Dodaj do ulubionych

Czy mieć dzieci??

15.10.02, 17:55
Mam pytanie.
Depresja objawiła się u mnie niecały rok temu, wróciła po kilkumiesięcznym
leczeniu. Boję się co dalej, jak będzie wyglądało moje życie. Bardzo
chaciałabym mieć dziecko, moze jeszcze nie teraz, ale za jakiś rok.
Zastanawiam
się, czy mogę sobie pozwolić na taką decyzję. Obawiam się, że obarczę dziecko
skłonnością do tej choroby, że może w przyszłości cierpieć tak, jak ja. Poza
tym boje się, że moge chorować nawet do końca życia i skazywać moją
ewentualną
rodzinę na życie z chorą na depresję matką. To trudne.
Napiszcie mi co na ten temat sądzicie, co mówią na ten temat lekarze, nauka,
co Wy zrobiłyście, co byście zrobiły?
Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: agata Re: Czy mieć dzieci?? IP: *.chello.pl 15.10.02, 19:50
      Powinnaś się zdecydować na dziecko może przestaniesz myślec o chorobie bo
      będziesz miała inne zajęcia.Wiem, że to tylko tak łatwo się mówi, ale nie trać
      nadzieji wszystko będzie dobrze.Zdajesz sobie sprawę,że to decyzja na całe
      życie więc obojętnie co by Ci tu napisali inni i tak decyzję musisz podjąc
      sama.Życzę powodzenia i małego bobaska.Wszystko się ułoży zobaczysz.Ja też mam
      podobny problem tyle,że mam nerwicę i też nie wiem co mam robić.Ja czasami boję
      się sama siedzieć w domu, a z dzieckiem będe musiała.Więc też nie wiem co
      robić,ale mam nadzieje że i ja się kiedyś zdecyduje na dziecko.
    • Gość: Krzysiek Re: Czy mieć dzieci?? IP: *.acn.waw.pl 16.10.02, 01:25
      POczekaj jeszcze troche, poszukaj optymalnej terapii, lekow. Poeksperymentuj.
      Teraz jest na to czas. Jak juz wszystko bedziesz trzymala w garsci, to pomysl o
      dziecku. Nie licz na to, ze jakos to bedzie.
    • Gość: nioma Re: Czy mieć dzieci?? IP: *.studiokwadrat.com.pl 16.10.02, 06:26
      sadze ze powinnas poczekac. jesli choroba na dlugo ustapi, lekarz bedzie pewien
      poprawy stanu Twojego zdrowia.
      ja nie balabym sie tego, ze przekazesz sklonnosci do depresjiw genach a tego,
      ze dziecko bedzie swiadkiem (byloby) Twoich zalaman. Bedzie cierpialo, nie
      rozumiejac co dzieje sie z mama. Posiadanie dziecka to decyzja na cale zycie,
      trzeba wiec porzadnie sie nad tym zastanowic i nie spieszyc sie. Sama widzisz,
      ze masz okresy dobre, spokojne. Moze jeszcze troche a wydluza sie na tyle ze to
      co do tej pory bylo deprechami stanie sie tylko chwilowymi zmianami nastroju na
      gorsze?
      zycze Ci tego szczerze, pozdrawiam
    • Gość: lolek Re: Czy mieć dzieci?? IP: PLWAR* / 217.153.60.* 17.10.02, 09:06
      Na pewno nie licz na to, że jakoś to będzie. Moje dziecko jest już duże, ale
      nadal nie bardzo może zrozumieć o co chodzi, kiedy miewam złe momenty.
      • Gość: mariona Re: Czy mieć dzieci?? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 18:08
      • Gość: mariona Re: Czy mieć dzieci?? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 18:17
        To bardzo odpowiedzialana decyzja (na całe życie), nie możesz jej podejmować
        pochopnie. Jeżeli masz wątpliwości, to jeszcze nie czas. Będziesz wiedziała,
        kiedy to będzie miało nastąpić. Ja też sobie zadawałam pytanie, czy to dziecko
        będzie miało te same problemy, ale zaryzykowałam - mam jedną córkę, i tylko
        jedną, to moja świadoma decyzja.
        pozdrowienia
    • aally Re: Czy mieć dzieci?? 18.10.02, 16:04
      Ta depresja to dziwna choroba. Nie widomo co może się zdarzyć, ale może być i
      tak że dzięki pojawieniu się dziecka może ona zniknąć zupełnie z Twojego życia.
      Myślę, że nawet jeśli tak się nie stanie to przy odpowiednim leczeniu nie
      będzie aż tak źle żebyś nie mogła w pełni zająć się swoim maluszkiem. Jeśli nie
      zaniedbasz leczenia to nic nie grozi ani Tobie ani dziecku.
      Myślisz odpowiedzialnie i na pewno podejmiesz właściwą decyzję ale walcz, nie
      poddawaj się tak łatwo. Nie odbieraj sobie sama szczęścia, którego pragniesz.
      Wiem, że w tej chorobie wszystko wygląda szarzej niż w rzeczywistości ale to
      nie jest powód, żeby nie zostać matką, tym bardziej, że możesz więcej zyskać
      niż stracić.
      Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka