Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc dla mamy

29.07.03, 19:12
Mama nie radzi już sobie z kłopotami rodzinnymi {zdrowotnymi, szkolnymi},
ciągle płacze, mówi, że nic ją nie cieszy, na nic nie czeka.Cierpi, jest jej
źle, odechciewa jej się najprostszych czynności{lekarz nie stwierdził
menopauzy}Co mam robić; w dodatku ojciec bagatelizuje jej sprawy, zaniedbuje
dom, np. w piwnicy są stosy gnijących desek i gruzów, jak na śmietniku. Ojcu
nie chce się nic zrobić, niszczeje dom dzieciństwa mojej mamy{dom dziadków},
są to rzeczy, które może zrobić tylko mężczyzna, a ojciec reaguje złoscią na
krytykę i popędzanie. Proszę, jak mam go przekonać, że uporządkowanie pewnych
spraw pomoże mamie i jak mam ratować jej zdrowie?
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Błagam o pomoc dla mamy 30.07.03, 14:58
      lekarz nie stwierdził menopauzy, ale mógł chociaz doradzić jakieś preparaty na
      uspokojenie, wzmocnienie systemu nerwowego (chociazby magnez z witaminą B6).
      oprócz tego twojej mamie potrzeba wsparcia i pomocy. skoro ojciec nie staje na
      wysokości zadania ty spróbuj chociaz odrobinę - wazne żeby ja pocieszać,
      wspierać, odciążać w codziennych obowiązkach. mam nadzieję, że z czasem
      sytuacja się polepszy.
      • g.i.jane Re: Błagam o pomoc dla mamy 30.07.03, 19:52
        Lilith76 ma rację. Mama musi poczuć, że ma w kimś oparcie. Jeśli ojciec nie
        potrafi stanąć na wysokości zadania, Ty musisz spróbować. Jeśli ojciec nie
        chce się zająć piwnicą może sąsiad, za niewielką opłatą, albo ktoś z Twoich
        przyjaciół, mógłby to zrobić? Pomyśl jak możesz Mamę odciążyć w załatwianiu
        codziennych spraw (płacenie rachunków, zakupy, sprzątanie). Niech Mama
        poczuje, że nie jest sama w borykaniu się z codziennością.
    • iwona.grobel Re: Błagam o pomoc dla mamy 01.08.03, 13:39
      U jakiego lekarza mama była i czy trzeba ją było namawiać do tej wizyty?
      • lilka21 Re: Błagam o pomoc dla mamy 01.08.03, 20:08
        Mama poszła do lekarza rodzinnego na badania okresowe, ale w tej chwili mamusi
        przydałaby się pomoc psychologiczna. Mieszkamy w malutkim miasteczku, gdzie nie
        ma właściwej osoby, która mogłaby zapewnić wsparcie. Są psycholożki w
        przychodni, ale nie mają dobrej opinii- o jednej wiem, że opowiada znajomym
        o "przypadkach", a że u nas zna się wielu ludzi, isnieje ryzyko " wzięcia na
        języki". Najgorsze jest to zniechęcenie do wszystkiego plus niechęć taty do
        pomocy w domu. Niestety poproszenie sąsiada nie wchodzi w grę- ojciec sam
        niewiele zrobi, ale czuje się śmiertelnie obrażony, gdy sugeruje coś takiego,
        bo w końcu on jest "gospodarzem".Pomagam maie jak mogę, ale ona często
        twierzdi, że ją osaczam , że jestem nachalna z pomocą, że nie czuje swoboy w
        mojej obecności. Co mogłoby jej pomóc-może jakieś łagodne leki, a może hormony
        {chociaż to chyba za wcześnie, prawda? Bardzo proszę o rady- jest coraz gorzej,
        są dni, kiedy nieustannie niemal krzyczymy na siebie.
        • lilka21 Re: Błagam o pomoc dla mamy 03.08.03, 08:28
          Do problemów mamusi dołączają się jeszcze kłopoty mojego rodzeństwa-moja
          starsza siostra od trzech lat nie radzi sobie z zachowaniami autoagresywnymi[
          bicie się po głowie itp],a mama już nie ma siły jej tłumaczyć, żeby wreszcie
          zaczęła sama decydować o sobie- ona jest już pełnoletnia a pyta mamę np. czy
          może wyjść do ogrodu albo założyć dzwony.Ze mną w ogóle nie rozmawia, kontakt z
          ojcem jest jeszcze gorszy. Niedawno mama załamała się przy mnie- bardzo płakała
          i stwierdziła, że nie ma już siły zajmować się siostrą, że ona wykańcza ją
          psychicznie, nie docierają do niej żadne racjonalne argumenty, wciąż szuka
          pomocy u mamy, mówi "wyjaśnij mi to i to " i złości się albo płacze, ilekroć
          mama nie zna odpowiedzi.A ja tak tkwię pomiędzy nimi i ręce mi opadają. Ponoć
          zachowania autoagresywne tłumi Deprim, czy to prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka