Dodaj do ulubionych

Cholesterol a TK żył

21.07.25, 10:34
Wiele wątków przeczytałam. Moje wyniki w takich okolicach jak wklejam niżej od lat (z 2025 roku mocno podobne). Lekarz i rodzinny i kardiolog i nawet lipidolog zdecydowanie są za statynami (mam przepisane przez lipidologa pitamet 4 mg i etibax 10 mg). W międzyczasie czekam na wizytę w poradni genetycznej (tata miał bajpasy w okolicach sześćdziesiątki) i zrobiłam TK żył z kontrastem i tam , ku mojej radości, a nawet zaskoczeniu, jest idealnie (za chatem: Badanie nie wykazuje żadnych patologii w zakresie naczyń wieńcowych, a także struktur sercowo-płucnych objętych badaniem. Szczególnie ważne jest to, że Agatston score = 0 i brak zmian w tętnicach wieńcowych – oznacza to bardzo niski obecnie poziom ryzyka choroby wieńcowej. No i kompletnie zgłupiałam. Mam coś brać, czy nie?
Chorób mam dużo (nowotwór w remisji, wczesna menopauza, początki osteoporozy, tarczyca, bezsenność), dość stresujący tryb życia. Generalnie biorę leki na tarczycę i calperos plus suple, jak mi się przypomni.
Wyniki:
2024 r: cholesterol całkowity 283 mg/dl, HDL 85,80, nie-HDL 197,20, LDL 188,77, trójglicerydy 58,20 mg/dl
2023 r. cholesterol całkowity 305,10 (<190), hdl 104,50, ldl 188, trójglicerydy 62, nie hdl 200,6.
Homocysteina 10,5 (<12), insulina 9,8 qiU/ml (2,6-24,9), glukoza 84,40 mg/dl, alat 15 (<33)
2022-cholesterol całkowity 303, HDL-96, LDL 199, trójglicerydy 61, NIE HDL 211
2021r- cholesterol całkowity 267, HDL-97, LDL 159, trójglicerydy 53, NIE HDL 170
2020 r- cholesterol całkowity 285, HDL-101, LDL 173, trójglicerydy 52, NIE HDL 183
Ciągle słyszałam, że cholesterol jest powiązany ze zmianami w żyłach. I trzech lekarzy za każdym razem przepisuje leki na cholesterol...
Obserwuj wątek
    • sylwiastka Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 11:40
      A moze zapytasz sie ich o leki nie bedace statynami np. z ezetynibem Ezen, ktory nie jest statyna i obniza wchłanianie cholesterolu z jelita.
      Ale dobre wyniki badan obrazowych to bardzo dobra wiadomosc.
      Podobnie dziala blonnik np z babki plesznik oraz reguluje zaparcia. On tworzy w jelicie taki glutek, ktory utrudnia wchlanianie tluszczy i reguluje konsystence stolca.
      • sylwiastka Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 11:42
        Oraz po wynikach widac, ze niekorzystnie zmienia sie w przeciagu lat stosunek HDL do LDL. Spada HDL, LDL nie spada tylko sie waha i w przeszlosci nieLDL rosl. A to zmiany w niekorzystna strone.
        • sylwiastka Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 11:43
          NieHDL rosl, literowka.
      • bananananas Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 12:12
        sylwiastka napisała:

> A moze zapytasz sie ich o leki nie bedace statynami np. z ezetynibem Ezen, ktor
        > y nie jest statyna i obniza wchłanianie cholesterolu z jelita.
        > Ale dobre wyniki badan obrazowych to bardzo dobra wiadomosc.

No ale czy jest jakiś powód do obniżania poziomu cholesterolu w sytuacji, kiedy nie powoduje on zmian miażdżycowych?
        • alfa36 Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 12:15
          Wydawało mi się, ze kluczowe będzie badanie TK i szczerze mówiąc nastawiałam się na to, ze będzie średnio co najwyżej.
          • bananananas Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 12:25
            alfa36 napisała:

> Wydawało mi się, ze kluczowe będzie badanie TK i szczerze mówiąc nastawiałam si
            > ę na to, ze będzie średnio co najwyżej.
            A lekarze to widzieli już i dalej mówią o statynach? Byłam przekonana, że cholesterol sam w sobie jest korzystny, w szczególności dla pracy mózgu. Przy Twojej historii chorób to raczej unikanie zaburzania równowagi wprowadzaniem nowych leków wydaje się logiczne.
            • alfa36 Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 12:34
              Nie, lekarze nie widzieli wyniku jeszcze.
    • snakelilith Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 12:41
      Tak, też mam wysoki cholesterol. Jeszcze nie przekroczył 300, ale było już coś niewiele poniżej.
      I też mam czyste naczynia.
      I też nie wiem nie robić. Jesienią robię check up i chcę rozmawiać z lekarką na ten temat. Statyn mi do tej pory nie polecała, bo podobno wszystkie inne czynniki ryzyka są u mnie niskie i nie interpretuje się tylko jednego, a całość. Moja mama ma prawie 80 lat, też wysoki cholesterol od zawsze i żadnych problemów z sercem, choć przez pewien czas brała statyny, bo lekarz ją praktycznie zmusił. Nie wiem po co, bo teraz nie bierze i nic się nie pogarsza.
      Internety jednak straszą.
      Jak widać, to nie takie proste i pewnie co człowiek, to sytuacja.
      • alfa36 Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 21:47
        Snake, a myślałam, że napiszesz, że jest oki.
        Pójdę z tymi badaniami do lipidologa, poddam się temu, co zaproponuje.
      • alfa36 Re: Cholesterol a TK żył 05.01.26, 23:55
        Snake, wyciągam wątek, bo miałaś jesienią rozmawiać z lekarzem. Ja jestem przed wizytą.
        • snakelilith Re: Cholesterol a TK żył 06.01.26, 00:18
          alfa36 napisała:

> Snake, wyciągam wątek, bo miałaś jesienią rozmawiać z lekarzem. Ja jestem przed
          > wizytą.

Tak, byłam u lekarza. Robiłam USG tętnicy szyjnej i brzusznej. Obie są czyste. Dlatego pomimo cholesterolu wywalonego w kosmos nie dostałam statyn.
          Nie stresuję się. Latem zrobię jeszcze raz badania.
          • alfa36 Re: Cholesterol a TK żył 06.01.26, 00:26
            A jak u Ciebie z trójglicerydami? Myślę sobie teraz, ze oprócz angio serca , powinnam zrobić USg tętnic szyjnych i może dopplera? Bo pewnie naczynia wieńcowe serca mogą być czyste a tętnice szyjne już nie. Aaaa, mam teraz problem z kolanem a przy okazji miałam ból łydki. Lekarz rodzinny kazał drobić dopplera, jako pierwszą rzecz, którą robi się przy bólu łydki.
            • snakelilith Re: Cholesterol a TK żył 06.01.26, 00:57
              alfa36 napisała:

> A jak u Ciebie z trójglicerydami?

Lekarz rodzinny kazał drobić dopplera, jak
              > o pierwszą rzecz, którą robi się przy bólu łydki.

Trójglicerdy mam niskie. Podobnie jak ciśnienie. Lipoproteina a w niezagrożonym przedziale. EKG wysiłkowe bardzo dobre. Niski puls w spoczynku, całkiem dobry VO2max, czyli brak oznak problemów z sercem i kondycją.
              Doplera kiedyś robiłam, bo miałam problemy z lewą łydką, ale mam tam coś chyba z nerwem pod skórą, nie wiadomo od czego i bez żadnych konsekwencji, tylko czasem prąd mnie tam kopnie wink
              Ale ból łydki to można mieć od pyerdyliona rzeczy, z wiekiem jest coraz gorzej i gdy nie uprawiam sportu, to po kilku dniach zaczyna boleć mnie praktycznie wszystko. big_grin
              W każdym razie USG tętnic bym zrobiła, możesz się też poradzić kardiologa, bo cholesterol to tylko jeden czynnik, a każdy człowiek ma swój indywidualny pakiet ryzyka.
        • sasha_m Re: Cholesterol a TK żył 06.01.26, 01:44
          Mój ojciec ma 83 lata, całe życie wysoki cholesterol ok. 280 i nadciśnienie leczone od kilkudziesięciu lat. Ze względu na wykrytego przypadkiem 3 lata temu tętniaka aorty brzusznej miał robione już kilkukrotnie USG Dopplera żył i tętnic, jest czysto. Statyn lekarz nie zalecił, bo nie ma ku temu powodu. Ma tylko kontrolować tętniaka raz w roku, zwykłym USG.
    • infinitypool Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 12:48
      Nie wiem jaki rodzaj nowotworu mialas ale jeśli piersi i jesteś na tamoxifenie, to on źle wpływa na cholesterol i trojglicerydy...
      I jeszcze taka drobnostka - nie jesteś w remisji jak się domyślam tylko jesteś"no evidence of disease"wink
      • alfa36 Re: Cholesterol a TK żył 21.07.25, 13:09
        To nie był rak piersi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka