Dodaj do ulubionych

Wasze wrażenia z world of tanks

25.07.10, 14:06
Przyznam się już na początku samym, że to jedyne mmo, które mnie wciągnęło. Powód dość prosty - tanki. Zdaję sobie sprawę, że to beta, że sporo jeszcze dojdzie(patrząc na oficjalne finalne tech tree) Obecnie ilość trybów rozgrywki nie zachwyca - recruits battle, standart battle i training battle. Z tego widziałem dojdzie jednak sporo dodatkowych, więc nie ma się tutaj co przyczepiać. Z drugiej strony w standart battle nowi gracze(którzy mają Panzer III A/BT 7/Panzer II Luchs i ogólnie tego samego tiera) dostają mocne baty gdyż ten poziom czołgów jest wyjątkowo słaby. Dodatkowo często napotyka się pojazdy którym nie można nic zrobić. Mowa tu o wszelkich czołgach ciężkich i średnich wyższej klasy niż Panzer III zwykły. To niestety trzeba przetrwać by dojść do kolejnego Tiera, czwartego bodaj. On jest już o niebo lepszy. Da się nawiązać dość równorzędną walkę z wieloma pojazdami. Na tą chwilę posiadam wspomnianego Panzer III i idę w stronę Maus, acz chyba sobie rozwinę też u ruskich linię BT by kupić sobie T34. Bardzo mi się podoba.

PS. Brakuje tutaj bitew w ktorych są po prostu dwie frakcje. Z drugiej strony widać wyraźną przewagę w ilości graczy stawiających na Niemcy.
Obserwuj wątek
    • szklanka_herbaty Re: Wasze wrażenia z world of tanks 16.09.10, 23:46
      Ja właśnie utworzyłem konto z klucza, który dostałem i jestem bardzo ciekawy na
      ile będzie mnie stać i na ile będę tą grą zachwycony/zawiedziony po kilku
      godzinach grania smile
    • szklanka_herbaty Re: Wasze wrażenia z world of tanks 19.09.10, 03:31
      Jak powiedziałem tak zrobiłem wink

W tej chwili mam t-28 (cz.średni) i powiem szczerze, że strasznie się zdziwiłem
      po zniszczeniu pierwszego w grze czołgu ciężkiego. I co z tego, że był
      unieruchomiony i nadgryziony przez artylerię? Ja dobiłem, moje trofeum big_grin

Gra się faktycznie całkiem przyjemnie, a w dodatku jak na betę jestem miło
      zaskoczony niewielką ilością bugów. Sam natknąłem się na takowe może kilka razy,
      a tylko raz był to błąd, który zamknął mi cały program. Reszta jest niegroźna i
      dam głowę, że w finalnej wersji już dawno tych problemów nie będzie smile

Pod jakim nickiem grasz? Pod lordzfc?
      • manowar_maniac Re: Wasze wrażenia z world of tanks 21.09.10, 21:00
        Gram juz od kilku tygodni i jestem zachwycony. W tej chwili posiadam niemiecki
        JagdPz IV (jest to bodajze Tier 6) i musze powiedzieć, że niełatwo na tym
        poziomie jest grać Tank Destroyerem. Dopiero gdy dorobię się JagdPanther albo
        Ferdinanda to będę mógł się mierzyć z takimi czołgami jak IS-3, IS-4, IS-7, ISU
        152, Tiger II, MAUS itd itd. Ale no mimo wszystko zagrywam się namiętnie. Czekam
        z niecierpliwością na start pełnej wersji, gdzie dojść ma nowa frakcja (USA) i
        nowe tryby rozgrywki (kampania i bitwy historyczne), a także takie smaczki jak
        możliwość pomalowania swej maszyny w rózne rodzaje kamuflażu, dodanie własnego
        napisu i nawet znaczka.

Polecam każdemu smile
        • d_pawel Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 13:20
          Ja wreszcie się zebrałem w sobie i zainstalowałem betę World of Tanks. Jakoś
          zapomniałem o tym. I może lepiej, gdy tak było, bo wczoraj cały dzień przesiedziałem przy
          WoTcie, przechodząc z niemieckiego traktora na Panzer III (nie lekki, średni), a u
          Sowietów dorabiając się SU-76. Gra się świetnie, chociaż wkurza, jak się wjedzie prosto
          pod KV albo artyleria cię zdejmie...

Będzie ktoś chętny do drużyny? Mój nick D_Pawel.
          • jabbur wrażenia - za duże pole rażenia 22.09.10, 13:40
            Znudziło mnie po 5-tym killu od zzahoryzontalnego samojezdnego działa AT.
            Snajpić to wolę w BFBC2
          • rrrafael Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:14
            Ja mógłbym, mój nick to rrrafael. wink
            • manowar_maniac Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:31
              Również chętny jestem do drużyny. Nick to Grumfer
          • szymon.75 Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 15:08
            Ja jestem chętny do drużyny smile . A gra mi się bardzo podoba strzałem w
            dziesiątkę było zrobienie takiej gry.
    • piromaniack Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 13:53
      Ja się bawię w artylerzystę/zwiadowcę cały czas, ostatnio wyprzedałem część
      sprzętu tak, że zostały mi tylko A-20, Leopard i Su-14. Jest jeszcze KV, ale
      służy mi on tylko do wyfarmienia S-51 - chcę się przekonać, jak wypada w
      porównaniu z "autobusem szkolnym" wink.
      • semproniusz Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:26
        Witam. Gram w WoT juz ponad 2 miesiace i mogę podzielić się garścią uwag porad.
        Sam mam szeroki wachlarz pojazdów (IS4, S51, JagdTiger, Pantera i Leopard).
        Miałęm sporo innych pojazdów, ale po ostatnim soft-wipie przeniosłem expy na
        nowe gałęzie.
        - plecam rosyjskie czołgi cięzkie/średnie- są szybsze, zwrotniejsze, mniej
        stresujące, mniej zbugowane, mniej się psuą - w skrócie są lepsze.
        - polecam niemieckie nisczyciele czołgów - mają istotnie lepszy pancerz, przy
        minimalnie gorszych działach
        - artyleria - jest świetna do zarabiania pieniędzy, podobnie jak zwiadowcy.

Sama gra ma masę problemów - prezskakujące czołgi, widoczność, równowaga w grze,
        błędy, absurdalnie osłabione niemieckie pojazdy, chora skuteczność artylerii, i
        inne. Gra się nieźle, do póki za darmo. Niestety ekonomia przyjęta przz autorów
        uniemożliwia granie niczym powyzej tier-6 bez konta premium. Dopóki takie gold
        wpada w ilości 150 dziennie nie ma problemu - natomiast realia pokazują, że nie
        będzie to gra free-to-play.
        • manowar_maniac Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:36
          Ponoć gold będzie można kupować w Polsce za pomocą sms'a
        • cykor6 Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:48
          Chyba nie oczekiwałeś całkowitego Free to play? Gra musi zarabiać. A ekonomia
          jest dobrze pomyslana bo uniemozliwia ciągłe granie najciezszymi czolgami bo
          gracze by zwyczajnie zbankrutowali grajac nimi bez przerwy wink

Mnie wkurza nieco system dobierania przeciwnikow na wysokich poziomach. Bitwy
          nisko i srednio poziomowe są lepsze niż poprzednio ale jak wsiade w mojego IS'a
          to juz zbyt wiele nie zdziałam jak przeciwnik uśmiecha się zza pancerzy trzech IS4
          • semproniusz Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 16:05
            Jeśłi gra jest reklamowana jako free-to-play oczekuję, zę będe miał dostęp
            dokładnie do tego samego co wszycy inni. Przykłąd takiej gry: Hattrick. W
            przeciwnym razie mamy darmowe demo, a nie darmową grę.

Nie, nie oczekuję, że gra nie będie zarabiać, ale nie lubię być robiony w
            balona. F2P to F2P, a nie "tak trochę".

Dwa, najcięższymi czołgami ad się grać non-stop, i co więcej, świetnie sie na
            tym zarabia (20.000-60.000 kredytów za wygraną bitwę), z kontem premum oczywiscie.
            • the_mister_a Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 17:24
              Wlasciwie nie widzialem, żeby to reklamowano jako fee to play.
              Mam is3 i osobiscie nie jest jestem zadowolony. WOlne, i na poczatku z podstawowym dzialem i wiezyczka jest do dupy.

Następnym razem jakby byl soft wipe i bym wrocil do tej gry, to albo panthera albo t44.

A problem ruskich tankow jest celnosc dzial. Duzy dmg i kaliber ale czesto niska przebijalnosc i tragiczna celnosc.
        • piromaniack Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:55
          Miałeś może do czynienia z Su-14? Jeśli tak, to czy lepiej gra Ci się S-51, czy
          właśnie Su? Poza tym interesuje mnie jeszcze jedna kwestia: Jaką ładowność masz
          przy dziale 203mm, ja mogę w Su-14 zabrać ze sobą 16 pocisków.
          • mikelondon uwag kilka 22.09.10, 15:18
            Arty niestety ogólnie ma mało pestek - Hummel tez ich ma bodaj 16, czyli taki standard.
            W chwili obecnej jestem na etapie pracy nad ISem (chociaż muszę się przyznać, że nie
            jestem pewien czy porzucać mojego KV3 - to maszynka do mielenia czołgów, chociaż
            trochę powolna). Odkąd dorobiłem się dział kalibru 122 mm - drżyjcie narody.
            Tiger I - ssie. Pancerz jest po prostu śmieszny (w dużej mierze ponoć dzięki jego
            ukształtowaniu - niemal pionowe płyty), mało ruchliwy. Ot taki wielki cel. Coś jak pierwszy
            KV (nie KV-1) z dużą wieżą (zerżniętą z KV2). Nie trafi tylko Stevie Wonder.
            Rosyjskie czołgi średnie sa naprawdę niezłe porównując z ich niemieckimi
            odpowiednikami. T34-85 z armatą (o zgrozo) 100 mm może pogryźć nawet najcięższe
            ISy - ich wieże obracają się strasznie powoli, tak więc przy odrobinie farta możesz ISa
            posiniaczyć. Dopiero T44 i Panthera są porównywalne.
            Przeszła mi fascynacja TD - doszedłem do Su 152 i... powiedziałem dość. Czołgi są
            jednak bardziej elastyczne. Zbyt wiele razy kończyłem objechany przez jakiegoś
            tankistę...
    • 1ma-po1 Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 14:53
      Witam!
      Ja także zakochałem się w tej grze MW2 poszło w odstawkę. Nie czekam także jakoś
      usilnie na Black-Ops. Ja idę w ISa-7, Pantere i SU-14 (wiadomo 3 różnymi
      czołgami tongue_out)
      Aczkolwiek muszę się poskarżyć bo nie dostałem kluczyka od GC (a tak ładnie
      prosiłem). Musiałem zdobyć go innymi sposobami suspicious
    • corsairz Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 15:09
      Ja gram w bete juz jakies niecale dwa miesiace, jest niezle, mimo malej ilosci
      mapek i random battles to gra wciaga niesamowicie. Prawie na bank bede kupowal
      premium po releasie. Poki co moj dorobek Tiger II, Panther i Hummel. Wszystkie
      maksymalnie upgradniete, zalogi na 100%, kazdy z dwoma skilami smile
    • foreverlasting Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 15:24
      Ja gram odkąd dostałem klucz od GC. Posiadam hummela, VK3601, i od wczoraj
      VK4502 ausf b. Gra jest fajna, nawet za bardzo nie przeszkadza niezbalansowanie
      niektórych bitew. Największą wadą jest moim zdaniem przewaga radzieckich
      ciężkich czołgów. Szybsze, zwrotniejsze, niższe, mają bardziej pochylone
      pancerze - po prostu za duża przewaga. Nie podoba mi się także celność dział
      samobieżnych. Wygląda to jakby w 2 wojnie światowej celowanie odbywało się z
      pomocą lasera smile najlepiej gra mi się VK3601 świetny średni czołg z wyszkoloną
      załogą potrafi objechać tigery z łatwością. Oczywiście pantera lub t-44 są
      jeszcze lepsze, ale nie są konieczne do ciężkich czołgów. Może mi się jeszcze
      walka ciężkim spodoba smile. Nick taki sam jak tu.
      • 1ma-po1 Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 15:36
        No ale w rzeczywistości radzieckie czołgi (ciężkie były lepsze). Niemieckie to
        były niepraktyczne zabawki (np Maus ledwo co by się rozpędził a z wjazdem pod
        górkę byłoby ciężko). A w WoT i tak trochę te niemieckie beznadzieje
        przypicowalismile Przegięta jest celność SPG. No ale takie są założenia gry i albo
        się je przyjmuje albo nie.
    • metalowaglowa Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 15:33
      Podobnie jak poprzednicy przyznam, że do mmo miałem duży dystans, a WoT rozbił
      tę niechęć. Nawet pomimo swojej prostoty, którą daje się zauważyć po jakimś
      tygodniu codziennego grania. Jak na razie zasuwam Pz38H735f, który upodobałem
      sobie na długo przed wyjściem patcha i którym wszyscy pogardzali...po
      spatchowaniu, nie wiem dlaczego, nagle więcej tych maszynek się pojawiło
      (chociaż poprawka nic nie zmianiała). Gra się miło i dość często można natknąć
      się na rodaków naszych. Wkurza mnie jednak "system" przyznawania kills'ów. Mogę
      osłabić czołg wroga do 3% i w momencie jak przeładowuję, przypadkiem przejeżdza
      na pełnej prędkości zwiadowca z szybkostrzelnym działem i na chybił trafił wali
      serię...jeden pocisk przypadkiem trafia i już wroga maszyna idzie na jego konto
      eh....
    • rah357 Re: Wasze wrażenia z world of tanks 22.09.10, 22:47
      Też gram już 2 miesiące i nadal potrafię "wsiąknąć" wink na dobrych parę godzin. Grywalność
      jest fantastycznasmile. Zdecydowanie polecam średnie czołgi rosyjskie.Jedynym wartym uwagi
      średniakiem niemieckim jest VK3601. W ciężkich też tylko rosyjskie. IS-7 to prawdziwy
      koszmar na gąsienicach.
    • madtec Moje doświadczenia 09.03.11, 23:10
      gram już od dłuższego czasu mój dorobek to T-54, IS-7, ISU-152, Objekt 212, Tiger II, vk3002 DB, Sherman M4A3E8, T29
      arty - nie jest przegięte chociaż nie płakałbym gdyby je usunęli ale nie widzę ku temu powodu bo daje całkiem fajny balans do gry zmusza do ruszania się a nie stania w miejscu i kampienia
      cięzkie czołgi - amerykańskie maja strasznie szybkie wieże (obrót) więc objechanie ich jest trudne a czsem niemożliwe dla medium tanków
      średnie czołgi - według mnie najlepsze są rosyjskie ponieważ są bardzo zrównoważone pancerz/siła/prędkość a T-54 to jest w tej chwili przesadzony
      niszczyciele - mam ale ciężko mi nimi grać tak jak się powinno czyli siedzieć w krzakach w 2 lub 3 linii

ogólnie gra jest świetna zapowiedzi są interesujące polecam jak narazie zobaczymy jak będzie po następnych patchach bo niektóre sporo zmieniały w mechanice
      • ripper_666 Re: Moje doświadczenia 11.03.11, 16:22
        Ale kotleta odgrzałeś... Nie ma co :p
      • mr.lipton Re: Moje doświadczenia 14.03.11, 10:54
        to się ciesz z tego vk3002db bo to jedyny niemiecki rasowy med na dodatek lepszy od tego samego tieru u ruskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka