Gość: Marek N. IP: *.05-37-73746f5.cust.bredbandsbolaget.se 25.01.02, 21:49 Jak zrobic by szybko usnac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agulha Re: spanie IP: 10.131.128.* 26.01.02, 12:40 Trudności z zaśnięciem, czyli bezsenność? Wiele osób z tym walczy, skutki są różne. Ogólnie mówi się o higienie, tzn. odpowiedniej porze kładzenia się spać, odpowiedniej temperaturze pokoju. Czasami słyszy się rady ustanowienia sobie własnego rutyału kładzenia się spać - nie rzucać się do łóżka tuż z wiru codziennych zajęć, ale np. wziąć kąpiel z bąbelkami, wypić mleko z miodem czy inny napój i powoli spokojnie do łóżeczka. Można sięgnąć do aromaterapii (olejki eteryczne - trzeba dowiedzieć się, które). Np. mój ulubiony Avon wypuścił ostatnio serię kosmetyków "ułatwiających zasypianie", właśnie aromaterapeutycznych (czy działają, nie mam pojęcia, ale zaszkodzić nie powinny). Są leki ziołowe (Lekosen, na przykład), leki homeopatyczne, leki ziołowe. Dopiero kiedy takie łagodne i nieszkodliwe środki zawiodą, można myśleć o lekach. Są dwa leki nowszej generacji, zopiklon i zolpidem, czyli (nazwy handlowe) Imovane i Sanval (zolpidemu jest jeszcze jeden preparat, ale nie pamiętam nazwy). Te leki jakoby nie uzależniają. Ewidentnie nasenne są benzodiazepiny, np. Relanium, ale to są już tzw. świństwa, czyli leki powodujące uzależnienie. Przy doraźnym problemie z zaśnięciem (np. silne wzburzenie po dramatycznych wydarzeniach) można sobie łyknąć pigułkę, na co dzień - zdecydowanie odradzam. Warto rozważyć, czy nie ma jakichś problemów leżących u podłoża bezsenności (np. lęk w przebiegu depresji, nadczynności tarczycy...). Odpowiedz Link Zgłoś
agawa_k Re: spanie 10.11.02, 00:26 Ja mam odwrotny problem: Co zrobić, żeby nie spędzać całego dnia w łóżku? Zasnąć mogę zawsze, o dowolnej porze dnia i nocy i tylko wstać mi się nie udaje. Śpię po 14 godzin dziennie i nie, żebym była ciągle śpiąca, to nie tak, mogę długo nie spać, ale jak już zasnę, to potwornie cierpię, żeby się obudzić. Co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek N. Re: spanie IP: *.05-37-73746f5.cust.bredbandsbolaget.se 26.01.02, 16:49 Chodzilo o szybkie zasypianie.Dzieki agulha za dokladna odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: spanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.02, 15:30 Jesli nie moge zasnąć liczę od stu do jednego. Nauczyła mnie tego pewna dziewczyna z "sekty silva". Oni liczą podobno do trzech i maja stan alfa albo beta jak w banku. Mnie wystarcza czasem to 100-1 aby pięknie zasnąć (nie wiem natomiast nigdy do ilu doliczyłam). Miłych snów ! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_a_s Re: spanie 16.11.02, 18:56 mozesz sie polozyc na plecach ... myslec o odciazaniu kazdej czesci Twego ciala - poczynajac od stop, konczac na glowie ... nastepuje calkowite odprezenie ... i po prostu budzisz sie rano :) Odpowiedz Link Zgłoś