oloina 10.07.13, 17:22 Czy to jest ekologiczne? piecyki jak na przykład takie: www.caminettimontegrappa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: cookie Re: piece na pelet IP: *.stargard.mm.pl 25.08.13, 20:45 pellet jest ekologicznym materiałem opałowym, oczywiście powstają przy spalaniu pewne zanieczyszczenia, ale jest ich a wiele mniej niż przy spalaniu drewna czy węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
poltomik Re: piece na pelet 18.11.14, 14:22 Drewno oczywiście można przerobić na węgiel i wykorzystać go na wiele innych sposobów, warto sprawdzić np. na tym blogu baxi.com.pl/ w materiałach do pobrania. Odpowiedz Link Zgłoś
zdenekfilozof Re: piece na pelet 12.10.14, 22:41 W Łodzi kompleksowe usługi w zakresie pelletu świadczy peltech.pl/ - instalacja kotłów, serwis oraz sprzedaż pelletu różnych producentów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aga_lena Re: piece na pelet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.14, 13:39 Warto wybierać teraz takie kotły co mają odpowiednie certyfikaty i można na nie dostać nawet dotacje w gminach które biorą udział w Programie Niskiej Emisji - to sa ekologiczne kotły. No i opał oczywiście- pellet jak najbardziej Z takich niskoemisyjnych kotłów z certyfikatami Witkowski ma kilka w ofercie www.kotly-witkowski.pl/niska-emisja Ten EKW-RAPS na przykład- świetny kocioł, prawie bezobsługowy i naprawde - palę ekogroszkiem i pelletem i bardzo fajnie sie to spala i ogrzewa domek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktoś Re: piece na pelet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.14, 17:05 a jakiego producenta pelletem palisz?? Jaką ma kaloryczność?? Porównywałeś pellet z ekogroszkiem?? Czego potrzebujesz więcej?? Odpowiedz Link Zgłoś
monika1523 Re: piece na pelet 21.02.15, 16:50 Ja opalam olimpem. to pellet z trocin drzew iglastych. Bez domieszek. Ekologiczny na tyle że popiół mogę wysypać do ogródka. Odpowiedz Link Zgłoś
johanesmax456 Re: piece na pelet 22.02.15, 19:11 Z sosny i świerku mogę dodać. Bardzo dobry jakościowo jest ten pellet - jeden z najlepszych na rynku. I przede wszystkim certyfikowany, więc bez żadnych domieszek. Odpowiedz Link Zgłoś
gizelkaa Re: piece na pelet 22.12.15, 13:14 Pelet to bardzo ekologiczne biopaliwo. Od lat kupuję pellet drzewny tylko i wyłącznie firmy Stelmet, która produkuje i sprzedaje pellety w wysokiej jakości i bardzo dobrej cenie sklep.polishpellet.com Odpowiedz Link Zgłoś
atlantic_grzejniki Re: piece na pelet 19.07.16, 18:44 Polecam automatyczny piec C.O. Nuance, z zamkniętym obiegiem spalania granulatu drzewnego, o średnicy 6mm, który wyposażono w elektroniczny wyświetlacz dotykowy. 42 godziny pracy urządzenia, na jednym zasypie, świadczy o sprawności na poziome 94%. Kocioł posiada pojemnik na pellet o pojemności 20 kg, a dostępny jest w kolorze grafit, mokka, ciemno-szarym lub bordowym. Odpowiedz Link Zgłoś
konsultant_viessmann Re: piece na pelet 09.12.16, 11:15 Witam ! Jeśli piec na pelet to polecam zapoznać się z naszym nowym urządzeniem automatycznym kotłem Easypell. Jego przewaga nad konkurencją to półautomatyczny system oczyszczania, automatyczne odpopielanie tacy palnika, rozpalanie oraz rozpoznawanie paliwa, a także atestowane zabezpieczenie przeciwpożarowe. Więcej danych technicznych na temat naszego urządzenia Easypell możesz zobaczyć pod linkiem www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-na-biomase/kotly-na-pelet/easypell.html Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
rafalcichocki Re: piece na pelet 30.12.16, 12:32 Witam, Pellet uznawany jest za ekologiczne źródło ciepła, ponieważ powstaje ze sprasowanych odpadów drzewnych. Podczas ich spalania emitowane są zanieczyszczenia do atmosfery, jednak przyjmuje się, że emisja CO2 jest w przybliżeniu równa potrzebnej ilości do wzrostu biomasy, z której to produkowany jest pellet. Marka Buderus w swojej ofercie posiada kotły z rodziny Logano na paliwa stałe, które są jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły mają zakres mocy 14-30kW, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. Więcej informacji o produkcie znajduje się na stronie internetowej: www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/ W razie pytań pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Odpowiedz Link Zgłoś
odczepcie_sie Re: piece na pelet 11.10.17, 10:04 Mój piec na razie nie wymaga wymiany. Odpowiedz Link Zgłoś
efkamzu Re: piece na pelet 30.10.17, 14:49 Wydaje mi się, że kiedyś były dofinansowania na tego typu piece. Może waeto sprawdzić i wymienić na taki, jeśli nie zanieczyszcza, aż tak bardzo powietrza? Odpowiedz Link Zgłoś
lotosik28 Re: piece na pelet 14.05.18, 10:46 Nadal są, trzeba tylko się zorientować jak to wygląda w danym województwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dartosto Re: piece na pelet 17.05.18, 12:45 pelet lepszy niż ekogroszek! poza tym ludzie - weźcie te swoje kozy na węgiel na złom wywieście i zadbajcie wreszcie troche o okolice i WŁASNĄ WYGODĘ - bo te nowe piece to naprawdę jest wygoda - zero syfu, prawie samoobsługowe, mało popiołu - nic tylko sie relaksować w ogródku a nie myśleć o burdelu w kotłowni Odpowiedz Link Zgłoś
borynkowa Re: piece na pelet 31.05.18, 10:20 Piecbud ma w ofercie bardzo dobrej klasy kotły własnie już niskoemisyjne , 5 klasy, sami się zastanawiamy nad zmianą kotła na nowy tym bardziej, że można dostać dofinansowanie piecbud.net.pl/produkty1/kj-g-2/kj-g-3 Odpowiedz Link Zgłoś