Forum   barszcz

barszcz

(178 wyników)
  • trenuję barszcz przed wigilią;) napiszę jak robiłam i prosze o pomoc. tydzien temu nastawilam zakwas, dzis wlalam go do bulionu warzywnego, sypnęłam majeranku, pieprzu, cukru i wlalam trochę soku z cytryny. Smak super, tylko kolor burobrązowy. Bardzo pilnowałam, zeby nie zagotować, bo podobno od tego kolor traci. A, w trakcie podgrzewania dodalam te buraki z zakwasu razem z czosnkiem - czy to mogła byc przyczyna zbrązowienia? wczesniej wydawal mi się bardziej czerwony. Czy moge go jakos teraz...
  • www.przepisykulinarne.org/barszcz_czerwony_zakwas_11195.html
  • pytanie jak w tytule :) to chyba kwestia buraków, gotuje tak jak zawsze, a dzis wyszedl mi zdecydowanie za slodki. macie jakies sposoby na taki przypadek? Pozdrawiam
  • Czym się różnią te dwie zupy? W moim regionie je się żur, białego barszczu nie gotujemy, wiec nikt mi z doświadczenia na to pytanie nie potrafi odpowiedzieć. Duża różnica pomiędzy nimi?
  • Wielkanoc więc i tematycznie polecę uderzyło mnie, że nawet w reklamie zupy w proszku jest rozróżnienie między żurkiem, a barszczem białym.. czyli do jednej torebki wkładają mniej chemii niż do drugiej? co kieruje ludźmi, którzy na święta chcą zaserwować zupę z torebki? a coś na pewno kieruje, skoro przed każdymi świętami te zupy są tak masowo reklamowane
  • mam problem chciałabym zrobić barszcz czerwony tylko nie mam pomysłu z czym można go podać nie mam uszek macie jakieś pomysły ?? czy wypada podać z ziemniakami ??
  • Czy ten przepis na początek jest ok? www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/barszcz_ukrainski/przepis.html Przeczytałam, zrozumiałam, ale czy mi wyjdzie? Czy to dobry przepis? Proszę o wyrozumiałość. :)
  • przepis pochodzi z tamtego roku i jest od 'dorasi'. Wg mnie najgenialniejszy patent kuchenny.
  • Witam :-) Bardzo lubię barszcz i chciałabym ugotować jakiś taki ekstra smaczny, bo te, co do tej pory gotuję, to smakują mi tak średnio :-P Znalazłam przepis w gazecie, ale wydaje mi się, że jest w nim błąd. Punkt 1) w skrócie jest o fasoli, że namoczyć i ugotować w tej samoej wodzie. Punkt 2) cytuję dokładnie: "Karkówkę myjemy, wkładamy do granka, dodajemy 3 pokrojone w ćwiartki i 2 starte na tarce buraki. wlewamy sok z cytryny. Gotujemy". I to jest tak na poważnie? Mięso się u...
  • Witam, Nurtuje mnie powyższe pytanie. Wszystkie przepisy mówią "ugotować buraki pokrojone w plastry", ale gdy tak kiedyś zrobiłam z surowymi barszcz zamiast czerwonego był brązowy. pozdrawiam
  • W wielu źródłach znajduję, że do wigilijnego barszczu dolewany jest rosół. Tak normalny, mięsny rosół. W sumie na pewno taki barszcz jest duuuużo smaczniejszy, ale jakoś mi się to kłóci z ideą postu :) Jak robicie?
  • kolorek boski, zapach też, ale na wierzch położyłam kromkę razowego chleba i zrobiła się na nim pleśń... mam pytanie czy ta pleśń mogła właśnie być od tego chleba? czy jak zrobię bez chleba to też się ukisi? i ostatnie :) czy jak zdjęłam ten chleb z tą pleśnią, przecedziłam to czy mogę zrobić na nim barrszcz? nie potruję rodzinki? Dodam że próbowałam i smakuje wybornie, pleśni nie czuć wogóle...
  • można? trochę spóźniłam się z kiszeniem barszczu i teraz denerwuję się czy zdąży dojść. a mam trochę ususzonego zakwasu do wypieku chleba, chyba można, ale na wszelki wypadek pytam Szanownego Zgromadzenia;-)
  • witam jak w temacie - mam ochote na kulebiaka z kapusta, grzybami itepe. Ostatni - przed laty - byl suchy strasznie, i wiem, ze sie do tego podaje jakies plyny - ale jak? Polac barszczem po wyjeciu z pieca? Prosze o pomoc.
  • Podajcie proszę jakieś sprawdzone przez was receptury na wigilijny barszcz na zakwasie. Chcę zrobić w tym roku prawdziwy barszcz bez żadnych kostek rosołowych, kwasów z butelek i innych produktów z fabryki. Podajcie przepis na prawdziwy barszcz z zakwasu. Możemy zacząć robić razem i dzielić się wynikami pracy bo wiem, że ten zakwas powinien stać trochę.
  • zakwas już zrobię. Ale z czego i orientacyjnie ile warzyw na wywar?
  • kiszony, ale max 2 dni z ogórkami kiszonymi i z jabłkami. Robiłam 3 lata temu - przepis na 90% mam z forum, ale nie mogę nigdzie znaleźć :( Czy któraś z was mogłaby mi pomóc?
  • kiedyś dawno dawno temu moja prababcia tak wlaśnie gotowała barszcz - chodzi o to, że doprawiała go zamuiast cukrem, to sokiem wiśniowym (lub syropem)... pamiętam, że wogóle pźniej nie byłó czuc tych wiśni w smaku :) teraz pierwszy raz bede robic wigilie i chcialabym wlasnie taki barszcz zrobic, ale niestety nigdzie nie moge znalesc przepisu :( tutaj tez patrzylam, ale nigdzie ani slowa nie znalazlam o wisniach do tego... Macie jakies pomysly, jak to zrobic?
  • ...przepisu. Zrobilam bez skorki od chleba, bo nie mialam gwarancji, ze bedzie prawdziwy razowy. Przyszly zakwas stoi sobie w cieplym miejscu juz tydzien i... nic! Kiedy od bedzie gotowy? Po czym poznac?
  • Witam, właśnie robię barszcz na jutro na imprezę do pasztecików. Sięgam po butelkę własnego zakwasu (ma może góra dwa miesiące) a tu piana pod samą górę butelki i jest bardzo bardzo gazowany do tego zalatuje lekko drożdżami, niezbyt dobry w smaku, nie to nie to co jeszcze ok 3 tygodnie temu. Rozumiem, ze nie nadaje się on juz do użytku. Słyszałam, że zakwas może stać w lodówce wiele miesięcy, czy teraz to już jestem skazana na użycie gotowego zakwasu ze sklepu ? Dzięki za odp i p...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.