maruda.r 07.12.07, 10:29 - Polska była w ostatnich latach jednym z najbardziej niezawodnych sojuszników USA, ********************************* Było to jednak uczucie nieodwzajemnione i nie mówię tu o wizach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hohlik3 Re: Amerykanie sojusznicy?? 07.12.07, 10:55 juz daaaawno stracili swoj autoytet moralny, to zwykli bolszewicy we wspolczesnym wydaniu, prowadza konsekwetnie do destabilizacji wszedzie gdzie sie pojawia a my jeszze im bez mydla wchodzimy w dupe Za parenascie lat spoleczenstwo bdzie domagalo sie rozliczenia tych politykow ktorzy uprawiaj tzw amerykanska unreal politic Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatore77 Martw się o rosję tudej :) 07.12.07, 12:54 gdzie zamyka się do więzień ludzi mądrych jak Kasparow a szpiedzy enerdowscy rządzą państwem;) Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: Martw się o rosję tudej :) 07.12.07, 17:23 > gdzie zamyka się do więzień ludzi mądrych jak Kasparow > a szpiedzy enerdowscy rządzą państwem;) A u was murzynów biją... Tyle że się zapędziłeś kolo, bo Kasparow był aresztowany w Rosji na 5 dni a USA ścigają swojego mistrza szachowego Fishera z powodów politycznych (protestował przeciwko sankcjom nałożonym na Serbię a także przeciw wpływom lobby izraelskiego w Waszyngtonie) i chca go posadzić na długie lata (o ile jużnie siedzi). Odpowiedz Link Zgłoś
bamboos1 Kolejny mędrzec zza wielkiej wody... 07.12.07, 13:20 Kolejny mędrzec zza wielkiej wody poucza głupie polskie bydło, co dla niego (bydła) będzie dobre. Sowieci też wciąż nam niedoroswiniętym światopoglądowo Polakom tłumaczyli jak to wspaniale będzie nam w komuniźmie, w układzie warszawskim, i jak cudownie będzie iść na odstrzał w pierwszej fali, w ewentualnej wojnie z NATO w obronie socjalizmu, komunizmu, itp. A żeby było zabawnie to ja już dwukrotnie musiałem składać przysięgę wojskową (nie jestem żołnierzem zawodowym, tylko podchorążym rezerwy po studiach cywilnych), najpierw w 1983 na wierność sojuzowi i układowi warszwskiemu, potem za rządów sld, za Szmajdzińskiego, na wierność NATO. To komu mam w końcu być wierny ? Niby Szmajdziński zwolnił mnie z pierwszej przysięgi, ale ponieważ nie czyję się gorszy od niego, to może sam zwolnię się z drugiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Max Boot w "FT": Bycie sojusznikiem USA leży w .. 07.12.07, 10:57 Straszny zgrywus ten Maxio. Dawno się tak nie uchachałem, czytając niby poważny tekst. "Polska sojusznikiem", "w interesie Polski", "rakiety przechwytujące zapewnią bardziej bezpośrednią obronę Polsce i jej sąsiadom niż USA", "USA, Kanada i kilka państw unijnych (NATO) jest zobowiązanych do obrony Polski przed zagrożeniami". Może by tak zatrudnić go do tiwi na coś w rodzaju "Majewski szoł" Odpowiedz Link Zgłoś
hong2 Max Boot w "FT": Bycie sojusznikiem USA leży w .. 07.12.07, 11:08 nie pie..kochany, najpierw zniescie wizy, a potem pogadamy o innych sprawach...oczywiscie bez zadnych gwarancji, ze wasza prosbe rozpatrzymy pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek w sprawie wojny w Iraku; a co do meritum 07.12.07, 11:15 Polska zwieksza wlasnie swoj udzial w misji w Afganistanie, a nasi zolnierze biora udzial w prawdziwej walce (zamiast kopac sracze jak Niemcy), wiec niech sie pan z laski swojej zamknie! Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 Bycie sojusznikiem ZSRR leżało w interesie nomenkl 07.12.07, 11:38 nomenklatury. Teraz jest podobnie : bycie sojusznikiem USA leży w interesie środowiska Okrągłego Stołu. Od 1989 tylko to środowisko rządzi w Polsce i czy SLD czy PIS czy Unia Wolności-Platforma Obywatelska to jesteśmy wasalem tego samego Big Brothera i wysyłamy WP na te same misje okupacyjne. A lustracji ogromnej komunistycznej agentury jak nie było tak nie ma (jak mówi mądre przysłowie : Byłych agentów którzy nadak są użyteczni można spotkać jedynie na cmentarzu). Od 1989 roku nie nakręcono ani jednego filmu fabulanego o antykomunistycznej partyzantce !!!! a ex stalinowcy dostają ogromne renty i emerytury tak jakby byli "bohaterami narodowymi". Odpowiedz Link Zgłoś
snow21 America, Land of 371 Billionaires and 3.5 Million 07.12.07, 11:53 America, Land of 371 Billionaires and 3.5 Million Homeless By: Stephen Fleishman on: 07.12.2007 [06:25 ] (65 reads) 12/06/07 "Counterpunch" — Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek sniezku, a czy nie zadales sobie pytania 07.12.07, 12:00 dlaczego i lewica i prawica podtrzymuja scisle przymierze z USA? Widocznie nie - wiec ja ci na nie teraz odpowiem: robia to dlatego, ze nie ma zadnej wiarygodnej alternatywy, ktora by pozwolila zagwarantowac bezpieczenstwo Polsce. Wszelako sa dwie sily, ktore proponuja rozluznienie wiezow z USA - Chamoobora i faszysci z LPR-u. Poniewaz zyjemy w demokracji, Twoja wolna wola glosowac na nich - zycze smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Ja sobie to pytanie zadałem 07.12.07, 12:37 I oto odpowiedź. Tzw "lewica" czyli przywództwo SLD ma kompleks wasala. Służyli ZSRR a teraz stwierdzili, że lepiej służyc USA. Część prawicy ma mentalność podobną, wzmocnioną przez wdzięczność dla USA za poparcie opozycji w czasach PRL. Do tego dochodzi działalność amerykańskiej agentury wpływu. Powoduje to, że miesza sie sojusz z wasalstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Władcy ZSRR przynajmniej nie poniżali Polski 07.12.07, 13:45 i jej obywateli jak robi to ten jankeski sqrwiel. Za czasów Bloku Wschodniego nikt w ZSRR nie odważyłby się oficjalnie tak lekceważąco i podle na temat krajów sojuszniczych wypowiedzieć i ośmieszyć ich na arenie międzynarodowej, jak robią to amerykansyny z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek )))najsmieszniejsza rzecz na forum od tygodnia!))) 07.12.07, 13:54 ZSRR nie byl naszym sprzymierzencem tylko naszym panem. Nie mielismy glosu w kwestii stacjonowania wojsk radzieckich w Polsce, a jesli jakis nasz przywodca sie nie podobal Moskwie, to byl zmieniany. Polska miala obowiazek wykonywac rozkazy plynace z Kremla i nikt sie nas o zdanie nie pytal. Ten Amerykanin, chociaz kawal chama, przekonuje nas, abysmy sie nie wycofywali z Iraku. Gdyby w srodku interwencji w Czechoslowacji polski rzad zdecydowal sie na wycofanie polskiego kontyngentu, to pare dni pozniej bysmy mieli nowy rzad, a stary rzad siedzialby w pierdlu.... albo lezal w plytkim grobie (jak stalo sie z Imre Nagym i Palem Malaterem na Wegrzech). Pytanie do Ciebie: czy ty masz Alzheimera, czy jestes 14 letnim pacholeciem? Bo inaczej nie moge sobie wytlumaczyc jak mogles napisac cos tak idiotycznego i nijak nie przystajacego do rzeczywistosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: )))najsmieszniejsza rzecz na forum od tygodni 07.12.07, 14:01 ZSRR bardziej zasługiwało na miano sojusznika niż usactwo. Mówisz że nikt się nas o zdanie nie pytał. A czy ktoś pytał się Polaków o zdanie w kwestii bandyckich awantur w Iraku i Afganistanie? Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek i w sprawie Iraku i w sprawie Afganistanu 07.12.07, 14:21 decyzje podjal POLSKI rzad, posiadajacy zaufanie POLSKIEGO Parlamentu, wylonionego w WOLNYCH wyborach!! Kazdy, komu taka decyzja sie nie podoba, ma pelne prawo wyrazic swoje niezadowolenie w kolejnych wyborach, wczesniej zas ma prawo przeciw takiej decyzji protestowac, werbalnie, pisemnie czy tez przez manifestacje! Czy ty sobie wyobrazasz w PRL-u manifestacje przeciwko inwazji na Czechoslowacje?! Ci (nieliczni), ktorzy sie odwazyli przeciw temu protestowac tego samego dnia wyladowali w wiezieniu!! Wiec z przeproszeniem nie truj glupot!! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: i w sprawie Iraku i w sprawie Afganistanu 07.12.07, 14:57 darthmaciek napisał: > decyzje podjal POLSKI rzad, posiadajacy zaufanie POLSKIEGO > Parlamentu, Tak samo jak POLSKI rząd wydawał zgodę na stacjonowanie Armii Czerwonej i podpisał umowy sojusznicze z ZSRR. > wylonionego w WOLNYCH wyborach!! Nie ośmieszaj się naiwny dzieciaczku. W takich krajach jak Polska czy USA nie ma wolnych wyborów, tylko jedno wielkie show robione przez massmedia. Jednym słowem wygrywają ci których "naznaczą" korporacje. Ludzie w większości albo są głupi albo nie interesują się polityką więc wybory w Polsce nie mają nic wspólnego ze świadomym wyborem dokonywanym przez świadomych politycznie obywateli. > Kazdy, komu taka > decyzja sie nie podoba, ma pelne prawo wyrazic swoje niezadowolenie > w kolejnych wyborach, Nie ośmieszaj się. > wczesniej zas ma prawo przeciw takiej decyzji > protestowac, werbalnie, pisemnie czy tez przez manifestacje! Ty piszesz poważnie, czy nieudolnie próbujesz się ze mnie nabijać? > Czy ty > sobie wyobrazasz w PRL-u manifestacje przeciwko inwazji na > Czechoslowacje?! A gdzie ty widziałeś manifestacją antywojenną? Gdy na Helu gościł Bush zatrzymywano pociągi tam jadące by nie dopuścić do masowych protestów. Prawo do protestów to mit dla małych głupawych ludków którym się wydaje że są wielkimi Obywatelami mającymi wpływ na swój kraj. > Ci (nieliczni), ktorzy sie odwazyli przeciw temu > protestowac tego samego dnia wyladowali w wiezieniu!! Wiec z > przeproszeniem nie truj glupot!! Ciekawe kto? I wogóle co to za porównania!! Porównujesz bezkrwawą demonstrację siły w Czechosłowacji do ludobójczej okupacji Iraku i Afganistanu które pochłonęły już blisko milion ofiar! Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek OK, po Twoim ostatnim poscie skladam bron 07.12.07, 15:06 skoro dla Ciebie IIIRP jest mniej demokratyczna i mniej suwerenna niz PRL, nie bardzo mamy juz o czym dyskutowac. Ewidentnie zyjemy na dwoch roznych planetach, wiec pozostaje mi tylko pozdrowic Cie intergalaktycznie i pojsc pogadac z kims innym.... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 pan Boot raczej w nieudolny sposob przekonuje 07.12.07, 11:56 uwazam, ze Polska wcale nie musi sie juz mocniej starac, robimy i tak wiele, jak na swoje warunki a teraz przeciez wielkimi przyjaciolmi sa Francja i Niemcy, niech te dwa panstwa sie bardziej zaangazuja, wtedy my pomyslimy co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
indris Bycie wspólnikiem bandyckich działań... 07.12.07, 12:09 ...NIE leży w interesie Polski. Podobnie nie leży w jej interesie mylenie sojuszu z lokajstwem. Awantury irackiej NIE DA się usprawiedliwić, i rozumie to już nawet większość Amerykanów. Polacy byli jej w większości od zawsze przeciwni, poza agenturą wpływu w mediach i politykami. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 stare F-16 a brak doswiadczonych polskich pilotow 07.12.07, 12:30 przeczytalem w rosyjskim tygodniku "Versja", ze Polacy kupili zlom od USA ale nie maja wlasnych pilotow. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek czy Polak moze zrobic cos glupszego 07.12.07, 12:53 niz wierzyc bezmyslnie moskiewskiej propagandzie? Odpowiedz: moze jeszcze ewentualnie uzywac naladowanego pistoletu do drapania sie w ucho, ale poza tym jednym przypadkiem nie ma chyba nic glupszego.... Odpowiedz Link Zgłoś
bamboos1 Re: czy Polak moze zrobic cos glupszego 07.12.07, 13:28 Jest - wierzenie amerykańskiej propagandzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek o, doprawdy? pociagnijmy temat... 07.12.07, 13:57 ile razy USA nas najechaly i pozbawily niepodleglosci? Odpowiedz: ani razu. ila razy Moskwa nas najechala i pozbawila niepodleglosci? Odpowiedz: trudno zliczyc... i trzecie pytanie dodatkowe: jak sadzisz, jak dlugo Polska cieszylaby sie suwerennoscia, bez amerykanskich gwarancji bezpieczenstwa? Odpowiedz: bardzo krotko... bo chyba nie myslisz, ze Francja, Wlk. Brytania lub Niemcy by nas bronily przed ruska hiena... Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: o, doprawdy? pociagnijmy temat... 07.12.07, 14:25 jak sadzisz, jak dlugo Polska > cieszylaby sie suwerennoscia, bez amerykanskich gwarancji > bezpieczenstwa? Kiedy Polska miała gwarancje USA? Bo sobie jakoś nie mogę przypomnieć? Mam nadzieję, że nie; Takie jak w latach 1943-44 Teheran i Jałta czy okres cudów (5-latek) do 1990r. cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Re: o, doprawdy? pociagnijmy temat... 07.12.07, 14:28 jakich gwarancji mogly nam udzielic USA w 1943-44 roku, skoro ich wojska byly o tysiace kilometrow od naszych granic? jakich gwarancji mogly nam udzielic USA w latach 1945-89, skoro bylismy czescia imperium, z ktorym Ameryka byla sklocona, ale z ktorym nie mogla stoczyc otwartej wojny (chocby dlatego, ze gdyby taka wojne stoczyla, ani Ciebie ani mnie nie byloby na swiecie, a Ziemie odziedziczyly by szczury i karaluchy...) Czesc Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Za "szkolenie" pilotów do obsługi tego złomu płacą 07.12.07, 13:58 niewiele mniej niż za zakup tych przestarzałych F-16. Niestety wasalstwo kosztuje, najgorsze jest to że Polacy są tak otumanieni że nie potrafią wybrać rządu który przestałby się wysługiwać amerykansynom. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek a co mielismy kupic? Ciekaw jestem 07.12.07, 14:26 jakie magiczne rozwiazanie podasz... czy mialy to byc Grippeny, ktore kupili Czesi? (ku swojemu niemalej obecnej zgryzocie)... czy niebotycznie drogie Mirage 2000? czy moze po prostu swojskie ruskie MiG-29, ktore bylyby uzaleznione od serwisu w Rosji i od dostaw rosyjskich czesci zamiennych? Kupilismy bardzo dobry mysliwiec, uzywany w pierwszej linii przez lotnictwo najwiekszego mocarstwa swiata (USA) i to dokladnie taka sama wersje, jaka w tym samym czasie kupil Izrael, kraj w wojnach bardzo doswiadczony i nie mogacy sobie pozwolic na kupowanie chlamu, gdyz zyjacy w ciaglym zagrozeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Bycie sojusznikiem USA - bycie miesem armatnym 07.12.07, 12:33 czyli tarcza Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Bycie sojusznikiem USA nie leży w iteresie RP 07.12.07, 12:34 A to dlaczego; Nigdy rząd tego państwa nie dotrzymał słowa(polityka to oczywiście interes), ale i umowy międzynarodowe. 1943 Teheran i 1944 Jałta. Wprowadzenie w błąd sojuszników z Nato w sprawie BMR(Irak) w tym Polski. Sprzedaż wadliwego sprzętu lotniczego(F-16). Brak realizacji offsetu w/w umowy wojskowej. Zwiększenie o ponad 50% niebezpieczeństwa w związku z "Tarczą" Rosja i państwa islamskie ze wzg. na bazę USA na terenie RP. Brak obiecanych kontraktów na odbudowę Iraku. itd......................... cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Max Boot w "FT": Bycie sojusznikiem USA leży w .. 07.12.07, 13:17 Fajnie sie ten BUC nazywa-"analityk od spraw wojskowosci".Gosc,w wieku 12-u lat,bawil sie wiatrowka,a wojne zna z ksiazki Clausevitza...-Faktem jest,ze nasza sytuacja geopolityczna nie jest "wesola".- Doprowadzili do niej nasi wladycy,pozwalajac,w imie prywaty,na rozwoj malego,wschodniego ksiestewka...Pluli na Litwe,pluli na Dzikie Pola,dawali "sie robic w konia"po Grunwaldzie,po Wiedniu,po Monte Cassino...i...beda nadal "nabijani w bambuko",a my,jak zwykle,bedziemy zbierac owoce ich "politycznej inteligencji".-Aktualna sytuacja geopolityczna Polski jest dla Niej ATUTEM !!!-"Gdzie dwoch sie bije,tam trzeci korzysta";-to wie kazde male dziecko,ale nie nasi "politycy".-Usmiechnac sie,prosze,do WladkaP.,do Jerzego B...Pieprze F-16 i Coca-cole,ja chce Ruskim opychac mieso,ja chce wizy do USA,ja chce odzyskac iracki dlug,ja chce likwidacji tematu "wygnanych goebelsow",ja chce kochac Izrael,dolary,szekle i ruble...... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson O ja pie..... teraz to już zwykłym smieciem, 07.12.07, 13:41 nie godnym mianem człowieka, jest ktoś kto dalej obstaje za "sojuszem" Polski z USA. Wcześniej można jeszcze było dyskutować, teraz tylko zeszmacone odpadki mogą obstawać za dalszym wasalstwem Polski wobec amerykansynów! Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Facet jest durniejszy niż moje buty. Trwa od wielu 07.12.07, 13:59 lat wciąganie Polski w sprawy azjatyckie, które są dla nas tak samo ważne jak kolonizacja Saturna. Polska leży w Europie i tu są skoncentrowane nasze interesy strategiczne. To Unia Europejska jest obecnie najważniejsza dla Polski a nie wojenki prezydenta zza wielkiej wody o intelekcie kiszonego ogórka. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Boot dowcipas a la Borat naczytał się polish jokes 07.12.07, 14:31 Boot najwyraźniej udaje Borata a z Polski robi boratowy Kazachstan - ciemny, nic nierozmiejący, niepotrfaiący się ZMIENIAC i ROZWIJAC. który można bez końca bezkarnie ogłupiać i robić w konia. Naczytał się chyba poczciwiec za wiele książek pt. "Polish Jokes", których pełno w USA i uwierzył, że stan umysłowy zamkniętych w skansenie, słabo wykształconych i bez języka polskich emigrantów, można przenieść na stan umysłowy całego narodu we własnym kraju. I to po otwarciu na świat i wstąpieniu do EU. Pamiętam głębokie, całkowicie infantylne, oderwane od realiów umiłowanie USA w Polsce jeszcze kilka lat temu. Nie było miejsca na rzeczową dyskusję, nikt nie chciał słyszeć słów krytyki pod adresem Waszyngtonu. Krytyczna (stara) EU widziana była jako ZDRAJCA, cynik i łobuz, skoro widzi wady w umiłowanym obrazie. Słowem - Polacy nie chcieli się uczyć z cudzych doświadzczeń albo nie potrafili. Ale uczą się teraz przynajmniej na doświadczeniach WŁASNYCH, czego nie chce przyjąć do wiadomości mało coś najwyraźniej rozgarnięty Boot/Borat. Podobnie jak tego, że właśnie takich a nie innych doświadczeń same USA Polsce dostarczają. To wasza robota, towarzyszu neokonie. Odpowiedz Link Zgłoś
abc136 Re: Boot dowcipas a la Borat naczytał się polish 08.12.07, 00:43 ty jak zawsze,smrodzisz.twojch wypocin nie bede czytal.ruskie scierwa nalezy ignorowac. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Boot dowcipas a la Borat naczytał się polish 08.12.07, 01:32 wystękałeś przeczytawszy, bystrzaku... Odpowiedz Link Zgłoś
kolorittan dobrze że szakalopolaczki włażą w tyłek USA 07.12.07, 17:34 cieszę się że macie tę swoją "tradycję niepodległościową". Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Polacy w Afganistanie prosza o smiglowcy Mi-17 09.12.07, 14:41 a stare dobre sprawdzone Kalasznikowy kupia od talibow. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Bycie sojusznikiem USA- Polska otrzymala 1/3 Iraku 09.12.07, 14:51 zal, ze zamiast zloz ropy - tylko piasek Odpowiedz Link Zgłoś