Dodaj do ulubionych

Oropram, jak funkcjonować?

13.06.12, 10:21
Mam przepisany Oropram 20, miesiąc temu zaczęłam brać na noc 1 tabl. (poprzedzone 0,5 tabl x 4 dni) i niestety po całej tabletce nie byłam w stanie funkcjonować (między innymi silne bóle głowy, osłabienie, zawroty głowy, bóle brzucha, nudności, kołatanie serca, drżenie rąk, nasiliła się bezsenność, nie byłam w stanie podnieść się z łóżka), brałam krótko te tabletki, przerwałam po tygodniu i przez 3 dni dochodziłam do siebie. Lekarka zaleciła przestawienie dawki z wieczora na dzień, teraz mam brać rano 1 tabl. poprzedzonym dawkowaniem 0,5 przez kilka dni. Teraz na "połówce" jest ok, ale wtedy też było ok, jazda się zaczęła dopiero po całej tabl. Boję się, że negatywne działanie leku powróci, a ja nie mogę pozwolić sobie na wyłączenie się z normalnego funkcjonowania. Lekarka powiedziała, że skutki uboczne mogę mieć przez ok. miesiąc, czy rzeczywiście trzeba czekać aż miesiąc aby skutki uboczne sobie poszły? Czy każdy ma taki długi czas "adaptacji"? A może po prostu rodzaj leku jest nieodpowiedni? Boję się przejścia na pełną dawkę :(
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Oropram, jak funkcjonować? 13.06.12, 12:37
      a na tej połówce oprócz braku skutków ubocznych masz jakieś efekty lecznicze?
      ja tam nie toleruję tak błyskawicznego zwiększnia dawki to nie są wyścigi, a lekarze jakby sami spróbowali toby tak niefrasobliwie nie podchodzili do skutków ubocznych.

jak na połowie tabletki jest zupełnie ok, to nawet zaryzykowalabym stwierdzenie że dla Ciebie ta połowa być może już dawką terapeutyczną i może wcale nie ma sensu na siłę branie calej albo jeżeli objawy depresji na tej połówce nie chcą ustępować, to może po prostu dużo dłużej bierz pół, i zwiększaj o ćwiartkę np po 2-3 tygodniach.

SSRI raczej rano lepiej, chyba że jesteś po leku np bardzo śpiąca. Ten lek ma z założenia raczej aktywizować niż wyciszać, choć każdy działanie odbiera inaczej i ścisłych reguł nie ma.
      • aurinko Re: Oropram, jak funkcjonować? 13.06.12, 15:49
        Efektów leczniczych nie zauważyłam, za wcześnie na to (za krótko biorę tabletki, jakieś pozytywne działanie może być dopiero po miesiącu przyjmowania leków - tak mi powiedziała lekarka). Na połówce tabletki nie mam skutków ubocznych, wnioskuję, że musiałabym połówkę brać przez minimum miesiąc abym mogła stwierdzić czy ta dawka jest lecznicza czy nic nie daje...Połówki na pewno przedłużę przez weekend bo zostaję sama z dziećmi na trzy dni i boję się, że po całej tabletce wrócą niepożądane skutki uboczne a ja przecież muszę być "na chodzie" przy dzieciach. Lekarka wcześniej mi powiedziała, że teraz połówkę mam brać najdłużej przez 10 dni, a najlepiej przez tydzień, żebym nie rozciągała tego za bardzo w czasie i że moja dawka to 1 tabl. dziennie i tego mam się trzymać. Jutro mam wizytę i będę jeszcze raz rozmawiać o tym dawkowaniu, chociaż najbardziej bym chciała zmiany leku na mniej dokuczliwy :(
        • lucyna_n Re: Oropram, jak funkcjonować? 13.06.12, 16:02
          Nie jest powiedziane że inny lek będziesz tolerować lepiej, ale bardzo dobrze że masz stały kontakt z lekarką, myślę że jeżeli powiesz jej o swoich wątpliwościach to razem ustalicie jakiś najlepszy harmonogram leczenia, ważne żebyś tych tabletek nei brała i odstawiała naprzemiennie bo wtedy to żadne leczenie. Lepiej brać mniejszą dawkę ale regularnie niż większą i co chwilę robić przerwy.
          No i nie ma tak że równo miesiąc i zaskoczy, tak jest w ulotce, ale to się średnio przeklada na rzeczywistość. Jedni czują się lepiej już po kilku dniach innni po miesiącu albo po dwóch, niestety bywa i tak że leczenie wcale nie odniesie spodzewanego rezultatu.
          Czy robisz też cokolwiek z depresją oprócz brania leków? Masz możliwość odpoczynku, zrelaksowania się, choćby bardzo umiarkowanego uprawiania sportu? Może jesteś wyczerpana opieka nad dziećmi, i po prostu zwycvzajnie zabrakło Ci sił i potrzebujesz wsparcia? Dobrze jest się zastanowić nad przyczynami, czasami nei są uchwytne a czasami są i wtedy bez usuniecia przyczyny tabletki niewiele zdziałają.
          • aurinko Re: Oropram, jak funkcjonować? 13.06.12, 16:16
            Lekarka nie powiedziała mi, że mam depresję, tylko że mam niestabilne nastroje i nerwicę lękową. Nie jestem w stanie na forum opisać dokładnie mojej sytuacji (nie potrafię się aż tak otworzyć) ale mam wrażenie, że nie zostałam prawidłowo zdiagnozowana. Pod koniec sierpnia mam spotkanie z psychoterapeutką, echh sama nie wiem czy to wszystko ma sens.
            • lucyna_n Re: Oropram, jak funkcjonować? 13.06.12, 20:18
              na nerwicę i stany lękowe też często zapisują ssri, jakkolwiek dobra psychoterapia jest jednak bardziej sensowna w zaburzeniach tego typu, zwlaszcza jeżeli podejrzewasz że twoje samopoczucie jest związane z sytuacją w ktorej się znajdujesz.
              Może jednak bierz ten citalopram, jak na całej jest źle to bierz pół chociaż ten jeden miesiąc, może coś zaskoczy, może chociaż trochę zlagodzi objawy tej nerwicy. Lepiej tak niż wcale się nie leczyć. Jeżeli masz wątpliwości co do diagnozy czy lekarki to nie wahaj się i skonsultuj to z innym lekarzem. W końcu to twoje zdrowie. Na forum to sobie można tak tylko pogdybać.
    • amanita_verna Re: Oropram, jak funkcjonować? 13.06.12, 22:31
      Ja też stosunkowo źle tolerowałam Cital, brałam go tylko kilka dni, bo po pierwsze srtaszliwie się pociłam (co byłoby do przeżycia), ale zdarzyło się coś czego się autentycznie wystraszyłam, a z ssri mam spore doświadczenie i wcześniej takich fajerwerków nie było - w nocy, po zażyciu leku, dostałam masakrycznych zawrotów głowy, musiałam się trzymać ściany żeby dojśc do łazienki a rano do pracy....Więcej tego świństwa nie wzięłam. Poprosiłam o zmianę, dostałam Asertin (sertralina), który pomógł (u mnie głównie na lęki, choć obniżony nastrój również) już po kilku dniach, poczułam autentyczną poprawę a nawet tydzień nie minął. Również miałam dość szybko dojść do dawki całkowitej - po 4 dniach - sama wydłużyłam sobie okres funkcjonowania na połówce do ok. 2 tygodni. Miałam traumę po Citalu a też muszę na codzień być "na chodzie" bo pracuję na etacie i wychowuję dziecko.
      Ja bym chyba spróbowała zmiany, osobiście boję się tak nasilonych skutków ubocznych, u mnie zmiana natychmiast pomogła.
    • aurinko po wizycie u lekarza 14.06.12, 12:33
      Niestety chyba się nie dogadam z tą lekarką... Powiedziała, że czas najwyższy żebym przeszła na pełną dawkę i że mam Oropram brać, nie zmieni mi leku bo muszę się przyzwyczaić do tego. Jak się przyzwyczaję to skutki uboczne nie będą mi dokuczały. Jak powiedziałam, że boję się że znowu skutki uboczne będą tak ciężkie, że nie mogę sobie pozwolić na wyłączenie z życia, kto zajmie się dziećmi jeśli ja nie będę w stanie podnieść się z łóżka, ale zlekceważyła to mówiąc, że każdy jakieś tam skutki uboczne odczuwa i że na pewno nie będzie tak źle, a nawet jak się gorzej poczuję to nie wolno mi odstawiać leków, bo odstawiać trzeba stopniowo a nie przerywać nagle. Reasumując - mam przejść na pełną dawkę mimo, że tak bardzo źle pełną dawkę znosiłam, a jak będę znów miała takie skutki uboczne to mam zacisnąć zęby i czekać aż minie, nieważne czy będę w stanie zająć się dziećmi czy nie, czy dam radę pracować czy nie... :( Kolejna wizyta za dwa tygodnie.
      • lucyna_n Re: po wizycie u lekarza 14.06.12, 12:56
        nie lubię takich lekarzy, to nie wątroba, tutaj osobiste odczucia pacjenta mają kluczową rolę, i nie można lekceważyć zglaszanych skutków ubocznych, w końcu to leczenie to jest objawowe tylko no i niby nerwica a nie depresja, co też ma znaczenie bo w nerwicy leki są tylko pomocniczo a i tak nie usuwają problemu.

Do dzieci przydalaby się pomoc, nie masz nikogo kto mógłby Cię na ten początek leczenia wyręczyć? bo jeśli dzieci małe to możesz rzeczywiście nie zapewnić im właściwej opieki czując się tak źle.
        • aurinko Re: po wizycie u lekarza 14.06.12, 18:45
          Nie mam nikogo kto mógłby mi pomóc przy dzieciach, mój partner pracuje 8-17 3x w tyg + 8-18 2x w tyg, co miesiąc ma 3-4, od te dniowe wyjazdy służbowe, w pozostałym czasie mogę na niego liczyć ale to zaledwie 3 godzinki zanim dzieci pójdą spać. Na pomoc mamy ani innej osoby nie mogę liczyć.
          Na dodatek wcale nie jestem taka pewna, czy jest mi potrzebna większa dawka leku, nie mam jak zasięgnąć opinii innego lekarza bo nie dostanę się na NFZ od ręki.
      • amanita_verna Re: po wizycie u lekarza 14.06.12, 18:36
        Zmień lekarza....i lek.
        • aurinko Re: po wizycie u lekarza 14.06.12, 18:40
          amanita_verna napisała:

> Zmień lekarza....i lek.

Właśnie tu jest problem, do innego lekarza mam szanse dostać się "już" za dwa miesiące :-/ Przy czym jeśli dostanę skierowanie do psychologa to znów dwa miesiące w kolejce (wypadłoby gdzieś na koniec października) a tu gdzie teraz chodzę mam psychoterapeutę na koniec sierpnia. Echh i tak źle i tak niedobrze :-/
          • lucyna_n Re: po wizycie u lekarza 14.06.12, 20:16
            Psycholog nie jest lekarzem, nie będzie mógł ci wypisać żadnych leków.
            • aurinko Re: po wizycie u lekarza 14.06.12, 20:38
              lucyna_n napisała:

> Psycholog nie jest lekarzem, nie będzie mógł ci wypisać żadnych leków.

Wiem, nie napisałam przecież, że chcę żeby mi psycholog wypisywał recepty.
    • marianne11 Re: Oropram, jak funkcjonować? 15.06.12, 18:26
      aurinko napisała:

> A może po prostu rodzaj leku jest nieodpowiedni?

Stawiałabym na to.
      • aurinko Re: Oropram, jak funkcjonować? 28.06.12, 15:28
        Dostałam w końcu inne leki, teraz mam przepisany Trittico. Mam nadzieję, że będzie lepiej działać.
        • amanita_verna Re: Oropram, jak funkcjonować? 28.06.12, 23:56
          Jesteś może mamą Amelki?
          • aurinko Re: Oropram, jak funkcjonować? 29.06.12, 10:20
            Nie, nie jestem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka