Dodaj do ulubionych

Gałczyński

08.02.12, 11:29
Mam prośbę - czy moglibyście polecić mi książki o Gałczyńskim,dotyczące Gałczyńskiego, mówiące o Jego twórczości i życiu ?

Z góry dziękuję :).
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Gałczyński IP: *.toya.net.pl 08.02.12, 17:30
      Jego córka Kira Gałczyńska napisała kilka pozycji, m. in. Jak się ta lata mylą, Konstanty syn Konstantego, i jeszcze coś z zielonym Konstantym w tytule. Nawet coś widziałam ostatnio w księgarni. Poza tym np. Anna Anita Gomóła, Andrzej Kuśnierczyk, Konstanty Ildefons Gałczyński znany i nieznany : studia i szkice, Śląsk", 2005, Jerzy Ronard Bujański, Narodziny zaczarowanej dorożki : szkice do portretów : Władysław Broniewski, Konstanty Ildefons Gałczyński, Adam Polewka, Jan Wiktor, Jerzy Zawieyski, Krajowa Agencja Wydawnicza, 1989.
      • oczarowana_ulegloscia Re: Gałczyński 09.02.12, 12:18
        Dziękuję za podpowiedź.

Kusząca wydaje się być "Srebrna Natalia". Myślałam tez o "Zielonym Konstantym". Obie te książki to jakby saga o rodzinie.
    • mmk9 Re: Gałczyński 09.02.12, 12:48
      Ja bardzo przepraszam, ale muszę wymienić Miłosza "Zniewolony umysł". Delta. Zaczarowana dorożka i tak się broni, paniedzieju.
    • yanga Re: Gałczyński 09.02.12, 13:46
      "Zielony Konstanty" i "Srebrna Natalia" to znakomite książki. Obie wydane przez Świat Książki, tę drugą chyba jeszcze niedawno widziałam na półce w ich księgarni.
      • oczarowana_ulegloscia Re: Gałczyński 09.02.12, 18:02
        Właśnie dzisiaj kupiłam "Srebrną Natalię". Mam też książkę pióra Kiry Gałczyńskiej pt. "Mój anioł ma skrzydło zielone", chociaż ta pozycja raczej mówi o jej świecie, mniej o Gałczyńskim.
        Teraz do tej swoistej trylogii brakuje mi "Zielonego Konstantego", na którego już nie wypada się nie skusić :).
    • agnieszka_azj Re: Gałczyński 09.02.12, 20:17
      "Zniewolony umysł" Miłosza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka