kerstink 04.05.04, 08:26 Czy taka make gdzies mozna kupic ? Prosze wyjasnijcie mi, co to jest dokladnie ten chleb swietojanski. Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluteau Re: Maka chleba swietojanskiego 04.05.04, 11:00 Witam! Moze ja sie myle ale wydaje mi sie ze maczka chleba swietojanskiego i karob to jest to samo. Karob to ciemny brazowy, lekko slodkawy proszek czesto uzywany jako dodatek do pieczywa (dodaje ciemny kolor) lub jako zageszczac w wyrobach cukierniczych, lodow i pieczywach. Mozna tez go stosowac zamiast kakao - moj syn jest uczulony na kakao i z powodzeniem uzywam karobu do przyzadzania goraca "czekolade" i wypieki. Mozna go kupic w sklepach z zdrowa zywnoscia i kosztuje ok. 7 PLN za 150g. Pozdrawiam, Kathleen Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Maka chleba swietojanskiego 04.05.04, 11:54 Bardzo mnie pocieszylas ta informacja. Znalazlam wlasnie przepis na mus daktylowo-migdalowy (wiem, migdaly tez alergeny, a moze mamy szczescie): 100 g daktyli 125 ml wody 50 g masla lub margaryny, ktore dziecko moze 100 g obranych i mielonych migdalek 100 g pestek slonecznika 2 lyzki karobu Daktyle pokroic, moczyc w wodzie przez 30 minut. Maslo rozpuscic w granku, dodac mielone daktyle i pestki slonecznika i krotko ogrzac. Daktyle razem z woda dodac i gotowac 2 minuty. Calosc wlac do naczynia, dodac karob i zmiksowac (wynikiem ma byc wlasnie mus). Mus nalezy przechowac w lodowce. Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
bluteau Re: Maka chleba swietojanskiego 04.05.04, 12:18 Bardzo ciekawy przepis; musze go sprobowac Pozdrawiam, Kathleen Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Maka chleba swietojanskiego 06.05.04, 07:30 Pycha mus, moje dzieci wcinaja. Polecam. Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: Maka chleba swietojanskiego 04.05.04, 16:26 Ja spotkałam się z mączką w preparacie zagęszczającym Nutriton (firmy Ovita Nutricia)do nabycia w aptekach (nowość od stycznia). Nie jest to brązowe. Raczej przezroczyste, ale może to po jakiejś obróbce. Poza tym dodawane jest to do mieszanek AR przeciw ulewaniu (Bebilon AR itd.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś