Dodaj do ulubionych

i znowu sie rumienie...

27.03.04, 09:25
...za Polakow czytajac przy kawie Der Standard.
Kto zna niemiecki to przeczyta a dla innych ...a inni na mnie naskocza.

"Betonkopf" Leszek Miller wurde weder im Staat noch in der Partei seinem Ruf
als Macher gerecht - von Josef Kirchengast

Polens postkommunistische Demokratische Linke (SLD) verdankte ihren
fulminanten Wahlsieg vor zweieinhalb Jahren vor allem der heillosen
Zerstrittenheit der aus der Gewerkschaftsbewegung
hervorgegangenen "Wahlaktion Solidarnosc", der Inkompetenz zahlreicher
Regierungsmitglieder aus deren Reihen und ständigen Affären. Dem
einstigen "Betonkopf" Leszek Miller (er saß im letzten Politbüro der KP)
flogen zwar nicht die Herzen zu, viele Polen erwarteten aber, dass er als
politischer Profi zumindest sein Handwerk verstehe.

Diese Hoffnung wurde arg enttäuscht. Miller ist weder im Staat noch in der
Partei seinem Ruf als Macher gerecht geworden. Notwendige Reformen wurden
verschleppt, die Korruption nicht eingedämmt. Kurz vor der Aufnahme in die EU
bekommt Polen unter allen Beitrittsländern die schlechtesten Zensuren, was
den Stand seiner Vorbereitungen betrifft.

Miller schaffte es nicht einmal, seine Partei bis zum Beitrittsdatum
zusammenzuhalten. Die jetzt vollzogene Spaltung erinnert bereits stark an die
Auflösung der Solidarnosc als politische Partei. Die kam 2001 nicht einmal
mehr ins Parlament. Dieses Schicksal droht auch der SLD. Die meisten ihrer
Wähler laufen zum Linkspopulisten Andrzej Lepper über, der einen rabiaten
Anti-EU-Kurs steuert. In den Umfragen liegt er bereits an zweiter Stelle
hinter der rechtsliberalen "Bürgerplattform".

Mit der Gründung der "Sozialdemokratie Polens" wollen die SLD-Rebellen den
Niedergang der Linken stoppen. Im Interesse der polnischen Demokratie ist
ihnen Erfolg zu wünschen. Denn eine linkspopulistische Anti-EU-Bewegung als
zweitgrößte oder vielleicht sogar stärkste Partei im größten Beitrittsland -
das wäre eine Horrorvorstellung für die Union, die an der Erweiterung ohnehin
noch genug zu beißen haben wird. (DER STANDARD, Printausgabe 27./28.3.2004)
Obserwuj wątek
    • admin_kobieta Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 09:37

jeśli chcesz podzielić się opinią na temat przeczytanego artykułu to proszę
      napisz kilka słów o nim
      przeklejane teksty obcojęzyczne mają być kasowane
      ten wyjątkowo zostawię, ale prosze abyś coś o nim napisała po polsku dla tych,
      którzy nie znają niemieckiego
      (dla mnie również :-)
      • tralalumpek Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 10:06
        admin_kobieta napisała:

>
        > jeśli chcesz podzielić się opinią na temat przeczytanego artykułu to proszę
        > napisz kilka słów o nim
        > przeklejane teksty obcojęzyczne mają być kasowane
        > ten wyjątkowo zostawię, ale prosze abyś coś o nim napisała po polsku dla tych,
        > którzy nie znają niemieckiego
        > (dla mnie również :-)
        >

szanowna pani adminowo
        nie bede dzeilic sie opinia na temat artykulu, bo nie rzecz w tym czy mi sie
        artykul podoba czy nie, czy jest poprawnie stylistycznie ,
        merytorycznie ....napisany. Nie jestem krytykiem literackim. Swoje zdanie
        wyrazilam w temacie watku: rumienie sie za Polakow czyli inaczej wstydze sie za
        Polakow.
        Tlumaczyc artykulu w calosci tez nie bede bo szkoda mi czasu po prostu.
        Na kazdych F ludzie wrzucaja obcojezyczne watki, najczesciej w j angielskim a
        poniewaz j niemiecki jest albo na 1 albo na 2 miejscu w Polsce ....

Co do wycinania TEGO wlasnie watku to jezeli masz ochote to go wytnij, nie wiem
        tylko jak sie to ma do reszty zalacznikow i do logiki ze nie wspomne o
        ograniczeniu wychodzac z zalozenia ze tylko Polski j na swiecie i w internecie
        istnieje.
        Pozdrawiam i zycze opadu mgly sprzed oczu.
        • pieskuba Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 10:13
          Tralalumpku,

Napisałaś, że rumienisz się za Polaków. Hmm. Nie znam niemieckiego, nie wiem,
          co jest napisane w artykule, który przytaczasz. Ale jestem Polką. Czemu się za
          mnie rumienisz? Jeśli powiesz o co chodzi, to może oszczędziłabym Ci
          skrępowania i porumieniła się sama, nie wyręczając się Tobą?

pieskuba
          • Gość: lolyta Re: i znowu sie rumienie... IP: *.bct.bellsouth.net 27.03.04, 17:23
            O, no wlasnie, pod Psemkuba sie podpisuje i ja, bo mnie podobna refleksja
            naszla. Jesli juz przysparzam komus wstydu, to niechze mnie oswieci dlaczego, bo
            w takim wydaniu w jakim to jest zaprezentowane w tej chwili to jest prawie jak
            zagranie w stylu dziesiecioletnich dziewczynek "wiem cos o tobie, ale nie powiem
            ci co bo to tajemnica".
            Czy moze mam sie wstydzic za to, ze nie znam niemieckiego? No nie znam, bo sie
            akurat uczylam innych rzeczy, ale nie przychodzi mi do glowy, zeby pisac o nich
            na forum i kazac sie wstydzic.
          • kochanica.francuza Ja znam niemiecki 28.03.04, 14:44
            ale jestem akurat wściekle głodna, a w tym stanie nie mysle, a tym bardziej nie
            tłumaczę.
            Trala, jak mieszkasz w Austrii, to powinnas przełożyc tekst z palcem w bucie.
            • tralalumpek Re: Ja znam niemiecki 28.03.04, 14:51
              kochanica.francuza napisała:

> ale jestem akurat wściekle głodna, a w tym stanie nie mysle, a tym bardziej
              nie
              >
              > tłumaczę.
              > Trala, jak mieszkasz w Austrii, to powinnas przełożyc tekst z palcem w bucie.

i bez buta tez, ponizej jest zapodana esencja
        • vaporetto Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 10:18
          Na pierwszym albo drugim miejscu w Polsce pod jakim względem ? Tak się akurat
          składa,że poza angielskim znam języki raczej niepopularne -przypuszczam,że
          chciałbyś wiedzieć, co było napisane we wklejonym przeze mnie tekście po włosku
          na przykład ?
          • tralalumpek Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 10:22
            vaporetto napisała:

> Na pierwszym albo drugim miejscu w Polsce pod jakim względem ? Tak się akurat
            > składa,że poza angielskim znam języki raczej niepopularne

....sama sobie odpowiedzialas "raczej niepopularne" bo niemiecki w Polsce jest
            raczej popularny a przynajmniej tak glosza oficjalne statystyki

-przypuszczam,że
            > chciałbyś wiedzieć, co było napisane we wklejonym przeze mnie tekście po
            włosku
            >
            > na przykład ?

nie chcialabym od ciebie wiedziec, wrzucilabym sobie na maszyne tlumaczaca, bo
            takie proste teksty jak ten artykul mozna sobie w taki sposob przetlumaczyc.
            Jestem samodzielna i samomyslaca....

A tak poza tym jak w pierwszym moim wpisie, cyt: ...a inni sie na mnie rzuca"
            Dobrego dnia
            • Gość: lolyta Re: i znowu sie rumienie... IP: *.bct.bellsouth.net 27.03.04, 17:31
              No to ja juz kompletnie nie rozumiem. Niejednokrotnie tu wyskakujesz z
              pretensjami ze np. kelnerzy czy lekarze w Polsce nieuprzejmi, a fajnie by bylo,
              gdyby sie usmiechali, a tymczasem sama prezentyjesz zachowanie, pardon, nieco
              aroganckie i kompatybilne z tymi pietnowanymi przez Ciebie. Skoro masz
              swiadomosc, ze nie wszyscy to beda w stanie przeczytac i niektorzy odczytaja to
              jako brak szacunku, na przyklad modemowcy ktorzy placa za kazda minute i rozwina
              sobie taki watek i okaze sie ze nie moga go zrozumiec, to czemu to robisz? Moze
              trzeba bylo w tytule watku zaznaczyc "tylko dla niemieckojezycznych? Moze idz
              sobie z watkiem tak sformulowanym gdzies na forum milosnikow jezyka niemieckiego?
              A co do maszyn tlumaczacych.... ich efekty to sie zazwyczaj tylko na forum
              humorum nadaja, poza tym zadnego tekstu sie nie da przetlumaczyc slowo w slowo
              bo rzadko konkretne slowo we wszystkich jezykach ma identyczny zakres znaczen.
              • owca translator 27.03.04, 17:34

tu właśnie przetłumaczyłam ten tekst za pomoca translatora online
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=11628763&a=11634913
                efekty są bardzo ciekawe ;-)))

pozdrawiam
                owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
                • kochanica.francuza Re: translator - wekslarz koszula 28.03.04, 14:49
                  Tłumaczyłam sobie kiedys "Scarborough Fair" i kolega zaparl sie wrzucic tekst w
                  translatora

cytat powyższy jest przekladem "cambric shirt", czyli koszula batystowa.
                  Anglojezyczni! Powiedzcie! Skąd mu się wziął ten wekslarz?
            • vaporetto to zacznij się rumienić za siebie 28.03.04, 10:49
              Ok. Teraz już wszyscy wiemy, że jesteś wybitną germanistką, a cała niemalże
              polska populacja śmiga po niemiecku, do tego jesteś tak bystra,że nwet tekst w
              obcym języku tłumaczysz sama. A teraz - może zejdziesz na poziom pospólstwa,
              które nauczyło się innych języków i objaśnisz mi łaskawie,o co w tym artykule
              chodziło ?
            • kochanica.francuza Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 14:46
              >>
              > nie chcialabym od ciebie wiedziec, wrzucilabym sobie na maszyne tlumaczaca,
              bo
              > takie proste teksty jak ten artykul mozna sobie w taki sposob przetlumaczyc.
              >
              Trala jaja sobie robisz maszyna tłumacząca tworzy absurdy dobre do zabawiania
              znajomych na imprezie, jak się nie ma z czego pośmiac.
              • tralalumpek Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 14:50
                nie calkiem robie sobie jaja
                wszystko jest kwestia interpretacji
                ja wspamnialam maszyny tlumaczace w sensie tlumaczenie ewentualnych
                niezrozumialych zwrotow ( do wypowiedzi kogos tam) , nigdzie nie napisalam zeby
                sobie ktos caly tekst/artykul wrzucila na maszyne tlumaczaca
                ale jak wyzej, mozna i troche cuasem pomyslec co sie czyta i jak sie to
                zinterpretowalo, nieprawdaz
                posmialam sie tez z czyjegos tam tlumaczenia calosci, naprawde zabawne rzeczy
                powychodzily
                • kochanica.francuza Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 15:21
                  tralalumpek napisała:

> nie calkiem robie sobie jaja
                  > wszystko jest kwestia interpretacji
                  > ja wspamnialam maszyny tlumaczace w sensie tlumaczenie ewentualnych
                  > niezrozumialych zwrotow ( do wypowiedzi kogos tam) , nigdzie nie napisalam
                  zeby
                  >
                  > sobie ktos caly tekst/artykul wrzucila na maszyne tlumaczaca
                  >aha - czyli ten ktos, kto wrzuca, ma jednak dobrze znac język?
                  wrzuć trala w maszynę tekst następujący"I am pulling your leg".
        • admin_kobieta Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 10:21

Drogi Tralalumpku

doprawdy nie wiem dlaczego tak gwałtownie zareagowałaś na moją prośbę

moja propozycja napisania przez Ciebie kilku słów w języku polskim na temat
          zacytowanego artykułu spowodowana jest ogólnymi zasadami, które obowiązują na
          Forum Gazeta.pl
          naprawdę nie jest to mój wymysł
          a fakt, że nie na wszystkich forach nie jest przestrzegana ta zasada nie jest
          moją winą

nie jest ważne, czy artykuł jest w języku angielskim, niemieckim czy suachili
          proszę aby nie przeklejać ich w ich tej formie
          można napisać kilka słów na ich temat i wkleić link do artykułu, aby
          zainteresowani mogli się z nim zapoznać
          • Gość: lOLEK Re: he, he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 10:54
            Zarumieniłaś się, czy znowu się zawstydziłaś ?

Widzisz, coraz więcej osób daje tobie do zrozumienia, żebyś przestawiła się na
            normalny, forumowy styl myślenia, a nie tylko latała po całym forum i
            krzyczała: "MAM WŁADZĘ, MAM NOŻYCZKI"
            • tralalumpek Re: he, he 27.03.04, 12:28
              Gość portalu: lOLEK napisał(a):

> Zarumieniłaś się, czy znowu się zawstydziłaś ?
              >
              > Widzisz, coraz więcej osób daje tobie do zrozumienia, żebyś przestawiła się
              na
              > normalny, forumowy styl myślenia, ....."

widzisz, ja mam w zwyczaju dorownywac do gornej poprzeczki a nie do listwy
              podlogowej
          • Gość: parapet Re: i znowu sie rumienie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 15:58
            ekhm...suahili, nie suachili...
            • ravioli Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 16:23

jeśli już to swahili
              ale występuje też spolszczona nazwa suahili
              suachili w sumie też można spotkać :-/
        • tomasdyg tralalumpek -WSTYDŹ SIĘ ZA SIEBIE !!! 27.03.04, 14:04
          tralalumpek -WSTYDŹ SIĘ ZA SIEBIE !!! -to co cię tak oburza, proszą byś
          posługiwał się językiem polskim w Polsce, jest właśnie tym czego możesz uczyć
          się od Niemców. Szacunku dla siebie, własnej kultury i języka.
        • Gość: Anja Re: do Tralalala.. IP: 5.3.1R* / *.lrz-muenchen.de 27.03.04, 15:36
          Szanowna Pani Tralacostam...

Jestes niestety wyjatkowo arogancka i malo znajaca fakty i panujace realia
          osoba. Za Polske nie musisz sie wstydzic, zjawisko rozpadania sie partii
          politycznych, koalicji,powstawanie nowych, dojscie do glosu partii
          populistycznych istnieje rowniez w starszych zachodnich demokracjach i jest
          normalnym zjawiskiem na miedzynarodowej arenie politycznej. Recesja panuje w
          calej Europie i rowniez nie ominela Polski. Oczywiscie nie popieram wielu
          zjawisk dziejacych sie w polskich elitach rzadzacych, ale one nie sa tylko dla
          Polski zjawiskiem typowym. Nie musisz sie z tego powodu "rumienic", skoro z
          powodu austryjackiego np. Haidera tego pewnie nie robisz.

Przylaczam sie do krytyki Admina i uwazam, ze powinnas przytoczyc w paru
          slowach tresc artykulu, skoro chesz na polskim forum o nim podyskutowac
          i zakladasz osobny watek.

To ,ze krytykiem literackiem nie jestes, zauwazylam, ale krotkie,luzne
          przetlumaczenie atrykulu z obcego jezyka nie jest przeciez recenzja literacka,
          a jesli uwazasz, ze kazdy moze sobie przez wyszukarke przetlumaczyc sam, to
          podaj konkretny link do czasopisma przynajmniej..
          Niestety niemiecki nie jest tak popularny jak angielski, zreszta malo kto
          wkleja tutaj dlugie angielskie artykuly prasowe.

A propos, ja znam bardzo dobrze niemiecki i problem przetlumaczenia mnie nie
          dotyczy, a opadu mgly sprzed oczu zycze przede wszystkim Tobie.

• tralalumpek Re: do Acośtam 27.03.04, 23:41
            Gość portalu: Anja napisał(a):

> Szanowna Pani Tralacostam...
            >
            > Jestes niestety wyjatkowo arogancka i malo znajaca fakty i panujace realia
            > osoba. Za Polske nie musisz sie wstydzic, zjawisko rozpadania sie partii
            > politycznych, koalicji,powstawanie nowych, dojscie do glosu partii
            > populistycznych istnieje rowniez w starszych zachodnich demokracjach i jest
            > normalnym zjawiskiem na miedzynarodowej arenie politycznej. Recesja panuje w
            > calej Europie i rowniez nie ominela Polski. Oczywiscie nie popieram wielu
            > zjawisk dziejacych sie w polskich elitach rzadzacych, ale one nie sa tylko
            dla
            > Polski zjawiskiem typowym. Nie musisz sie z tego powodu "rumienic", skoro z
            > powodu austryjackiego np. Haidera tego pewnie nie robisz.

szanowne costam, to że mieszkasz w Niemczech wcale nie musi oznaczać, że znasz
            ten język. Tak przynajmniej wnioskuje po przeczytaniu twojego powyższego
            tekstu. Ma się on nijak do treści arykułu, który ja zacytowałam. Na kursach
            j.niemieckiego jednym z ćwiczeń jest czytanie i tłumaczenie przeczytanego
            tekstu aby przykonać prowadzącego, że rozumie się tekst czytany. Jak myślisz,
            zaliczyłabyś to ćwiczenie pozytywnie?

>
            > Przylaczam sie do krytyki Admina i uwazam, ze powinnas przytoczyc w paru
            > slowach tresc artykulu, skoro chesz na polskim forum o nim podyskutowac
            > i zakladasz osobny watek.
            >

jak w pierwszych wpisach,jezyk niemiecki jest w Polsce popularnym językiem

> To ,ze krytykiem literackiem nie jestes, zauwazylam, ale krotkie,luzne
            > przetlumaczenie atrykulu z obcego jezyka nie jest przeciez recenzja
            literacka,
            > a jesli uwazasz, ze kazdy moze sobie przez wyszukarke przetlumaczyc sam, to
            > podaj konkretny link do czasopisma przynajmniej..
            > Niestety niemiecki nie jest tak popularny jak angielski, zreszta malo kto
            > wkleja tutaj dlugie angielskie artykuly prasowe.
            >
            > A propos, ja znam bardzo dobrze niemiecki i problem przetlumaczenia mnie nie
            > dotyczy, a opadu mgly sprzed oczu zycze przede wszystkim Tobie.
            >
            >

oj powaliłaś mnie na kolana.komentarz wyżej.
      • mallina Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 13:00
        dlaczego nie wolno wklejac obcych tekstow?
        co w tym jest niewlasciwego, zlego itp.?
        to chyba bez roznicy czy wklejono tekst czy tez link..zreszta tralalumpek chyba
        nie wkleila calego tekstu a jakis fragment.
        coraz wiecej zakazow na tym forum niz mozliwosci
        • tebe Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 13:48
          Z tego co widzę, adminka użyła magicznego słowa proszę. Nikt nie zauważył?
          Bardzo proszę o zauważanie słowa proszę.
          Co do ograniczania wklejania artykułów: [o prostu tak jest lepiej - omówić i
          zalinkować. Po co mnożyć byty? Zainteresowani wejdą i przeczytają, reszta dowie
          się z omówienia.
          Problem tkwi m.in. w tym że cytować wolno, omawiać wolno a kopiowanie niestety
          za często wiąże się z łamaniem praw autorskich.
          Pozdrawiam
          • mallina Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 22:53
            jesli podaje sie zrodlo z jakiego sie cytuje to chyba nie lamie sie praw
            autorskich..
            jesli np sie kopiuje (sama tez to na pewnym forum robie;-) )teksty z np cgm,
            interii itp
            to tez lamie prawo autorskie zaznaczajac oczywiscie ze cytuje..
            polskie inne(od gazety) zrodlo nie rozni sie niczym od zagranicznego zrodla
            chyba
            Adminka prosila, ok zauwazylam, ale przeciez nie wyklucza to polemiki z naszej
            strony czy tez wyrazenia swoich watpliwosci?
        • kochanica.francuza Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 14:50
          mallina napisała:

> dlaczego nie wolno wklejac obcych tekstow?
          > taaa? a jak ktos ci wklei greką?
    • Gość: Klara Wygląda na to, że... IP: *.crowley.pl 27.03.04, 10:53
      Tralalumpek powinien najbardziej się wstydzić sam za siebie.
      • Gość: Lolek Re: Wygląda na to, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 10:58
        Fakt, najbardziej wnerwiające jest, jak niektórzyPolacy ślepo wierzą we
        wszystkie bzdury, które obecnie publikuje prasa niemiecka - na zasadzie, jestem
        tutaj (w Niemczech) to nie wypada inaczej mówić, pisać.
        Smutne to...
        • pieskuba Re: Wygląda na to, że... 27.03.04, 11:05
          Przede wszystkim wygląda na to, że mogliśmy mieć ciekawą rozmowę na temat
          artykułu, a jak zwykle kończy się wszystko pyskówką i pokazywaniem sobie
          nawzajem, gdzie jest czyje miejsce i czyje poczucie wyższości jest najwyższe.
          Ja nie jestem pies dominujący, ja tak nie muszę :o)

pieskuba
    • anahella Podobno kobiecie w rumiencach do twarzy n/t 27.03.04, 11:29
      • Gość: tralalumpek Re: )))/nt IP: *.35.11.vie.surfer.at 27.03.04, 12:15
    • mary_an Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 13:11
      Ja dzisiaj w gazecie belgijskiej podobny artykul znalazlam, wszedzie pisza o
      Millerze i sie nasmiewaja z jego polityki, wszedzie tylko ostra krytyka. Polska
      polityka to tutaj przyklad korupcji, nieudacznictwa, kumoterstwa i ja sie
      niestety z tym wszystkim zgadzam. I bardzo sie ciesze, ze nie mieszkam w Polsce
      i patrze na to wszystko z pewnej perspektywy, przynajmniej az tak mnie to
      wszystko nie denerwuje.
      P.S. Podoba mi sie okreslenie "Betonkopf" :)

A co do tekstu, to dla tych co nie rozumieja mowi o ogolnym burdelu w sferze
      polityki polskiej, o tym co Miller obiecywal dwa i pol roku temu (oczywiscie
      nic z pieknych planow nie wyszlo), o tym, ze Polska ma najgorsze wyniki ze
      wszystkich krajow startujacych do EU. Pisza tez o nowej Socjaldemokracji
      Polskiej, ktora ma zakonczyc trwajaca od jakiegos czasu rebelie w szeregach SLD.
      • Gość: Marie Huana Re: i znowu sie rumienie... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.03.04, 13:57
        Łatwiej ci się wstydzić za Millera niż za siebie co?
        Najlepiej gdyby każdy wstydził się za siebie. Wtedy będzie odpowiedzialny za to
        co zrobił/robi.
        Poza tym w różnych gazetach na całym świecie jest mnóstwo "mądrych" artykułów i
        jeszcze nie słyszałam żeby Der Standard był najważniejszy i wszyscy się nim tak
        strasznie przejmowali.
        Lass dich überraschen. Schnell kann es geschehen.
    • reniatoja Macie manije na pkcie Tralalumpka 27.03.04, 16:02
      Dajcie zyc kobiecie, moze jest troche zadeta i pretensjonalna, ale bez
      przesady, cokolwiek napisze spotyka sie tu z obsmianiem, posiadacie zero
      obiektywizmu.
    • reniatoja Tralalumpek 27.03.04, 16:04
      Skad mozna wytrzasnac taka maszyne tlumaczaca? (czy to wyglada jak szafa
      grajaca? :))) kiedys byla jakas strona z automatycznym translatorem, ale
      wychodzil taki bezsens belkotliwy, ze sie nadawalo tylko na FH z
      zabezpieczeniem pampersami najnowszej generacji. Tak ze bylabym wdzieczna
      jakbys mnie poinformowala skad masz swoja.
      • owca Re: Tralalumpek 27.03.04, 16:31

znalazlam online taką maszynę
        babelfish.altavista.com/babelfish/tr
        ale nie ma bezpośredniego tłumaczenia z niemieckiego na polski
        przetłumaczyłam najpierw na angielski a potem tu z angielskiego na polski:
        www.translate.pl/pl.php4

tjaaaa...
        oto wynik translacji obnline:
        *Macher* - przez *Josef* gość kościoła Polska (polski) wysyłać pocztą
        (umieszczać; komunikat; stanowisko) urząd komunista (komunistyczny)
        demokratyczny opuszczał jed (*SLD*) swój *fulminanten* doborowe zwycięstwo przed
        (zanim) dwa i lata połowy wyżej całego *welfareless* *Zerstrittenheit* "wybór
        (doborowy) czyn (czynnościowy) *Solidarnosc*" wyprowadzał z ruchu związku
        zawodowego zawdzięczał (winny), do niekompetencji liczny gabinet (gabinetowy)
        członkowie od ich rzędów (hałas) i konstanta (stały) sprawy. poprzedni
        "konkretny (beton) stać na czele (głowa; główny; brać kurs) " *Leszek* *Miller*
        (to usiadło w ostatnim *Politbuero* *kp*) serca nie leciał też, wiele Polska
        jednak co (żeby; który) to jak (ponieważ) polityczny fachowiec co najmniej
        rozumieją swój *handicraft*. Ta nadzieja bardzo była rozczarowywana. *Miller*
        stawał się sprawiedliwy (jarmark) żaden (ani) w państwo (stan; państwowy) ani w
        partii (strona) swój dzwonek (na żądanie) jak (ponieważ) *Macher*. Niezbędne
        reformy były porywane, korupcja nie była zawierana. Krótko przed (zanim) opłata
        za wstęp (dopuszczenie) do Związku Europejskiego Polski pod całymi państwami
        wejścia otrzymuje (dostaje; rozumie) gorszą cenzurę, który dotyczy warunków
        swoich przygotowywań. *Miller* nie nawet tworzył to trzymać swoją partię
        (strona) razem do daty wejścia. Rozbijanie wykonał (wykonany) teraz przypomina
        już mocno rozkładu *Solidarnosc* jak (ponieważ) partia polityczna. Tamte
        przybywał 2001 nie nawet większa ilość (bardziej; więcej) do parlamentu. Ten los
        zagraża także *SLD*. Większa część ich wyborców zalewają do *Linkspopulisten*
        *Andrzej* *Lepper*, który kieruje *rabiaten* antyeuropejski kurs Uniy. W
        zapytaniach to już jest z powodu drugiego miejsca za (w tyle) prawo (prawy;
        naprawo od) liberał (liberalny) "obywatel platformy ". Z zakładem "socjalna
        demokracja Polska (polski) " *SLD* buntownicy brak (potrzeba; potrzebować;
        chcieć) przerywać (zatrzymywać się) opadanie co (żeby; który) łączący
        (łączność). W zainteresowaniu Polskiego powodzenia demokracji jest dostają
        życzenie one (oni). Dlatego że lewy ludowiec antyeuropejski ruch Uniy jak
        (ponieważ) drugi (sekunda; po drugie; popierać) największy albo prawdopodobnie
        nawet najsilniejsza partia (strona) w największym kraju wejścia - który byłby
        koncepcją przerażenia dla uniy, który będzie musiał chwytać dostateczną ilość
        przy rozciąganiu (przedłużenie) za wszelką cenę wciąż. (STANDARD, wydatek dla
        druku (odbitka) 27./28.3.2004 )

można sie ubawić po pachy ;-))))

pozdrawiam
        owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
    • libby Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 16:12
      drogi tralalumpku ! przeczytalam ten artykul tylko dlatego, ze wywolal
      dyskusje o zamieszczaniu tekstow obcojezycznych
      artykul nadaje sie na forum o polityce,
      Polacy rumienia sie za siebie nawzajem nie jeden raz,
      zgadzam sie z Toba jedynie w tym, ze zamieszczanie tekstow obcojezycznych nie
      powinno byc ograniczane, szcegolnie w tak popularnym jezyku jak niemiecki
    • hehe.he Re: i znowu sie rumienie... 27.03.04, 23:26
      sorry tralalumpku ale to znowu my wszyscy rumienimy sie za twoje zachowanie
    • tralalumpek Komentarz 27.03.04, 23:32

Mysle, ze nie trzeba naprawde znac niemieckiego zeby zorientowac sie o czym w
      artykule napisano.
      Z calym szacunkiem dla pieskow ujadajacych na widok mojego nicka tylko po to
      zeby poujadac, po co to szczekanie na wiatr?
      Dziekuje tym ktorzy potrafiac myslec poparli mnie w tym poscie.
      W artykule zazanaczone sa w zasadzie 3 tematy.
      1.W jakich okolicznosciach Miler doszedl do wladzy i dlaczego ja teraz traci.
      2.To ze krotko przed wejsciem Polski do Unii, Polska zamyka kolejke, ma
      najgorsze noty ( tu nie trzeba sie powolywac na Standard, o tym w internecie
      jest pelno najrozniejszych studiow przeroznych swiatowych instytutow, Polska ma
      najgorsze notowania pod kazdym wzgledem)
      3. Temat Leper, jako oponent Unii.

Za co sie rumienie?
      Za ostatnie miejsce wsrod panstw wchodzacych do Unii, za warcholstwo
      polityczne, za niemyslenie tych co Lepera wybieraja.
      • Gość: Klara I po co to wszystko? IP: *.crowley.pl 27.03.04, 23:36
        Co cie powstrzymało przed napisaniem tego na samym początku?
        • tralalumpek Re: I po co to wszystko? 27.03.04, 23:45
          Gość portalu: Klara napisał(a):

> Co cie powstrzymało przed napisaniem tego na samym początku?

Założenia:
          - że ludzie potrafią myśleć
          - że wszelkie wściekłe kleszcze przyczepią sie do czegoś innego a nie do mnie
          - że j. niemiecki jest w Polsce powszechnie znany
          - że ....
          • akordex zapomniałaś o podstawowym założeniu 27.03.04, 23:48
            zresztą jak autorzy tego typu artykułów - Polska to biedny kraj, w większośći
            biednych ludzi i różne zjawiska mają prawo mieć tu miejsce. Niestety.
            • tralalumpek Re: zapomniałaś o podstawowym założeniu 27.03.04, 23:51
              akordex napisał:

> zresztą jak autorzy tego typu artykułów - Polska to biedny kraj, w
              większośći
              > biednych ludzi i różne zjawiska mają prawo mieć tu miejsce. Niestety.

Ile państw wchodzi razem z Polską do Unii?
              Dlaczego to mamy zamykać drzwi?
              Dlatego tylko, że walka o koryta nie pozwala na właściwe prowadzenie kraju?
              • akordex Re: zapomniałaś o podstawowym założeniu 27.03.04, 23:58
                tralalumpek napisała:

> Ile państw wchodzi razem z Polską do Unii?

A który z tych krajów jest podobny do Polski? Często w prasie można wyczytać
                jakieś porównania "a Łotwa to już to, a Łotwa to już tamto". Faktycznie dwa
                kraje które można porównywać. W innych krajach nie ma tej skali problemów jakie
                są w Polsce.

> Dlaczego to mamy zamykać drzwi?
                > Dlatego tylko, że walka o koryta nie pozwala na właściwe prowadzenie kraju?

Pytania są interesujące.
                Ps. Często czytam Twe posty i napisze tylko tyle, że bardzo to lubie robić
                (znaczy czytać) :)
          • Gość: Klara Re: I po co to wszystko? IP: *.crowley.pl 27.03.04, 23:53
            Nie wiem skąd ta myśl, ze jeżyk nie miecki jest popularny w Polsce. Nieistotne. W każdym razie mogłaś pomyśleć, że nei każdy zna ten język, a napisanie kilku słów w wyjaśnienia chyba nei sprawia większych trudności. Dlatego twój post został odebrany jako arogancki. Robisz za Pajdę, czy tak tylko wmawiasz sobie, że ludzie się ciebie czepiają?
            • Gość: Klara Oczywiście miało byc język niemiecki:)nt IP: *.crowley.pl 27.03.04, 23:55
            • wirkkala Re: I po co to wszystko? 28.03.04, 11:42
              Klara, w tym momencie obrażasz Pajdę.
              W przeciwieństwie do tralali, miewa przebłyski empatii i bywa zabawna.
              • Gość: Klara Re: I po co to wszystko? IP: *.crowley.pl 28.03.04, 11:59
                > Klara, w tym momencie obrażasz Pajdę.

Bynajmniej nie to miałam na myśli.
          • Gość: Dagmara Re: I po co to wszystko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 23:54
            No tak, znowu "pieski", "kleszcze"... Och to poczucie internetowej bezkarności,
            w twarz byś tak nikomu nie powiedziała zapewne. Nareszcie możemy ludzi
            powyzywac i poczuć się lepiej? Zastanów się dlaczego nikt cię nie lubi, a nie
            szukaj przyczyny we wszystkich poza sobą. To ty zachowujesz sie jak ratlerek,
            który szarpie za nogawki wszystkich przechodniów. A teraz zapalam sobie
            papieroska i czekam aż mi odszczekniesz.
            • hehe.he Re: I po co to wszystko? 28.03.04, 00:02
              historia pobytu tralalumpka to jej nieustająca porażka intelektualna. Naiwne
              poglądy, stereotypowe sądy, bezmyślna arogancja, poczucie wyższości. Austriacy
              wiele zyskali ze tralalumpek wlasnie tam postanowiła zamieszkać, hehehe
    • Gość: jendza Szkoda czasu IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 28.03.04, 07:37
      Na rumienienie sie...
      Polska jest duzym europejskim krajem, ktory na miedzynarodowej
      arenie probuje w sposob wolny zaistniec dopiero od kilkunastu lat. I tak samo
      jest z nasza polityka wewnetrzna...
      Zla prasa w Europie, a juz szczegolnie to, co przytoczylas, moim zdaniem
      swiadczy jedynie o tym, ze... bardzo sie nami interesuja... COs jakby boja?
      BO widzisz Tralalumpku, jakby sie tak poprzygladac dokladniej roznym frakcjom
      oraz ugrupowaniom politycznym w Europie zachodniej, a co za tym idzie - rzadom,
      to moze nie wypadlibysmy tak dramatycznie?
      Hm, ja mysle, ze problem mamy raczej z tym, ze... sie rumienimy...
      Jakos nie spotkalam Francuza, ktory by sie 'rumienil' za kolonie,
      za francuska 'polityke' z czasow II wojny swiatowej, za podreczniki wydawane
      oficjalnie, w ktorych owa wojna zaczyna sie... w roku 40 (sic! widuje na wlasne
      oczy...:(), za agresje za kierownica, za rasizm, czy za pana prezydenta
      zlodzieja, ktory bedzie tym prezydentem dozywotnio, coby nie pojsc do paki...
      A biedni, 'wypedzeni' Niemcy?
      Ot przyszly mi na mysl tez chocby roszczenia niemieckie w sprawie zbiorow z
      berlinki?
      Przeciez te ich 'roszczenia' sa KURIOZALNE!
      Tym sie nie zajma, prawda? WOla pokrytykowac nasza polityke wewnetrzna, to
      znacznie ciekawsze...
      To moze my bysmy zglosili jakies roszczenia, jak chodzi o 80 procent naszego
      zniszczonego majatku narodowego oraz miliony ofiar, co?

I jeszcze jedno: nie twierdze, ze u nas jest idealnie...
      Twierdze tylko, ze trzeba zobaczyc proporcje wlasciwie i nie tracic
      po proznicy energii na... rumienienie sie...
      Pozdrawiam
      j.
      • tralalumpek Re: Szkoda czasu 28.03.04, 09:07
        Masz racje piszac, ze szkoda mojego czasu. Szkoda go na tlumaczenie.
        Porownywanie gruszki z pietruszka je bezsensem, francuskich kolonii z polskim
        warcholstwem politycznym rowniez. Twoje odbieganie od tematu artykulu do
        podrecznikow francuskich ma sie tak do artykulu jak polskia prawda o wojnie
        wiele lat w Polsce propagowana.
        O naszych saisadach Slowakach wiekszosc Polakow mowi pagardliwie pepiki, ja
        rowniez ale stali sie 5 panstwem na swiecie w produkcji samochodow. Ja myslisz
        jaki to bedzie mialo wplyw na dalszy rozwoj gospodarczy tego kraju? Wezmy takie
        Czechy np i ich budowe drog a w Polsce ile jest autostrad?
        W tych zachodnich krajach ludzie z wyrokami nie sa wybierani do sejmu
        (parlamentu) a w Polsce? Ile polskich polityko to ludzie majacy problemy z
        prawem. Dobrze ze w Europie jest jeszcze Rumunia bo bysmy krolowali korupcja.
        ...... i tysiac innych tematow.

No i po co ja ci to tlumacze. jak jestes taka do przodu to podgladnij sobie
        miedzynarodowe oceny (nie niemieckie) krajow wchodzacych do Unii zobach jak
        wycglada ocena Polski.
        Ty tez niestety w swoim tutaj wpisie oprocz samouwielbienia, my Polacy i to juz
        nas zbawia, nic nie wnioslas do tej dyskusji. My jestsmy tacy wspaniali, piekni
        i cudowni i tylko nikt tego nie chec zauwazyc, wszyscy sie na nas uwzieli ,
        nieprawdaz? No zapomnialam jeszcze ze wszyscy sie nas boja.....
        • Gość: jendza Re: Szkoda czasu IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 28.03.04, 10:27
          Nakrzyczalas na mnie, hm... ulzylo CI?

Zamiast sie 'rumienic', ze jestes Polka...
          przyjrzyj sie najpierw... wlasnemu obliczu...
          Moze to tej 'Polsce' tak generalnie potrzebne jest...

Milego dnia
          j.
          • tralalumpek Re: Szkoda czasu 28.03.04, 13:05
            Gość portalu: jendza napisał(a):

> Nakrzyczalas na mnie, hm... ulzylo CI?
            >

Dlaczego twierdzisz ze na ciebie nakrzyczalam? Skomentowalam tylko twoj wpis
            malymi literami co nie jest powszechnie na forum jako krzyk uznane.
            Nie ma jednak z twoje strony ustosunkowania sie do moich argumentow jest tylko
            kolejna prowokacja.
            Ciekawa bylam co powiesz np na temat nauczania w Polsce historii przez wiele
            wiele lat. Bardzo bylam ciekawa, bo ja sam uczylam sie w Polsce, w polskiej
            szkole polskiej historii a w domu uczylam sie prawdziwej historii Polski, z
            piewszych rak, od ludzi , ktorzy ta histrorie tworzyli i byla to troche inna
            historia niz ta, z ktorej stawiano mi w szkole oceny.

> Zamiast sie 'rumienic', ze jestes Polka...
            > przyjrzyj sie najpierw... wlasnemu obliczu...

Przygladam sie codziennie i mam odwage popatrzec sobie w twarz.

> Moze to tej 'Polsce' tak generalnie potrzebne jest...
            >

Co masz na mysli?

> Milego dnia
            > j.

Tobie tez.
            • jendza1 Re: Szkoda czasu 28.03.04, 15:01
              tralalumpek napisała:

> Dlaczego twierdzisz ze na ciebie nakrzyczalam?

A jak myslisz? Jesli nie wiesz, to sobie ponownie przeczytaj wlasny wpis.

> Nie ma jednak z twoje strony ustosunkowania sie do moich argumentow

Nieprawda. Jest ustosunkowanie sie do Twoich argumentow, tylko
              inne od tego, ktorego oczekiwalas...

jest tylko
              > kolejna prowokacja.

Czyzby? A niby do czego mialam Cie prowokowac i skad Ci sie wzielo owo
              'kolejna'? Nie przypominam sobie, bysmy juz ze soba rozmawialy... A jesli -
              to musialo byc bardzo dawno...

> Ciekawa bylam co powiesz np na temat nauczania w Polsce historii przez wiele
              > wiele lat. Bardzo bylam ciekawa, bo ja sam uczylam sie w Polsce, w polskiej
              > szkole polskiej historii a w domu uczylam sie prawdziwej historii Polski, z
              > piewszych rak, od ludzi , ktorzy ta histrorie tworzyli i byla to troche inna
              > historia niz ta, z ktorej stawiano mi w szkole oceny.
              >

A coz to ma do rzeczy? Moj przyklad z francuskimi podrecznikami o historii II
              wojny byl ILUSTRACJA faktu, ze Francuzi sie nie 'rumienia'... Choc maja sporo
              powodow... Sprobujesz pojac, o czym do Ciebie napisalam?
              >
              >
              >
              >
              > > Moze to tej 'Polsce' tak generalnie potrzebne jest...
              > >
              >
              > Co masz na mysli?

No wreszcie, dopiero przy ostatnim moim zdaniu uznalas za sluszne spytac,
              co mam na mysli..:), lepsze to,niz nic...

Otoz to mam na mysli, a mysl to zadna odkrywcza, ze w zadnym kraju europejskim,
              a znam ich dobrze pare, nie spotkalam sie z takim w czambul krytykowaniem
              wlasnego kraju, jego polityki, kultury, wszystkiego... znaczy tego
              Twojego 'rumienie sie'... A to jest po prostu NIEKONSTRUKTYWNE. Francuzi sa
              DUMNI ze swojej REPUBLIKI, Wlosi uwazaja ich WLochy za szczyt cywilizacji...
              zwlaszcza w kontekscie tej biednej Polski, gdzie to jeszcze ich zdaniem
              niedzwiedzie po drogach chadzaja... Ci Francuzi, i ci Wlosi - nie traca energii
              na jakies 'uczucia wstydu', tylko rozgrywaja europejskie potyczki polityczne
              tak, by jak najwiecej utargowac dla siebie. I nie wstydza sie. A my?
              Chcesz konstruktywnie cos naprawic, siedzac za granica i krzyczac na forum, ze
              sie 'rumienisz'? I co z tego wyniknie?
              A to, ze statystyki, ze Niemcy pisza, co pisza... Pewnie, ze pisza, przeciez to
              W ICH INTERESIE tak pisac... A statystyki tez sobie mozna zrobic, jak sie
              chce... Ech, tak wiele roznych rzeczy tu juz widzialam, jak o to chodzi...
              Juz rozumiesz wiecej troche...?

Dalej zamierzasz sie 'rumienic'?

To jeszcze raz: nie trzeba sie 'rumienic', tylko wziac do roboty, po prostu.
              Usprawniac nasza raczkujaca demokracje, rozwijac kraj... A przed obcymi
              atakami, zwlaszcza bezpodstawnymi krytykami, ktore maja za cel dodatkowo nas
              oslabic - BRONIC POlski, a nie 'sie rumienic'.

>
              >
              > > Milego dnia
              > > j.
              >
              > Tobie tez.
              • tralalumpek Re: Szkoda czasu 28.03.04, 15:08
                ostani wpis na dzisiaj, wprawdzie mam tutaj kabaret ale zaraz ide na inny....
                rece mi troche opadly po przeczytaniu twojego wpisu ale staralam sie je
                podniesc do klawiaturki spowrotem
                wlasnie jako dumna Polka chcialabym zeby Polska nie byla tym zamykajacym drzwi
                w tych oszukiwanych, klamliwych, niezgodnych z prawda, tylko zeby Polsce
                zaszkodzic pisanych, ogolnie dostepnych, na calym swiecie nie tylko w Niemczech
                a przypomniam ze ja mieszkam w Austrii i nie bazuje tylko i wylacznie na
                niemieckojezycznych zrodlach) kompletnie przewrotnych statystykach
                • amor_latino Re: Szkoda czasu 28.03.04, 15:27
                  ja sie czesto musze rumienic za pewien dosc popolarny typ moich rodakow, ktorzy
                  sa chamowaci, wydaje im sie, ze wszystkie rozumy pozjadali, sa uparci jak woly
                  i przekonani o tym, ze caly swiat kreci sie wlasnie wokol nich, a reszta to nic
                  nie znaczacy idioci.
                • _kasia_ Re: Szkoda czasu 28.03.04, 15:53
                  tralalumpek napisała:

> ostani wpis na dzisiaj

A co się będziesz szczypać, niech to będzie ostatni wpis w tym roku.
                  Wielu się ucieszy.
                  • Gość: vanessa naprawdę szkoda czasu... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 22:01
                    na rozmowy z tralalumpkiem. Każdy kto chociażby raz usiłował z nią pogadać
                    przekonywał się, że jej nie są potrzebni dyskutanci, ale słuchacze
                    i potakiwacze. Każde odmienny punkt widzenia lub odbiór świata niezgodny z
                    tralalumpkowym jest interpretowany jak nalatywanie na nią i udział w
                    ogólnoforumowym spisku przeciwko jej nickowi oraz odparty agresywnie jako atak.
                    Miałabym parę refleksji związanych z przytoczonym tekstem, ale po co mam się
                    narażać na jej aroganckie docinki, ze nie dorastam do jej parapetu czy coś w
                    tym stylu. Rozmowy z niektórymi są daremne i psujące humor. Trala wybitnie
                    nalezy do tej kategorii.
          • wirkkala Re: Szkoda czasu 28.03.04, 14:24
            To tak, jakby próbować Lepperowi wytłumaczyć, że Balcerowicz jest spoko facet :)
            Albo, że to nieważne, że Hitler był Austriakiem.
            Albo, że nie wszyscy Belgowie to pedofile.
            Albo kazać chińskim dysydentom wstydzić się za rewolucję kulturalną.

Szkoda czasu.
        • amor_latino Re: Szkoda czasu 28.03.04, 13:07
          tez sie czasem runienie, tak jak wielu amerykanow sie rumieni przez busha,
          litwinow przez paksasa, niegeryjczykow przez oleseguna obasanjo i mozna by tak
          w nieskonczonosc.

tyle, ze jesli chodzi o porownywanie z innymi krajami z dziesiatki, to z polska
          nie jest wcale tak zle. jest oczywiste, ze polska jest najtrudniejszym
          ogryzkiem do przelknieia dla unii - gdyz jest najwiekszym ogryzkiem ze zbyt
          wieloma traktorami i opalonymi traktorzystami - i na zachodzie panuje
          powszechna obawa, ze sie unia polska udlawi. tez zreszta tak uwazam. jesli
          chodzi o slowacje - rzekomego 5 producenta samochodow na swiecie, to jest to
          oczywista nieprawda i zamieszczenie takiej bzdury kompletnie podwaza twoj
          autoreklamowany poziom merytoryczny. poza tym, czy ty wiesz na prawde ile jest
          autostrad w czechach?:))) ciekawe czy wiesz... idzmy dalej - mala lotwa wnosi
          ze soba do unii prawie 30 procent obywateli o statusie bezpanstwowcow
          (mniejszosc rosyjska). slowacja ma powazne problemy z romami, i np. w wlk
          brytanii panuje powszechna obawa, ze slowaccy romowie sie tamze przemiescza
          karawanami juz 2 maja. litwe juz wspomnialem, cypr - podzielony kraj z
          niejasnymi granicami, gdzie do tej pory stacjonuje onz! jak widzisz, nie
          jestesmy tacy osamotnieni...
          • tralalumpek Re: Szkoda czasu 28.03.04, 14:20
            amor_latino napisał:

> tez sie czasem runienie, tak jak wielu amerykanow sie rumieni przez busha,
            > litwinow przez paksasa, niegeryjczykow przez oleseguna obasanjo i mozna by
            tak
            > w nieskonczonosc.
            >
            > tyle, ze jesli chodzi o porownywanie z innymi krajami z dziesiatki, to z
            polska
            >
            > nie jest wcale tak zle. jest oczywiste, ze polska jest najtrudniejszym
            > ogryzkiem do przelknieia dla unii - gdyz jest najwiekszym ogryzkiem ze zbyt
            > wieloma traktorami i opalonymi traktorzystami - i na zachodzie panuje
            > powszechna obawa, ze sie unia polska udlawi. tez zreszta tak uwazam. jesli
            > chodzi o slowacje - rzekomego 5 producenta samochodow na swiecie, to jest to
            > oczywista nieprawda i zamieszczenie takiej bzdury kompletnie podwaza twoj
            > autoreklamowany poziom merytoryczny. poza tym, czy ty wiesz na prawde ile
            jest
            > autostrad w czechach?:))) ciekawe czy wiesz... idzmy dalej - mala lotwa wnosi
            > ze soba do unii prawie 30 procent obywateli o statusie bezpanstwowcow
            > (mniejszosc rosyjska). slowacja ma powazne problemy z romami, i np. w wlk
            > brytanii panuje powszechna obawa, ze slowaccy romowie sie tamze przemiescza
            > karawanami juz 2 maja. litwe juz wspomnialem, cypr - podzielony kraj z
            > niejasnymi granicami, gdzie do tej pory stacjonuje onz! jak widzisz, nie
            > jestesmy tacy osamotnieni...

tak, nie jestesmy tacy samotni, mamy jeszcze w tej samej grupie wanga banga
            ktorzy zagrazaju uci puci i w zwiazku z tym cala afryka trzesie sie ze strachu
            co bedzie jak sie te plemiona pomieszaja

a co podwazania podanych przeze mnie faktow o produkcji samochodow to dla
            ulatwienia taki maly a ciekawy artykulik a statystyk sobie poszukaj w
            internecia , zamiast wypisywac pierdoly na ekranie poczytaj wiecej co sie w
            swiecie dzieje

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=11212853&a=11212853
            • wirkkala Re: Szkoda czasu 28.03.04, 14:37
              tralalumpek napisała:

>
              > a co podwazania podanych przeze mnie faktow o produkcji samochodow to dla
              > ulatwienia taki maly a ciekawy artykulik

No nie każdy czytuje takie ambitne gazety.
              Słowacja nie jest a będzie jak kia się tam wybuduje, tyle że w przeliczeniu na
              jednego mieszkańca.
            • amor_latino pograzamy sie? 28.03.04, 15:12
              mialasz szanse aby te kompromitacje przemilczec ale skoro posadzasz mnie o
              wypisywanie pierdol, ponizej 10 top krajow producentow samochodow: japonia,
              niemcy, usa, francja, korea, hiszpania, wlk brytania, brazylia, kanada i
              wlochy. tyle nauki za darmo. jak postawisz piwo to ci moze napisze ile sztuk
              kazdy z tych krajow wyprodukowal rocznie.

ps zmien gazety bo ty na prawde nie wiesz co sie w swiecie dzieje. za to
              mniemanie masz o sobie wieksze niz cretinozaurus jaja. wiesz co to
              cretinosaurus?
              • tralalumpek Re: pograzamy sie? 28.03.04, 22:55
                amor_latino napisał:

> mialasz szanse aby te kompromitacje przemilczec ale skoro posadzasz mnie o
                > wypisywanie pierdol, ponizej 10 top krajow producentow samochodow: japonia,
                > niemcy, usa, francja, korea, hiszpania, wlk brytania, brazylia, kanada i
                > wlochy. tyle nauki za darmo. jak postawisz piwo to ci moze napisze ile sztuk
                > kazdy z tych krajow wyprodukowal rocznie.
                >

co do statystyki to niestety bedziesz musial swoje zrodelka wszechwiedzy
                skrygowac, typ - niestety bedziesz musial tych nieszczesnych slowakow ujac w
                statystyce

> ps zmien gazety bo ty na prawde nie wiesz co sie w swiecie dzieje. za to
                > mniemanie masz o sobie wieksze niz cretinozaurus jaja. wiesz co to
                > cretinosaurus?
                >
                >
                nie ja nie wiem i nie chce wiedziec ale nie dziwie sie ze ty wiesz, wiesz
                przeciez co nosisz codziennie w spodniach
                • amor_latino Re: pograzamy sie? 29.03.04, 06:43
                  nie pytalem sie czy wiesz co to jaja, geniuszu:))))))
                  • tralalumpek Re: pograzamy sie? 29.03.04, 09:38
                    amor_latino napisał:

> nie pytalem sie czy wiesz co to jaja, geniuszu:))))))
                    >

teraz juz nie tylko wiem kto to cretinozaurus ale i wiem ze go od czasu jaj
                    swedza (jaja cretinozaurusa) i wtedy wchodzi na FK i rozrabia
                    a latwiej by bylo gdyby sie podrapal albo umyl, nieprawdaz cratinozaurusie?
                    ciesze sie jednak ze tak ladnie sie nazwales pasuje nawet do nicka
                    • amor_latino he he he 29.03.04, 10:36
                      puszczaja ci nerwy moj ty ekspercie samochodowy:) pienisz sie lepiej niz omo. z
                      takim talentem zrobila bys kariere w pralni! moze zreszta juz ja zrobilas...
              • tralalumpek Re: pograzamy sie? 31.03.04, 21:36
                amor_latino napisał:

> mialasz szanse aby te kompromitacje przemilczec ale skoro posadzasz mnie o
                > wypisywanie pierdol, ponizej 10 top krajow producentow samochodow: japonia,
                > niemcy, usa, francja, korea, hiszpania, wlk brytania, brazylia, kanada i
                > wlochy. tyle nauki za darmo. jak postawisz piwo to ci moze napisze ile sztuk
                > kazdy z tych krajow wyprodukowal rocznie.
                >
                > ps zmien gazety bo ty na prawde nie wiesz co sie w swiecie dzieje. za to
                > mniemanie masz o sobie wieksze niz cretinozaurus jaja. wiesz co to
                > cretinosaurus?
                >
                >
                >
                >
                ..i jeszcze jedna podporka myslowa dla twojej blyskotliwej glowki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=11688805
            • aguszak Re: Szkoda czasu 30.03.04, 13:23
              tralalumpek napisała:

> poczytaj wiecej co sie w
              > swiecie dzieje
              >
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=11212853&a=11212853

Wiesz, akurat za koreańskim koncernem, to chyba nie bardzo powinniśmy tęsknić,
              bo już jeden taki Koreańczyk "D" nam wiele naobiecywał inwestycji, a teraz
              tylko należy płakać i myśleć, co by zrobić, żeby to ciało nie śmierdziało.
              Można tylko płakać za Toyotą, albo GM...
        • j_76 Re: Szkoda czasu 28.03.04, 14:20
          > W tych zachodnich krajach ludzie z wyrokami nie sa wybierani do sejmu
          > (parlamentu) a w Polsce?

Przeczytaj parę książek, zapoznaj się z prasą inną niż niemieckojęzyczna, bo na
          razie twoja wiedza na temat historii współczesnej Europy jest dosyć uboga. Jest
          bowiem taka irlandzka partia, Sinn Fein się nazywa. Jej członkowie byli
          wybierani do brytyjskiego parlamentu z wyrokami na karku, niektórzy spędzili
          nawet część swego posłowania w więzieniu. Widzisz - takie cuda działy się w
          starej europejskiej demokracji...
        • Gość: sz1 Re: Szkoda czasu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.03.04, 20:54
          Jesteś bardzo arogancka.To żałosne.Szkoda ,ze masz taki fajny nick:(
        • aguszak Re: Szkoda czasu 30.03.04, 13:13
          tralalumpek napisała:

> Masz racje piszac, ze szkoda mojego czasu. Szkoda go na tlumaczenie.
          > Porownywanie gruszki z pietruszka je bezsensem, francuskich kolonii z polskim
          > warcholstwem politycznym rowniez. Twoje odbieganie od tematu artykulu do
          > podrecznikow francuskich ma sie tak do artykulu jak polskia prawda o wojnie
          > wiele lat w Polsce propagowana.
          > O naszych saisadach Slowakach wiekszosc Polakow mowi pagardliwie pepiki, ja
          > rowniez ale stali sie 5 panstwem na swiecie w produkcji samochodow. Ja
          myslisz
          > jaki to bedzie mialo wplyw na dalszy rozwoj gospodarczy tego kraju? Wezmy
          takie
          >
          > Czechy np i ich budowe drog a w Polsce ile jest autostrad?
          > W tych zachodnich krajach ludzie z wyrokami nie sa wybierani do sejmu
          > (parlamentu) a w Polsce? Ile polskich polityko to ludzie majacy problemy z
          > prawem. Dobrze ze w Europie jest jeszcze Rumunia bo bysmy krolowali korupcja.
          > ...... i tysiac innych tematow.
          >
          > No i po co ja ci to tlumacze. jak jestes taka do przodu to podgladnij sobie
          > miedzynarodowe oceny (nie niemieckie) krajow wchodzacych do Unii zobach jak
          > wycglada ocena Polski.
          > Ty tez niestety w swoim tutaj wpisie oprocz samouwielbienia, my Polacy i to
          juz
          >
          > nas zbawia, nic nie wnioslas do tej dyskusji. My jestsmy tacy wspaniali,
          piekni
          >
          > i cudowni i tylko nikt tego nie chec zauwazyc, wszyscy sie na nas uwzieli ,
          > nieprawdaz? No zapomnialam jeszcze ze wszyscy sie nas boja.....

Ufff...!!! Życzę miłej asymilacji na emigracji ;-P
          • tralalumpek Re: asymilacja 30.03.04, 18:38
            aguszak napisała:

>
            > Ufff...!!! Życzę miłej asymilacji na emigracji ;-P
            >

Nie mam problemu z asymilacją na emigracji.
            Na szczęście nie należę do grupy Polaków, którzy nagle z Małgorzyaty robią się
            Gretą a Andrzej staje się Andreasem, nazwiska nagle nabierają w paszportach
            innych literek.Mam podwójne typowo polskie nazwisko (oba) z typowo polskimi
            literami i nie musiałam się ich pozbywać zniemczając wyrzucając kreski i
            kropki. I śmiech mnie pusty ogarnia kiedy widzę innych Polaków, którzy jak pies
            burek wszędzie pod innym nazwiskim, wychodząc z założenia, że to im w czyms
            pomoże, szybciej pozyska łaski, tylko kogo.
            A kiedy te Andreasy idą na spacer z psem to rozmawiają z nim tylko po
            niemiecku, bo przecież jeszcze ktoś mógłby sobie pomyśleć, że jakiś
            obcokrajowiec z psem się ośmiela spacerować. Nie gotuje też, cytat podsłuchany
            u 2 Polek w sklepie - "hendla z rajs" (wiesz ja ugotuję dzisiaj hendla z rajs).
            Mam sąsiadkę Polkę, którą słyszę na korytarzu czy gdziekolwiek indziej kiedy
            rozmawia z mężem Polakiem i synem tylko po niemiecku wrzucając gware niem.
            bo "nie wypada" mówić po polsku. Kiedyś przechodząc korytarzem do swojego
            mieszkania usłyszałam straszliwą awanturę, pani sąsiadka rozdarła się przy
            otwartych drzwiach na cały budynek na męża i jakoś wtedy te kurwy to po polsku
            latały, ale może zapomniała sie na moment...ta dobrze wychowana i jakże
            spokojna i ułożona pani.
            Kiedy ja bywam u zaprzyjaźnionych Austriaków to są austriackie zwyczaje a kiedy
            oni u mnie bywają domagają się polskiej tradycji. Nikt z nich nie wymaga żebym
            sie przeforbowywała na Austriaczkę. W związku z czym nie mam problemów z
            asymilacją.
    • wojtusia Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 12:26
      polscy niemcy często tak mają, że wstydzą się swoich rodziców i przyjaciół
      a ty zaczynasz być już typową niemrą, arogancja ponad wszystko
      coś jak ten koleś piszący z dialsprint
    • reniatoja Maszyny tlumaczace. 28.03.04, 14:41

• pieskuba Tralalumpkowi i maszyna... 28.03.04, 14:46
        ...nie przetłumaczy :o)

pieskuba
    • _kasia_ Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 15:57
      A mnie wstyd, że mnie za granicą reprezentują takie tralagłupki
      • reniatoja Re: i znowu sie rumienie... 28.03.04, 18:48
        Wyslalas Tralalumpka jako delegacje reprezentujaca Ciebie? Jakos sie poczuwasz
        do bycia reprezentowana przez T? Nie przesadzaj. Kazdy reprezentuje sam siebie,
        o ile nie jest glowa pancstwa czy innym urzednikiem tegoz.
        • _kasia_ Re: i znowu sie rumienie... 29.03.04, 00:35
          To może też niech sie każdy za siebie rumieni.
          • ewa9876 i znowu sie rumienie...za tralalumpka 29.03.04, 08:21
            Pewnie nie zna sama niemieckiego i liczyla ze jej ktos przetlumaczy, moze admin?
    • Gość: zajączek powinnas się wstydzic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 09:43
      wlepiając na forum takie rzeczy, które są stekiem kłamstw!
      • Gość: jk Re: powinnas się wstydzic IP: *.net 29.03.04, 10:17
        Ona tak już ma,nawet na forum kuchnia kłóci się na temat makaronu.
        • Gość: zajączek Re: powinnas się wstydzic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 10:22
          bo jak baba nie ma nic do powiedzenia w domu to się gdzie indziej wyżywa
        • cisiek Re: powinnas się wstydzic 29.03.04, 10:39
          he, he a na forum poradnik domowy, stwierdziła kiedyś, że kierowanie się
          własnym gustem przy kupowaniu prezentów jest OBRZYDLIWE
          • tralalumpek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:21
            cisiek napisał:

> he, he a na forum poradnik domowy, stwierdziła kiedyś, że kierowanie się
            > własnym gustem przy kupowaniu prezentów jest OBRZYDLIWE

chetnie przeczytam sobie jeszcze raz ta moja wypowiedz, gdzie nawoluje w
            poradniku domowym do niekierowania sie wlasnym gustem
            moglobys mi moze podrzucic ten wpis bo jakosik sama nie moge znalezc?
            • cisiek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:25
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=10217282&a=10240370
              • tralalumpek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:31
                podpisuje sie jeszcze raz obiema rekami pod tym co napisalam
                nie wyobrazam sobie zebym kupila "jelenie na rykowisku" jako prezent do
                sypialni w nowym mieszkaniu znajomych i dziwila sie potem ze im sie nie podoba
                i ze uszczesliwiam ich na sile, nie biorac pod uwage ich gustow

(gdybym gustowala w takich obrazkach)
                • cisiek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:35
                  chodziło li tylko o użycie słowa obrzydliwe, przesadzone i bezzasadne
                  jak to o spódnicach, że szmatławce, jakby nie wystarczyło powiedzieć - brzydkie
                  • tralalumpek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:41
                    cisiek napisał:

> chodziło li tylko o użycie słowa obrzydliwe, przesadzone i bezzasadne
                    > jak to o spódnicach, że szmatławce, jakby nie wystarczyło powiedzieć -
                    brzydkie

nie mam nastroju w tej chwili na tlumaczenie ze nie jestem wielbladem
                    wrzuc sobie mnie na "zakazane" i problem ci sie rozwiaze, moj jezyk nie bedzie
                    cie w oczy drapal
                    co do szmatlawcow to mysle, ze kazdy normalna kobieta kiedy otworzy strone z
                    tymi tam propozycjami powie to samo jak zreszta wiele powiedzialo ale to inna
                    inszosc
                    istnieje takie slowo w slowniku polskim wiec go uzywam i nie bede go zastepowac
                    opisem: "tworczosc projektanta w pijanym zwidzie
                    a nadzieja sprzedawcy na glupote klienta"
                    • tralalumpek ps 29.03.04, 11:44
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=11601385&a=11621150
                    • cisiek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:46
                      ręce i majtki opadają
                      • tralalumpek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:52
                        cisiek napisał:

> ręce i majtki opadają

to uwazaj na ruchliwe plemniki, skoro ci tak szybko majtki opadaja ....ale ja
                        jestem dziewczynka i w dziewczynkach nie gustuje wiec nie zachecaj
                        • cisiek Re: powinnas się wstydzic - cisiek 29.03.04, 11:55
                          ręce i majtki opadają
                        • Gość: string dziewczynka to ty byłas,ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 12:04
                          30 lat temu.
                      • Gość: string Re: powinnas się wstydzic - cisiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 12:03
                        musi gumka za słaba
        • tralalumpek Pomakaronilo ci sie 29.03.04, 11:17
          Gość portalu: jk napisał(a):

> Ona tak już ma,nawet na forum kuchnia kłóci się na temat makaronu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11622275
          • liloom ARTYKUL - TLUMACZENIE NA SZYBKO 29.03.04, 11:44
            Postkomunistyczna lewicowa demokratyczna partia zawdziecza swoja spektakularna
            wygrana przed 2,5 rokiem przede wszystkim niezdrowym podzialom w ruchu
            zwiazkowym (poprz. Frakcja Solidarnosc), niekompetencji licznych czlonkow
            rzadu z niej wychodzacych oraz nieustajacym aferom.
            Do "betona" Leszkowi Millerowi (byl czlonkim biura politycznego KP) wprawdzie
            nie wyrywaja sie serca, ale jednak wielu Polakow oczekiwalo, ze zna sie on
            przynajmniej na tym co robi. Niestety nadzieje te nie zostaly spelnione, jako
            Dzialacz nie sprostal Miller zadaniu ani w panstwie ani w partii. Konieczne do
            dokonania reformy byly opozniane, nie udalo sie takze ograniczyc korupcji. Na
            krotko przed przyjeciem do EU Polska otrzymuje od wszystkich krajow
            czlonkowskich najgorsza opinie o stanie jej przygotowan. Millerowi nie udalo
            sie nawet utrzymac partii do dnia wspaienia do EU. Obecnie dokonany podzial
            przypomina bardzo likwidacje Solidarnosci jako partii politycznej. W 2001 nie
            weszla juz nawet do parlamentu.
            Los ten zagraza takze SLD.
            Wiekszosc wyborcow zwraca sie ku populistyczno-lewicowej partii Andrzeja
            Leppera, ktorego kurs wyznaczaja poglady anty-EU.
            W badaniach opinii publicznej plasuje sie ona juz na drugim miejscu za
            liberalno-prawicowa Platforma Obywatelska.
            Rebelianci SLD pragnac zatrzymac upadek lewicy tworzac "Polska
            Socjaldemokracje".
            Poniewaz populistyczno-lewicowy ruch anty-EU w drugiej co do wielkosci lub
            nawet najsilniejszej partii najwiekszego kandydata do EU bylby horrorem dla
            Unii, Polskiej demokracji nalezy zyczyc powodzenia w jej wlasnym interesie.

* sorry, moze nie jest perfekt, ale ...
            • aguszak Liloom :))) Przyjmuję Twoje tłumaczenie... 30.03.04, 13:39
              ... bo przyznaję, że nie znam ni w ząb tego tak popularnego języka, którym
              ponoć posługuje sie wiekszość Polaków ;-P
              Po przeczytaniu, uważam, że nie mam sie czego wstydzić, a tym bardziej
              rumienić... cieszy mnie troska naszych zachodnich sąsiadów o kształt polskiej
              demokracji, bo już myslałam, że tylko my się martwimy o nasz kraj, a tu...
              proszę ;) Nigdy bym o taka troskę Niemców nie podejrzewała... leczę się z
              uprzedzeń ;P

Pozdrowionka dla wszystkich :)
              • liloom aguszak male sprostowanko w ps-ie 30.03.04, 14:18
                aguszak slowo honoru ze staralam sie przetlumaczyc a nie wymyslac:)))))))))
                aczkolwiek zdanie mam takie jak i ty. tzn nie wstydze sie.

ps. to Austriacy tak pisza a nie Niemcy

aguszak napisała:

> ... bo przyznaję, że nie znam ni w ząb tego tak popularnego języka, którym
                > ponoć posługuje sie wiekszość Polaków ;-P
                > Po przeczytaniu, uważam, że nie mam sie czego wstydzić, a tym bardziej
                > rumienić... cieszy mnie troska naszych zachodnich sąsiadów o kształt polskiej
                > demokracji, bo już myslałam, że tylko my się martwimy o nasz kraj, a tu...
                > proszę ;) Nigdy bym o taka troskę Niemców nie podejrzewała... leczę się z
                > uprzedzeń ;P
                >
                > Pozdrowionka dla wszystkich :)
                >
                • aguszak Re: aguszak male sprostowanko w ps-ie 30.03.04, 15:58
                  liloom napisała:

> aguszak slowo honoru ze staralam sie przetlumaczyc a nie wymyslac:)))))))))
                  > aczkolwiek zdanie mam takie jak i ty. tzn nie wstydze sie.
                  >
                  > ps. to Austriacy tak pisza a nie Niemcy

Nic to, że popełniłam międzynarodową gafę... Cieszę się również z troski
                  Austriaków ;)
          • wojtusia inny kwiatek z kuchni 29.03.04, 12:37
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11251353&a=11291169
    • Gość: paraplucha Re: i znowu sie rumienie... IP: *.adsl.wanadoo.nl 29.03.04, 16:53
      a ja jeszcze wroce do prosby admina: kobieta cie zwyczajnie poprosila, (a nie
      musiala, mogla zwyczajnie skasowac ten post), a ty jej odpowiedzialas prawie
      chamsko. bez komentarza.
      • tralalumpek Re: i znowu sie rumienie... 29.03.04, 17:07
        Gość portalu: paraplucha napisał(a):

> a ja jeszcze wroce do prosby admina: kobieta cie zwyczajnie poprosila, (a nie
        > musiala, mogla zwyczajnie skasowac ten post), a ty jej odpowiedzialas prawie
        > chamsko. bez komentarza.

admin nie wykasowala dzieki czemu masz mozliwosc wtracenia swoich 5 grosz
        (podwyzszykam ci)
        a tak poza tym masz cos do powiedzenia na temat arykulu ktory przytoczylam i
        ktory nawet jedna z milych forumowiczek miala czas i ochote i przetlumaczyla?
        • liloom Re: i znowu sie rumienie...(o rany) 29.03.04, 23:17
          ... ciekawe skad sie biora tacy ludzie
          • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: i znowu sie rumienie...(o rany) 29.03.04, 23:26
            liloom napisała:

> ... ciekawe skad sie biora tacy ludzie

Tyz tak myślę i myślę............a może oni się biorą z wykopalisk ( ???????? )
            • julla Re: i znowu sie rumienie...(o rany) 30.03.04, 08:41
              W każdym razie tralalumpek ma szerokie pole rażenia:))
              • tralalumpek my Polacy jestesmy naprawde wspaniali 30.03.04, 09:16
                julla napisała:

) W każdym razie tralalumpek ma szerokie pole rażenia:))

No tak lepsze by wykazywac sie cipciowatoscia prosta, gesiowatoscia domowa,
                niemaniemzdaniananic.
                Wiekszosc komentarzy w tym poscie nie ma nic wspolnego z tematem jest tylko
                osobista dedykacja w moja strone, dlaczego? Mam przykald na innym forum jak to
                wyglada:

tralalumpek 28.03.2004 23:09 odpowiedz na list

Gość portalu: ewa napisał(a):

) Posiadanie tzw. markowych produktów stało się obsesją, zgadzam się że liczy
                ) się jakość ale w większości przypadków przy zakupie ważna jest tylko metka -
                ) podnoszenie własnej wartości przez posiadanie -------snobizm

nie koniecznie ewa. ja kupuje markowe rzeczy, bo po prostu zwaracam uwage na
                jakosc.
                jezeli chodzi o logo, podam przyklad, dostalam od meza torebke pod choinke mont
                blanc, wiem , ze kosztuje ok 500 €, jest calkiem prosta, nic nie ma
                szczegolnego i jezeli ktos sie dobrze nie wpatrzy to wcale nie rozpozna ze to
                ta marka (logo skrzetnie ukryte), kupil mi bo wiedzial, ze mi sie bardzo podoba
                a podobala mi sie nie ze wzgledu na marke ale na forme
                wcale tak nie jest, ze markowe rzeczy musza byc niesamowicie drogie. Ci ktorzy
                maja pieniadze tez czesto kupuja na wyprzedazach.
                jezeli chodzi a marki to kazda marka ma swoje drozsze i tansze rzeczy
                a jezeli chodzi o jakosc to wole kupic 1 pare dobrych markowych butow i nosic
                je bez problemu niz 1 pare tanich i wyrzucic do kosza po miesiacu
                "tanie jest drogie"
                • Gość: wasza_bogini gdybym byla w austrii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:52
                  wstydzilabym sie za Ciebie.
                  • liloom Re: gdybym byla w austrii 30.03.04, 13:22
                    Gość portalu: wasza_bogini napisał(a):

> wstydzilabym sie za Ciebie.

Oooooooooooo, tu juz czuje sie osobiscie zaatakowana:))))))))))
                    Tylko dlaczego mam wrazenie ze ten lumpek wcale w Austrii nie siedzi?
                    A kysz mi tu z Austrii, wstydzimy sie za lumpka na calym swiecie:)))
                    • tralalumpek Re: gdybym byla w austrii 30.03.04, 13:30
                      liloom napisała:

> Gość portalu: wasza_bogini napisał(a):
                      >
                      > > wstydzilabym sie za Ciebie.
                      >
                      > Oooooooooooo, tu juz czuje sie osobiscie zaatakowana:))))))))))
                      > Tylko dlaczego mam wrazenie ze ten lumpek wcale w Austrii nie siedzi?
                      > A kysz mi tu z Austrii, wstydzimy sie za lumpka na calym swiecie:)))
                      >
                      >

usmialam sie mocno ale za oknem slonce swieci wiec pozytywnie nastraja...
                      liloom ty stuksz z wiednia? (nie pamietam a nie chce mi sie szukac po archiwum)
                      • Gość: sz1 Tralalumpku(b.ładny nick) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.03.04, 17:48
                        Po przeczytaniu Twoich wczorajszych postów zauważyłem ze jesteś arogancka.Po
                        przeczytaniu dzisiejszych widzę ,ze jesteś również głupia. A moze tylko
                        zgrywasz się na głupią?
                • julla Re: my Polacy jestesmy naprawde wspaniali 30.03.04, 18:53
                  Kompletnie nie wiem o co ci chodzi i dlaczego akurat odniosłaś to do mojego
                  posta. Akurat kiedyś skoczyłaś mi do gardła, bo strasznie się spiełam, żeby nie
                  byc cipcią i wykazać się własnym zdaniem. Niestety, na moje nieszczęscie
                  - odmiennym od Twojego. Od tego czasu uważam żeby nie wdawać sie w żadne
                  dyskusje z Tobą, nie chcę markową torebką obrywać po łbie...
    • Gość: wasza_bogini tralalalu !!! zastanow sie w koncu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:46
      troche nad soba. dzizus, cokoliwk napiszesz to ciagle ten sam mentorski ton, z
      mala doza inteligencji. cos ci sei chyba bardzo nudzi w domciu ze swoja
      panienka do sprzatania. rusz glowa kobieto.
      • vika411 WYKAZALAM WIELKA MADROSC... 30.03.04, 15:10
        ...zyciowa wycofujac sie z forum Kobieta. Zupelnie tu jest jak na zielonym
        bazarku.
        Przypominam , ze te mode na kontakty towarzyskie antykomunikatywne
        zaprowadzila tutaj moja Nadworna Blaznica Pajda. Uzyskala kiedys nominacje na
        to stanowisko ode mnie i slusznie! Przynajmniej pomnik jej trzeba bedzie
        postawic ( nalezy sie jej jak psu buda) , za wybitne zdolnosci w
        antykonsolidacji spoleczenstwa forumkowego:-))
        • kochanica.francuza Re: WYKAZALAM WIELKA MADROSC... 30.03.04, 18:04
          slusznie! Przynajmniej pomnik jej trzeba bedzie
          > postawic
          Wirtualny?
    • tralalumpek Polska w poslizgu 31.03.04, 11:46
      Dziekuje serdecznie wszystkim dyskutantom a w szegolnosci tym 99%, ktorzy tak
      dokladnie zajeli sie rozkladaniem na czynniki pierwsze mojej osobowosci.
      Dziekuje serdecznie za wszystkie komplementy, tudziez fachowa ocene mojego
      intelektu.
      Ma sie to wprawdzie tak do tematu glownego : Polska w poslizgu - najgorsze
      oceny ze wszystkich krajow wchodzacych do Unii, - jak piesc do nosa ale my
      Polacy lubimy warcholswto.

Polka patrzaca z boku, z typowo polskim nickiem bez potrzeby strojenia sie w
      papuzie piora
      • Gość: Manaslu Re: Polska w poslizgu IP: 62.233.185.* 31.03.04, 20:46
        Od kilku dni z uwagą śledzę tę "dyskusję",którą zaczęłaś niefortunnie,bo
        brakiem szacunku dla zaproszonych,bądż co bądż,gości.Czy do Austriaków zwracasz
        się w języku polskim?Nie dziwi mnie więc,że dyskutanci stali się trochę
        nastroszeni,a potem uciekli w inny temat.Poza tym wydaje mi się,że nie szukałaś
        tu przeciwników do dyskusji,ale raczej popleczników,co skazuje każdą dyskusję
        na rychły koniec.Byliście bardzo wytrwali i szkoda tylko,że nie podjęto tu
        merytorycznej dyskusji na zadany przez Ciebie temat,bo jest tego warty.Mimo
        wszystko nie żałuję czasu tu spędzonego,bo przekonałam się jak łatwo słowo
        pisane może zmienić intencje piszącego,jeśli się nie ma odrobiny talentu.Nic
        nie zastąpi rozmowy twarzą w twarz.Z wielu wypowiedzi aż ziało chłodem,a jakoś
        trudno mi sobie wyobrazić Was,siedzących przed monitorami i ze złością walących
        w klawiaturę /a takie często odnosiłam wrażenie /.Serdecznie Wam wszystkim
        dziękuję za pouczającą lekcję /mam komputer dopiero od 3 tygodni / i żegnam z
        nadzieją na następne spotkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka