Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ekologiczne środki do prania

21.10.16, 16:31
    Dzień dobry. mam pytanie. szukam jakiegoś ekologiczneog proszku środka do prania. są inne tematy na ten temat ale tam chyba same firmy pisały, cos mi podpowiecie z wlasnego doświadczenia? Dodam, że ma przydomową oczyszczalnie i wolalabym eby środki były jak najlepsze dla środowiska.
    Obserwuj wątek
      • zbizbik Re: Ekologiczne środki do prania 26.10.16, 16:44
        Próbowałem orzechów piorących i wszystko fajnie, pięknie, ale nie piorą. To znaczy pienią się, coś tam schodzi, ale ubrania mają dziwny zapach, białe szarzeją (można sodę dodać, żeby nie szarzały), no i z wieloma plamami sobie nie radzą. Szukałem jakiś czas czegoś w zamian. Ważne, żeby proszek nie miał zeolitów i fosforanów w składzie. Znalazłem Clever Free. Od 6 miesięcy się sprawdza. Według producenta wyprodukowany zgodnie z normami UE, których numery są zbyt długie, żeby zapamiętać. ;) Nawet pudełko ma z makulatury, które świetnie się nadaje jako podpałka do grilla. :)
        • Gość: pandziobak Re: Ekologiczne środki do prania IP: 85.195.107.* 03.11.16, 23:39
          Orzechy mają jakiś sens jak pierzesz czyste ubrania (tzn. ponoszone kilka dni ale bez plam).
          • zbizbik Re: Ekologiczne środki do prania 04.11.16, 12:10
            Głównie ten zapach mi przeszkadzał. po prostu zbyt dużo minusów naraz. dlatego odradzam orzechy. ale moze najlepiej, żeby każdy sam się przekonał.
            • amistow Re: Ekologiczne środki do prania 08.11.16, 15:15
              Dzięki za odpowiedź. Poszukam jeszcze i będę sprawdzać. :)
      • monia70.1970 Re: Ekologiczne środki do prania 06.11.16, 19:38
        Witaj. Kiedyś używałam proszku Domol, takiego z Rossmana. Parę miesięcy temu trafiłam na sklep internetowy z chemią e-chemia.eu. Tam wśród różnego rodzaju chemii popularnych marek proszków do prania znalazłam proszek Celina. Nie jest co prawda najtańszy, bo 1 kg kosztuje ok. 35 zł, ale jest naprawdę dobry. Nie zawiera w składzie fosforanów oraz sufrakantów. Zgodnie z opisem zawiera w składzie składnik ułatwiający prasowanie i chyba coś w tym jest, gdyż nawet duże zagniecenia rozprasowując się jednym pociągnięciem żelazka. Proszek do białego świetnie pierze firanki
        • amistow Re: Ekologiczne środki do prania 31.01.17, 12:30
          Hej :)
          Dzięki za podpowiedź, ale zdecydowałam się już na Clever Free i nie zamierzam zmieniać. Ale wejdę an te stronę i poprzegladam co tam mają. :)
      • sonialist Re: Ekologiczne środki do prania 22.02.17, 11:42
        Witaj :)

Ja też polecam Celinę sodę piorącą :)
        celina.com.pl/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka