Dodaj do ulubionych

Cholesterol

29.04.23, 16:10

Choć budzi obawy szczególnie przed zawałem i udarem, to jego destrukcyjne możliwości są znacznie większe. Okazuje się, że nadmiar cholesterolu w diecie zwiększa także ryzyko cukrzycy typu 2. - Ważna jest specyfika cholesterolu u takich pacjentów. Jest on szkodliwy i może prowadzić do śmiertelnych powikłań, nawet jeśli jego stężenie nie jest wysokie
Obserwuj wątek
    • black_jotka Re: Cholesterol 29.04.23, 16:11
      Cholesterol zwiększa ryzyko cukrzycy
      "Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie ze spożyciem cholesterolu w diecie" - ostrzega na Instagramie Szymon Suwała, endokrynolog. Lekarz powołuje się na wyniki nowej analizy, które ukazały się na łamach czasopisma "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases". Okazuje się, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 rośnie o pięć proc. na każde 100 mg dziennego spożycia cholesterolu.
    • black_jotka Re: Cholesterol 29.04.23, 16:13
      Szczególnie miażdżycorodny typ"
      - Cholesterol to nie tylko choroby serca, choć to z nimi najczęściej jest kojarzony. Zwiększa on również ryzyko cukrzycy typu 2. Przy czym ważna jest specyfika cholesterolu u takich pacjentów. Jest on "zapakowany" niejako w szczególnie miażdżycorodny typ lipoprotein - zwraca uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Grzegorz Dzida z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, hipertensjolog i diabetolog. - To sprawia, że jest on szkodliwy i może prowadzić do śmiertelnych powikłań, w tym chorób serca, nawet jeśli jego stężenie nie jest wysokie
    • black_jotka Re: Cholesterol 29.04.23, 16:15
      Optymalną dietą, którą powinniśmy stosować jest dieta śródziemnomorska bogata w warzywa i owoce oraz oleje roślinne lub zwierzęce, ale te zdrowsze, których źródłem są ryby - zaznacza prof. Dzida. - Taka dieta ma właściwości przeciwzapalne, a pamiętajmy, że podwyższony tzw. zły cholesterol, czyli hiperlipidemia, podobnie jak hiperglikemia, wywołują stan zapalny w organizmie, który jest pierwszym krokiem do cukrzycy - dodaje.
    • black_jotka Re: Cholesterol 29.04.23, 16:17
      Unikac:
      produkty smażone na oleju i tłuste dania,
      wędliny, boczek, kiełbasy, podroby,
      jajka, śmietana, sery,
      produkty zawierające olej palmowy,
      fast foody: frytki, hot dogi, hamburgery, chipsy.
      4. "Bezbólowy zabójca"
      Hiperlipidemia razem z nadciśnieniem tętniczym i hiperglikemią tworzy podstępne i zabójcze trio, z którym walczy coraz więcej młodych ludzi. - Wielu chorych nie zdaje sobie nawet sprawy, że ma problem, bo te zaburzenia długo nie dają żadnych objawów. Dlatego nazywamy je "bezbólowymi zabójcami". Rezygnując z regularnych badań, igramy z własnym zdrowiem, a nawet życiem - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Michał Chudzik z Uniwersytetu Medyczego w Łodzi, kardiolog, specjalista medycyny stylu życia, koordynator programu STOP-COVID. Skala problemu, którą potwierdziły badania w ramach programu STOP-COVID, jest ogromna. W ramach programu zostało przebadanych około trzy tysiące pacjentów w wieku około 45 lat. Okazało się, że co trzeci miał nadciśnienie i hiperglikemię, a ponad połowa - hiperlipidemię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka