mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 08:09 Stany Zjednoczone nie wycofują się ze swoich deklaracji. Mają plan wobec Grenlandii. W zdecydowanych słowach głos w jej kontekście zabrał wiceprezydent J.D. Vance. Stwierdził, że Dania "nie wykonuje swojej pracy i nie jest dobrym sojusznikiem". Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 08:10 "Delegacje Rosji i USA planują rozpocząć rozmowy w Rijadzie na temat rozwiązania konfliktu ukraińskiego o godzinie 10:00 czasu moskiewskiego (godz. 8 w Polsce)" — poinformowała rosyjska agencja TASS. Przy stole negocjacyjnym po stronie rosyjskiej zasiądą m.in. objęci sankcjami Siergiej Biesieda i Grigorij Karasin Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 16:34 Trump traktuje swój powrót do Białego Domu na drugą kadencję jako szansę na dokończenie rozgrywki z Iranem. Szuka w rozmowach pośrednika, kogoś, kto posiada dobre relacje z Irańczykami. Do tej roli wybrał Władimira Putina. Plan ma jednak poważne mankamenty !!!! Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 17:33 Według najnowszych danych S&P Global, aktywność gospodarcza w Stanach Zjednoczonych nabrała tempa w marcu. Indeks S&P Global US PMI Composite Output wzrósł do poziomu 53,5 z lutowych 51,6, osiągając trzymiesięczne maksimum. Przy czym aktywność przemysłu znacząco spadła, a usług znacząco wzrosła. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 17:53 J.D. Vance powiedział, że Trumpa nie obchodzi to, co krzyczą Europejczycy ws. Grenlandii. - Jeśli trzeba bardziej terytorialnie zainteresować się Grenlandią, to właśnie zamierza zrobić prezydent Trump - mówił w wywiadzie dla Fox News. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 18:22 Co się stało: J.D. Vance napisał w poniedziałek 24 marca na portalu X, że Steve Witkoff to "świetny facet wykonujący niesamowitą pracę". "Ludzie, którzy na niego psioczą, są wściekli, że udaje mu się to, co im nie udawało się przez 40 lat. Okazuje się, że wiele w dyplomacji sprowadza się do prostej umiejętności: nie bądź idiotą" - czytamy we wpisie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 18:22 Co się stało: J.D. Vance napisał w poniedziałek 24 marca na portalu X, że Steve Witkoff to "świetny facet wykonujący niesamowitą pracę". "Ludzie, którzy na niego psioczą, są wściekli, że udaje mu się to, co im nie udawało się przez 40 lat. Okazuje się, że wiele w dyplomacji sprowadza się do prostej umiejętności: nie bądź idiotą" - czytamy we wpisie. !!! Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 19:11 W poniedziałek Donald Trump w rozmowie z dziennikarzami po posiedzeniu swojego gabinetu, przekazał, że Stany Zjednoczone porozumiały się z Ukrainą w kwestii umowy o minerałach ziem rzadkich - przekazuje agencja Reuters. - Stany Zjednoczone spodziewają się, że "wkrótce" podpiszą umowę z Ukrainą w sprawie dostępu do kluczowych minerałów i zasobów naturalnych - powiedział prezydent USA Donald Trump, cytowany przez agencję Reuters i portal Kyiv Independent. Podczas poniedziałkowego spotkania z gabinetem Trump powiedział też reporterom, że Stany Zjednoczone rozmawiają z Ukrainą o możliwości nabycia przez amerykańskie firmy ukraińskich elektrowni. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 19:14 - W tamtym momencie pojawiło się we mnie poczucie, że nie jesteśmy sojusznikami – powiedział prezydent Ukrainy, pytany w wywiadzie o kłótnię z Donaldem Trumpem i J.D. Vance’m, do której doszło pod koniec lutego w Białym Domu. - Broniłem godności Ukrainy - przekonuje Wołodymyr Zełenski Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 24.03.25, 19:15 Wzburzenie na Grenlandii przed przyjazdem delegacji USA na czele z żoną wiceprezydenta Ushą Vance i doradcą Donalda Trumpa Mike'em Waltzem. "Bezprecedensowa prowokacja", "brak szacunku", "wewnętrzna ingerencja" czy bardzo mocne "sytuacja jak na Krymie" - tak o wizycie w czasie, gdy kształtuje się nowy rząd, piszą zarówno tamtejsi publicyści, jak i przedstawiciele władz. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.03.25, 21:09 Amerykańska administracja używa niezabezpieczonych oficjalnie komunikatorów, by dyskutować o tajnych kwestiach związanych z użyciem wojska i wyżywać się na europejskich sojusznikach. — To jest dalszy upadek wiarygodności tej administracji w oczach świata zewnętrznego, w tym także u nas, w NATO. Jako sojusznicy Stanów Zjednoczonych już mamy wiele powodów do tego, aby zmniejszać nasze zaufanie. A tu mamy kolejny błąd, który może świadczyć o braku profesjonalizmu — komentuje gen. Stanisław Koziej Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 25.03.25, 21:10 — Do wymiany ważnych i tajnych informacji przeznaczone są specjalne sieci rządowe, a nie sieci ogólnodostępne, nawet jeśli oferują jakieś cyfrowe zabezpieczenia — przypomina gen. Koziej Być może chodziło tutaj, by stworzyć jakąś wąską grupę poza systemem — zastanawia się polski wojskowy - Konsekwencją powinno być to, że główny doradca do spraw bezpieczeństwa Michael Waltz powinien złożyć dymisję na ręce prezydenta Trumpa — uważa gen. Koziej Były szef BBN zwraca też na treść ujawnionych rozmów amerykańskiej administracji. — Tam się pojawia kontekst, że Europa traktowana jest jako przeciwnik — mówi Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.03.25, 02:23 Amerykańska administracja szykuje się do kolejnego etapu nakładania ceł na partnerów handlowych USA. Jak informuje "Financial Times", prezydent USA Donald Trump może skorzystać z rzadko wykorzystywanego prawa, które umożliwi mu nałożenie taryf sięgających 50 proc. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.03.25, 02:25 FT" zauważył, że "polityka handlowa Trumpa jest nieprzewidywalna". Przywołano przykład wycofania się przez prezydenta z ceł, które miały dotknąć Meksyk i Kanadę, co stało się zaledwie kilka godzin po podjęciu takiej decyzji, po intensywnym lobbingu ze strony biznesu. Od czasu objęcia urzędu w Białym Domu, czyli od 20 stycznia, Trump wprowadził cło w wysokości 25 proc. na cały import stali i aluminium, a także na wiele nowych produktów wykonanych z tych dwóch metali. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.03.25, 02:28 Amerykański Departament Bezpieczeństwa Krajowego (DHS) ogłosił we wtorek, że wstrzymuje uczestnictwo Rumunii w programie ruchu bezwizowego Visa Waiver Program (VWP). Rumunia została przyłączona do programu w ostatnich dniach rządów administracji Joe Bidena. Decyzja miała wejść w życie 31 marca. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.03.25, 04:37 Nie mogę się doczekać wizyty na Grenlandii" - napisał wiceprezydent USA J.D. Vance w mediach społecznościowych. Do swojego wpisu dołączył krótkie wideo. Na nagraniu amerykański polityk mówi, że "sprawdzi bezpieczeństwo" wyspy. Wcześniej media donosiły, że na Grenlandię poleci żona Vance'a, Usha i doradca Trumpa Mike Waltz. Zgodnie z zapowiedziami podróż miała mieć "charakter prywatny". Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.03.25, 05:40 "To żałosne". Pięć rewelacji z tajnej wojennej narady administracji prezydenta USA. "Popełniamy błąd" Najwyżsi rangą amerykańscy urzędnicy do spraw bezpieczeństwa przypadkowo podzielili się planami wojennymi z redaktorem naczelnym "The Atlantic" na zamkniętej grupie na platformie Signal. To, co zostało ujawnione, zszokowało nie tylko Waszyngton, lecz cały świat, w tym głównie Europejczyków, których rzekome "pasożytnictwo" zostało nazwane "żałosnym". Afera zatacza coraz szersze kręgi i może mieć konsekwencje dla uwikłanych w nią polityków. Sam wiceprezydent USA J.D. Vance'a zasugerował, że prezydent Trump nie zdaje sobie sprawy ze znaczenia swoich działań podejmowanych wobec jemeńskiego ruchu Huti Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.03.25, 21:01 Amerykański raport wywiadowczy wskazuje, że Rosja i Chiny pozostaną głównymi zagrożeniami dla USA, niezależnie od zakończenia wojny w Ukrainie. Dokument podkreśla także rosnącą rolę organizacji przestępczych i terrorystycznych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.03.25, 02:27 Dane kontaktowe kluczowych doradców ds. bezpieczeństwa prezydenta USA Donalda Trumpa można znaleźć w internecie. Dziennikarze "Der Spiegel" bardzo łatwo zdobyli ich numery telefonów komórkowych, adresy e-mail, a nawet niektóre hasła. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 27.03.25, 16:10 Dania musi pozwolić nam przejąć Grenlandię, bez niej nie możemy mieć ani bezpieczeństwa narodowego, ani międzynarodowego - powiedział w środę prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.03.25, 14:23 USA chcą kontrolować wszystkie główne inwestycje związane z wydobyciem minerałów i infrastrukturą Ukrainy - informuje Bloomberg. Najnowszy projekt wysłany do Kijowa "jest niesprawiedliwy" i przypomina "rozbój" - ocenili trzej wysoko postawieni ukraińscy urzędnicy w rozmowie z "The Financial Times". Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.03.25, 17:57 Trump cieszy się rekordową popularnością, a coraz więcej Amerykanów uważa, że kraj zmierza w dobrym kierunku - wynika z najnowszych danych sondażowych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.03.25, 18:01 Najnowsze badanie pokazuje, że 20 proc. Amerykanów chciałoby, aby ich stan stał się częścią Kanady. Tymczasem tylko 9 proc. Kanadyjczyków widzi swoją przyszłość jako 51. stan USA. Ach te sadaze Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 28.03.25, 22:46 Departament Stanu USA tymczasowo przywrócił finansowanie dla zespołu dokumentującego uprowadzanie ukraińskich dzieci do Rosji. Decyzja umożliwi przekazanie dowodów policyjnej agencji - Europolowi. Dane dotyczące liczby uprowadzonych dzieci są porażające. Co musisz wiedzieć? Departament Stanu USA przywrócił grant dla zespołu z Uniwersytetu Yale, który dokumentuje wywózkę ukraińskich dzieci do Rosji. Grant został przywrócony na sześć tygodni, co pozwoli badaczom przekazać zgromadzone dowody Europolowi. Decyzja o przywróceniu grantu była wynikiem lobbingu Demokratów, części Republikanów oraz działaczy kościelnych Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.03.25, 15:42 olaryzująca polityka Donalda Trumpa, kontrole na granicach, masowe deportacje oraz wysokie koszty podróży — to kilka powodów, dlaczego europejscy turyści coraz częściej obawiają się podróżowania do USA, co z kolei przyczynia się w dużym stopniu do destrukcji tamtejszego sektora turystyki. Na niepokojący trend zareagowały już niektóre europejskie ministerstwa, które ostrzegły turystów przez możliwym ryzykiem. Mamy także odpowiedź polskiego MSZ, które stanowczo uspokaja Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.03.25, 18:05 Minister spraw zagranicznych Danii, Lars Lokke Rasmussen, odniósł się do uwag ze strony Stanów Zjednoczonych po wizycie wiceprezydenta USA J.D. Vance'a na Grenlandii. Rasmussen podkreślił, że Dania jest otwarta na dialog z USA, ale oczekuje zakończenia nieprzyjaznego tonu w komunikacji Waszyngtonu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.03.25, 18:11 "Jest albo diabłem, albo świętym". Biograf Elona Muska szczerze o wejściu miliardera do polityki Myślę, że po drodze zniszczy wiele rzeczy, a wiele naprawi, ale nie mam pojęcia, jak to wszystko się skończy - mówi Ashlee Vance. Jeśli ktoś mógłby powiedzieć, że naprawdę poznał najbogatszego człowieka świata, byłby to właśnie on, autor biografii Elona Muska. Ale nawet dla niego wejście Muska do polityki i forma, w jakiej to robi, było zaskoczeniem. Ashlee Vance to autor biografii Elona Muska, który spędzał z nim czas, obserwował go i godzinami z nim rozmawiał; Biografia wyszła w 2015 r., a Vance był jedną z osób, które przewidywały, że Musk stanie się najbogatszym człowiekiem świata; - Sądzę, że we wszystkim, co robi, jest przesadna reakcja po obu stronach. Jest albo diabłem, albo świętym - twierdzi Vance w wywiadzie dla Money.pl i komentuje karierę polityczną miliardera; - Jego firmy finansowały kiedyś obie strony polityczne, ale towarzysko skłaniał się bardziej ku lewej stronie - przypomina biograf Muska; Vance obecnie pisze książkę o OpenAI i był zaskoczony tym, jak wielu pracuje tam Polaków. "To jakaś magia" - mówi o polskich inżynierach. Odpowiedz Link