sam20 17.02.05, 17:58 CZy jest ktoś kto brał leki przez powiedzmy rok lub dłużej i przestał je brać ?? panuje ponoć przekonanie że jak już zacznie sie brać to będzie sie brało do końca życia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ssri-ready_for_happy Re: Odstawienie leków 17.02.05, 18:04 ja jestem w trakcie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=20526403 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=20675540 Odpowiedz Link Zgłoś
awanturka Re: Odstawienie leków 17.02.05, 18:07 To zależy z jakich powodów zaczyna sie brać leki. Jezeli jest to epizod depresji reaktywnej (po traumatyzujacych przejsciach)lub depresja w przebiegu nerwicy po ustąpieniu objawów bierze sie leki jeszcze kilka miesięcy i nie ma żadnych powodów aby je brać dalej. Odstawienie nie wiąże się z jakimikolwiek problemami. Natomiast jak depresja jest wynikiem choroby afektywnej (a taka choroba niestety trwa całe zycie, mogą tylko ustepować okresowo jej objawy) to leki przyjmuje się stale. Ale to nie dlatego, że ktos je zaczał brać i nie może przestać tylko ze względu na przewlekły charakter tego typu schorzenia. awanturka Odpowiedz Link Zgłoś
sam20 Re: Odstawienie leków 17.02.05, 18:42 ja np. miałem już w pewnym momencie dosyć, fobia społeczna, bałagan na strychu, brak przyjaciół, nadwrażliwość, wieczne nerwy, myśli samobójcze, postanowiłem sie udać do psychiatry zapłaciłem 50 zł za przepisanie fluoksetyny i lerivonu, po 4 tyg, stwierdziłem że jakos niewiele sie zmieniło poszedłem do psychiatry publicznego który chciał mi przepisac znowu fluoksetyne ale ja chciałem seroxat o którym słyszałem ze jest najlepszy na fobie społeczną i depreske, wiec brałem ten seroxat dwa miesiące, był całkiem niezły choć czułem że działa na mnie jak jakiś psychotrop, ale po 2 miechach skończyła mi sie kasa wiec musiałem zaprzestać przyjmowania tabsów od tamtej pory nie chodze do psychiatry nie łykam nic czasem korzystam z medycyny niekonwencjonalnej, ale nie wiem czy nie powinienem czegos brac, z drugiej strony mam świadomość że zatruwa mi to umysł i w sumie jestem trzeżwy już od ponad 6 miesięcy ale niektóre z objawów pozostały Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx Re: Odstawienie leków 17.02.05, 22:13 Te leki nie zatruwają umysłu tylko dobrze działają.Wszyscy mówią że to chemia i szkodzi niesamowicie a tak nie do końca jest bo to tylko powoduje blokowanie wychwytu zwrotnego serotoniny,dopaminy,noradrenaliny i nic pozatym.Jej że jakiś lek blokuje te związki to nie znaczy że zatruwa i niszczy organizm.Narkotyki powodują masę skutków ubocznych i niszczą organizm a nie leki które jak muwię nie niszczą neuronów jak narkotyki tylko regulują substancje transportujące impuls elektryczny do kolejnych komórek nerwowych.Nie wiem czemu ludzie myślą w ten sposób.To są stereotypy i nie powinno się patrzeć krzywo na kogoś kto bierze takie leki jeśli musi.Ważniejsze jest chyba nasze zdrowie a nie duma że się nie bierze leków a ma się depresję.Ludzie przeciez te leki nie działaja az tak jak narkotyki bez przesady.Pouczcie się biologi jeśli ktoś nie wie na czym polega działanie leków.Piszę biologii bo tam jest piekny dział zajmujący się układem nerwowym człowieka.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ssri-ready_for_happy Re: Odstawienie leków 18.02.05, 19:35 suchyxxx napisał: > Te leki nie zatruwają umysłu tylko dobrze działają.Wszyscy mówią że to chemia i > szkodzi niesamowicie a tak nie do końca jest bo to tylko powoduje blokowanie > wychwytu zwrotnego serotoniny,dopaminy,noradrenaliny i nic pozatym.Jej że jakiś > lek blokuje te związki to nie znaczy że zatruwa i niszczy organizm.Narkotyki > powodują masę skutków ubocznych i niszczą organizm a nie leki które jak muwię > nie niszczą neuronów jak narkotyki tylko regulują substancje transportujące > impuls elektryczny do kolejnych komórek nerwowych. mówie ó zamkniete to first a second to tak na marginesie to narkotyki tez dzialaj an te same neuroprzekazniki ktore wymieniles. dopamina to podstawa przy dragach,amfa naprzyklad to inhibitor MAO zwiazany z noradrenalina itd. wiec sorry ale to nie argument Odpowiedz Link Zgłoś
o0oo Re: Odstawienie leków 17.02.05, 22:23 jak masz nerwice, to terapia jest istotniejsza, leki sa uzupelnieniem. Sa terapie grupowe na odzialach nerwic, psychiatra musi dac skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczowa.piosenka Re: Odstawienie leków 18.02.05, 00:04 Brałam Seroxat (niecały rok) i właściwie niepotrzebnie - nie pomógł mi. Nie poczułam się po nim lepiej ani na chwilę; żałuję, że zaczęłam. Zeszłam bez problemu, nie uzależniłam się, nie było żadnych skutków ubocznych. pozdrawiam, Deszczowa :-) -- "Może ona nie jest kimś, z kim najchętniej chciałabym mówić, ale przecież nie znam nikogo innego". T. Jonsson "Muminki" Odpowiedz Link Zgłoś