robbert4 24.07.06, 16:14 i przepisał mi na lęk społeczny lek Asentra. Czy ktoś to brał jeśli tak proszę o info z jakim rezultatem , czy są skutki uboczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zemon Re: Cześć byłem u lekarza 24.07.06, 18:09 Asentra to odpowiednik Zoloftu tak jak Rexetin Seroxatu tylko, że jako nie oryginalny jest tańszy. Substancja chemiczna w nim to sertalina, jak bedziesz wpisywał do wyszukiwarki to lepiej wpisać Zoloft będzisz miał wiecej wynikow wyszukiwań. Jest to lek z tej samej grupy lekow przeciwdepresyjnych SSRI co szeroko przez niektórych na tym forum zachwalny Seroxat. Jednym pomoże Asentra, innym Seroxat, a jeszcze innym Cipramil. Czasem niestety potrzeba kilkakrotna zmiana leków żeby dobrać najlepszy dla twojego organizmu. Seroxat dlatego jest tak popularny przy fobii bo producenci tego leku najwcześniej docenili wielkość rynku na leki na fobię i zadbali o marketing. Gdzieś czytalem, że ostatnie badania wykazują, że najlepszym lekiem jest Lexapro, ktory jest najnowszy z tej grupy leków, ale tez przez to najdroższy (chyba coś 200zł za opakowanie). Ale to też statystyczna zależnośc bo są ludzie u których najlepiej się sprawdza najstarzy lek z tej grupy czyli poczciwa fluoksetyna czyli Prozac, ktorego odpowiedniki kosztują nawet tylko kilka złotych. Tak więc nie ma tu reguły trzeba zaufać lekarzowi i nie bać się prosić o zmianę leku jeśli ten akurat nie pomoże albo ma zbyt dolegliwe skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zemon Re: Cześć byłem u lekarza 24.07.06, 18:10 A i jeszcze link: www.republika.pl/mario236/ Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 Re: Cześć byłem u lekarza 24.07.06, 21:45 mi tez chciał raz przepisać asentrę to ja nie chcialam, wolę jednak seroxat. wydaje mi sie, że jest trochę mocniejszy i lepszy tym samym :) Odpowiedz Link Zgłoś
smutny78 Re: Cześć byłem u lekarza 24.07.06, 23:21 To co piszecie przeraża mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 Re: Cześć byłem u lekarza 25.07.06, 09:40 smutny78 napisał: > To co piszecie przeraża mnie. to lepiej się do tego przyzwyczaj. im wcześniej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś