zakazanaherbatka 18.12.06, 15:44 Prosze Cie bardzo o odpowiedz co to jest 10 punktowy program ratunkowy w terapii behawioralno-poznawczej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamusia1999 Re: Do mamusia 1999 18.12.06, 21:36 oj to bede musiala go dobrze poszukac z glowy na wypadek ataku nalezy: wykonac piec glebokich wdechow, powiedziec sobie na glos : lek to objaw stresu, kazdy lek kiedys mija bo kazdy do tej pory minal. obserwowac (i nawet glosno to mowic) co sie dzieje na prawde, mnie ogarniala panika ( w sensie potoczynm ale od klinicznej byla niedaleka) przy wyprawianiu Mlodej do przedszkola w towarzystwie 6mies. Mlodego. wiec sobie mowilam: kroje chleb, o jedna kromka troche grubsza, smaruje maslem, musze kupic bo sie konczy...itd wycieram pupe chusteczka, pielucha sie poplatala, mlody wierzga jesli nie znajde to jutro mam posiedzenie i wezme sobie swieza kopie od terapeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
zakazanaherbatka Re: Do mamusia 1999 19.12.06, 17:17 Dziekuje za odpowiedz chcę wiecej. Czy mogę???? Odpowiedz Link Zgłoś
el_fascisto Re: Do mamusia 1999 19.12.06, 17:45 Już nie odmieniamy nicków? Może to nie rzeczowniki? Odpowiedz Link Zgłoś
zakazanaherbatka Re: Do mamusia 1999 19.12.06, 19:08 Nie czepiaj sie drobnostek w powaznych sprawach.Z polskiego mialam 3. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Do mamusia 1999 19.12.06, 20:49 nie zapomnialam, przynioslam jutro napisze bo jakas wycieta jestem a oryginal po niem. dzisiaj za to terapeuta zaproponowal mi seanse techniki wywodzacej sie z terapii traumy a jakos zwiazanej ze sztucznym wywolywaniem fazy REM przy pomocy ruchow galki ocznej, w trakcie omawia sie sytuacje obciazajace, pyta o odczucia zwiaznae z konkretnym obrazem i o to jakie odczucia chcialoby sie miec co do tego obrazu (np. ofiary molestowania czesto czuja sie "brudne" lub "winne" a wolalyby (oj nie pamietam czy to razem czy osobno)byc wsciekle. nie zadne novum, podobno stosowane od 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Do mamusia 1999 20.12.06, 14:20 doczytalam (czasem swojemu sluchowi nie dowierzam jak slucham czegos po niem.) technika nazywa sie EMDR, opracowala ja Prof. Shapiro ( sama przezywala traume choroby rakowej). Ma swietne wyniki w leczeniu zaburzen posttraumatycznych ale tez sprawdzila sie przez 15 lat w leczeniu po lzejszych kryzysach. moge potwierdzic, ze moj obraz siebie skonfrontowanej z ekstremalnie placzacym niemowleciem bardzo trwale wplynal na moja samooecene w roli matki. I to od tej "traumy" zaczniemy moje posiedzenia EMDR. Kolejna "trauma" do przerobienia bedzie z pewnoscia dzeicinstow z toksycznymi rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Do mamusia 1999 20.12.06, 14:05 10 zasad rozmowy z samym soba w trakcie ataku leku/paniki (caly czas kontrola oddechu): 1. Moj lek i towarzyszace mu symptomy fizyczne to silne, normalne reakcje na stres. 2. Lek nie jest szkodliwy dla mojego zdrowia. 3. Nie wzmacniam swoich reakcji lekowych przez straszliwe fantazjowanie. w tym celu 4. Pozostaje pomimo leku w swiecie realnym, obserwuje i opisuje sobie (ja to robilam na glos) co sie dzieje na prawde (kroje chleb, klade kromke na desce zeby ja posmarowac maslem etc...) 5. Trwam w tej sytuacji az lek minie. 6. Obserwuje, kiedy i jak lek sam slabnie. 7. Jestem dumna z dotychczasowych wysilkow i postepow, tez tych malych - czyli ciesze sie ze lek oslabl, akceptuje jego resztki, nie stawiam sobie wymagania calkowitego wylaczenia go. 8. Przeprowadz cwiczenie do konca (caly czas kontrola oddechu, oddychac az do pepka pracujac przepona, a nie tylko klatka piersiowa) 9. Daje sobie szanse na robienie postepow - nie unikam sytuacji "lekowych" 9. Poswiecam czas na cwiczenie. dla mnie najwazniejsze bylo to opowiadanie sobie co robie. jak mnie teraz ogarnia "goraczka" przy gotowaniu obiadu - bo to tez "przebrany" lek - tez sie tak uspokajam. powodzenia. zobaczysz ze juz po pierwszych cwiczeniach bedzie lepiej - taki efekt synergii. lek bedzie z gory mniejszy, jesli nie bedziesz sie go bala, wiedzac, ze cos mozesz poradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
zakazanaherbatka Re: Do mamusia 1999 20.12.06, 19:14 Baaaardzo serdecznie dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: Do mamusia 1999 19.12.06, 19:24 na języku polskim to panowała atmosfera ... "Słowackim wielkim poeta był" i basta... nie lubilam tego przedmiotu... zawsze inaczej odczytywałam wiersze jesli wogole wiedzialam o co biega autorowi ale ju z matma nie było rpboemlów... robisz i wychodzi lub nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
neme.sis.nip Re: Do mamusia 1999 19.12.06, 20:42 ja to licze tak, ze postanowilem odpowiadac w calosci za swoje wybryki -a leczenie w psychiatryku rozlicze osobno pozniej jak bede tylko mogl Odpowiedz Link Zgłoś