03.06.04, 21:31
dzisiaj była duża uroczystość w Bełżcu związana z otwarciem nowego muzeum na
terenie obozu. Był prezydent, marszałek, mnóstwo innych gości.
Ten obóz to wieka tajemnica. Ponoć przeżyły tylko dwie osoby. Chyba już nigdy
nie dowiemy się, co tam naprawdę działo się, ile ludzi zginęło. Brak
świadków, dowodów, śladów.
Obserwuj wątek
    • blotniarka.stawowa Re: Bełżec 03.06.04, 22:14
      Perlo,
      zaluje, ze nie bylo jeszcze twego postu o Belzcu w chwili gdy wklejalam moj o
      Cyrli L.

A swoja droga, czyz to nie ciekawe, ze ludzie mysla w prawie tej samej chwili
      na zblizone tematy...?

• perla Re: Bełżec 03.06.04, 22:25
        no, tak bywa Błotniarko smile
        Byłem przez chwilę na "Zamościu", bo nie mogłem zdzierżyć tego co Janusz
        nawypisywał. smile
        • blotniarka.stawowa Re: Bełżec 03.06.04, 22:42
          Dzieki, Perlo za powtorne skierowanie mnie na "Zamosc", gdzie przebywam
          znacznie rzadziej niz na "Roztoczu". A teraz czytam, czytam... duzo informacji
          do przetrawienia podales, kolego.
          • perla Re: Bełżec 03.06.04, 23:15
            w ogóle, jest to ciężko przetrawić. Cała martyrologia, Holocaust. Z żywymi
            naprzód trzeba iść.
            Dużo z tych spraw poznałem dzięki Miriam, to chalachiczna Żydówka, dzięki mnie
            poznała Roztocze, a ja Zydów smile. Ale ja już nie mogę, wysiadam, Ona zresztą
            też.
            Tu masz link do jej wątku sprzed trzech lat. O ile intereseje Cię żydowstwo
            oczywiście.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=31964
            • blotniarka.stawowa Re: Bełżec 04.06.04, 00:34
              perla napisał:
              > Tu masz link do jej wątku sprzed trzech lat. O ile intereseje Cię żydowstwo
              > oczywiście.

Dziekuje za link. Mnostwo czytania, ale jakos podolam smile
              Oczywiscie, ze interesuje, i to nie tylko ze wzgledu na odnosnik rodzinny (jak
              w watku o Cyrli L.).
              Miedzy innymi takze dlatego, ze chyba (i dopiero) w tym roku zniknelo z
              kanadyjskiego podrecznika do historii dla klasy XI okreslenie "polskie obozy
              koncentracyjne" zastapione poprawnym "Nazi concentration camps", a to z powodu
              wieloletnich staran KPK (Kongresu Polonii Kanadyjskiej). Stare podreczniki
              mialy byc wycofane, zastapione nowa edycja, ale w wielu szkolach z braku
              funduszy jeszcze sa uzywane.
            • blotniarka.stawowa Do Perly 08.06.04, 22:49
              perla napisał:
              > Dużo z tych spraw poznałem dzięki Miriam, to chalachiczna Żydówka, dzięki
              mnie poznała Roztocze, a ja Zydów smile. Tu masz link do jej wątku sprzed
              trzech lat. O ile intereseje Cię żydowstwo oczywiście.
              Perlo,
              Przez zadana lekture przebrnelam. Myslalam, ze moja wiedza o Zydach jest
              troszke wiecej niz przecietna, teraz juz wiem, ze ... guzik wiedzialam! A ze
              ci Zydzi, z ktorymi mam kontakt calkiem nieortodoksyjni sa, choc imprezki z
              okazji Bar Mitzwa robia, wiec to co wiedzialam nader powierzchowne bylo...

Polubilam te twoja znajoma Miriam i innych dyskutantow.

A w kontekscie Twoich wypowiedzi "na Zamosciu" o Belzcu ( i nie orzekajac, kto
              ma racje) dedykuje ci cytat, ktorego uzywam czasami jako sygnaturki w
              dyskusjach na innym, dalekim forum... ale to juz zupelnie inna historia.

Nie zainteresowanych przepraszam, ze nie "po naszemu", ale cytat stracilby w
              moim nieprofesjonalnym tlumaczeniu:

"One of the most important tools is skeptical or critical thinking. Put
              another way, equip yourself with a baloney-detection kit. Part of the job of
              education is to be able to tell what is baloney and what is not."

---Carl Sagan, astronomer
              • perla Re: Do Perly 08.06.04, 22:57
                blotniarka.stawowa napisała:

> twoja znajoma Miriam

smile)))))))

to moja żona. Niebawem smile
                • blotniarka.stawowa Re: Do Perly 08.06.04, 23:42
                  Gratuluje z calego serca!!!
              • blotniarka.stawowa Re: Do Perly 08.06.04, 23:59
                blotniarka.stawowa napisała:
                > Polubilam te twoja znajoma Miriam

Zapomnialam powiedziec,ze goraco gratuluje Wam Obojgu (a Miriam, nie wiedzac o
                tym byla powodem pewnych moich "uniesien" po przeczytaniu jej bardzo madrych i
                dobrych wpisow...smile). Szczescia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka