Dodaj do ulubionych

Paradentoza -wpływ na ogółny stan zdrowia

15.02.07, 16:16
Witam.Mój mąż od kilku lat choruje na paradentozę,żadne srodki typu
pasty,plyny do płukanie nie pomagają.Ostatnio zaczynają już ruszać się mu
4zęby.Był u dentysty aby je usunąć i tu pełne zaskoczenie,dentysta stwierdzil
ze jeszcze nie ma takiej potrzeby, że choroba ta jest zupełnie obojętna dla
organizmu i popóki tylko się da to zęby mogą pozostać.Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: Paradentoza -wpływ na ogółny stan zdrowia 15.02.07, 16:27
      a po co chciał usuwac zdrowe zęby?
      • am55 Re: Paradentoza -wpływ na ogółny stan zdrowia 15.02.07, 16:29
        Zęby są zdrowe, ale przyzębie chore i dlatego zęby zaczynają się ruszać.
    • artur737 Re: Paradentoza -wpływ na ogółny stan zdrowia 15.02.07, 17:11
      Przeciez to sie leczy. Nalezy udac sie do lepszego dentysty a najlepiej do specjalisty od dziasel.

A co grozi? Wypadniecie zebow to bliska przyszlosc. Ale jest tez np duzo wieksze ryzyko chorob ukladu krazenia. Te bakterie z chorych dziasel sobie spokojnie przechodza do obiegu krwi i tam plywaja. Pewnie ryzyko innych chorob tez, tylko to jeszcze niezbadane.
      • malaga1234 Re: Paradentoza -wpływ na ogółny stan zdrowia 16.02.07, 16:38
        Mnie jeden konował własnie zabrał się za wyrywanie zębów, bo niektóre były słabo
        już osadzone w kości z powodu paradontozy.Na szczęście wyrwał tylko jeden, bo
        zaczęłam "szaleć" z niepokoju, że mi wyrwie połowę/taką miał chęc ten konował/i
        znalazłam lekarkę periodontologa, która wyśmiała konowała z jego pasją do
        wyrywania zębów i zaczęła rekonstrukcję przyzębia.Najpierw zszynowała czyli
        zespoliła zęby chwiejące się a potem dokonała tzw sterowanej regeneracji kości
        czyli napchała mi pod dziąsła materiału kościotwórczego w celu odbudowy kości w
        której osadzone są zęby.Teraz "robię"następne ząbki.Koszt wysoki, ale protezy
        też nie dają za darmo.A co własne to własne.Tych zabiegów dokonują w Akademiach
        Medycznych.Oraz niektórzy zdolni stomatolodzy periodontolodzy lub chirurdzy
        szczękowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka