Dodaj do ulubionych

Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie da...

IP: *.student-halls.leeds.ac.uk 21.02.09, 12:24
w anglii mozna zarejestrowac auto z kierownica po prawej jak i po lewej stronie. nikt nie robi z tego klopotu jedynie ubezpieczenie jest wyzsze. Co najważniejsze. wolny kraj wolny wybor kierownica z lewej czy z prawej decyzja należy do ciebie
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.gemini.net.pl 27.02.09, 20:02
      Dlaczego jakiś minister robi problem z niczego tak jak są wykształceni ministrowie takie mamy prawo a Konstytucja RP wyrażnie określa własność obywatela jeżeli samochód jest mieniem przesiedleńczym to chyba własność? Ludzie "Czy świat oszalał" może nasza władza zazdrości nam że kupiliśmy sobie lepsze auto od Poloneza nie ubliżając Polonezowi.Boże co za kraj za komuny pierwszy sekretarz popchnął by ci zarejestrowanie a teraz nawet Pan Bóg nie pomoże chociaż mamy go w Konstytucji.SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: gość Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.gemini.net.pl 28.02.09, 18:41
      Co oni "myślą"że będziemy wracać z Anglii i Irlandi do takiego syfu prawnego ogólnej dyskryminacji czuje się w polskich urzędach jak murzyn w RPA totalny aparthajd pieprzony urzędniczy rasizm zróbcie coś z tym albo niech nas premier nie zaprasza do powrotów bo prawo polskie nie jest przygotowane do normalnego traktowania nas Polaków ludzie nie dajmy się zróbmy coś żeby każdy mógł używać swojej własności i mienia przesiedleńczego według Konstytucji a nie ministra.Jak kiedyś kilkanaście lat temu powiedział pewien redaktor minister to sługa i powinien służyć bo za to bierze ogromne pieniądze a oni czują się jak bogowie zaraz każą sobie budować piramidy.
    • Gość: gośćjurek Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.09, 22:25
      Osobiście popieram sytuację aby nie rejestrować w Polsce samochodów z kierownicą po prawej stronie. Uważam, że stważają one niebezpieczeństwo na naszych drogach.
      • Gość: kukurror1 Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.range86-154.btcentralplus.com 28.03.10, 14:58
        to nie smochody stwarzaja zagrozenie ale kierowcy zastanow sie nad tym
        ja w angliku zjechalem pol Europy i jestem caly i zdrowy bo jak sie
        powiad zlej baletnicy to i majtki przeszkadzaja
    • Gość: szpyrka Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.chello.pl 29.03.09, 21:26
      bezpieczenstwo na drogach nie zalezy od kierownicy tylko od kierowcy
    • Gość: szkot Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.bb.sky.com 02.04.09, 11:33
      To jest problem kierowcy, ze bedzie musial sie wychylac, zeby zobaczyc czy moze wyprzeczic, czy wjechac na autostrade a nie Ministra. Juz niech sie Minister tak nie troszczy o nas, bo jeszcze sobie pomyslimy, ze to prawda.
    • Gość: Adam Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.09, 20:18
      Parę dziesiątek lat temu powstał sobie Polonez z silnikiem wysokoprężnym (ale tym stwierdzeniem Ameryki nie odkryłem). Ale tu uwaga !!! kierownica była po prawej stronie. A teraz druga uwaga !!! ten oto Polonez jeżdził po polskich drogach nawet miał polskie tablice rejestracyjne wtedy były czarne z białymi literami.Nasuwa się pytanie skąd taki rodzynek się znalazł , odpowiedz jest prosta odrzut z eksportu. Mamy wołać komuno wróć - nigdy. Musimy wołać wróć ale rozum dla naszej władzy.
    • Gość: Podatnik Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.acn.waw.pl 07.04.09, 18:31
      To skrajne porównanie, ale na tej samej zasadzie można domagać się rejestrowania samochodów bez wycieraczek lub lusterek wstecznych, albo pozwolić na prowadzenie niedowidzącym. Chociaż może dobrym rozwiązaniem byłoby obowiązkowe wyższe ubezpieczenie.
    • Gość: miki Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie da.. IP: 81.147.104.* 26.04.09, 23:04
      dyrektywa UE nr 81/643/EWG oraz 70/311/EWG pisze żadne Państwo
      Czlonkowskie nie może w odniesieniu do ukladu kierowniczego:odmówić,
      ze wzgledu na rodzaj pojazdu, udzielenia homologacji typu WE lub
      krajowej homologacji typu lub-zakazac sprzedaży, rejestracji,
      dopuszczenia do ruchu pojazdów. Jeżeli diagnosta wyda negatywny
      wynik przeglądu [tylko że kierownica jest po prawej stronie]
      odwolujemy sie do SKO [Samorządowe Kolegium Odwolawcze] podając te
      dyrektywy.Interpretacje prawa UE przez Polskie sady. Te Dyrektywy sa
      ponad prawem krajowym i jezeli przepisy krajowe stanowia inaczej
      NALEZY STOSOWAC DYREKTYWY UE taka jest interpretacja prawa przez
      przez Naczelny Sad Administracyjny CIEKAWE JAK POLSKA SIE DO TEGO
      STOSUJE?? Ja zarejestrowalem swoje auto i nie powiem ze bez
      trudu.Laski nie zrobili.
      • dcio Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie 10.05.09, 18:31
        iekawe, C
        Bo bedac w Anglii zauwazylem ze samochod np ford disel byl do
        sprzedazy za 300 funtow a fiat brawo za 1500
        ceny wywolawcze.

jakby powalczyc to moze daloby sie zarejestrowac w Polsce a jak nie
        zarejestrowac w Anglii :)
      • Gość: otwin77 Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.range86-166.btcentralplus.com 11.05.09, 23:10
        Wracamy do kraju i autkiem ale nie chce przerabiac kierownicy czy
        mozesz powiedziec cos wiecej na co sie powolac gdzie mozna ten
        dokument znalesc zeby pokazac bialo na czarnym w urzedzie .
        Z gory dziekuje za pomoc!
    • divorski Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie 18.05.09, 17:48
      Hej miki czy Tobie udało się zarejestrować prawusa? Ja też mam prawuska i już pokonałem drogę z ministerstwem kóre mi odmówiło rejestracji w czerwcu mom rozprawe w sądzie administracyjnym w warszawie jak mi odmówią rejestracji idę wyżej napisz mi czy faktycznie masz polskie rejestracje na prawusku please.
    • Gość: gość Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.gemini.net.pl 28.06.09, 12:19
      Ludzie!!!!!!! To jest chory kraj nie wracajcie tu z wysp lepiej sprzątać ulice na wyspach niż tu pracować i mieć do czynienia z urzędami.Urzędy wszelkiej maści są chore od najniższych do najwyższych administracja jest do dupy.Nie mogę zarejestrować mojego angielskiego autka nawet sąd administracyjny w warszawie nie dał mi zgody na rejestracje ludzie wykształceni i podobno demokraci potrafią tylko upadlać i gnoić obywatela.Jaki problem jest w zarejestrowaniu anglika? Nie wiem i nie potrafie tego wytłumaczyć.Przypuszczam że jest to zwykła pieprzona zazdrość wszystkich instytucji i urzędasów w nich pracujących wstyd i chańba dla polskiego prawa po co weszliśmy do uni eur.nie wiem powinni nas wyrzucić z tej koalicji bo się nie nadajemy do europy ponieważ cała administracja siedzi na drzewach jak małpy nie obrażając małp.Skandal dyskryminacja i nietolerancja w polskich urzędach dochodzi do zenitu WSTYD I CHAŃBA
    • Gość: divorski Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.gemini.net.pl 28.08.09, 19:03
      Miki cwana myszko jak ci zarejestrowali "anglika"to jak możesz to podaj mi sygnature wyroku pomogłoby mi to ponieważ za miesiąc będę pisał do NSA w Warszawie o zarejestrowanie mojego "anglika". Pomóż koledze pozdrawiam.
    • Gość: divorski Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.gemini.net.pl 12.10.09, 19:10
      Nikt kto zarejestrował angliczka nie pomoże nikomu bo on już ma i ma wszystko i wszystkich w d...e to jest takie polskie zachowanie.Angliczki całej Polski łączcie się.Pozdrawiam
    • t.cyganik Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie da... 17.10.09, 22:35
      witam zainteresowanych.nawiazujac do tematu pare miesiecy temu zakupilem opla
      w angliku z kat c z v936 lekko uszkodzony.pojazd zarejestrowalem bez
      przekladki.jest sposob tylko niekazdemu sie chce i wie.trzeba zlozyc do
      ministerstwa ifrastruktury prosbe i spelnic wymogi formalne.potem oplacic i ze
      zgoda do urzedu.wiecej info na meila lob tel
    • Gość: t.cygan Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.09, 21:14
      co mam zrobić by zarejestrować anglika czekam na odpowiedz adres mejlowy wmrzygod@02.pl
      • Gość: kris Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 22:23
        ja też czekam
        • Gość: kris Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.09, 22:30
          ja też czekam arujak@interia.pl z góry dzięki za instrukcje!!!
    • Gość: soyers Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: 87.244.118.* 08.01.10, 00:07
      Dziennik Urzędowy L 040 , 13/02/1999 P. 0036 - 0045

Dyrektywa Komisji 1999/7/WE

z dnia 26 stycznia 1999 r.

dostosowująca do postępu technicznego dyrektywę Rady 70/311/EWG odnoszącą się do układów kierowniczych pojazdów silnikowych i ich przyczep

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/311/EWG z dnia 8 czerwca 1970 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do układów kierowniczych pojazdów silnikowych i ich przyczep [1], ostatnio zmienioną dyrektywą 92/62/EWG [2], w szczególności jej art. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 70/311/EWG jest jedną z dyrektyw szczegółowych dotyczących procedury udzielania homologacji typu WE, która została ustanowiona na mocy dyrektywy Rady 70/156/EWG [3], ostatnio zmienionej dyrektywą Komisji 98/14/WE [4] dotyczącą homologacji typu pojazdów silnikowych i ich przyczep; przepisy ustanowione w dyrektywie 70/156/EWG dotyczącej układów pojazdów, części składowych oraz oddzielnych jednostek technicznych stosuje się do dyrektywy 70/311/EWG;

w celu praktycznego zastosowania dyrektywy 70/311/EWG konieczne jest zapewnienie, aby we wszystkich Państwach Członkowskich były ustanowione jednolite przepisy, a także aby były uzgodnione z ostatnią wersją rozporządzenia nr 79 UN ? EKG;

załącznik VII do dyrektywy 70/156/EWG określa format i zawartość numeru homologacji typu WE; te same specyfikacje powinny zostać przyjęte do celów niniejszej dyrektywy;

dyrektywa 70/311/EWG powinna zostać odpowiednio zmieniona;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Komitetu ds. Dostosowania do Postępu Technicznego, ustanowionego dyrektywą 70/156/EWG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W dyrektywie 70/311/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Do celów niniejszej dyrektywy, "pojazd"; oznacza każdy pojazd odpowiadający definicji zawartej w art. 2 dyrektywy 70/156/EWG.";

2) w art. 3 wyraz "Załącznik" zastępuje się wyrazem "załączniki";

3) załączniki zostają zmienione zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

1. Z mocą od dnia 1 stycznia 1999 r. żadne Państwo Członkowskie nie może w odniesieniu do układu kierowniczego:

- odmówić, ze względu na rodzaj pojazdu, udzielenia homologacji typu WE lub krajowej homologacji typu, lub

- zakazać sprzedaży, rejestracji, dopuszczenia do ruchu pojazdów,

jeśli pojazdy te spełniają wymagania dyrektywy 70/311/EWG, zmienionej niniejszą dyrektywą.

2. Z mocą od dnia 1 października 2000 r. Państwa Członkowskie:

- nie udzielają już homologacji typu WE, oraz

- mogą odmówić udzielenia krajowej homologacji typu

dla nowego typu pojazdu w zakresie układu kierowniczego, jeśli wymagania dyrektywy 70/311/EWG zmienionej niniejszą dyrektywą nie zostaną spełnione.

3. Z mocą od dnia 1 października 2001 r. Państwa Członkowskie mogą odmówić rejestracji, sprzedaży lub dopuszczenia do ruchu nowych pojazdów kategorii M2, M3, N2 lub N3, wyposażonych w pomocnicze układy kierownicze, które nie są zgodne z przepisami dyrektywy 70/311/EWG zmienionej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

1. Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 30 czerwca 1999 r. i niezwłocznie poinformują o tym Komisję.

Wspomniane środki zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinach objętych niniejszą dyrektywą.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie trzeciego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł 5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 stycznia 1999 r.

W imieniu Komisji

Martin Bangemann

Członek Komisji

[1] Dz.U. L 133 z 18.6.1970, str. 10.

[2] Dz.U. L 199 z 18.7.1992, str. 33.

[3] Dz.U. L 42 z 23.2.1970, str. 1.

[4] Dz.U. L 91 z 25.3.1998, str. 1.

--------------------------------------------------

ZAŁĄCZNIK

W dyrektywie 70/311/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) wykaz załączników otrzymuje brzmienie:
      "

WYKAZ ZAŁĄCZNIKÓW

1. | Załącznik I: | Zakres, definicje, wniosek o homologację typu WE, udzielenie homologacji typu WE, przepisy dotyczące konstrukcji i badań, zmiany typu oraz zmiany homologacji, zgodność produkcji |

Dodatek 1: | Dokument informacyjny |

Dodatek 2: | Świadectwo homologacji typu |

2. | Załącznik II | Wydajność hamulców w pojazdach wykorzystujących to samo źródło energii dla układu kierowniczego i hamulcowego. |

3. | Załącznik III | Dodatkowe przepisy dla pojazdów z pomocniczymi urządzeniami układu kierowniczego (ASE) |

4. | Załącznik IV | Przepisy dla przyczep mających wyłącznie hydrauliczny układ przeniesienia kierowania; |
      "

;

2) w załączniku I wprowadza się następujące zmiany:

1. tytuł otrzymuje brzmienie:

"ZAKRES, DEFINICJE, WNIOSEK O HOMOLOGACJĘ TYPU WE, UDZIELENIE HOMOLOGACJI TYPU WE, PRZEPISY DOTYCZĄCE KONSTRUKCJI I BADAŃ MODYFIKACJE TYPU ORAZ POPRAWKI DO HOMOLOGACJI, ZGODNOŚĆ PRODUKCJI"

;

2. dodaje się nową pozycję

"0"

w brzmieniu:

"0. Zakres stosowania

0.1. Niniejsza dyrektywa odnosi się do układów kierowniczych kategorii M, N i O, jak zdefiniowano w załączniku IIA do dyrektywy 70/156/EWG.

0.2. Nie uwzględnia ona układów kierowniczych z wyłącznie pneumatycznym, wyłącznie elektrycznym lub wyłącznie hydraulicznym przeniesieniem napędu, z wyjątkiem:

0.2.1. pomocniczych urządzeń kierowniczych (ASE) z napędem wyłącznie elektrycznym lub wyłącznie hydraulicznym dla pojazdów kategorii M i N;

0.2.2. urządzeń kierowniczych z wyłącznie hydraulicznym przeniesieniem napędu dla pojazdów kategorii O.";

3. Pozycja 1.5.3.4 otrzymuje brzmienie:

"1.5.3.4. Pomocniczy układ kierowniczy (ASE), w którym koła osi pojazdów kategorii M i N są kierowane dodatkowo do kół kierowania głównego o sterowaniu nie wyłącznie elektrycznym, hydraulicznym lub pneumatycznym, w tym samym kierunku lub przeciwnym do kół kierowania głównego i/lub kąt kierowania przednich, środkowych lub tylnych kół mogą być dostosowane do zachowania pojazdu.";

4. pozycja 2.1 otrzymuje brzmienie:

"2.1. Wniosek o homologację typu WE, zgodnie z art. 3 ust. 4 dyrektywy 70/156/EWG w odniesieniu do typu pojazdu w zakresie jego urządzeń kierowniczych zostanie złożony przez producenta.";

5. pozycja 2.2 otrzymuje brzmienie:

"2.2. Wzór dokumentu informacyjnego jest podany w dodatku 1.";

6. pozycja 3 otrzymuje brzmienie:

"3. UDZIELENIE HOMOLOGACJI TYPU WE POJAZDOWI

3.1. Jeżeli są spełnione istotne wymagania, stosownie do art. 4 ust. 3 oraz art. 4 ust. 4 dyrektywy 70/156/EWG (jeśli ma zastosowanie), zostanie przyznana homologacja typu WE pojazdu.

3.2. Wzór świadectwa homologacji typu WE jest podany w dodatku 2.

3.3. Numer homologacji typu, zgodnie z załącznikiem VII do dyrektywy 70/156/EWG, będzie wyznaczony dla każdego typu homologowanego pojazdu. Państwa Członkowskie nie mogą przydzielić tego samego numeru do innego typu pojazdu.";

7. w pozycji 4.1.1., akapit drugi, wyraz "załącznik IV" zastępuje się wyrazem "załącznik III", a wyraz "załącznik V" zastępuje się wyrazem "załącznik IV";

8. skreśla się pozycje 4.1.6 i 4.1.6.1;

9. w pozycjach 4.2.4.1.2 i 4.2.4.1.3 wyraz "załącznik III" zastępuje się wyrazem "załącznik II", a odpowiedni przypis otrzymuje brzmienie:" [(] Wymagania określone w załączniku II będą sprawdzane podczas testów zatwierdzających zgodnie z dyrektywą 71/320/EWG.";

10. w pozycji 5.2.1. tiret i dalszy tekst otrzymują brzmienie:

"? kategoria pojazdów M1: 50 km/h

? kategorie pojazdów M2, M3, N1, N2 i N3: 40 km/h

lub maksymalna projektowana prędkość, jeżeli jest to prędkość niższa od podanej powyżej.";

11. w tabeli, w pozycji 5.2.6.2, w kol
    • Gość: taja Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.legnica.vectranet.pl 11.01.10, 21:27
      Nie powinni wpuszczać do Wlk. Brytanii samochodów z prawej strony kierownicy jak również do Europy samochodów z lewej strony kierownicy - za kilka lat to nastąpi
      • Gość: co to za bzdety Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 22:18
        A niby dlaczego powinni zakazać wpuszczania do innych krajów...Co to bzdety,
        jeśli ktoś ma uprawnienia do kierowania pojazdem który posiada lusterka nie ma
        najmniejsej różnicy z której strony jest kierownica, to zdane prawo jazdy i
        przepisy ruchu drogowego danego kraju mówi po której stronie drogi
        jeździć...Może zakazać ruchu motocykli bo przecież tam rączki kierownicy są
        dwie...to którą czymać... Anglicy czy Niemcy mają to w d... po jakiej stronie
        jest kierownica i bez problemu można jeeździć czym się chce, no ale Polska to
        zawsze musi być na tapecie i ustach Europy(szkoda ze w 90% się z nas śmieją)
    • Gość: Gość:Kuba Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.icpnet.pl 14.03.10, 17:21
      Witam jakoś nie doczytałem żadnego komentarza przejścia uprawnień prowadzenia pojazdów z PL na międzynarodowe ile pamiętam nie było dodatkowych kursów,egzaminów itp.Producent jeśli ma wejść na rynek ,nie musi zrobić homologacji produktu? Ja pracowałem UK. Samochód był mi potrzebny tam do dojazdu do pracy
      ale producent ma homologacje zarówno w UK jak i w Polsce .nic już nie rozumiem. A
      może niema nic do zrozumienia. To całe zamieszanie z Prawą Kierownicą to tylko efekt syndromu Psa Ogrodnika, bo mówi się tylko o przekładce kierownicy a nic się nie mówi że przy takiej modernizacji pojazd traci uprawnienia homologacji a tym bardziej o bezpieczeństwie w eksploatacji takiego pojazdu.Mnie nasuwa się jeszcze jedno pytanie-dlaczego ja mam niszczyć swój pojazd dla czyjejś niedorzeczności.Pozdro.
    • Gość: Gość Cuba Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.icpnet.pl 14.03.10, 17:36
      Przepraszam Wszystkich, w moim komentarzu zakradł się błąd.napisałem że-producent wprowadzając produkt na rynek nie musi zrobić homologacji.Przykro za błąd. Powinno być że- producent MUSI uzyskać homologacje produktu.
      Sory za błąd.
    • Gość: divorski Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: 77.236.0.* 07.05.10, 12:48
      rejestracjaanglikaprawoue.bloog.pl/

Na tej stronie są wszystkie informacje dotyczące sprawy rejestracji angliczków proszę o komentarze osób zainteresowanych tym tematem
    • Gość: Gosc Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 18:43
      Wklejam ponizej Panstwu odpowiedz jaka otrzymalem z Komisji Europejskiej po wyslaniu mojego prostestu w sprawie braku mozliwosci rejestracji "anglikow" w Polsce. Jezyk prawniczy jak zwykle 'sztywny' i nie dla ludzi, ale mysle, ze warto zapoznac sie z ta odpowiedzia w calosci:

"Reply:
      Szanowny Panie
      W pierwszej kolejności należy wyjaśnić, iż - uwzględniając obecny kształt prawa UE w tym zakresie - Komisja Europejska przyjmowała w swojej dotychczasowej praktyce, iż każde państwo członkowskie ma prawo nałożyć na właściciela pojazdu obowiązek jego rejestracji w tym państwie, jeżeli zamierza on korzystać z tego samochodu w tym państwie przez pewien dłuższy okres.
      Taki obowiązek rejestracji powstaje zazwyczaj po upływie 3 – 6 miesięcy od momentu sprowadzenia samochodu do tego państwa członkowskiego. Przepisy krajowe nakładające taki obowiązek rejestracji pojazdu nie odbiegają od standardów akceptowanych dotychczas przez Komisję Europejską.
      Osobne zagadnienie stanowi natomiast opodatkowanie samochodów osobowych. Do czasu harmonizacji tego zagadnienia, państwa członkowskie mają prawo nakładać podatki związane z rejestracją pojazdów, o ile nie naruszają w ten sposób podstawowych zasad prawa UE. Wprowadzenie opodatkowania rejestracji samochodów w przepisach krajowych będzie zatem dopuszczalne, o ile przepisy te nie naruszają w nieproporcjonalny sposób zakazu dyskryminacji, swobód traktatowych (w tym swobody przepływu towarów i pracowników) czy zakazu dyskryminacyjnego lub protekcjonistycznego opodatkowania wewnętrznego.
      Dla przykładu, jeżeli podatek krajowy lub inna opłata krajowa pobierana w związku z rejestracją pojazdu miałaby zastosowanie wyłącznie do samochodów nabytych w innym państwie członkowskim i sprowadzanych do Polski, to podatek taki (opłata) mógłby rzeczywiście zostać uznany przez Komisję Europejską za niezgodny z prawem UE.
      W takim przypadku osoby, od których podatek taki (opłata) został pobrany miałyby prawo do uzyskania jego zwrotu wraz z odsetkami.
      Warto jednak zauważyć, iż Komisja Europejska pracuje już obecnie nad projektem przepisów unijnych które będą kwestie opodatkowania rejestracji samochodów ujednolicać na terytorium całej UE (zob. np. projekt dyrektywy w tym przedmiocie pod adresem eur-lex.europa.eu/LexUriS erv/LexUriServ.do uri=COM:2005:0261:FIN:en:PDF).

Note: To post another enquiry, please visit the Signpost Service Web Site or contact EUROPE DIRECT"
    • Gość: Gosc Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie da... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 19:09
      Wklejam ponizej Panstwu odpowiedz jaka otrzymalem z Komisji
      Europejskiej po wyslaniu mojego prostestu w sprawie braku mozliwosci
      rejestracji "anglikow" w Polsce. Jezyk prawniczy jak
      zwykle 'sztywny' i nie dla ludzi, ale mysle, ze warto zapoznac sie z
      ta odpowiedzia w calosci:

"Reply:
      Szanowny Panie
      W pierwszej kolejności należy wyjaśnić, iż - uwzględniając obecny
      kształt prawa UE w tym zakresie - Komisja Europejska przyjmowała w
      swojej dotychczasowej praktyce, iż każde państwo członkowskie ma
      prawo nałożyć na właściciela pojazdu obowiązek jego rejestracji w
      tym państwie, jeżeli zamierza on korzystać z tego samochodu w tym
      państwie przez pewien dłuższy okres.
      Taki obowiązek rejestracji powstaje zazwyczaj po upływie 3 – 6
      miesięcy od momentu sprowadzenia samochodu do tego państwa
      członkowskiego. Przepisy krajowe nakładające taki obowiązek
      rejestracji pojazdu nie odbiegają od standardów akceptowanych
      dotychczas przez Komisję Europejską.
      Osobne zagadnienie stanowi natomiast opodatkowanie samochodów
      osobowych. Do czasu harmonizacji tego zagadnienia, państwa
      członkowskie mają prawo nakładać podatki związane z rejestracją
      pojazdów, o ile nie naruszają w ten sposób podstawowych zasad prawa
      UE. Wprowadzenie opodatkowania rejestracji samochodów w przepisach
      krajowych będzie zatem dopuszczalne, o ile przepisy te nie naruszają
      w nieproporcjonalny sposób zakazu dyskryminacji, swobód traktatowych
      (w tym swobody przepływu towarów i pracowników) czy zakazu
      dyskryminacyjnego lub protekcjonistycznego opodatkowania
      wewnętrznego.
      Dla przykładu, jeżeli podatek krajowy lub inna opłata krajowa
      pobierana w związku z rejestracją pojazdu miałaby zastosowanie
      wyłącznie do samochodów nabytych w innym państwie członkowskim i
      sprowadzanych do Polski, to podatek taki (opłata) mógłby
      rzeczywiście zostać uznany przez Komisję Europejską za niezgodny z
      prawem UE.
      W takim przypadku osoby, od których podatek taki (opłata) został
      pobrany miałyby prawo do uzyskania jego zwrotu wraz z odsetkami.
      Warto jednak zauważyć, iż Komisja Europejska pracuje już obecnie nad
      projektem przepisów unijnych które będą kwestie opodatkowania
      rejestracji samochodów ujednolicać na terytorium całej UE (zob. np.
      projekt dyrektywy w tym przedmiocie pod adresem eur-
      lex.europa.eu/LexUriS erv/LexUriServ.do
      uri=COM:2005:0261:FIN:en:PDF).

Note: To post another enquiry, please visit the Signpost Service Web
      Site or contact EUROPE DIRECT"
      • Gość: Pimo Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 15:12
        To niezłe bzdury piszą.
        Czemu piszą o podatkach a nie o zarejestrowaniu auta w Polsce które ma
        kierownicę z prawej strony ???
    • Gość: divorski Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie IP: 77.236.0.* 11.08.10, 12:10
      Heja cyganik coś mi tu nie pasuje ja też pisałem do min.infrastruktury i jakoś nie dostałem zgody mimo że moje auto nie jest uszkodzone i teraz mam już ostatnią sprawe w NSA jak zarejestrowałeś to przyślij mi zdjęcie itego pojazdu na divorski@tlen.pl
    • argus1223 Re: Rejestracja kierownicy z prawej strony - nie 06.05.12, 14:53
      a gdybym jezdził anglikiem po polsce na angielskich tablicach,a samochód byłby
      zarejestrowany w angli na córkę czy to byłby problem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka