Dodaj do ulubionych

Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 2008

15.09.07, 20:02
Na stronie CKE ukazal się komunikat dotyczacy zmian (wyciecia 80% materialu) w
egzaminie maturalnym z matmy. O to co (m.in.) usunieto z matury ROZSZERZONEJ.

Funkcje parzyste, nieparzyste,Dwumian
Newtona(!),f.wykładnicza(!),logarytmy(!),Nierówności trygonometryczne,Wzory
redukcyjne(!),granica ciągu,Suma szeregu geometrycznego(!), pochodna
funkcji(!!!),Wielościany foremne.
Prawdopodobieństwo warunkowe, całkowite.,Niezależność zdarzeń,(!),Schemat
Bernouillego.

Juz teraz na uczelniach technicznych i ekonomicznych organizowane sa kursy
wyrownujace dla studentow z brakami. Teraz studia na ww. kierunkach
prawdopodobnie trwaly beda 6-7 lat, albo po prostu 70% studentow bedzie
odpadalo po semestrze.

Ponadto z programu gimnazjum usunieto wzory skroconego mnozenia (tak, tak!), a
z sz. podstawowej procenty. To (wzory s.m.) zawiłe zagadnienie przerabiane
bedzie w szkole sredniej.

Proszę spojrzec na przykladowa maturę rozserzoną wg CKE (
www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=513&Itemid=2 )
Pobrac plik z dolu strony.

No to co ? Znowu beda egzamy na studia...
Obserwuj wątek
    • Gość: mic Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 20:12
      Ta, widzialem, jestem zazenowany. A pomyslec, ze jeszcze niedawno w liceum byly
      całki, zastosowanie drugiej pochodnej e.t.c... ale beda jaja na studiach
      technicznych.

Studia matematyczne, techniczne, ekonomiczne zaczynane od logarytmów i dwumianu
      newtona, buhahahhaha. szkoda, ze liczb ujemnych nie usuneli, po co " nadmiernie
      dociazac uczniow" jak napisal jakis **** z cke...
      • Gość: jakostakos Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 18:31
        Ludzie którzy wybierają sie na studia techniczne, ekonomiczne etc powinni sobie
        zdawać sprawę z tego ze poziom mat i zakres wymagań już na wstępie będzie
        większy od tego maturalnego. Tegoroczny maturzysta który do tej pory realizował
        program rozszerzony z mat nie powinien mieć problemów z logarytmami, pochodnymi
        itp wielka głupotą było okrojenie materiału, ale nie możemy zakładać ze
        maturzyści tegoż okrojonego materiału nie umieją choć egzamin maturalny wiedzy z
        tej części materiału nie sprawdzi.
      • Gość: jakostakos Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 18:33
        Maturzyści którzy wybierają sie na studia techniczne, ekonomiczne etc powinni
        sobie zdawać sprawę z tego ze poziom mat i zakres wymagań już na wstępie będzie
        większy od tego maturalnego. Tegoroczny maturzysta który do tej pory realizował
        program rozszerzony z mat nie powinien mieć problemów z logarytmami, pochodnymi
        itp wielka głupotą było okrojenie materiału, ale nie możemy zakładać ze
        maturzyści tegoż okrojonego materiału nie umieją choć egzamin maturalny wiedzy z
        tej części materiału nie sprawdzi.
      • Gość: olka Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 14:46
        śmiech na sali wogole;/matematyka jest królową nauk i bardzo rozwija
        myslenie,sama tego doswiadczyłam;/
        • indiced.spaces.live.com Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 06.05.08, 23:59
          Gość portalu: olka napisał(a):

> śmiech na sali wogole;/matematyka jest królową nauk i bardzo rozwija
          > myslenie,sama tego doswiadczyłam;/

__
          Według A.Comte'a królową nauk jest Socjologia... a według innych uczonych
          Filozofia...ale nie mi to rozstrzygać, osobiście uważam, że matematyka jest
          bardzo ważna, niekoniecznie wielce w życiu przydatna, w moim wystarczy spokojnie
          materiał z Gimnazjum + Trygonometria + Kombinatoryka + Funkcje +
          Prawdopodobieństwo) i mi to wystarcza, a studiuję kierunek nieścisły...
          oczywiście zawsze lubiłem matematykę, rozwiązywanie różnych problemów/zadań,
          wspaniała sprawa.
          I za to dalej lubię matematykę, bo pozwala przećwiczyć szare komórki.

Dzisiaj siedzę na przerwie pomiędzy wykładami i rozwiązuję sobie jakąś Funkcję
          kwadratową, czasem narysuję jakąś hiperbolkę czy coś innego... nie jest mi to w
          życiu potrzebne, ale po 12 latach codziennych lekcji matematyki w publicznych
          szkołach, trudno jest zwalczyć to przyzwyczajenie... a skoro to rozwija umysł... ;D

Uważam, ze błędem jest obniżanie wymagań, aczkolwiek moja koleżanka z klasy w
          Liceum (humanistycznej), skądinąd bardzo dobra z matematyki, nie poradziła sobie
          z Maturą rozszerzoną z tego przedmiotu.

Sądzę, że wysoki poziom matury rozszerzonej powinien zostać zachowany,
          jednocześnie należy wprowadzić w życie silniejsze profilowanie nauki w liceach,
          jeśli ktoś jest w mat-fizie, niech uczy się więcej matematyki i fizyki, a nie
          jakiegoś polskiego czy historii...
          • Gość: Asia Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:35
            W naszej klasie na profilu mat-fiz 80% zdaje geografie , bo niczego nas nie
            nauczyli , a gegre jak nie lepiej to gorzej zda każdy !!!! Dlatego większość
            uczniów wybrała ten tandetny przedmiot. Nauczyciele czemu nam nie
            pomagacie??????? Może dlatego, ze wielu z Was zdało swą własną maturę dopiero za
            2, 3, ... razem
    • Gość: Felix Sanchez Trafna opinia z jednego z forow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 21:00
      Uważam , że jest to działanie skrajnie nieodpowiedzialne , ponieważ uczniowie
      którzy będą zdawać matematykę na maturze, NIE BEDA w stanie iść na studia
      techniczne.

Jak mają uczyć się na studiach , bez znajomości logarytmów, pochodnej czy wzorów
      redukcyjnych? Ministerstwo tłumaczy takie postępowanie wprowadzeniem
      obowiązkowej matury, ale uważam ,że jest to argument SMIESZNY, ponieważ ci co
      nie chcą zdawać, będa wybierali poziom podstawowy, natomiast poz. rozszerzony
      jest dla tych ktorzy wiążą swoją naukę z matematyką. Dlaczego więc mają obniżać
      i tak już niewysoki poziom rozszerzony?
    • ds_17 Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 16.09.07, 11:21
      Wreszcie wycofali procenty z podstawowej ! Jak mozna tak dociążać dzieci ?
      Okrutne... A juz wzory skroconego mnozenia w gimnazjum to był totalny hardcore-
      ktos musial skonczyc to szalenstwo.

Widzialem tę sugerowana przez CKE "rozszerzoną" maturę. Im dluzej czytalem, tym
      bardziej się smialem. Przyszli inżynierowie beda zaczynali studia od funkcji
      wykladniczej, lol. Poraz pierwszy w historii polska matura rozszerzona jest
      latwiejsza niz amerykanska. A to juz niezla kompromitacja.
      • ophiophagus_hannah Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 16.09.07, 12:29
        Takie działania zakończą się na tym, że przez całą podstawówkę
        młodzi Polacy będą sie uczyć tabliczki mnożenia, w gimnazjum w końcu
        poznają działania na ułamkach, a w szkole średniej może ktoś im
        wspomni o procentach :/ to jest upadek polskiego szkolnictwa.

A PiS w przyszłości wybuduje 3 miliony mieszkań
        dzięki "wykwalifikowanym" absolwentom budownictwa...
        • Gość: dsa Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 31.10.07, 00:37
          Jak myślicie, że ta matura będzie prosta to grubo się mylicie, akurat te działy,
          które usunięto były najbardziej logiczne i wystarczyło tylko znać wzoru
          (większość w tablicach). Nie trzeba było wpaść na jakiś pomysł jak to np. w
          zadania z stereometri planimetri i geometrii analitycznej, a tych działów będzie
          teraz najwięcej.
    • mylittlepony Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 21.09.07, 18:21
      Ufff, jak to dobrze że maturę z matmy mam już za sobą ^^
      • Gość: trutu Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: 81.15.233.* 23.09.07, 20:23
        Ja w tym roku zdaje z matmy. Wlasnie wacham sie miedzy rozszerzona a
        podstawowa. Ta ktora byla w tamtym roku to poziom rozszerzony bym
        pewnie albo nie zdal albo zdal na max 40%. Ogolnie z matmy bylem
        dobry w gimn (testy na koniec 45/50), ale matma w LO to jakies
        glupoty byly ktorych czesto nie rozumialem. Wiec myslicie ze teraz
        moge zdecydowac sie na matme rozszerzona z bardziej spokojna glowa
        niz bym sie urodzil rok wczesniej i zdawal ta z tamtego roku?
    • Gość: maturzysta Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: 89.191.129.* 23.09.07, 20:30
      Ja miałem realizowany poziom rozszerzony i to co teraz zrobili jest dla mnie jak
      obelga maturę rozszerzoną z nowego informatora zrobiłem na jednej przerwie po
      prostu szkoda słów. Przez najbliższe 2 lata maturę z matmy będzie łatwiej zdać
      niż z WOSu a gdy przyjdzie pierwszy rocznik idący tym nowym programem to się
      dopiero obudzą ze wyedukowali półgłówków
      • hatifnat88 Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 24.09.07, 23:24
        STAŁO się niemożliwe - do przedmiotów uważane za łatwe do zdania tj geografia
        czy wos dołączyła matma. W tym roku zdawalem mature rozszerzoną z matmy, bylem w
        klasie humanistycznej wiec musialem nadrobic wiele rzeczy tj. logarytmy ,
        pochodne itd. Teraz natomiast widzę liste zagadnien usunietych z poziomu
        rozszerzonego która praktycznie pokrywa się z tym co musialem nadrobic na poziom
        rozszerzony. Kompletna rewolucja, MEn podarował "prezent" tegorocznym
        maturzystom i przyszlym rocznikom ... Sadze ze nie to mieli na mysli Rektorzy
        wyzszych uczelni postulujac za wprowadzeniem obowiazkowej matematyki, reforma ta
        dołożyła im bowiem pracy ... Bo teraz wykładowcy na politechnice beda mieli do
        czynienia ze studentem który nie wie co to jest pochodna. Program matematyki na
        studiach bedzie musial byc istotnie zmieniony... A tak w ogole :D to zamierzam
        poprawiac wynik z matmy :D w maju 2008 ^^
    • Gość: kasiula Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.olsztyn.mm.pl 30.10.07, 20:32
      Ja to jestem przerażona!! :( piszę w tym roku rozszerzoną matmę... i co ja na
      niej będę miała ? :| dodawanie, odejmowanie, dzielenie i mnożenie ? no ludzie
      oszaleliście? na mózg Wam padło ? jestem przerażona....
      • Gość: zeniu Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.tktelekom.pl 02.11.07, 20:48
        uwazaj zebys sie czasami na tych ulameczkach nie wylozyla pani-
        absolut matematyczny xD
      • Gość: Róża Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:23
        taaaaaaa????ja słyszałam , że to ściema, że wycofali i tylko wtajemniczeni
        wiedzą o tym eh
    • Gość: chihuahua1 Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.igloonet.pl 03.11.07, 15:48
      :|
      gópota
    • Gość: maturzystka Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 14:58
      Jeśli wycofali zakres, będący do tej pory wyróżnikiem matury
      rozszerzonej, to teraz, aby oddzielić ją od podstawy dają pewnie
      koszmarne zadania z planimetrii... Żenada, wycięli ogrom programu :/
      • Gość: Marcin Rybkowski Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.171.103.226.crowley.pl 10.11.07, 23:30
        zgadzam się z przedmówczynią- boję się że komisja w odpowiedzi na
        liczne głosy sprzeciwu postanowi dać na maturze bardzo trudne
        zadania z tego można to tak nazwac materiału (szczególnie z
        geometrii analitycznej i planimetrii),czyli wybierze najgorszy
        możliwy tok rozumowania.

Oczywiście uważam ,że wycofanie tak istotnej partii materiału jest
        skandalem. Brak indukcji matematycznej? skoro tak to dlaczego nie
        klasycznej teorii prawdopodobieństwa? Byłbym rad gdyby szanowna
        komisja zamiast lać wode na temat "ogólnego obnizenia poziomu"
        podała argumentację KAŻDEJ kolejnej decyzji o wykluczeniu takich a
        nie innych zagadnień.
        • Gość: marta Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.toya.net.pl 12.11.07, 15:56
          wprost fantastycznie, planimetria to to czego nie nawidze ..
          • juleczka1989 Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki 18.11.07, 21:30
            a pochodne?! W ogóle tego nie będzie... Koszmar :/
            • Gość: Sunek Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.elgrom.laz.digi.pl 27.11.07, 12:42
              to więc jakie repetytorium polecacie do tej nowej matury?
              poz. rozszerzony.. które uwzględnia wszystkie zmiany CKE?
              • Gość: mag Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.aster.pl 29.11.07, 18:20
                Chyba nie ma żadnej książki w której wycięto zbędne rzeczy, więc
                trzeba się uczyć z tego co było dotychczas. Myślę, że kiełbasa jest
                pod tym względem dobry, bo rozdziały są tam podzielone na części,
                więc mając w ręku nowe wymagania lub życzliwego nauczyciela, łatwiej
                oddzielić ziarno od plew.
              • Gość: wojtas Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 19:37
                Książka do matmy do szkoły podstawowej...
    • Gość: Faustyna Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 08:15
      Dlaczego takie głupoty beda na maturze. przeciez podstawowe rzeczy
      nalezy znac i tak wiekszosc ludzi nie idzie na studia techniczne!!!
      co za beznadziejny rzad!!!
      • Gość: rsh Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.07, 23:49
        I tu się zdziwisz koleżanko - kierunki techniczne wcale nie są takie wyludnione
        i IMHO korzystniejsze pod kątem przyszłej pracy, ale to tylko moje zdanie. Nie
        wiem co CKE pragnie osiągnąć redukując tak materiał. Czytając te oświadczenie na
        stronie CKE nie wiem czy śmiać się czy płakać. Jak już ktoś wspomniał na
        studiach nie będzie lekko i okaże się, że to co było do tej pory w liceum jest
        po prostu śmieszne. Jakby ktoś kiedyś szukał przykładu hipokryzji to proszę
        bardzo - fragment oświadczenia CKE: "Chcielibyśmy, by
        absolwent polskiej szkoły myślał odważniej, sprawniej i precyzyjniej." A to
        wszystko przez znaczącą redukcję materiału - pomysł iście genialny.
    • Gość: monog Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: 195.117.90.* 04.12.07, 20:41
      Naprawde wspolczuje przyszlym studentom uczelni technicznych. Mature zdalem
      prawie 3 lata temu i juz wtedy poziom z matmematyki byl cienki. Naprawde bylo mi
      ciezko przebrnac przez matematyke i fizyke na studiach.
      przyklad:
      I sem., fizyka wyklad nr.2 lub 3
      prowadzaca: mieliscie calki w LO?
      studenci: skad!!
      prowadzaca: to sie sami nauczycie...
      i wtedy na tablicy polecialy piekne wyprowadzenia w ktorych roilo sie od
      miodnych caleczek (tylko nieoznaczone, lecz wtedy byla to jeszcze
      magiaaaa dla mnie, w koncu w LO nawet pochodnych zlozonych nie bylo)
      ZYCZE WAM, przyszlym studentom, POWODZENIA!! IDZCIE NA KIERUNKI HUMANISTYCZNE
      LUB UCZCIE SIE NA WLASNA REKE JUZ TERAZ!!
      • Gość: bolo Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 09:25
        Ja też współczuję.
        • Gość: das Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.98.102.9.ip.airbites.pl 07.02.08, 21:35
          Się ucz wszystkiego przyda się na studiach, niektórzy profesorowie to nawet
          twierdzą, że całki były w liceum, to teraz już nie wiem co będzie , jak ktoś
          przyjdzie na studia bez znajomości pochodnych.
          • Gość: Jagna Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:26
            Nasz szanowny profesorek nam tego nie wprowadzil,bo....?????chodzę do
            najbardziej renomowanej szkoły w mieście buhahaha...jedyne co umiemy to z
            korepetycji....xD taki system szkolnictwa w Polsce
            • Gość: Dominik Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:30
              hehe popieram kolezanke u nas jest tak samo z czego nie pójdziesz na korki , to
              nie zdasz przyzwoicie, nauczyciele to dno!!!! dajcie im podwyzki, bo nudzi mnie
              chodzenie do szkoly a potem na korki z kazdego przedmiotu .mam caly dzien z
              glowy bo zdaje niemiec angol matme polak fize i gegre ło
    • Gość: atudenciak Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.chello.pl 05.12.07, 01:59
      Witam... Jestem studentem Politechniki Gdańskiej.. i stwierdzam, że przy takiej
      maturze z matematyki to uczelnia zrobi przesiew nie w pierwszym semestrze tylko
      w pierwszym miesiącu.. Maturzyści zaczynajcie sie już uczyć pochodnych,
      indukcji, logarytmów i tego wszysztkiego co wymieniło CKE.. Na studiach to nie
      bedzie nowy material.. Jest to przedmiot Matematyka Podstawowa.. ^^ a profesorzy
      mówią na to powtórka z liceum ^^ GOOD LUCK
      • Gość: Krzysiek Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 18:51
        Teraz to juz sam sie pogubilem. bylem w szkole dzis zlozyc
        deklaracje przystapienia do matury z matematyki a wicedyrektor mowi
        mi ze wymagania na maturze sa takie jakie byly i z tego co
        zrozumialem to material jest ten sam.Wiecie moze co tu jes grane??
        Kto mowi prawde??
    • Gość: razor Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 21:37
      chyba ich pogrzało! to jest skandal!
      • Gość: 8lo.pl Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.silesialan.pl 23.04.08, 17:34
        Nie wszystkim usunęli. Ja chodze do Piecka w Katowicach i wszystko jest jak dawniej. To zależy od nauczycieli jaki materiał jest realizowany.
        • Gość: nastyyy Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.08, 19:53
          Matura jest państwowa, więc zasady są jedne. A to, że szkoła ich nie realizuje
          to drugie.
          • Gość: Arcus Jaki jest link na stronkę zae zmianami?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 15:14
            Nie moge tego znalezc na CKE. Swoja droga to moj nauczyciel matmy leje na to co ma byc na maturze, bo wie jak wyglada sytuacja ze studiami przyszlymi i realizuje od lat ten sam program. I za to go lubie :)
        • Gość: Jarek Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:32
          Ta fajnie ze Wam realizuja bo u nas tylko na korkach realizuja , chłop od fizy
          na lekcji nawet nie podaje czego musisz sie nauczyc udziela korkow swoim uczniom
          a cholota co nie chodzi ma trojczyny i nic nie umie - klasa mat-fiz
    • Gość: Szara Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: 195.82.167.* 07.05.08, 10:16
      Mimo, iż jestem humanistką, uważam, że nowe "wymagania" z matematyki są żenujące.
      Znajomość podstawowych zagadnień i zasad z matematyki, podobnie jak np. z
      historii czy literatury, świadczy o poziomie inteligencji. Skoro człowiek ma
      WYKSZTAłCENIE śREDNIE, to powinien wiedzieć, co to są logarytmy.
      • Gość: veritas Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: 80.54.200.* 13.05.08, 20:00
        Z zakresu rozszezonego wykreślone są jedynie nierówności logarytmiczne, a same
        logarytmy są. Ciekawy jestem jak byście sobie poradzili tak w ogóle z tą nową
        maturą, którą niektórzy z was tak wyśmiewają...
      • Gość: Darek Re: Nowy zakres "materiału"- Matura z Matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 22:52
        Humaniści to gatunek, to znaczy podgatunek...
    • ilyy k 14.05.08, 01:45

sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna
      wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska).
      Myślę, że warto wziąć w nim udział.

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak
      trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można
      wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :)

terazwroclaw.pl/konkurs_start.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka