosmetyki naturalne IP: *.gts.entel.pl 14.04.10, 21:06
        ja kupiłam już 2 raz krem eco-linea firmy Ava kosmetykinaturalne.com.pl/p,pl,0732,ava+eco-linea+krem+rewitalizujacy+na+dzien.html i jestem mega zadowolona, certyfikat Eco-Cert czy jak to się zwie jest więc na pewno nie są naturalne tylko z nazwy a jakość bardzo mnie zadowala.
      • anetapelegrina Re: kosmetyki naturalne 03.05.10, 19:30
        certyfikat nie gwarantuje że kosmetyk jest w 100% naturalny,
        istniejące certyfikaty w różnym stopniu procentowo dopuszczają
        chemiczne konserwanty pochodne ropy naftowej lub syntetyczne
        perfumy, jeżeli chcesz mieć 100% gwarancje że kosmetyk jest
        naturalny musisz czytać skład INCI w ten sposób będziesz miała
        pewność że kosmetyk jest naturalny, jednak żeby interpretować skład
        na podstawie kodu INCI musisz poznać nomenklaturę co się kryje za
        każdą nazwą np. perfum to syntetyczny zapach, kolory oznaczone
        numerami to też pochodne ropy naftowej i wiele innych....
        • Gość: Ola Re: kosmetyki naturalne IP: 78.133.253.* 04.05.10, 16:57
          Ja kupuję od kilku miesięcy kosmetyki naturalne w sklepie Kosmetyki
          Natury www.kosmetyki-natury.eu używam szamponów, balsamów do ciała,
          żeli pod prysznic, kremów, olejków... lista jest bardzo długa.
          Mój ostatnio zakup to pasta do zebów bez fluoru firmy Lavera. Jak do
          tej pory jestem zadowolona i kosmetyki naturalne na stałe zadomowiły
          się w mojej łazience i kosmetyczce :)
          • filipinka26 Re: kosmetyki naturalne 05.06.10, 17:13
            Jestem wielką fanką kosmetyków naturalnych, zwłaszcza dla dzieci.mój syncio ma
            trudną skórę i wciąż zmagamy się z azs.wypróbowałam wszystkich od lavera,
            hauschka i skończyło sie na weleda.seria z nagietkiem doprawdy mnie
            zadziwia.mamy oliwkę, kremik na odparzenia i do buzi.jestem w końcu zadowolona.w
            Polsce nie ma ich w aptece.kupujemy na allegro.polecam dla noworodków i niemowląt.

podaję link do wątku o weledzie
            przepieknie.pl/forums/32-Weleda?s=e7cd896736c26d3132e60397c800e66b
            pozdrawiam ciepło mamusie:)
            • Gość: zuzanna Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 21:57
              Ja też już bardzo dawno przekonałam się do kosmetyków naturalnych.
              Wiele firm wypróbowałam i nie byłam do końca przekonana czy sa w 100% naturalne.
              Ale koleżanka poleciła mi sklep internetowy BIOLANDER.
              Mają bardzo duży wybór, a ich produkty są certyfikowane co daje mi pewność że są
              najlepszej jakości.
              Posiadają w swej ofercie kosmetyki do pielęgnacji całego ciała. Dzięki temu nie
              muszę szukać innego sklepu.
              Już od dawna jestem ich stałą i zadowoloną klientką :)
              Ich strona: www.biolander.com
              • Gość: ALINA Re: kosmetyki naturalne IP: *.multi-play.net.pl 22.06.10, 15:20
                Ja polecam kosmetyki firmy Organique, mają super linie Naturals, moja 5 letnia
                córcia ma problemy z suchą skórą atopową, używamy serii anti allergic naprawdę
                nam pomaga. A mydełka glicerynowe są wprost bajeczne i skuteczne. My mieszkamy w
                Krakowie, ale wiem że w innych miastach też są sklepy Organique
                • drzejms-buond Re: kosmetyki naturalne 23.06.10, 17:13
                  nie znajduję tu słowa o Yves Rocher
                  ?
                  • mischelle1 Re: kosmetyki naturalne 03.09.10, 17:25
                    Ja ostatnio używam kosmetyków firmy sanotint(farby do włosów) i locherber (dama
                    kosmetyków do pielęgnacji twarzy). Polecam. Korzystał ktoś z nich?
              • flawina Re: kosmetyki naturalne 23.05.11, 10:57
                ja w Biolanderze kupilam klika lat temu dezodorant solny :-) po tym jak naczytalam sie jak te tradycyjne antypespiranty moga zapchac wezly chlonne w pachfinach i doprowadzic do raka... brrr. Kupilam tez mineraly roz i byl zachwycajacy :-)
      • Gość: Ja Re: kosmetyki naturalne IP: *.static.tvk.wroc.pl 08.09.10, 22:43
        Czy kosmetyki naturalne = ekologiczne = nietestowane na zwierzętach?
        • Gość: Gabi Re: kosmetyki naturalne IP: *.ip.netia.com.pl 15.09.10, 12:03
          zapraszam do mojego blogu o kosmetykach naturalnych
          www.inaturalnie.blog.onet.pl
          • nailty Re: kosmetyki naturalne 07.10.10, 16:04
            Kosmetyki naturalne nie powinny być testowane na zwierzętach. ale główna idea jest taka że nie zawierają chemii, tylko naturalne składniki. Ja bardzo cenię kosmetyki nowozelandzkie marki Merino. W Nowej Zelandii jest bardzo czysty klimat i wszystkie składniki tych kosmetyków (lanolina, kolagen, placenta, aloes, itd) są najwyższej jakości. Super nawilżają i nie wywołują alergii.
            • karolcia0303 Re: kosmetyki naturalne 25.11.10, 20:07
              Wydaje mi się, że w naturalnych kosmetykach nie powinno być kolagenu... ale mogę się mylić. Ze swojej strony mogę polecić świetny krem, który zadba o przesuszoną skórę jak żaden inny - używam go od 2 miesięcy i efekty są na 5+. Mowa oczywiście o kosmetyku naturalnym - bez parabenów, czyli substancji konserwujących - miodzie odżywczym od Sanoflore. Ma dość ciężką konsystencję, jest tłusty, ale dzięki temu idealnie działa na skórę - poprawia stan skóry momentalnie :) Jest to jeden z moich ulubionych biokosmetyków :)
              • magic.only Re: kosmetyki naturalne 28.04.11, 16:53
                Jeśli chodzi o kosmetyki naturalne to mogę polecić bardzo fajny produkt od Sanoflore:) Konkretnie chodzi o aromatyczny żel oczyszczający do mycia twarzy. Ma świetny zapach i nie wysusza skóry, po jego użyciu nie ma się wrażenia, że skóra jest ściągnięta. Zaskoczeniem może być jego konsystencja, bardziej płynna niż w przypadku innych żeli, ale dla mnie jest ok. Warto też dodać, że nie zawiera parabenów i jest przyjazny paniom z cerą wrażliwą :) Polecam!
            • zielona-oliwka Re: kosmetyki naturalne 29.06.11, 12:56
              nailty napisała:

> Kosmetyki naturalne nie powinny być testowane na zwierzętach. ale główna idea j
              > est taka że nie zawierają chemii, tylko naturalne składniki. Ja bardzo cenię ko
              > smetyki nowozelandzkie marki Merino. W Nowej Zelandii jest bardzo czysty klimat
              > i wszystkie składniki tych kosmetyków (lanolina, kolagen, placenta, aloes, itd
              > ) są najwyższej jakości. Super nawilżają i nie wywołują alergii.

To, że są czyste i naturalne, to nie znaczy, że ni wywołują alergii. U osób z alergia na dany produkt alergia się pojawi.
              • zielona-oliwka Re: kosmetyki naturalne 29.06.11, 13:06
                drzejms-buond napisał:

> nie znajduję tu słowa o Yves Rocher
                > ?

Bo Yves Rocher ma w swojej ofercie bodajże tylko jedną linię z kosmetykami naturalnymi, reszta jest naszpikowana chemią.

Gość portalu: Ja napisał(a):

> Czy kosmetyki naturalne = ekologiczne = nietestowane na zwierzętach?

Oczywiście, że nie. To byłby już w ogóle kosmetyk idealny.:) Większość kosmetyków naturalnych niestety nie jest ekologiczna, trzeba je sprowadzać, a z kolei producenci sprowadzają poszczególne składniki do produkcji tych kosmetyków.
                Część kosmetyków naturalnych zawiera też na przykład jedwab, kolagen, zatem nie sa przyjazne zwierzętom. Można oczywiście wybierać jedynie kosmetyki wegetariańskie lub wegańskie.
              • flawina Re: kosmetyki naturalne 15.09.11, 13:11
                zielona-oliwka napisała:

>> To, że są czyste i naturalne, to nie znaczy, że ni wywołują alergii. U osób z a
                > lergia na dany produkt alergia się pojawi.

dokladnie tak :-) sztuką jest wiedziec co nas uczula... a to zwykle nie jest latwe
                • net-gato Re: kosmetyki naturalne 29.09.11, 21:47
                  Kosmetyki z eko certyfikatem, takie jak Sante nie zawierają żadnych znanych alergenów. Najbardziej uczulają substancje chemiczne.
                  Ja tutaj znajduję dużo fajnych informacji na temat eko kosmetyków: www.facebook.com/ProEko.MagiaNatury

to profil facebookowy poznańskiego sklepu pro-eko. Dla poznaniaków dodam, że znajduje się w pasażu Apollo wizawi kina.
      • katarzyna.domanska Re: kosmetyki naturalne 08.11.10, 15:29
        Skąd czerpiecie wiedzę o ekokosmetykach (poza internetem)? Czy czytacie Estilo albo inne magazyny o tematyce eko? Szukam wiarygodnego źródła (poza netem)
        • Gość: Anna Re: kosmetyki naturalne IP: *.acn.waw.pl 08.11.10, 17:19
          Kiedyś w E!Stilo był ciekawy artykuł o ekologicznych dezodorantach, nie szkodzących środowisku i nie testowanych na zwierzętach. W każdym numerze opisują ekologiczne kosmetyki, podają szacunkowe ceny i miejsce, gdzie można dokonać ich zakupu. Poza internetem? Chyba u babci:) Kiedyś robiono kosmetyki z naturalnych produktów: maseczka z miodu z cytryną na twarz, ze świeżych poziomek, z ogórków. Na wzmocnienie włosów wywar z młodych wiosennych pokrzyw. Na wzmocnienie paznokci najlepsze jest ponoć moczenie w ciepłej oliwie z oliwek. A na gładkość skóry najlepsza jest kąpiel w mleku:) Tą metodę stosowała Kleopatra.
          • Gość: ewelina Re: kosmetyki naturalne IP: *.jmdi.pl 17.01.12, 17:46
            Muszę Wam przyznać że od dłuższego już czasu stosuję takie właśnie eko-kosmetyki, moim ostatnim hitem jest serum do twarzy z dzikiej róży. Nawet nie ma porównania jeśli chodzi o działanie serum z takim z tradycyjnego sklepu. Te kosmetyki spełniaja wymagania skóry i zupełnie inaczej mam wrażenie nawet skóra na nie reaguje. Jest miękka, gładka i dobrze nawilżona.
            • Gość: nina Re: kosmetyki naturalne IP: *.204.106.14.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.02.12, 11:23
              No właśnie , zdecydowanie lepiej jest kupować takie kosmetyki, bo jak mozna sobie przeczytać w opisie i samym składzie zawierają olejek herabaciany, czy olej arganowy. Każdy z takich olejków lub wyciągów ma swoje specyficzne właściwości, np. łagodzące lub antyseptyczne lub przeciwtrądzikowe lub nawilżające. Więc to co tak naprawdę jest ważne w kosmetykach do ciała i twarzy. My kobiety wiemy na co zwracać uwagę.
      • Gość: Danuta Re: kosmetyki naturalne IP: *.amuz.gda.pl 18.11.10, 15:39
        Witam:D osobiście mam wiele problemów ze skórą, uczulenia, zaczerwienienia itd... Dlugo szukałam, az w koncu natrafilam na firme "beautycykle" i "artistry" i praktycznie całe serie, jakie sa dostępne świetnie mi służą,kosmetyki 100% naturalne i posiadające certyfikaty, oraz opatentowane. Jeśli któraś z Was ma podobne problemy, moge pomóc, wiem jak uciążliwe jest dobranie odpowiedniego kosmetyku a także środków do pielęgnacji włosów (na en temat też mogłabym długo...) :)
        Buziaki w razie co moje gg 3997134
        • Gość: Gabi Re: kosmetyki naturalne IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.10, 10:44
          Bardzo polecam kosmetyki francuskiej firmy Argile Provence lub Alepia
          Bez chemii tylko natura - dla dzieci , dla całej rodziny - zero uczuleń

zakupy z rabatem
          www.kosmetykinaturalne.pl.tl
      • Gość: naturalnefarby.pl Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 23:14
        zapraszam na stronę www.naturalnefarby.pl na której znajdziecie najbezpieczniejsze i najskuteczniejsze farby do włosów Sanotint bez amoniaku i PPD, więc przeznaczone głównie dla alergików i kobiet w ciąży oraz kobiet które szanują swoje zdrowie i nie chcą niszczyć swoich włosów, w końcu nie po to stoimy tyle czasu codziennie przed lustrem prawda? ;)

rewelacyjnie pokrywają siwe włosy oraz długo trzymają kolor, a ponadto nie spłukują się przy każdym myciu - tylko i wyłącznie raz po farbowaniu - koniec z brudnymi ręcznikami! :)
        To co również chwalą sobie klientki to że przestały im wypadać włosy oraz pomimo iż są naturalnie blondynkami, a nałożyły sobie ciemny kolor np.brąz to znajomi chwalą je i podziwiają że kolor wygląda niesamowicie naturalnie.

znajdziecie też kremy bez parabenów Locherber oraz linię na wypadające włosy Migliorin

często promocje dodatkowe prezenty i inne ciekawe propozycje np.gadające prezentowe torebki ;)

serdecznie zapraszam!

www.naturalnefarby.pl
        www.farbydlakobietwciazy.pl
        www.farbydlaalergikow.pl

• Gość: hore Re: kosmetyki naturalne IP: 46.112.126.* 15.01.11, 22:49

ja teraz już używam tylko certyfikowanych kosmetyków bio i chłopaka tez namówiłam, kupiłam mu zestaw do golenia i jest zadowolony, kosmetyki kupowałem w sieci, ale przestałam. teraz kupuję w Zielonym Żuczku na Wilczej 31 w wawie, mają duży wybór kosmetyków w różnych cenach, każdy coś znajdzie, a najważniejsze że wiadomo co się kupuje w sieci parę razy się naciełam
      • madzka-dwa Re: kosmetyki naturalne 27.01.11, 12:18
        witam wszystkich!
        ja ostatnio znalazłam nowośc na polskim rynku, stronka www.moyu.pl, zakupiłam juz kilka kosmetyków z tej strony. Kosmetyki nazywaja sie MoYu a sprzedaż prowadzi dystrybutor. Wkazdym badz razie na stronie podaja, ze kosmetyki sa ręcznie robione, naturalne i weganskie. Nie maja zadnych certyfikatow, ale mimo to postanowilam to spradzic. Ceny nie sa najnizsze ale kupilam sobie masło o zapachu mango i grejpfruta i rewelka:).cena 70 zł za 120 ml Jestem bardzo zadowolona, masło jest bardzo wydajne i pachnie niesamowicie. Na tej stronc maja mydła, kremy do twarzy, do stop i rak. W kazdym badz razie polecam, jak ktos sprawdzi napiszcie co sadzice?
        • wasil_ka Re: kosmetyki naturalne 28.01.11, 13:15
          a ja polecam w 100% naturalne kosmetyki Orientana - do twarzy i pod oczy stworzone tylko z roślin azjatyckich. Jak wiecie Azjatki bardzo dbają o siebie i korzystają z wiedzy i tysiącletniej tradycji naturalnej medycyny azjatyckiej. W Singapurze jest np wiele naturalnych kosmetyków jakich na razie nie spotyka się w Europie. A kobiety w Singapurze mają piękną cerę i nie używają tak bardzo popularnych u nas kosmetyków marketowych (zero natury i sama chemia).
          • Gość: karnite Re: kosmetyki naturalne IP: *.ists.pl 22.02.11, 14:09
            Witam:),
            pracuję nad materiałem prasowym o konsumentach kosmetyków naturalnych i/lub organicznych gotowych lub własnej roboty.Interesuje mnie to, kto je wybiera i dlaczego? Czy produkty te działają na tyle dobrze, że mogą z powodzeniem zastąpić ogólnodostępne kosmetyki zawierające składniki pochodzenia syntetycznego etc.
            W związku z tym, poszukuje osób, które zechciałyby opowiedzieć mi o swoich doświadczeniach z tym związanych. Może to być, ktoś, kto w tym temacie raczkuje, ale i ktoś, kto już od kilku lat stosuje tylko takie produkty. Chodzi o krótki wywiad, który nie zajmie dużo czasu. Będę bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś zechce podzielić się swoimi doświadczeniami z szerszą grupą osób. Proszę o kontakt na maila: adaszynskaa@tlen.pl!
            Pozdrawiam
            Agata
            • Gość: dominika Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 16:26
              jasne, że naturalne kosmetyki działają! ja po porodzie stosowałam naturalny krem Cellu-line na cellulit i rozstępy z laboratorium HomeoFit-Lab. Zawiera ozonowaną ekologiczną oliwę z oliwek, dzięki której działa dogłębnie. Byłam bardzo zadowolona bo usunął mój cellulit i rozstępy. Polecam wszystkim babkom, nie tylko w ciąży.
              • Gość: dorota Re: kosmetyki naturalne IP: *.gvt.pl 22.03.11, 11:33
                Witam
                ja używam kosmetyków naturalnych włoskiej marki Docri Body - w Polsce produkty są dostępne w aptekach i sklepach zielarskich. Miałam duże problemy z wysuszoną skórą, obecnie od miesiąca używam tych kosmetyków i uważam, że są rewelacyjne. Moja skóra jest gładka i bardzo dobrze nawilżona, czuję się super. Zalecam do obejrzenia asortymentu : www.docribody.it
            • melania1986 Re: kosmetyki naturalne 28.10.11, 13:12
              W miarę możliwości wybieram kosmetyki naturalne i ekologiczne, wśród naturalnych niedrogie i dobre są z Ava Biorokitnik, m.in.:

biodystrybucja.100sklepow.pl/biokosmetyki/www.biodystrybucja.com.pl
              • Gość: gość Re: kosmetyki naturalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.14, 21:33

Olej z Pestek Dyni olej arganowy, rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Do nabycia też inne produkty BIO w sklepie zielonynurt.pl UWAGA Wystarczy wpisać numer kuponu M0142404 podczas zakupów w naszym sklepie internetowym, a otrzymasz 10 złotych gratis. Kod jest ważny do 10 grudnia 2014 roku. Jedna osoba może wykorzystać jeden kod na jednorazowe zakupy Olej
            • Gość: domowe kosmetyki Re: kosmetyki naturalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.11, 21:51
              Bardzo chetnie opowiem swoja historie, jezeli jest Pani zainteresowaa prosze o kontakt na maila jolacz007@gmail.com
          • Gość: figa Re: kosmetyki naturalne IP: *.centertel.pl 02.07.14, 17:40
            Niestety nie mogę się całkowicie z tym zgodzić :( Od wielu lat moimi ulubionymi kosmetykami były japońskie marki Kanebo i Shiseido (od pielęgnacji po makijaż) - zachwycałam się właśnie zawartymi w nich jedwabiem i innymi "cudami". Do chwili kiedy zagłębiłam się w skład - parabeny, gliceryna, parafiny, silikony itd. Brrrrr..... Owszem, Azjatki mają piękną cerę, ale bardzo chętnie sięgają (wbrew pozorom) po produkty z wypełniaczami chemicznymi. Nawet w ich sławetnej metodzie oczyszczania twarzy (OCM), która z powodzeniem przywędrowała do Polski, stosują gotowe preparaty z chemią + oleje. Azjatka ma 6-7 kosmetyków do OCZYSZCZANIA twarzy, a 1 krem. U nas jest odwrotnie - oczyszcza się buzię szybko, ale innych mazideł - co niemiara ;)
            No i na razie "przeskoczyłam" na zupełnie naturalne kosmetyki, czyli: robię je sama w domu (kremy, balsamy, szampony itd.) z olejków, hydrolatów, żelu hialuronowego itp. Mniej skomplikowane kosmetyki zajmują mi 5-10 minut a wykorzystuję je przez ok.2 tygodnie (robię je bez konserwantów), nie jest to więc męczące :)
            MAM NADZIEJĘ, że nie będzie to bardziej szkodliwe niż to, czego używałam do tej pory. Pozdrawiam wszystkich ciepło i życzę powodzenia w znalezieniu własnej drogi do Natury!
        • Gość: Maryy1982 Re: kosmetyki naturalne IP: *.adsl.alicedsl.de 04.11.11, 11:35
          ja uzywam Weleda albo Eco Cosmetics dla moich dzieci ale tez dla mnie. W Polsce zamawiam online www.eco-baby.pl (niestety sa tam tylko kosmetyki dla dzieci)
          • Gość: gość Re: kosmetyki naturalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.14, 21:02
            Ja używam olej arganowy, wszechstronny produkt i do skóry włosów i paznokci bardzo wartościowy Mam promocyjne kody na zakupy w sklepie internetowym zielonynurt.pl Wystarczy wpisać numer kuponu M0142404 podczas zakupów w naszym sklepie internetowym, a otrzymasz 10 złotych gratis. Kod jest ważny do 10 grudnia 2014 roku. Jedna osoba może wykorzystać jeden kod na jednorazowe zakupy. Bo zdrowie jest bezcenne
      • balbina_4 Re: kosmetyki naturalne 20.04.11, 15:30
        A czy próbowałaś może Natury Officinalis? To świetne naturalne kremy, które są robione zgodnie z przepisami. Nowa marka na rynku, ale w bardzo przystępnych cenach jak na kosmetyki ekologiczne, bo 50 ml słoiczek kremu to koszt rzędu 30zł. Moda na eko jest coraz większa i mam nadzieję, że tak już będzie zawsze, bo dla nas samych ważne jest nie tylko to co jemy, ale też to czego używamy na skórze.
      • Gość: milenka Re: kosmetyki naturalne IP: 193.138.241.* 24.04.11, 18:00
        Masz rację, moda a co za tym idzie biznes. W branży kosmetycznej już się ruszyło z ekologią. Jak dla mnie dobrze. Tylko problem jest taki byśmy potrafiły rozróżniać kosmetyk naturalny, ekologiczny od produktu udającego naturalny. Dlatego tak ważne są wspominane wcześniej certyfikaty oraz skład. Kosmetyk ekologiczny nie musi być drogi co widać po kosmetykach z naszego podwórka np. beECO by floslek czy ava ( to te które kojarzę z certyfikatem eco). Ale są również takie kosmetyki, które nie mają "znaczka" ale ich skład jest czysty.
        • Gość: tamarra Re: kosmetyki naturalne IP: *.1and1.pl 16.06.11, 14:32
          No właśnie te certyfikaty, niektóre dziewczyny tylko na nie patrzą a inne, nawet kosmetyczki mówią że certyfika nie tak ważny jak skład. Tylko przy braku nie mam jednak pewności, że cała produkcja jest "zielona" prawda? Bo jeśli produkt ma taki ekologiczny certyfikat to chyba nie tylko skład ale i opakowanie, produkcja została sprawdzona? Czy może się mylę?
          Kosmetyki Ava kojarzę nawet miałam krem ale tych z FlosLek nie widziałam. I nie zauważyłam, że mają ten certyfikat, no proszę jak poszli do przodu. Moda modą, ale myślę że eko stanie się style życia więc moim zdaniem warto w taką produkcję inwestować. Coś jeszcze z naszych polskich produktów ubiega się o takie certyfikaty?
          • replika1978 Re: kosmetyki naturalne 22.06.11, 21:43
            w ostatnim (lato 2011) numerze Fashion Magazine znalazłam ciekawy artykuł o kosmetykach firmy Phenome."Jeśli nawet ekocert dopuszcza 5% składników syntetycznych w kosmetyku, to w Phenome ich poziom nigdy nie przekracza 2%". Opakowania są z makulatury, zużyte pojemniki po kosmetykach są przyjmowane do do recyclingu. Niestety cena większego opakowania to ok. 130-150 zł.
      • iwonaa231 Re: kosmetyki naturalne 20.07.11, 18:17
        Ja kupuje w sklepie www.bio-planeta.pl maja duzy wybor kosmetykow tylko certyfikowanych niemieckich,francuskich,wloskich dozucaja fajne gratisy polecam w 100%!!!
      • Gość: anuszka Re: kosmetyki naturalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:30
        Polecam www.eko-world.eu kosmetyki naturalne, oraz ekologiczne z certyfikatami
      • Gość: Sabina Re: kosmetyki naturalne konkurs IP: *.radionet.info.pl 12.09.11, 13:10
        Ja osobiście mam do czynienia z kosmetykami organicznymi włoskiej marki idea toscana z linii prima spremitura z oliwą z oliwek extra virgin, które posiadają certyfikat IGP.
        Muszę przyznać, że jestem z nich bardzo zadowolona gdyż uporały się z moją wysuszoną skórą oraz problemami z włosami.
        Teraz mają emisję konkursu na swojej stronie, www.zapachtoskanii.pl, w którym można wygrać te kosmetyki, dlaczego nie spróbować i samej się nie przekonać a tym bardziej, że konkurs jest darmowy i nie trzeba wysyłać żadnych s oraz kupować ich produktów.
        Polecam i pozdrawiam
        • Gość: Eve Re: kosmetyki naturalne konkurs IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.17, 12:53
          Na stronie zapachtoskanii.pl kosmetyki Idea Toscana Prima Spremitura nie są już dostępne. Zajmują się teraz sprzedażą greckich kosmetyków Olivolio.
          Toskańskie kosmetyki Idea Toscana w Polsce znalazłam jedynie w sklepie www.biolinea.pl (wcześniej www.lineatoscana.pl)
          Mają tam jeszcze inne toskańskie kosmetyki.
      • magicspeaker11 Re: kosmetyki naturalne 14.09.11, 08:56
        Myślę, że to świetny pomysł. Takie kosmetyki mają przyszłość, coraz więcej ludzi zwraca uwagę na składy kosmetyków i poszukuje tych jak najbardziej naturalnych.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka