Gość: Rafał IP: *.icm.edu.pl 29.08.07, 09:10 Czy ten sąd oszalał? Nie mógł się kogoś spytać o co w tym WWW chodzi? A rejestrować trzeba każđą oddzielną stronę WWW - każdy plik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: admin Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.sds.uw.edu.pl 29.08.07, 09:13 No nareżcie jakiś pożondek bendzie Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Rozumiem, że jak robię ścienną gazetkę w szkole... 29.08.07, 09:51 To też ją muszę zarejestrować? Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Rozumiem, że jak robię ścienną gazetkę w szko 29.08.07, 10:43 Dobre widać że chyba sądom tak generalnie się nudzi, zamiast szukać i likwidować strony z treściami faszystowskimi i pedofilskimi zabawia się z prostszą rzecz. Ciekawe kiedy któryś z sądu wpadnie na pomysł aby blogi podciągnąć pod dzienniki lub czasopisma! Odpowiedz Link Zgłoś
kragg blogi przecież są dziennikami(wg. wyroku) 29.08.07, 11:13 konread napisał: > Ciekawe kiedy któryś z sądu wpadnie na pomysł aby blogi podciągnąć pod dziennik > i > lub czasopisma! Przecież właśnie to powiedzieli w wyroku: blogi(czyli strony www) są dziennikami. Ciekawe tylko czy np blog gazety(blox.pl) może być rejestrowany jako jeden("dziennik") czy każdy z blogerów musi swój blog zarejestrować osobno(czyli pare, paredziesiąt "dzienników") ;). Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki chodzi o adres, a nie o plik HTML 29.08.07, 11:24 Panowie, chodzi o adres, a nie o plik. Jesli ktos pisze dzienniki, a blogi sa dziennikami, to musie sie liczyc, ze bedzie mial na pienku z prawem. Niestety kazda broszura, ktora jest upubliczniona, ma obowiazek zostac zarejestrowana i dostac numer. Inaczej wiele ksiazek byloby puszczanych w drugim obiegu, a przeciez juz nie cenzuruje sie beletrystyki, wiec po co sprzedawac powiesci na bazarze. Jak ktos ma cisnienie na pisanie dziennikow, to niech to zalegalizuje albo pisze je w kajecie i zamyka w szafie. kragg napisał: > konread napisał: > > > Ciekawe kiedy któryś z sądu wpadnie na pomysł aby blogi podciągnąć pod dz > iennik > > i > > lub czasopisma! > > Przecież właśnie to powiedzieli w wyroku: blogi(czyli strony www) są dziennikam > i. > Ciekawe tylko czy np blog gazety(blox.pl) może być rejestrowany jako > jeden("dziennik") czy każdy z blogerów musi swój blog zarejestrować osobno(czyl > i > pare, paredziesiąt "dzienników") ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xio Re: chodzi o adres, a nie o plik HTML IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:38 > Niestety kazda broszura, ktora jest > upubliczniona, ma obowiazek zostac zarejestrowana i dostac numer. Inaczej wiele > ksiazek byloby puszczanych w drugim obiegu, a przeciez juz nie cenzuruje sie > beletrystyki, wiec po co sprzedawac powiesci na bazarze. Ni w ząb nie kumam o co ci chodzi... Ja mam zarejestrować mojego bloga żeby był 'puszczany' w pierwszym obiegu, a nie na bazarze? Czy dobrze zrozumiałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Szeryf Ziobro ma pole do popisu IP: *.eranet.pl 29.08.07, 11:51 To skandal że tak wielka ilość stron działa bez jakiejkolwiek kontroli! Odpowiedz Link Zgłoś
marcowroc Boże, ale paranoja! Każda strona firmowa też?!?!? 29.08.07, 12:05 Czy każda firma ma zarejestrować swoją stronę firmową (uaktualnianią na ogół) jako czasopismo?!?! Zidiocieli kompletnie? Poza tym strony rejestruje się rejestrując domeny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _________hmmm Podajcie skład orzekający. Nazwiska tych sędziów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 12:23 to przecież trzeba odkręcić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek raczej dyktature ciemniakow IP: *.lond-a-1.access.uk.tiscali.com 29.08.07, 13:24 nie wiedzialem ze niedorozwinieci tez moga byc sedziami. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Miliony internautów do więzienia 29.08.07, 17:15 Czyli miliony internautów prowadzących hobbystyczne serwisy trafią teraz do więzienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Miliony internautów do więzienia IP: *.chello.pl 30.08.07, 08:14 Ludzie, co wy wypisujecie? Przecież sędziowie nie tworzą prawa tylko je stosują. Tak jak stoi w artykule prawo prasowe powstało w 1984 roku, kiedy nikomu nie śniło się o internecie. Teraz była konkretna sprawa sądowa i sąd musiał wydać wyrok na podstawie konkretnego, istniejącego prawa. Jedyne wyjście żeby wyprostować ten idiotyzm, to stworzyć nowe prawo, sędziowie tu niczym nie zawinili, z pewnością mieli wielki problem z wyrokiem, ale musieli być w zgodzie z prawem, którego nie tworzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król I znalazł się BAT na Kazimierza Krzywosutego IP: 80.54.200.* 31.08.07, 07:49 czy jak kto chce Marcinkiewicza za krnąbrność I stopnia i zdradę tajemnicy państwowej o podsłuchach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tworczy_login Re: no to mamy totalitaryzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:25 Tego jeszcze nie było ... już widzę, jak nasze urzędy radzą sobie z rejestracją 100mln (?) stron :D Swoją drogą ... współczuję polskim firmom hostingowym ... Ja tam wolę zagraniczny host + zagranicznego rejestratora domen ... wszystko za granicą = brak kłopotów... chyba... :) No nie mogę ... to mnie rozbawili :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek a domena pl czy com? IP: *.lond-a-1.access.uk.tiscali.com 29.08.07, 13:27 bo jak .pl to nie wiem czy zagraniczny host wystarczy ;-) Zreszta ten sad i tak nie wie co to jest internet, wiec nie liczylbym na szczegoly w uzasadnieniu do wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tworczy_login Re: a domena pl czy com? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:29 .com oraz .net i czasem .info :) Nie lubię .pl , są za mało uniwersalne ... Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: chodzi o adres, a nie o plik HTML 29.08.07, 16:29 Internet w chwili obecnej to taki bazar, gdzie w kazdej chwili mozna zarobic w leb (moga Ci wyczyscic konto przy przelewach, moga Cie zbluzgac i nie wiesz kto....). Jesli pisze sie powazne rzeczy, to dlaczego sie z nimi ukrywac. A jak sie publicznie wygaduje pierdoly, to dlaczego mam ich sluchac, bo mnie wyszukiwarka przekieruje na strone jakiegos szmatlawego w tresci dziennika (bloga). Zaklasyfikowanie i przypisanie kazdemu internaucie wizytowki to tak jak zarejestrowanie samochodu czy nadania adresu dla mieszkania. Chyba, ze sie jest glupkiem i udaje sie, ze chowa sie glowe za zaslone i wten sposob staje sie niewidzialny (dzieci sie tak bawia, ale nie dorosli ludzie). Gość portalu: Xio napisał(a): > > Niestety kazda broszura, ktora jest > > upubliczniona, ma obowiazek zostac zarejestrowana i dostac numer. Inaczej > wiele > > ksiazek byloby puszczanych w drugim obiegu, a przeciez juz nie cenzuruje > sie > > beletrystyki, wiec po co sprzedawac powiesci na bazarze. > > Ni w ząb nie kumam o co ci chodzi... Ja mam zarejestrować mojego bloga żeby był > 'puszczany' w pierwszym obiegu, a nie na bazarze? Czy dobrze zrozumiałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamłasica Re: chodzi o adres, a nie o plik HTML IP: *.dint.wroc.pl 29.08.07, 16:53 > Jesli pisze sie powazne rzeczy, to dlaczego sie z nimi ukrywac. No tak, ale jeżeli chcę sobie powiesić stronę ze zdjęciami z wyprawy rowerowej i opisać dla kilku innych fascynatów, gdzie się wywróciłem, to dlaczego mam za to płacić dodatkowe 30zł? Przecież tu głównie chodzi o to, że bez sensu kompletnie jest traktowanie "osobistych" (bo nie "prywatnych", skoro inni je odwiedzają) stron jako czasopism. A to, że internet jest średnio przyjazny w niektórych swych aspektach, to rzecz jak najbardziej prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
noteb zimnicki chyba mózg Ci zamarzł... 30.08.07, 08:36 "bo mnie wyszukiwarka przekieruje na strone jakiegos szmatlawego w tresci dziennika (bloga)" słuchaj debilu wyszukiwarka Cię sama nie przekieruje musisz kliknąć chyba, że korzystasz z wyszukiwarek stron xxx to rozumiem, one przekierują a teraz skończ p......lić, odpal sobie swoją ulubioną wyszukiwarkę i zwal sobie przy niej konia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert.cieplicki Re: chodzi o adres, a nie o plik HTML IP: *.chello.pl 29.08.07, 11:55 Co to za bzdura? Rozumiem, że chodzi Ci o ISBN/ISSN. Otóż nie ma obowiązku nadawania żadnemu wydawnictwu wyż. wym. numerów. Jedynie przy sprzedaży te bez ISBN są obciążone 22% VAT. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał adres, plik, prawo, nie PiS IP: *.icm.edu.pl 29.08.07, 15:19 > Panowie, chodzi o adres, a nie o plik. Jaki adres? IP? URL? Jeżeli IP, to ten sam mogą mieć setki stron WWW, jeżeli URL, to każdy plik, nawet w tym samym WWW, ma inny. No i ciekawe czy sąd zdefiniuje co to jest strona WWW (czy, jak podaje informacja "strona internetowa"). Czy wyrok dotyczy też Usenetu, e-maila, gophera, FTP albo e-donkey'a? W każdym razie, jak już ktoś zauważył, prasa jest zdefiniowana w ustawie m.in. jako coś, co ma datę i kolejne numery. Więc może wyrok dotyczy tylko takich plików w Sieci. Widzę mnóstwo narzekań na PiS tłumiący w ten sposób wolność słowa. PiS broi na różne sposoby, ale wyrok wydał Sąd Najwyższy, nie PiS, nie sejm, nie rząd. Sejm kiedyś (w 1995 r.) za to uchwalił koncesje i zezwolenia na podłączanie Internetu. To też ważny wkład w tę dziedzinę... Chociaż nie wiem czy nadal obowiązujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani Re: chodzi o adres, a nie o plik HTML IP: *.aster.pl 30.08.07, 09:14 >>Panowie, Szowinista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: chodzi o adres, a nie o plik HTML IP: *.srem.net 02.09.07, 20:03 Kolego, tak samo jak ten SN (Sąd Najwyższy) nie masz pojęcia o czym piszesz albo o czym w tym chodzi! Strony często zawierają ogłoszenia, różnego rodzaju informacje a czasami przewinie się krótka informacja i to nazywają już dziennikiem co jest bzdurą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viornisko Re: Rozumiem, że jak robię ścienną gazetkę w szko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:46 ja bym jeszcze dodał strony z treściami komunistycznymi, tak dla porządku, ale zgadzam się z tobą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulka Re: Rozumiem, że jak robię ścienną gazetkę w szko IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 29.08.07, 14:47 Czlowieku!! cos Ty narobil!?!?!?!!!! Wywolales wilka z lasu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss tylko jeśli ją aktualizujesz częściej ni raz na ro IP: 81.15.160.* 29.08.07, 10:43 zdejmij szybkę, zawsze będzie mógł powiedzieć że ktoś podszedł i dopisał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
puba IV RLD 29.08.07, 10:45 IV Rzeczpospolita Ludowo Demokratyczna :D co za komunistyczna papka, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulka Re: Rozumiem, że jak robię ścienną gazetkę w szko IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 29.08.07, 14:49 Czlowieku - cos Ty narobil!?!?!?!?!!!!!! Wywolales wilka z lasu......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej buehehehehheheheh IP: 82.177.55.* 29.08.07, 09:25 no to niezly numer ... sedzia chyba ma 77 lat i nie ma pojecia co zrobil. Rozumiem tez, ze jezeli bede mial zarejestrowana strone jako gazete, to bede mi przyslugiwaly wszelkie prawa zwiazane z prawem prasowym i wszedzie bede traktowany jako dziennikarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jako Bzdura totalna! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.07, 11:46 Prawo nie dostaje do rzeczywistosci i powinno być zmienione, a sąd powinien to właśnie ocenić. Jeśli ktoś wydaje gazetę w formie internetowej to może powinien ją gdzieś rejestrować, ale np. jeśli ktoś robi galerię zdjęć rodziny i dopisuje do zdjęć komentarze dla swoich znajomych to jaki sens ma rejestrowanie tego w sądze? Jeśli ktoś publikue w internecie swoje przepisy kulinarne to ma to być książka? Totalna bzdura uniemożliwiająca do zera tworzenie czegokolwiek w internecie jeśli nie jest się dużą organizacją z prawnikami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Trzeba zdelegalizowac prawo w Polsce. I prawnikow. IP: 195.116.110.* 29.08.07, 13:58 Bedzie wolnoc Tomku w swoim domku. A pasozytow nie ma co utrzymywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda LTd Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.cec.eu.int 29.08.07, 09:37 A wyobrażacie sobie te tysiące nastolatek muszących rejestrować swoje bLoGaSkI o Paris Hilton, Tokio Hotel i Harrym Potterze? Kogoś naprawdę pokręciło albo nie do końca rozumie co to jest strona WWW i jaką rolę może pełnić. RS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.nrth.cable.ntl.com 29.08.07, 10:18 Polska to chyba kraj debili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:29 > Polska to chyba kraj debili wierzących w to co wyczytają w Internecie, mimo że to Rz a nie GW radziłbym mimo wszystko sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
pan_glosny Chiny Ludowe - do tego w tym kraju dążymy jeśli 29.08.07, 10:17 Chiny Ludowe czy Białoruś - do tego w tym kraju dążymy, jeśli chodzi o wolność wypowiedzi. Zamknąć wszystkim gęby i niech nie kłapią tam gdzie nie trzeba. PS. Powoli nawet w Chinach stopniowo zwalniają. A w Polsce szykuje się nam poprawka PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Re: Chiny Ludowe - do tego w tym kraju dążymy jeś 29.08.07, 12:49 okaze sie ze PRL,to byl raj.Na takie kretynskie pomysly,zaden komuch by nie wpadl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przytomny Kozy mu oceniac na pokazach nie ludzi sądzić! IP: *.markom.krakow.pl 29.08.07, 10:22 o matko, kto w tym kraju ludzi sądzi? Odesłać dziadka na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 To jest tylko postępowanie nieprocesowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:58 Ponieważ sprawy tego rodzaju rozpoznawane są w postępowaniu nieprocesowym, sąd zarejestruje tytuł na posiedzeniu niejawnym. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zaiteresowany nie będzie wzywany ani razu do sądu w celu złożenia dodatkowych zeznań i wyjaśnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiu Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.com 29.08.07, 10:25 Well, bierzemy listę blogów z onetu, gazety, blog.pl i innych polskich blogerni i masowo składamy donosy :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nao Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.lhsystems.pl 29.08.07, 10:30 ja proponuje zeby kazdy zgodnie z prawem zlozyl wniosek o rejestracje, to bedzie z kilka milionow conajmniej ciekawe ile sadom zajmie przetrawienie tych wnioskow.. 5 lat ? huehue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:48 Super pomysł! Może ktoś to zorganizuje? Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop 29.08.07, 10:31 Ale jaja. To teraz miliony blogów mają niby się rejestrować? Heh,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan BLOG-i też do rejestracji ?:) LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:33 Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Polska paranoja 29.08.07, 10:37 To jeszcze nic. Gdyby ktoś chciał być w zgodzie z polskimi przepisami, powinien zapłacić podatek za obiad u cioci - bo to dochód. Jeśli się sprzeda dwie połówki własnej działki, to się staje podatnikiem VAT (oczywiście jeśli się przekroczy obrót 10 tys euro) - bo sprzedanie czegoś dwa razy wskazuje na zamiar czynienia tego systematycznie. A ja się kiedyś dowiedziałem od urzędu skarbowego, że nie mam prawa pytać o przepisy związane z VAT, bo... nie jestem podatnikiem VAT. I nie miało znaczenia to, że pewna firma chciała mnie zrobić w konia przy pomocy wadliwych faktur VAT, wystawianych na moje nazwisko bez mojej zgody. Ot, polska paranoja. Więc ani trochę się nie dziwię idiotyzmowi, który nakazuje traktowanie np. hobbystycznych stron www tak samo jak papierowych gazet. Powstaje tylko jedno pytanie: czy po zarejestrowaniu mojej kompletnie niedochodowej strony jako dziennika lub miesięcznika (albo dwóch jednocześnie, bo aktualizuję ją czasami co dwa dni, a czasami co dwa miesiące) będę mógł mówić, że jestem dziennikarzem? I czy będę miał, oprócz obowiązków, także wszelkie prawa, jakie mają dziennikarze? Oczywiście okaże się, że nie. I to jest właśnie nasze kochane polskie prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Oczywiście, a dodatkowo jeszcze IPN czeka cię 29.08.07, 16:23 Nie może być tak by przypadkowe osoby o określonej przeszłości pisały sobie swobodnie o rybkach akwariowych czy lampkach rowerowych ! ------------------------------------------------------------------ Wszyscy jesteście TW tylko nie znaleziono na was jeszcze papierów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 29.08.07, 10:39 Co to za bzdura? Kto to wymyslil? Ladnie macie tam przerabane w tym trzecim swiecie... Cudowna polszczyzna: "prokuratorzy coraz chętniej ścigają autorów stron internetowych za brak zarejestracji ich w sądzie jako dziennik lub czasopismo." ZAREJESTRACJI????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:46 To skutek używania klawiszy Shift-F7 do szybkiego wstawiania wyrazów bliskoznacznych podczas przerabiania cudzych tekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tupot_bialych_mew Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:48 Rzeczywiscie wyrok sadu jest niezly. Na szczescie te prawodawstwo obowiazuje tylko na terenie Polski i polskich serwerów. Zagranicznych serwerow to nie obowiazuje. Juz czuje ze przy takich wyrokach sadow i coraz wiekszych regulacjach i ograniczeniach narzucanych internetowym providerom, wszyscy zaczna sie przenosic na male panstwa-wyspy gdzie takich ograniczen nie bedzie. Bo takie wyroki sadow pojawiaja sie nie tylko w Polsce i widoczny jest trend nakladania chomąta na to medium wolnosci jakim jest/byl internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 30 zł za rejestrację - ot cała tajemnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:52 Jedni łomami włamują się do samochodów i kradną radia a inni takie jak powyżej metody stosują. Nie ma rady. Posiadają policję i wojsko więc trzeba ulec przewadze siły i zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 To jest tylko drobna formalność - kilka wskazówek: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 10:54 [znalezione w necie] Tytuł trzeba zarejestrować w sądzie okręgowym, właściwym dla siedziby wydawcy gazety (art. 20 ust. 1 prawa prasowego, DzU z 1984 r. nr 5, poz. 24 - w skrócie: pr.pras.). Wydawca to w uproszczeniu właściciel gazety. Może nim być osoba fizyczna czy prawna, może i organ państwowy, partia albo związek wyznaniowy (art. 8 pr.pras.). To najczęściej wydawca powołuje i odwołuje redaktora naczelnego (art. 25 ust. 5 pr.pras.), to jemu zazwyczaj przysługują prawa do tytułu, to on wreszcie jest pracodawcą redaktorów. Ponieważ sprawy tego rodzaju rozpoznawane są w postępowaniu nieprocesowym, sąd zarejestruje tytuł na posiedzeniu niejawnym, prawdopodobnie w ogóle nie wzywając na nie zainteresowanego (art. 152 kodeksu postępowania cywilnego). Adres sądu i obszar jego właściwości najłatwiej poznać, odwiedzając stronę internetową Ministerstwa Sprawiedliwości (www.ms.gov.pl). Rejestracja tytułu nie zależy ani od wpisu w gminnej ewidencji działalności gospodarczej, ani od dopełnienia formalności w urzędzie skarbowym, ZUS itp. Toczy się niezależnie od nich i może je nawet poprzedzać. Cała procedura będzie czytelnika kosztować 30 zł (§ 19 rozporządzenia ministra sprawiedliwości ws. określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych, DzU z 1996 r. nr 154, poz. 753). Jeśli sąd nie upora się z rejestracją w ciągu 30 dni, wydawanie gazety można rozpocząć bez rejestracji (art. 20 ust. 4 pr.pras.). Gdzie szukać Skąd przedsiębiorca ma wiedzieć, że wymyślony przez niego tytuł nie został już przez kogoś zarejestrowany? W tym celu powinien udać się do najbliższego sądu okręgowego. W Warszawie dostanie informację od ręki, bo tu prowadzona jest komputerowa kartoteka wszystkich zarejestrowanych w kraju czasopism. - W naszym sądzie każdy zainteresowany może poprosić o pisemną informację o tym, co jest potrzebne do rejestracji, ile ona kosztuje, gdzie złożyć wniosek itp. - podpowiada Monika Brzozowska z biura prasowego Sądu Okręgowego w Warszawie. Nieco trudniejsza jest sytuacja osób, które nie mieszkają w stolicy. Ich sąd okręgowy musi najpierw skontaktować się z sądem warszawskim (odbywa się to pocztą i faksem). Ci, którym czas jest drogi, mogą próbować skontaktować się ze stołecznym sądem telefonicznie (Sąd Okręgowy w Warszawie, VII Wydział Cywilny Rejestrowy, tel. 440 80 83). Co prawda nawet jeśli czytelnik dowie się, że szukany przezeń tytuł w rejestrze nie występuje, nie ma 100-procentowej gwarancji zwycięstwa. Może się bowiem tak nieszczęśliwie zdarzyć, że wniosek o rejestrację został przez kogoś złożony, ale nie jest jeszcze rozstrzygnięty. Warto o tym wiedzieć, nawet jeśli w praktyce jest to mało prawdopodobne. Kto pierwszy, ten lepszy? Kłopoty mogą się zacząć wówczas, gdy tytuł jest już zarejestrowany na rzecz kogo innego. Z chwilą rejestracji powstaje bowiem prawo do ochrony tytułu. Oznacza to, że sąd nie wpisze do rejestru drugiego tytułu o tym samym brzmieniu (art. 21 pr.pras.). Co wtedy robić? Gdyby sprawa była stosunkowo świeża, najlepiej byłoby zawrzeć z właścicielem tytułu umowę, w której prawo do ochrony tytułu zostałoby przeniesione na nabywcę. Na podstawie takiego dokumentu można wystąpić do sądu o dokonanie w rejestrze odpowiednich zmian. Przepisy nie są tu może zbyt przejrzyste, ale nie powinno być kłopotów z zarejestrowaniem w ten sposób nowego wydawcy. Można też namówić pierwotnego wnioskodawcę, żeby złożył wniosek o jego wykreślenie. Jeśli nie będzie chciał zrobić tego dla idei, można mu to wynagrodzić. Warto wtedy spisać umowę, w której uprawniony do tytułu zobowiązuje się do złożenia wniosku, a zainteresowany - do odpowiedniej zapłaty. Rozwiązanie takie będzie miało tę zaletę, że jeśli uprawniony do tytułu rozmyśli się, zainteresowany w przejęciu jego praw będzie mógł zwrócić się do sądu, by ten stwierdził obowiązek uprawnionego. Prawomocny wyrok w tej sprawie będzie równoznaczny ze sporządzeniem wniosku o wykreślenie tytułu z rejestru (art. 64 kodeksu cywilnego). Jednak dla naszego czytelnika cała ta procedura może się okazać niepotrzebna. Prawo do ochrony zarejestrowanego tytułu nie trwa wiecznie. Jeśli pierwotny wnioskodawca nabył prawo wydawania go, ale do niego nie przystąpił albo przerwał wydawanie na dłużej niż rok, nie występując o zachowanie rejestracji - rejestracja ta traci ważność (art. 23 pr.pras.). Z punktu widzenia zainteresowanego tytułem nie ma więc znaczenia, czy pierwszy wnioskodawca po prostu się rozmyślił i zarzucił wydawanie tytułu, czy też zmarł, wyjechał w nieznane, zaginał itp. Wtedy musi on tylko przekonać sąd, że gazeta się nie ukazuje, bo zgodnie z prawem to na nim spoczywa tzw. ciężar dowodu (art. 6 w zw. z art. 13 § 2 kodeksu postępowania cywilnego). Wymóg ten nie dotyczy spraw nagłośnionych i znanych opinii publicznej, te bowiem sąd bierze pod uwagę z urzędu (art. 228 k.p.c.). Mimo to zawsze warto udokumentować swoje twierdzenia - nie zaszkodzi, a może pomóc. Prawdziwym polem minowym może się natomiast okazać art. 5 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (DzU z 1993 r. nr 47, poz. 211). Zabrania on takiego oznaczania przedsiębiorstw, które jest podobne do oznaczenia wykorzystywanego już przez kogoś w przeszłości - jeśli mogłoby to wprowadzać odbiorców w błąd co do tożsamości obu przedsiębiorstw. Ustawa nie mówi wprost, czy tytuł prasowy jest takim oznaczeniem, ale sporo argumentów przemawia za tym, że tak. Dlatego czytelnik powinien rozważyć, czy jego zaufanie do poprzednich właścicieli tytułu jest na tyle silne, by zaryzykować ewentualny proces sądowy w tej sprawie. Bądź ostrożny W większości przypadków postępowanie związane z wpisem do rejestru czasopism będzie dla przedsiębiorcy gwarantem tego, że w Polsce nie ukazuje się inna gazeta o tym samym tytule. Jednak ostrożności nigdy za wiele. Dlatego jeszcze przed pojawieniem się w sądzie warto zajrzeć na stronę Urzędu Patentowego i sprawdzić, czy ktoś nie zastrzegł już wydawania gazety przez rejestrację znaku towarowego. Od początku br. jest to banalnie proste, bo urząd udostępnił wreszcie w Internecie zawartość swoich rejestrów. Wystarczy wejść na stronę www.uprp.pl i przez odnośnik "Bazy dane UP RP" dotrzeć do zbioru informacji o zarejestrowanych znakach towarowych. Potem zostaje już tylko wpisanie szukanego tytułu. Szczególnie dociekliwi mogą jeszcze przejrzeć "Wiadomości Urzędu Patentowego" (również do odnalezienia pod podanym adresem www). Publikowane są tam informacje o znakach towarowych, które co prawda nie są jeszcze zarejestrowane, ale są już zgłoszone do takiej rejestracji (art. 143 w zw. z art. 234 prawa własności przemysłowej, DzU z 2001 r. nr 49, poz. 508). Ostrzegamy jednak, że przejrzenie kilkunastu czy kilkudziesięciu numerów tego periodyku to zadanie dla wytrwałych. Nie powinna to być ostatnia wizyta na stronach urzędu. Gazeta to towar jak każdy inny i czytelnik powinien zastanowić się nad zastrzeżeniem tytułu na własną rzecz. Koszty takiego postępowania - jeśli przedsiębiorca nie będzie korzystał z usług rzecznika patentowego - nie powinny przekroczyć tysiąca złotych. Kwota ta pozwoli czytelnikowi na wyłączne korzystanie z tytułu przez kolejne 10 lat. Dopiero gdy czytelnik nie spodziewa się ogólnopolskiego sukcesu swojej gazety i planuje rozprowadzać ją np. tylko w swym rodzinnym mieście lub jego okolicach, może z rejestrowania znaku zrezygnować. Ma to oczywiście swoje dobre i złe strony. Dobre - bo pozwala zaoszczędzić pieniądze. Złe - bo ewentualny sukces tytułu może sprawić, że w Urzędzie Patentowym zarejestruje go kto inny. Ta ostatnia możliwość jest o tyle przykra, że - choć nie pozbawi czytelnika prawa dalszego wydawania gazety - poważnie ograniczy możliwości jej dalszego rozwoju (art. 160 pwp). Autor: Paweł Wrześniewsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 NASK tobi kase na pornografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 12:05 Szczególnie na subdomenie "sex.pl", której jest właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: A czy zatem rejestracja w NASKu nie wytarczy? IP: *.bethere.co.uk 30.08.07, 09:42 Nask zawsze robil i bedzie robil pieniadze na domenach. Wystarczy porownac ceny w innych krajach. Nie mowie, ze nie ma drozszych domen, bo za niektore trzeba placic nawet 1000 zl / rok. No ale co tam, domena *.pl jest taka zajeb^Hfajna, ze placic musisz... Proponuje *.com, w tej chwili i tak wiekszosc osob uzywa google, wiec zostanie ta domena skatalogowana. Regulaminy dotyczace domen *.pl moga zawsze zmienic, choc to chyba jest jakos normowane odgornie przez stowarzyszenia NIC'ow. Nie sadze, zatem zeby ktos kto chce *.com'a musial kiedys podpisywac regulamin, ze musi rejestrowac czasopismo. Strone hostowac na Kajmanach i wakacje spedzac na Seszelach ;P - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo99 Ale wtedy masz obowiązek aktualizacji raz na rok! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:02 Jeśli przerwiesz wydawanie na dłużej niż rok, nie występując o zachowanie rejestracji - rejestracja ta traci ważność (art. 23 pr.pras.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychiatra A wszystko przez brak opieki psychiatrycznej IP: 81.0.182.* 29.08.07, 11:13 W Niemczech zaproponowano obowiązek poddawania sie badaniu inteligencji praez ubiegających sie o prawo jazdy. "Idiota za kierownica jest smiertelnym zagrozeniem dla siebie i innych" - brzmialo uzasadnienie. O ile wiekszym zagrozeniem jest idiota pełniący odpowiedzialną funkcje panstwową lub posiadający wladze? Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop 29.08.07, 11:18 Przecież to jest chory nonsens, jawny dowód na to, że prawo nie nadąża za rozwojem techniki. W dodatku intencja (duch) prawa nakazującego rejestrację tytułu był bodajże inny: Nie kontrola wydawców, ale ochrona tytułu. Bardzom ciekaw czy strona www.sn.pl/ została zarejestrowana w sądzie jako gazeta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 15:23 > > Bardzom ciekaw czy strona www.sn.pl/ została zarejestrowana w > sądzie jako gazeta :-) sadzac po czestotliwosci aktualizacji, to raczej jako czasopismo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radziwil Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.07, 11:37 Które strony należy rejestrować ??? Te z rozszerzeniem .pl, te które są umieszczone na serwerach, które fizycznie znajdują się na terenie Polski ??? Czyli, czy muszę rejestrować stronę, która ma rozszerzenie .pl, ale znajduje się na serwerze powiedzmy w Niemczech muszę rejestrować ??? Co ze stroami .eu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Jasne ! Kazdego za morde i o ziemie ! IP: 81.171.165.* 29.08.07, 11:45 Co sobie mysla ! Ze moga miec wlasne zdanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.07, 11:51 To jest chory kraj!!! A jak mam stronę o swoim kocie który sra kupę na trawie i w poniedziałek będzie twarda a we wtorek miękka to też mam rejestrować stronę. Poje.... kraj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo1113 Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop IP: 62.233.185.* 31.08.07, 09:22 Ciekawe czy za rejestrację domen: miekkakupa.pl i twardakupa.pl zapłacisz 30 czy 60 zł. :-))) Ale jaja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temp Blogi do rejestracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:56 szczególnie nastolatków. Aha, i ten zestaw komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.08.07, 12:10 Kogos ostro posralo... Widac ze u nas w kraju siedza same barany... Najpierw zakladanie e-maila z dowodem osobistym to teraz ten cyrk... Nastepstwo bedzie bardzo proste... Wiekszosc przeniesie na serwery w innym kraju i bedzie miala spokoj... Polskie firmy hostingowe padna :) I tak konkurencja ze strony zachodnich serwerow hostingowym jest spora.. ja trzymam wszystko w UK bo jest po prostu taniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamDOSC Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasopisma IP: *.interpress.pl 29.08.07, 12:11 ideą Internetu jest DARMOWOŚĆ dostępu do danych. Ale nasz prezydent (idiota, tak na marginesie) zezwala na to, żeby w jego kraju się panoszył totalitaryzm. Dziś rejestracja zdjęcia kupy, a jutro kamery na długopisach rejestrujące wszystko to, co mamy ochotę napisać. Nawet jeśli to jest szlaczek w 1 klasie. Czas żeby ten kraj się obudził! Musi wstać i wyjść na ulice i obalić tych niekompetentnych szefów mafii siedzących na stołkach! POWSTAńMY I NIE DAJMY SIę! Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop 29.08.07, 13:02 co sie dziwisz?dla kaczorow,problemem jest posiadanie konta bankowego,bo czasami trzeba by wklepac pin do bankomatu.internet wiec,jest daleko za trudny-trzeba zniszczyc Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Rejestruj strony WWW, to dzienniki lub czasop 29.08.07, 16:26 Ale to nie wina Braci Mniejszych. To orzeczenie SN, tym dziadkom ubliżaj, nie poczciwym kaczorkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Mobutu A ja ich olewam zupełnie IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.08.07, 12:11 Serwer w stanach, domena .com z private registration. No i szukaj wiatru w polu. Co w ramach pomocy prawnej Ziobro zwróci się do Departamentu Sprawiedliwości i poprosi mojego dostawce, aby podał moje dane? Po wtopie z Mazurem. Nie sądzę;) Przecież to zalatuje zamachem, na ich którąś tam poprawkę do konstytucji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamDOSC Re: A ja ich olewam zupełnie IP: *.interpress.pl 29.08.07, 12:13 I bardzo dobrze. Jeśli chcą tak nas szykanować zabierzemy nasz interes do kraju, gdzie godnie traktują ludzi, którzy są kreatywni! ja też tak mam i POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś