Dodaj do ulubionych

Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka.

13.01.04, 12:11
Już niedługo przeprowadzimy się do naszego nowego domu z niewielkim ogródkiem.
Od czego zacząć i kiedy zacząć. Czekam na mądre rady. Jestem zupełnym laikiem
w kwestii roślinek, ale mam zapał i dobre chęci.
amama
Obserwuj wątek
    • wkrasnicki Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 13.01.04, 12:50
      Hmm, wydaje mi sie, ze sam niedawno pisalem taki tekst a tymczasem juz jestem
      taki madrala, ze co druga rzecz mi sie udaje. :-)

Mysle, ze tak jak wszyscy to znaczy od marzen. Potem dwie kartki papieru, na
      jednej projekt na drugim koszty i ...oby to sie razem chcialo zgodzic. ;-)
      Jesli masz jakis plan posesji to zrob kilka xero i kolorowymi kredkami zrob szkice.
      Tak naprawde to masz fajnie, mimo, ze tego ogrodu jeszcze nie posiadasz.
      Zaczynasz wszystko od poczatku i wszystko zalezy od Ciebie. Nie masz dylematow
      czy cos zostawic, wykarczowac, przesadzic. A ze troche trzeba poczekac? Przeciez
      ta robota i tak sie nigdy nie konczy. I o to chodzi.
      • wkrasnicki Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 13.01.04, 13:04
        wkrasnicki napisał:

Hmm, wydaje mi sie, ze sam niedawno pisalem taki tekst a tymczasem juz jestem
        taki madrala, ze co druga rzecz mi sie udaje. :-)
        ###
        No dobra przegialem - co czwarta
        ###

Potem dwie kartki papieru, na jednej projekt na drugim koszty i ...oby to sie
        razem chcialo zgodzic. ;-)
        ###
        Tak naprawde nigdy sie nie zgadza i zawsze zostaje troche kasy, ktora mozesz
        przeznaczyc na piwko. ;-)

###
        Jesli masz ziemie i zapal to wlasciwie masz wszystko, dolozysz kilka roslinek i
        juz (niektore same wyrosna i to calkowicie za darmoche).
        Powodzenia.
        • wkrasnicki Uwaga - wazne!!! 13.01.04, 17:17
          Wyglada na to, ze jestem jedyna osoba na tym forum, ktora zaczynala tworzenie
          ogrodu od zera - reszta przyszla na gotowe, musze Cie wiec ostrzec przed glownym
          niebezpieczenstwem tej pasji, ktorym jestes Ty sam/a.

Pierwsza sprawa to unikaj jak ognia sklepow ogrodniczych (tak, tak dobrze
          widzisz), i tak chcac nie chcac na nie wpadniesz, bo pulapki rozstawione sa
          bardzo gesto.
          Na wszelki wypadek nos przy sobie tylko sladowe ilosci gotowki, karte kredytowa
          natomiast spal natychmiast.
          Jesli jestes osoba o stalych poborach pod zadnym pozorem nie podawaj sprzedawcy
          daty otrzymywania apanazy ani tym bardziej numeru telefonu.
          Najlepiej (czyt. najtaniej) po zakupy wysylac osobe nie posiadajaca ogrodu, ani
          zadnej wiedzy na ten temat.
          Tylko pod warunkiem scislego trzymania sie powyzszych wskazowek, masz szanse,
          ze ...bedziesz jesc (fakt, ze nikla dosc). ;-)
          • venus22 Re: Uwaga - wazne!!! 13.01.04, 19:31
            Ja tez zaczelam raz od zera, a teraz prawie od zera- i moje uwagi sa takie.
            kazdy ogrodek ma swoisty mikroklimat.

nalezy sie zorientowac gdzie jet slonce, gdzie jest cien.
            taka np. piwonia nie lubi slonca z rana..
            Nastepnie wybadac jaka ziemia- glinasta, piaszczysta, prochnica, kwasna,
            zasadowa itd.

Nastepnie zorientowac sie w kwiatach- ktore jakie lubia warunki - ziemia,
            slonce/cien, mokro/sucho..

Pamietac ze rosliny kwitnace, zwlaszcza wiosenne, malo kiedy wygladaja
            efektownie po przekwitnieciu, wiec pomiedzy takimi np zonkilami posadzic cos
            ladnego lisciastego.. dotyczy to zreszta tez "letnich" kwiatow...

Pamietac o sadzeniu razem kwiatow o podobnych wymaganiach co do podlewania-
            nie sadzic kwiatka lubiacego mokro z takim co potrzebuje suszy.. albo kwiatka
            lubiacego piasek z takim co potrzebuje gline..

Poprzegladac ogrodnicze magazyny, ksiazki, zobaczyc jakie roslinki sie lubi,
            i...

I wtedy - do roboty!
            :)
            Venus

• jerzy.wozniak Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 16.01.04, 07:41
      Najpierw ogród czy dom?
      O ogrodzie zwykle myślimy, gdy dom jest prawie gotowy. Po przeprowadzce
      jeszcze długo musimy znosić smętny widok za oknem.

Nie tak szybko ogród zbudowano.
      Generalnie ogród to praca na lata, tylko niektórzy mogą sobie pozwolić na
      kupno dużych roślin i osiągniecie efektu w kilka tygodni. Zwykle długo musimy
      czekać aż rośliny urosną na, tyle aby tworzyły kompozycyjną całość. Dlatego
      urządzanie ogrodu powinniśmy zacząć jak najwcześniej. Dodatkowa zaleta
      rozpoczęcia prac jeszcze przed budowa domu jest brak pośpiechu, który gdy dom
      już stoi jest nieodłącznym elementem prac ogrodowych. Śpieszymy się, aby jak
      najszybciej mieć zieleń za oknami, nie patrząc na koszty i podejmując
      nieprzemyślane decyzje. Wczesne rozpoczęcie prac, to także rozłożenie wydatków
      związanych z ogrodem, na dłuższy okres czasu.

Ważne i mniej ważne.
      Ogród składa się z dwóch podstawowych elementów są to szkielet główny zwany
      czasem zrębem kompozycji, oraz elementy uzupełniające. Szkielet główny to
      głownie drzewa i krzewy oraz trwałe rozwiązania takie jak alejki, baseny,
      oczka wodne czy altany. Ich zmiana w przyszłości wiąże się z dużymi nakładem
      pracy i kosztów. Na przykład przesadzanie niewłaściwie posadzonych drzew, nie
      zawsze uwieńczone sukcesem. Przy przesadzaniu dużych okazów jest wymagany
      specjalistyczny sprzęt, a jego wypożyczenie jest bardzo drogie. Dlatego
      rozplanowanie tego tzw. zrębu kompozycji jest najważniejsza częścią pracy przy
      projektowaniu ogrodu, warto się, więc z nim „przespać” nie tylko kilka nocy.
      Uzupełnieniem są elementy takie jak, rabaty, klomby, trawniki itp. Zmiana ich
      układu jest stosunkowo łatwa. Zwykle stanowią uzupełnienie szkieletu głównego,
      chociaż przeważnie to one są głównym elementem dekoracyjnym w ogrodzie. Ten
      element ogrodu zmienia się zawsze wraz z upływem czasu i oraz dążeniem
      właściciela, aby był jeszcze piękniejszy. Przy projektowaniu szkieletu
      głównego wszystkie wolne miejsca, co, do których nie mamy pomysłu, jak je
      urządzić zamieńmy na trawnik. To bezpieczne rozwiązanie - łatwo go później
      przerobić na ogródek dla dzieci czy rabatę z ziołami. Trawnik jest również
      najtańszy do założenia i stosunkowo łatwy do pielęgnacji szczególnie wtedy,
      gdy wysiejemy trawnik łąkowy.

Zacząć jak najwcześniej
      Urządzanie ogrodu możemy zacząć jeszcze przed wykopami pod fundamenty,. Już
      wtedy, bowiem możemy sporządzić plan ogrodu. Jest to konieczne nawet dla tych
      osób, które maja doskonałą wyobraźnię i radzą sobie np. z aranżacją
      mieszkania. Sporządzenie dokładnego planu terenu pomoże nam uniknąć wielu
      błędów, które są tym bardziej widoczne im mniejszy jest ogród. Plan
      sporządzamy na podstawie planu budowlanego, ważne, aby był on sporządzony na
      papierze milimetrowym dokładnie wg. rzeczywistych wymiarów ogrodu. Zaznaczamy
      już istniejące rośliny, altany, spadki terenu, podmokle miejsca istniejące
      nawierzchnie. Zastanówmy się dobrze, które z nich chcemy zostawić a które
      usunąć. Najtrudniejszą decyzja jest wycinka drzew. Duże stare drzewa mogą
      zacieniać poszczególne partie ogrodu, ale z drugiej strony bardzo długo trzeba
      czekać na klimat, który stwarza kilkudziesięcioletnie drzewo. Czasem, więc
      warto nieco zmienić swoja koncepcję, aby zostawić kilka dużych zdrowych drzew.
      Pomyślmy tez czy wyrównać teren na stół czy tez może zostawić lekkie
      wzniesienia, które zawsze ożywiają i powiększają optycznie ogród.

Czy wiemy, co chcemy?
      Plan pomaga nam także sprecyzować nasze wyobrażenie o ogrodzie. Zmusza nad
      zastanowieniem się, jaki ma mieć charakter i jakie chcemy mieć w nim rośliny.
      Weźmy, więc kartkę papieru podzielmy na rubryki takie jak - drzewa - krzewy
      byliny - i napiszmy nazwy roślin i wyposażenia ogrodu, które chcemy mieć..
      Pomoże to nam nie tylko sprecyzować nasze wymagania, ale również ułatwi
      obliczenie kosztów całego przedsięwzięcia.

Coraz bliżej celu
      Gdy już zapadnie decyzja co ma być w naszym ogrodzie nanosimy elementy
      architektury ogrodowej takich jak oczka wodne altany oświetlenie oraz
      planujemy rozmieszczenie instalacji elektrycznej oraz instalacji wodnej do
      automatycznego nawadniania lub punktów ujęć wody. Gdy są już naniesione na
      planie zastanówmy się jak rozmieścić ciągi komunikacyjne. Powinny one być
      wszędzie tam gdzie częste chodzenie nie pozwoli na rozwój trawnika. Czasami
      lepiej jest zrezygnować z kilku metrów trawnika i utwardzić powierzchnie pod
      stolik lub krzesła. Będzie zawsze lepiej wyglądało niż klepisko z wydeptaną
      roślinnością. Następną czynnością jest zaprojektowanie rozmieszczenia roślin
      klombów i rabat. Dobierając rośliny sprawdzimy, jakie osiągają maksymalne
      wymiary uwzględnijmy. To na planie. Pamiętajmy, że nawet duże ogrody powyżej
      1200 m powinny być projektowanie tak, aby miały jak najwięcej przestrzeni

Ogród z komputera
      Ogromna pomocą w projektowaniu ogrodu są programy komputerowe, które pozwalają
      obejrzeć ogród wraz z roslinami w trzech wymiarach. Sprawdzić, jaki widok
      będziemy mieli z okna sypialni a także prześledzić cienie rzucające poprzez
      budynek i drzewa, co pomoże nam prawidłowo dobrać rośliny zależnie od warunków
      świetlnych. Programy takie polecam szczególnie tym osobom, które maja
      trudności z przestrzenna wyobraźnią i dla których aranżacje np. kuchni czy
      pokoju sprawiaja trudności. Do programów tych jest również załączony zestaw
      kilku tysięcy najpopularniejszych roślin. „Sadząc” je w naszym wirtualnym
      ogrodzie podajemy ich wiek w momencie kupna, co wiąże się z ich wielkością
      uwzględnianą przez program. Po ich „posadzeniu” możemy również zobaczyć jak
      będzie wyglądał nasz ogród za 10-15 czy 20 lat. Gdy rośliny się rozrosną. Od
      razu, więc możemy sprawdzić czy nie zacienią nam miejsca przeznaczonego na
      opalanie lub nie zasłonią widoku na ogród.

Gdy tylko skończą tynkować
      Jeśli ogród jest duży możemy zacząć prace nawet tuz po wykonaniu fundamentów
      jednak wówczas musimy wydzielić ogrodzone miejsce na zaplecze budowy. W
      niewielkim ogrodzie zwykle nie ma na to dość miejsca i prace przy zakładaniu
      ogrodu zaczynamy, gdy ekipom budowlanym zostaną tylko wnętrza. W pierwszej
      kolejności wywozimy gróz i śmieci pozostałe po budowie. Resztek zaprawy
      cementu gruzu itp. nie wolno zakopywać. Są silnie zasadowe i mogą przez długie
      lata szkodzić posadzonym roślinom. Jeśli teren jest zachwaszczony to należy
      opryskać go preparatem Roundup, który niszczy większość roślin (także drzewa i
      krzewy - uwaga przy opryskiwaniu!!). Preparaty chwastobójcze jest sens
      stosować tylko w sezonie wegetacyjnym, gdy maja, co najmniej kilka liści.
      Rośliny giną po około 3 tygodniach i wówczas cały teren należy przekopać lub
      najlepiej zruszyć glebogryzarką. Następnie przyjrzyjmy się ziemi w naszym
      ogrodzie czy jest to uboga i piaszczysta czy tez ciężka wilgotna i żyzna.
      Zależnie od rodzaju podłoża musimy nawieźć ziemi kompostowej przy glebach
      ubogich i piaszczystych lub przesypać wapnem, gdy ziemia jest kwaśna. Zruszoną
      ziemię nawozimy Azofoską około 5 kg na 100m2, całość grabimy usuwając kamienie
      i wałujemy. Układamy instalacje elektryczną oraz systemy nawadniania lub
      punkty poboru wody, wykonujemy alejki, podjazdy, murki oporowe itp. Podczas
      tych prac zabezpieczmy rosnące w naszym ogrodzie drzewa deskami i grubą jutą,
      aby nie uległy uszkodzeniom. Dopiero po zakończeniu wszystkich prac „ziemnych”
      możemy zacząć przystępujemy do posadzenia żywopłotu drzew oraz krzewów.
      Zaczynamy od posadzenia żywopłotu i większych drzew na obrzeżach ogrodu.
      Pamiętajmy, że świeżo posadzone rośliny powinny być często podlewane! Rośliny
      w pojemnikach i balotowane możemy sadzić przez cały rok pod warunkiem, że
      ziemi nie jest zmarznięta. Drzewa z gołym korzeniem najlepiej sadzić w marcu i
      kwietniu oraz wrześniu i październiku. Wysianie trawnika należy wykonać
      dopiero po posadzeniu większości drzew ora
      • amama Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 02.02.04, 12:51
        wielkie dzięki za odpowiedź - tylko się urwała - mogę prosić o resztę?
        amama
    • ivo Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 03.02.04, 09:01
      ja mam duzy ogrod i problem? skad wziasc ziemie, kupowanie w workach jest
      troche bardzo drogie. ja tez czekam na dalszy opis, dziekuje
      • wkrasnicki Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 03.02.04, 10:19
        ivo napisała:

ja mam duzy ogrod i problem? skad wziasc ziemie, kupowanie w workach jest
        troche bardzo drogie. ja tez czekam na dalszy opis, dziekuje
        ###

W kazdym ogrodzie jest jakas ziemia, wiec z kupowaniem nie warto sie spieszyc.
        Jesli jest niskiej klasy to i tak sa rosliny, ktore taka wlasnie lubia.
        Ponadto mozna uzyc nawozow, kompostu, torfu, a kupowac tylko tyle ile trzeba do
        miejsc, w ktorych zamierzasz sadzic rosliny o wyzszych/innych wymaganiach.
        Wpierw jednak trzeba sprawdzic jaki to rodzaj gleby- sasiedzi powinni cos o tym
        wiedziec. Dobre uklady z sasiadami, to mnostwo zaoszczedzonej forsy.
      • wiitos Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 09.02.04, 00:12
        a wiec ivo,ziemie mozna kupic na tzw,wywrotke,wywrotka czarnoziemu kosztuje
        okolo 200 zlotych:)pa
    • ivo Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 03.02.04, 10:50
      dobrze powiedziane sasiedzi? na razie sie naokolo pokolenia kloca o sprawy
      spadkowe i watpie zeby ci przyszli sasiedzi wiedzieli co i jak, zebym sie tylko
      mylila. w "ogrodzie" jest gdzies 30 cm ziemi takiej szarawej potem piasek i duzo
      duzo malych kamyczkow, to byl kiedys ogrod z prawdziwego zdarzenia, teraz stoi
      jedna stara jablonka i duzo chwastow, zasadzilam na okolo plotu duzo iglakow
      pod kazdy dalam ziemie dla iglakow w koncu po trzech latach zostalo pare
      iglakow ktore tak powoli brazowieja, pomimo ze witaminki i gorzka sol sypie
      (reszta iglakow zostala ukradzona) ale dopiero od lata moge sie zabrac za ten
      ogrod dlatego moje pytanie z ta ziemia, zeby na tych wymarzonych rabatach,
      trawnikach mi cos uroslo, postaram sie wszystko tak zrobic jak to wyzej napisane
      i nie bede oczekiwala zaraz resultatow ale moze tak powoli cos sobie tam
      wyrosnie. dziekuje za odpoweiedz
      • jack9 Re: Od czego zacząć i kiedy urządzanie ogródka. 03.02.04, 12:23
        Zgadzam sie z wkrasnickim - raczej musisz pomysleć o dostaosowaniu wymagań
        roślin do miejscowej gleby niż przywozić ziemię dla roslin - bo ma to sens
        tylko wtedy gdy wymieni się glebe na duzej powierzchni. Nie raz widziałem
        takie działania - w lesie sosnowym własciciele chcą mieć rododendrony - wiedzą
        że dobrze jest posadzić je w połcienistym miejscu - wybierają takie miejsce,
        wiedzą że musi być pH gleby ok.4-5 - kupują ziemie do rododendronów i
        zaprawiają dołki przed sadzeniem po pól worka na dołek a potem dziwnią się że
        rosliny po roku są martwe. Wody gruntowe na ich działce są na 5-6 m

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka