Dodaj do ulubionych

Pytanie do eksperta

06.12.15, 20:13
Moje pytanie dotyczy lekow, do niedawna bralam seronil dzialal do pewnego momentu i czar prysl teraz jestem na depralinie i jest w miare ok. Jak to jest ze ta sama grupa SSRI a jeden dziala a drugi juz nie? Na seronulu nie bylam wstanie plakac czulam sie otulona bezpiecznym plaszczem mniejszych emocji, ale z czasem nie bylam w stanie funkcjonowac i nastat czas depralinu ,moge funkcjonowac ale ciagle placze czuje jakbym miala nerwy na wierzchu.jest duzo mniej lekowo. Jak to mozliwe ?
---------
Trudno ulżyć obciążonym dziedzicznie.
Obserwuj wątek
    • martyna2525 Re: Pytanie do eksperta 12.12.15, 07:25
      Moj post juz nabral mocy urzedowowej wiec raczej nie mam co liczyc na odp . To smutne.
      • lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 14.12.15, 09:10
        Bo jak się jeszcze trochę poleczysz to sama zobaczysz że to są pytania na które nikt nie zna odpowiedzi.
        To są tzw indywidualne odczucia, i nie ma żadnego schematu, szablonu, czegoś co możnaby z całą pewnością "obiecać" że będzie tak a tak. Dawno nie czytałam ulotki ale kiedyś na SSRI było napisane coś w tym rodzaju, że ich działanie w zasadzie nie jest do końca poznane i coś mnie o pleckach smyra że to się nie zmieniło.
        Ze swej strony powiem Ci że płacz jest lepszą opcją niż kokon, dla psychiki płacz jest zdrowszy niż pozorny spokój polekowy. Może musisz wyplakać co tam było złe, odżałlować, przebrnąć i z czasem wszystko się zacznie wygładzać, może miałaś tendencję do połykania złości, i wszelkich negatywnych emocji, i teraz to "wyłazi", może to i dobrze?
    • ditta12 Re: Pytanie do eksperta 12.12.15, 09:53
      Masz tu lekarstwo podstawowe
      www.youtube.com/watch?v=8M9XpeYW4RU
      • martyna2525 Re: Pytanie do eksperta 12.12.15, 14:07
        Fajne ;-)
        • ditta12 Re: Pytanie do eksperta 13.12.15, 07:59
          Co w tym fajnego widzisz?:)
          Które rzeczy fajne?
    • uznam4 Re: Pytanie do eksperta 13.12.15, 14:43
      Witam. Potrzebna mi Wasza pomoc. Kto mógłby mi pomóc w przepisaniu recepty na Lorafen.
      Nie mam polskiego ubezpieczenia.
      Pozdrawiam
      adres : uznam4@gazeta.pl
      • lucyna_n Re: Pytanie do eksperta 14.12.15, 09:03
        jesteś uzależniona/y
        zamiast kombinować po forum recepty, rzuć to świństwo w diabły, są leki które dobrze radzą sobie z lękiem i nie mają potencjału uzależniającego. Idź do lekarza psychiatry i uczciwie powiedz jak jest i poproś o pomoc. To jedyna droga, inaczej równia pochyła.
        • ditta12 Re: Pytanie do eksperta 14.12.15, 10:17
          Idź do ZLŚ,tam jest psychiatra.Zobacz sobie w necie gdzie masz najbliżej.
          Myślę że Ci pomoże,pogada z Tobą i poradzi coś :)
    • ekspert_gabclinic Re: Pytanie do eksperta 27.12.15, 20:36
      Dzień dobry.
      Podstawową zasadą działania leków przeciwdepresyjnych jest zwiększenie dostępności neuroprzekaźnika w synapsach, które należą do ośrodków odpowiedzialnych za regulację nastroju. Może to sie odbywać na kilka sposobów - w zależności od mechanizmu działania leku. Brak równowagi układów odpowiedzialnych za kontrole nastroju, może dotyczyć różnych neuroprzekaźników. Nie ma uniwersalnego leku, który naprawia wszystkie zaburzenia neuroprzekaźnictwa zwiazanego z kontrola nastroju. W regulowaniu nastroju, oprócz serotoniny, ważna rolę odgrywaja także inne neuroprzekaźniki takie jak noradrenaline czy dopamina. Dzięki tej wiedzy możemy próbować wpływać na inne funkcje jak: poprawa napędu, snu, zmniejszać lęk itp. W zwiazku z tym istnieja różne leki, o różnych efektach I różnych działaniach ubocznych. Selektywność poszczególnych leków bywa różna i nigdy nie jest idealna. Proszę pamiętać, że leki z grupy SSRI różnia się pod względem struktury chemicznej i właściwości farmakologicznych, cargo przejawem jest: różny czas połowiczej eliminacji leku, różne interakcje z układami enzymatycznymi watroby, wpływ na inne receptory monoaminowe, różne przeciwdepresyjne działanie metabolitów tych leków.
      Pozdrawiam serdecznie.
      Jakub Nestorowicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka