Gość: Gość ze śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 21:38 Czym ogrzewać dom ale ekologicznie?? Słyszałem że ekogroszek to tylko eko jest z nazwy. Gdzieś mi polecano pellet. ale co to jest?? Może paliwa płynne albo gaz?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zwierzak Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.net.zeork.com.pl 07.08.13, 11:30 Pellet to materiał opałowy ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych. Posiada bardzo dobre walory opałowe i ma bardzo niską zawartość popiołu niż to w przypadku palenia węglem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autorek Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.14, 23:33 A jaką ma kaloryczność ? są jakieś rodzaje tego pelletu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 20:20 Pellet to biopaliwo z trocin. Jest dużo czystszy niż ekogroszek, nie zapyla kotłowni. Po tonie spalonego pelletu pozostaje wiaderko popiołu, po ekogroszku przynajmniej z 10 kilo, jeżeli się nie mylę. Osobiście polecam Lavę Stelmetu, tańsza od jej brata Olimpu, trochę niższa kalorycznośc, ale bardzo wydajna, ja jestem z niej bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 08:51 a pellet innych firm używałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 194.181.94.* 13.08.13, 18:15 mój brat ma piec na pellet i tylko zakupuje pellet Olimp firmy Stelmet ma taka samą wilgotność i parametry nie musi majdrować przy sterowniku pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwierzak Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.net.zeork.com.pl 16.08.13, 10:25 Fakt, Olimp jest bardzo dobrym i wydajnym pelletem. Używam go u siebie do ogrzewania i nie mogę narzekać. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż np. węgiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.13, 13:09 Ja także używam pellet firmy Stelmet- dokładnie Lavę. Chwalę je sobie bardzo. Muszę przyznać, że nie rozglądałem się za innymi firmami, bo te spełniają moje oczekiwania. Mam ciepło w domu i przede wszystkim czysto. Nie kurzy się- bo nie ma czym! :) Polecam każdemu wypróbować pellety, bo jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikejj Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.14, 17:36 Czym się różni Lava od Stelmetu? Próbowałeś obydwóch, bo w końcu Lava jest trochę tańsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 83.238.78.* 10.01.14, 17:38 pellet różni się kalorycznością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.14, 15:50 Ok, dzięki za info. Będę badał temat dalej, bo zastanawiam się cyz odczuję tą różnicę w kaloryczności opalając domek 150 m2. Czy będę musiał naprawdę więcej spalić Lavy niż Olimpu, żeby uzyskać ten sam efekt. Jak wszyscy, szukam oszczędności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 16:44 Witam Kaloryczność pelletu LAVA to około 19,00 MJ/kg, a OLIMPu ok 20,00 MJ/kg. Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast z OLIMPU – ok. 2,4kg. Pozdrawiam Andrzej Wysocki ___________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiszman Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.13, 22:15 Jeszcze nie. A coś polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 08:34 A mieliście styczność z innym pelletem bo chciałbym wiedzieć jak wypada na tle innych pelletów pellet firmy Stelmet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreton Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 11:28 Ja kiedyś kupiłem tonę pelletu ze słomy, bo taki jeden facet sprowadzał i sprzedawał. NIGDY WIĘCEJ, niby tańszy, ale niesamowicie niska kaloryczność i w ogólnym rozrachunku wychodzi na to samo. Palę Lavą Stelmetu od dłuższego czasu i nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 13:15 czytałem właśnie że pellet ze słomy ma mniejszą kaloryczność i trzeba go więcej zużyć aby uzyskać taką samą temperaturę jak pellet z trocin Odpowiedz Link Zgłoś
karla874 Re: Ekologiczne ogrzewanie 25.08.13, 20:25 Niby tak ale różnice są takie ze odczuł byś tak jak byś spałą tak 3 tony miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.stargard.mm.pl 25.08.13, 20:43 a ktoś może wie gdzie w okolicy Szczecina dostanę pellet ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kreton Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 22:58 Tyle raczej nie spalę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losdesperados Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 22:53 DUUUUUŻO WIĘCEJ! Nie daj się nabrać tak jak ja kiedyś. Kaloryczność jest tragicznie niska, jest praktycznie nieoplacalny. Ja palę teraz Lavą Stelmetu i jest trochę drożej, ale jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogdan Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 194.181.94.* 20.09.13, 18:59 moim zdaniem tak jest słoma ma małą kaloryczność co za tym idzie szybko się spala natomiast sprasowane pod ciśnieniem trociny mają o wiele więcej kaloryczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocztmistrz Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 12:55 to prawda kaloryczność słomianego pelletu wynosi ok. 14KJ, a dobrego pelletu typu np. Stelmet, ok. 19-20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.13, 13:04 Witam! Ma Pan absolutną rację! Pellet słomiany należy do tych najgorszej jakości! Kaloryczność pelletu słomianego jest wyjątkowo niska. Jego niska cena jest złudna, gdyż musimy spalić go o wiele, wiele więcej by uzyskać taką samą ilość energii cieplnej!! Nasze Pellety - Stelmet LAVA i OLIMP produkowane są z własnych trocin oraz pakowane w hermetyczneopakowania. Mamy 100% pewność, że parametry naszego produktu są w chwili spożytkowywania dokładnie takie jakie podajemy na zestawieniach. Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 194.181.94.* 26.08.13, 18:18 witajcie a lava jaką ma kaloryczność ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 19:57 takie informacje najszybciej uzyskasz na stronie producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 22:00 Witam! Kaloryczność pelletu LAVA ta wartość to ok. 19,00 MJ/kg, a dla pelletu OLIMP –ok. 20,00 MJ/kg.Wartości te są stałe i gwarantowane. Nasze pellety produkowane są z własnych trocin po czym pakowane są w hermetyczne worki. NIGDY NIE SĄ SKŁADOWANE LUZEM, tak jak ma to miejsce w przypadku ekogroszku czy węgla. Ekogroszek składowany luzem potrafi stracić swoją kaloryczność nawet o połowę !! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 17:42 Witam, Pellety to nie tylko ekologiczna ale i o wiele wygodniejsza alternatywa dla ekogroszku. Warto zwrócić uwagę na ilość popiołu. Z jednej tony LAVY, po jej spaleniu zostaje około 3,2 kg popiołu, natomiast z 1 tony OLIMPU 2,3 kg. Dla porównania z tony ekogroszku pozostaje aż 90 kilo popiołu!! Różnica ta jest ogromna! Ponadto popiołem z pelletu można nawozić ogródek, popiół z ekogroszku jest toksyczny dla środowiska i trzeba go osobno utylizować. Pozdrawiam Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalina8668 Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 18:01 ja stosuję pellety OLIMP i zdecydowanie mogę je polecić osobom, które rozważają taką opcję. są ekonomiczne, można sporo zaoszczędzić na ogrzewaniu, szczególnie zimą. Poza tym są ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.13, 08:23 A stosowałaś jeszcze inny pellet czy od razu kupiłaś ten Olimp?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.13, 12:39 Najlepsze pojęcie względne. W jaki sposób oceniłeś że są najlepsze?? po ilości sprzedaży czy po własnych doświadczeniach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POMPY CIEPŁA Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 212.244.105.* 09.09.13, 12:56 Ekologiczne ogrzewanie wykorzystujące odnawialne źródła energii to przede wszystkim POMPY CIEPŁA. Zainteresowanych zapraszam do kontaktu 880-404-880 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchadi Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 22:57 Jaki orientacyjny koszt instalacji tych pomp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondor Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 23:01 Palę Lavą Olimpu i nie narzekam, wysoka kaloryczność, trochę tańsza od Olimpu, ale w moim kotle pali się jak trza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pompy ciepła Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 212.244.105.* 12.09.13, 14:27 W sprawie kosztów pompy ciepła zapraszam do kontaktu biuro@danwent.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.13, 22:35 Witam! Dziękuję za pozytywne słowa o naszych pelletach. W naszej ofercie posiadamy 2 rodzaje pelletu - OLIMP i LAVA Pellety LAVA i OLIMP różnią się między sobą kalorycznością i ilością pozostałego po nich popiołu. Dla pelletu LAVA ta zawartość to ok. 19,00 MJ/kg a dla pelletu OLIMP ok 20,00 MJ/kg. Cena w przeliczeniu na pozyskaną energię cieplną będzie praktycznie identyczna. Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast OLIMPU – ok. 2,4kg. Dla porównania po spaleniu 1 tony ekogroszku pozostaje 90kg popiołu, którym nie można –tak, jak popiołem uzyskanym z pelletu -nawieźć ogródka, więc pojawia się koszt utylizacji. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 16:01 Skąd wynika różnica w ilości popiołu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 22:43 Witam Różnica między kalorycznością jak i ilością popiołu z LAVY i OLIMPU wynika z zastosowania różnych mieszanek drewna. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
mazi07 Re: Ekologiczne ogrzewanie 16.10.13, 08:20 a ta różnica w kaloryczności jest zauważalna podczas zwykłego palenia w domu?? Patrząc na liczby to nie jest duża różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulajdusza Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.13, 12:14 Aż tak duża różnica to faktycznie nie jest, ale ceny się jednak różnią ;) Po prostu tańszego będziesz musiał spalić trochę więcej, żeby otrzymać pożądane ciepło. Ja palę Olimpem i wydaje mi się, że w ogólnym rozrachunku wychodzę na tym lepiej niż z Lavą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.14, 21:56 Witam Proporcja cena-kaloryczność wychodzi praktycznie identycznie w przypadku obu produktów. Pozdrawiam Andrzej Wysocki ____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wyoscki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.13, 17:56 Różnica ta może być zauważalna jedynie po bardzo długim użytkowaniu. Tak samo wygląda kwestia pozostałego po spaleniu popiołu. Różnicę zauważymy dopiero po spaleniu około tony materiału. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
beroniq5 Re: Ekologiczne ogrzewanie 25.10.13, 22:54 pellety są z pewnością i ekologiczne, i ekonomiczne - a to bardzo korzystne połączenie. Polecam pellety OLIMP - są tanie, starczają na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.13, 00:18 Witam Różnica w wydajności obydwu pelletów jest znikoma, a finalna zależność cena/kaloryczność niweluję tę różnicę praktycznie do zera. Po pełnym sezonie możemy zauważyć jedynie niewielką różnicę w ilości zużytego materiału. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małkowski Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 11:56 Czy sprzedają Państw swoje pellety detalicznie do klientów indywidualnych? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 22:01 Witam Oczywiście, zamówienia detalicznej można składać na stronie www.polishpellet.com w zakładce "znajdź dystrybutora" Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kada Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.13, 20:49 ja stosuję także OLIMP słyszeliśmy z mężem od znajomych, że to najlepszy pellet i zaczęliśmy go kupować już regularnie, opłaca się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pellet Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.13, 16:16 A stosowaliście jakiś inny pellet czy od razu zdecydowaliście się na pellet z Stelmetu?? Odpowiedz Link Zgłoś
rafalcichocki Re: Ekologiczne ogrzewanie 19.09.13, 09:47 Witam, z wymienionych paliw najbardziej ekonomiczny jest gaz. Eko-groszek jest to potoczna nazwa asortymentu węgla, jakim jest groszek. Jego spalanie nie rożni się niczym od spalania zwykłego węgla, czyli wiąże się z wysoką emisją dwutlenku węgla oraz siarki. Pellet to materiał opałowy powstały ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych. Podczas jego spalania uwalniają się również wysokie ilości CO2 lecz przyjmuje się, że ta ilość jest równa ilości dwutlenku węgla, jaka potrzebna była do wytworzenia masy roślinnej do produkcji pelletu. Gaz ziemny emituje najmniejszą ilość CO2 oraz praktycznie śladowe ilości siarki, przez co możemy go uznać za paliwo najbardziej ekologiczne. Kolejną zaletą jest fakt, iż kotły na gaz ziemny są całkowicie bezobsługowe i dodatkowe miejsce na składowanie paliwa opałowego nie jest konieczne. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, Rafał Cichocki ________________________________ Konsultant Junkers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcheff Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.13, 20:07 Panie Rafale, mógłby mi Pan wytlumaczyć różnicę pomiędzy tymi modelami: JUNKERS CERAPUR ACU smart ZWSB 30-4A i Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3A. Nie daje mi to spać po nocach ;) Czym się różnią poza pojemnością zasobnika? Różnica cenowa jest ogromna... Poza tym jak wygląda kwestia sterowników w modelach Junkersa? Czy Junkers opracował jakieś swoje własne? Serdecznie dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcheff Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.13, 15:31 Panie Rafale, mógłby mi Pan wytlumaczyć różnicę pomiędzy tymi modelami: JUNKERS CERAPUR ACU smart ZWSB 30-4A i Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3A. Nie daje mi to spać po nocach ;) Czym się różnią poza pojemnością zasobnika? Różnica cenowa jest ogromna... Poza tym jak wygląda kwestia sterowników w modelach Junkersa? Czy Junkers opracował jakieś swoje własne? Serdecznie dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
filemon44 Re: Ekologiczne ogrzewanie 08.08.14, 14:03 to prawda gaz jest najlepszy z całego asortymentu bo jest stosunkowo najtańszy, a jak się dobrze zaprojektuje urzadzenie grzewcze to można zaoszczędzić jeszcze bardziej. Ja mam od nich www.dedietrich-kotly.pl/ sprzęt i panel do ustawiania godzin i w sezonie 500 zostaje w kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.13, 15:31 A dlaczego wybór padł na ten konkretny kocioł?? ktoś go Ci polecił czy jak go wyszukałaś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama323 Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.13, 22:20 ekologicznym ogrzewaniem jest na pewno ogrzewanie pelletami, osobiście polecam pellet JAVA - tani i starcza na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonygroszek Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.13, 12:30 Hmm... wiecie jak się zabrać za tematykę sterowników do kotłów na pellet? Jestem zielony, a chcialbym się zautmoatyzować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marcomarc Re: Ekologiczne ogrzewanie 29.09.13, 19:57 Sprawdź sobie www.dedietrich-kotly.pl/mcr24/. Myślę, że na pewno znajdziesz coś co cię zainteresuję. W sumie to pierwsza trójka w PL. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michallitwin Re: Ekologiczne ogrzewanie 25.10.13, 17:55 Ktoś, kto polecił Ci pellet dobrze zrobił. Na ten moment jest to jedno z najwydajniejszych ekologicznych paliw stałych dostępnych na rynku. Produkuje się go z różnego rodzaju zrębków drzewnych, trocin i innych naturalnych odpadków drewnianych, które powstają podczas obróbki drewna np. w tartaku. Drobiny są odpowiednio suszone, a następnie prasowane pod dużym ciśnieniem w docelowe formy. Z reguły są to krótkie około 2-3 cm walce o średnicy około 4-6 mm. Są wygodne w użyciu i bardzo efektywne. Problem polega na tym, że w Polsce kultura produkcji tego paliwa jest delikatnie rzecz ujmując dość dyskusyjna.. Należy bardzo zwracać uwagę na kolor (powinien być jasny) i zapach (powinien być drewniany). W Polsce często producenci wzbogacają swój produkt o płytki PCV lub malowane drewno, co nie jest zbyt dobre dla naszego organizmu i instalacji grzewczej. Polecam zapoznać się z większą ilością informacji dostępnych na stronach renomowanych producentów taki jak Bio-invest lub Berlinek. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi07 Re: Ekologiczne ogrzewanie 25.10.13, 19:59 gorsza jakoś pośrednio zależy od nas kupujących. nauczeni jesteśmy żeby kupować jak najtaniej. często nie patrzymy na jakoś tylko na cenę a żeby zrobić taniej to trzeba uciekać się do różnego typu sztuczek. Ale jak to mówią pazerny dwa razy traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara4 Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 23:07 z pewnością ekologicznym sposobem ogrzewania domu są pellety, polecam pelletm LAVA - jest tani i wysokokaloryczny Odpowiedz Link Zgłoś
mazi07 Re: Ekologiczne ogrzewanie 28.10.13, 08:21 a próbowałaś jakiegoś innego peleltu czy od razu wybór padł na ten pellet?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucznik Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.13, 20:42 Ekologiczne ogrzewanie to tylko pellet . Wspaniały granulat , palący się na całej powierzchni , praktycznie bez popiołu , bez kurzu i brudu w kotłowni. Oczywiście trzeba kupić dobrej jakości pellet z drzewa a nie z odpadów meblowych. Ja palę OLIMPEM ze Stelmetu . Odpowiedz Link Zgłoś
mazi07 Re: Ekologiczne ogrzewanie 05.11.13, 21:14 a gdzie kupujesz ten pellet?? W jakiej cenie?? I ile potrzebujesz na zimę takiego opału?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucznik Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.13, 11:03 Dzwonie i dostarczaja mi na miejsce www.polishpellet.com/ tam znajdziesz dostawce z Twojego rejonu. Jeśli chodzi o ilość to zalezy od powierzchni domu i ocieplenia. Cenowo to w granicach 800-900 zł Odpowiedz Link Zgłoś
mazi07 Re: Ekologiczne ogrzewanie 21.11.13, 19:29 a Tobie ile potrzeba na zimę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: somersetdude Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.13, 19:10 A jakiej firmy ten pellet? Odpowiedz Link Zgłoś
mazi07 Re: Ekologiczne ogrzewanie 06.11.13, 20:00 poszukaj u lokalnych dystrybutorów. A jak znajdę to podam stronkę gdzie możesz ich poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.14, 16:47 Witam Lista wszystkich dystrybutorów Pelletu Stelmet dostępna jest na naszej stronie: www.polishpellet.com/znajdz_dystrybutora/ Pozdrawiam Andrzej Wysocki ___________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
akromalpka Re: Ekologiczne ogrzewanie 12.01.14, 20:04 Wiele osób mówi że ekogroszek jest najbardziej ekologiczną formą ogrzewania, my niestety mamy na gaz i trochę to wychodzi, ciekawe jak inni płacą za ogrzewanie. Jestem bardzo ciekawa ogrzewania panelami słonecznymi czy to rzeczywiście działa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.14, 14:34 Ekspertyzy środowiskowe i inne pokazały, że pellet też nie jest obojętny środowisku naturalnemu, ale na pewno jest mniej szkodliwy niż produkty spalania węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
atosiek32 Re: Ekologiczne ogrzewanie 21.10.14, 14:30 Pellet jest stosunkowo nieszkodliwy, oczywiście jeśli dobrze się go wykorzystuję i nie przesadza. Pozdrawiam Baxi Odpowiedz Link Zgłoś
poltomik Re: Ekologiczne ogrzewanie 05.12.14, 10:58 atosiek32 napisał(a): > Pellet jest stosunkowo nieszkodliwy, oczywiście jeśli dobrze się go wykorzystuj > ę i nie przesadza. > Pozdrawiam Baxi Jakiej marki pellet polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
tomciakk1 Re: Ekologiczne ogrzewanie 06.06.14, 15:24 Ekologiczne ogrzewanie domu może być zasilany za pomocą sytemów solarnych. Warto się zainteresować - www.dedietrich-solary.pl/kolektory_sloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatereska1 Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.14, 14:56 " Ekologiczne ogrzewanie domu może być zasilany za pomocą sytemów solarnych. Warto się zainteresować - www.dedietrich-solary.pl/kolektory_sloneczne " systemy solarne, a bardziej ogniwa to dobry pomysł ale koniecznie muszą być wspierane przez tradycyjne by się opłacało. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wortrom233 Re: Ekologiczne ogrzewanie 23.01.15, 14:41 Jak chcesz ekologiczne ogrzewać dom to są dwa wyjścia, no może trzy - energia wiatrowa/słoneczna pod ogrzewanie - piece gazowe - albo prądem. Z mojego doświadczenia wynika, że gazowe są dośc oszczędne, ja mam polskie produkty jak baxi.com.pl/gazowe-kotly-kondensacyjne-duotec Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Re: Ekologiczne ogrzewanie 27.01.15, 10:41 Ja przerobiłem ogrzewanie w swym domu na ekologiczne. Zaoszczędziłem i zainwestowałem dużo kasy w projekt potem super piec gazowy i wszystko było piękne dopóki nie przyszła mi faktura za gaz. Po sezonie grzewczym okazało się że muszę zapłacić 6 tysięcy za gaz a zarabiam 1600 złotych miesięcznie. Natychmiast zlikwidowałem to eko ogrzewanie, wstawiłem porządny duży piec węglowy i wydatki na ogrzewanie domu mam teraz dopasowane do dochodów rodziny ale niestety, nie jestem ekologiczny. Wychodzi na to że problem jest dużo większy bo za mało zarabiamy. Bieda i ubóstwo powoduje że nawet wyrzucenie papieru i butelek plastikowych do odpowiednich kontenerów zgodnie z ustawa śmieciową nie powoduje że jesteśmy ekologiczni. Bezrobotni, bezdomni, których nie stać na węgiel, po zapadnięciu zmroku opróżniają kontenery z plastikami i palą nimi w swych piecach. Zimą szczególnie przy większych mrozach całe rodziny chodzą po osiedlowych śmietnikach i zbierają wszystko co się da spalić. To są skutki likwidacji przez rząd miejsc pracy. Za nami aż 20 lat przemian w tym 10 lat Polski w Unii Europejskiej i mamy zacofane prawo, mamy ogromne zaległości prawne względem Unii Europejskiej, mamy brak wielu pilnych, potrzebnych przepisów, ustaw rozporządzeń. Gdzie oprócz Warszawy trafiają szumnie ogłaszane, wielkie pieniądze z Unii Europejskiej na remonty i nowe ekologiczne inwestycje. Tyle nam obiecywano i gdzie są te wielkie reformy ? Pani Kopacz obecnie nic nie robi i tylko chce dotrwać jakoś do następnych wyborów, kolejne rządy nic nie robią i nie wiadomo na co czekają? Pan Prezydent Komorowski robi dobrą minę do złej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ka_75 Re: Ekologiczne ogrzewanie 13.02.15, 13:40 Myślę, że warto zainteresować się odnawialnymi źródłami energii. EKOlogicznie+oszczędnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
aloevera89 Re: Ekologiczne ogrzewanie 02.03.15, 13:46 Zgadzam się z przedmówczynią. W mojej ocenie najlepszym rozwiązaniem jest energia słoneczna. Co prawda samo jej zamontowanie trochę kosztuje, ale trzeba myśleć perspektywicznie - w przyszłości wszystko się zwróci, a co więcej zaoszczędzimy trochę gotówki. ...i78tVr Odpowiedz Link Zgłoś
aloevera89 Re: Ekologiczne ogrzewanie 02.03.15, 13:47 Zgadzam się z przedmówczynią. W mojej ocenie najlepszym rozwiązaniem jest energia słoneczna. Co prawda samo jej zamontowanie trochę kosztuje, ale trzeba myśleć perspektywicznie - w przyszłości wszystko się zwróci, a co więcej zaoszczędzimy trochę gotówki. ...i78tVr Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekt4 Re: Ekologiczne ogrzewanie 28.07.15, 21:43 Ekologiczne są pompy ciepła, tyle, że to spora inwestycja. Alternatywą mogą okazać się kotły c.o na pallet, który jest jednym z najbardziej ekologicznych materiałów opałowych. Całkiem dobrze sprawdzają się piece Ares firmy www.kotly-ekowitt.pl z podajnikiem ślimakowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina67 Re: Ekologiczne ogrzewanie IP: 93.158.232.* 12.09.15, 18:54 ja z kolei z wlasnego doswiadczenia polecam promagsklep.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sola.42 Re: Ekologiczne ogrzewanie 13.04.17, 09:09 Jak kupić dobry pellet? www.kostrzewa.com.pl/#!Press_room-JAK_KUPI%C4%86_DOBRY_PELET_ Pelet czy ekogroszek? www.kostrzewa.com.pl/#!Press_room-PROGRAM_OGRANICZANIA_NISKIEJ_EMISJI Odpowiedz Link Zgłoś
konsultant_viessmann Re: Ekologiczne ogrzewanie 21.08.18, 13:34 Witam, Ekologiczne ogrzewanie to m.in. pompy ciepła. Miło mi poinformować, że wprowadzamy do naszej oferty nowe interesujące produkty w zakresie pomp ciepła, podgrzewaczy pojemnościowych a także nowe pakiety urządzeń. - Zdalne sterowanie kotłem Vitodens 100-W i Vitodens 111-W (dostępne w sprzedaży od października 2018 r.) - Pompa ciepła Vitocal 060-A typ T0E (z grzałką) o pojemności 180 litrów uzupełnia dotychczasową ofertę tej pompy o pojemności 254/251 litrów - Nowa pompa ciepła do podgrzewu c.w.u. Vitocal 262-A zastępuje dotychczasową pompę Vitocal 161-A - Nowa, kompaktowa pompa ciepła powietrze-woda Vitocal 222-A typu Monoblok ze zintegrowanym zasobnikiem wody użytkowej o pojemności 220 litrów. - Nowa stacja uzdatniania wody Aquahome Duo do zmiękczania wody wodociągowej dla gospodarstw domowych, z dodatkowym filtrem węglowym. Z nowymi produktami możecie zapoznać się TUTAJ. Jeżeli nasze nowe rozwiązania Was zainteresują zapraszam do kontaktu TUTAJ. Nasi eksperci przygotują dla Was bezpłatną i niezobowiązującą propozycję. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
robzap Re: Ekologiczne ogrzewanie 22.06.20, 16:06 Jeżeli ekologicznie to tylko i wyłącznie pompa ciepła Odpowiedz Link Zgłoś