Dodaj do ulubionych

hormony tarczycy - pomożcie ????

18.06.04, 21:52
Dziewczynki - robiłam własnie badanie hormonow, miedzy innymi TSH i wyszło mi
0,056 przy normie od 0,4 do 4 !!! To chyba strasznie mało... co to moze
oznaczac. Czy to mogło byc powodem poronienia? Błagam pomożcie, bo wizyte u
lekarza mam dopiero po zakonczeniu cyklu...

Dziekuje i pozdrawiam
maja m.
Obserwuj wątek
    • agape76 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 18.06.04, 22:47
      Witaj.Nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale mam przed sobą akurat artykuł o
      tarczycy: "Przy nadczynności wzrastają stężenia tyroksyny (T4) i
      trójjodotyroniny (T3), obniża się zaś poziom tyreotropiny (hormonu przysadki
      mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczycę. Przy
      niedoczynności najcczęściej proporcje są odwrotne: stężenia T3 i T4 są niskie,
      a TSH zawyżone. Prawidłowy wynik TSH w zasadzie wyklucza niedoczynność tarczycy.
      Prawidłowe wyniki badań to: FT3 - 2,0 - 4,0 PG/ml, FT4 - 0,7 - 2,2 ng/100 ml;
      TSH 0,4 - 6,0 IU/ml"
      Z innego źródła : FT4 - 10,3 - 24,4 pmol/l; TSH - 0,4 - 4,0 mlU/l
      Niestety nic więcej nie umiem Ci powiedzieć. Nie wiem jak się ma taki wynik do
      poronienia. Najlepiej odwiedź jakiegoś ginekologa endokrynologa.
      Pozdrawiam. Agnieszka.
    • malwina_m Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 19.06.04, 00:08
      Powinnaś jeszcze zrobic FT3 i FT4 (to są też hormony tarczycy), sprawdzić czy
      masz objawy nadczyności tarczycy (musisz sobie to sama znalezc, bo nie
      pamiętam). Nie rozumie dlaczego czekasz na koniec cyklu (chyba, ze masz akurat
      taki termin wizyty), z takim wynikiem mozesz isc do lekarz rodzinnego po
      skierowanie do endokrynologa (lub prywatnie bez skierowania), dzien cyklu nie
      ma tu znaczenia, lekarz powie Ci co dalej, prawdopodobnie trzeba bedzie jeszcze
      oznaczyc FT3 i FT4 i zrobić USG tarczycy. I to wszystko co ja wiem na ten temat.

A jezeli chodzi o poronienie to wydaje mi sie, ze zaden lekarz Ci nie powie co
      na pewno moglo byc przyczyna...

Pozdrawiam i nie martw sie na zapas smile
      • maja_m1 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 19.06.04, 09:19
        Dziekuje WAm za odpowiedz.
        FT3 i FT4 tez zrobiłam: FT3 3,5 (norma 1,5-4,1) a FT4 1,2 (norma 0,8-1,9).

Czy li wszystko ok - w normie. Ale to TSH nie za dobre. Z tego co czytałam do
        włascnie nadczynność, choc FT3 i FT4 nie sa podwyzszone... Sama juz nie wiem...
        a jak to sie leczy ????
        • agape76 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 19.06.04, 12:08
          Witaj, znalazłam też objawy wskazujące na nadczynność;
          - uczucie ciągłego gorąca,
          - chudnięcie;
          - potliwosc;
          - uczucie "podminowania" i zmęczenia,
          - kołatanie serca;
          - rozregulowany cykl (skapy cykl i rzadziej niz zwykle);
          - zmiana wyglądu wlosów (staja sie ciensze, wypadaja)
          Z nadczynnoscia mozna walczyc podajac leki hamujace produkcje hormonow.
          a jesli chodzi o problemy z zajsciem w ciaze i jej utrzymaniem to sa to klopoty
          kobiet z niedoczynnoscia. Niedobor hormonow u przyszlej mamy zagraza
          prawidlowemu rozwojowi plodu.
          Koniecznie skonsultuj sie z endokrynologiem, a objawami, ktore podalam za
          bardzo sie nie przejmuj, bo sa bardzo uniwersalne - ja mam zarowno te
          wskazujace na nadczynnosc jak i niedoczynnosc. wink)
          Pozdrawiam. Agnieszka.
          • maja_m1 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 19.06.04, 16:10
            Dzieki Aga! Kurcze sama nie wiem, objawow to ja zadnych nie mam ani tych
            zwiazanych z nad-i niedoczynnoscia... a i te wyniki sa poprostu DZIWNE :o\

Pytałam eksperta na bocianie i tak mi napisal :"Samo niskie TSH nie powoduje
            poronień a np niewydolność tarczycy. Jeżeli nie ma takowej to nie należy szukac
            przyczyny poronień w samej tarczycy." I w sumie to jakby wszystko bylo ok, ale
            jednak nie jest ! Chyba pojde w najblizszym czasie do endokrynologa... Dziekuje
            za odpowiedzi smile
            pozdrawiam, maja m.
            • kiskil-lilla Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 22.06.04, 10:55
              Maju, udaj sie do endokrynologa. Tsh jest niestety za niskie. Wiele juz razy
              magłowałam temat tarczycy na forach i niestety sprawa nie jest tak prosta jak
              sie wszystkim wydaje.m Powinnas isc do lekarza. To ze tsh jest za niskie nie
              powinno spowodowac poronienia ale mogło.Organizm mógł tez tak zareagowac na
              stan ciąży poniewaz wtedy przysadka mózgowa pobudza tarczyce do zwiekszonej
              oprodukcji hormonów tarczycy.
    • marikaow Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 23.06.04, 11:59
      Napisze tak, nie wymadrzam sie ale takie niskie TSH nie jest normalne. ja mam niedoczynnosć i w sumie lecze sie już 11 lat. Pierwszą ciąze urodziłam ale to był cud gdyz cały czas leciala. Jadlam hormony i co miesiac inna dawka gdyz tak szalały że ciaża była zagrozona i poprostu uciekala lekarzą między palcami. Zatem jak widac tarczyca ma ogromne znaczenie w ciaży. Cały czas chodziłam do endokrynologa i tobie radze sie udać jak najszybciej. nikt nie mowi że napewno tarczyca była przyczyna poronienia. Jesli chodzi o tarczyce to sama wiem że nie zachodzi sieod tak sobie w ciąże, wszystko musi byc wyregulowane zwłaszcza hormony, bo potem sa cyrki i przykrości. W drugą ciaze zaszłam ale niestety obumarła w 9 tygodniu zatem sama widzisz, ze nie jest łatwo. Wim od kilku lekarzy endokrynologów że z niedoczynnoscia jest gorzej donosic ciaże niż z nadczynnością. Ale i tak nie zostawiaj tego, idż jak najszybciej do endokrynologa, jesli chcesz zajsc w ciąże.
      • maja_m1 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 23.06.04, 12:27
        Wiesz i tu wlasnie pojawia sie problem, bo na dobra sprawe ja hormony tarczycy
        (FT3 i FT4) mam super w normie - a te wlsnie hormony sa wytwarzane przez
        tarczyce... TSH jest to hormon wytwarzany przez przysadke i on reguluje prace
        tarczycy i wydzielanie przez nia hormonow. Wedlug ksiazek skoro mam za mało TSH
        to powinnam miec nadczynność czyli duzo ponad norme FT3 i FT4 - a nie mam! I to
        jest wlasnie dziwne... A do endokrynologa nie mam wyjscia - pojde bo musze to
        wyjasnic...

pozdr, maja m.
    • marikaow Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 27.06.04, 17:24
      Ft3 i Ft4 to ja tez mam w normie a TSH to czasem tak szalało ze miałam czasem 32 nie 0,32 tylko 32.I nie ma reguły ze jeśli nadczynnosć to reszta hormonów też nie moze być w normie, moja córcia miała idealne TSH (miała wtedy 4 miesiace) a za to FT3 i FT4 nie, zatem to musi ocenic endokrynolog, bo jeśli ktos w tym nie siedzi to nie zawsze wszystko wynajdzie. pozatym jeśli chodzi o sprawy ciaży to najlepiej miec ginekologa i endokrynologa w jednym. bo sama wiem że jeśli jest ich dwóch to jest ciągłe latanie, od jednego do drugiego.
      • maja_m1 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 28.06.04, 09:29
        Dzieki za odp... Masz racje z tym ze dobrze by było miec lekarza "dwa w
        jednym" smile ale to juz chyba dla mnie zbyt trudne, bo jak na razie to nawet
        samego dobrego ginekologa znalezc sobie nie moge, a jesli jeszcze bede musiała
        znalezc ze specjalizacja endokrynologiczna - to zaczne sie w koncu leczyc
        sama wink

pozdrawiam
        maja m.
      • janka111 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 10.08.04, 13:30
        Jeśli jestes z Warszawy to czy mozesz mi podac namiary na jakiegos dobrego
        endokrynologa. Czy miałaś powiekszona tarczycę ? I czy moge napisac na twoj
        prywatny email ?
        Pozdrawiam
        • janka111 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 10.08.04, 13:35
          janka111 napisała:
          Witaj Marikaow !
          Jeśli jestes z Warszawy to czy mozesz mi podac namiary na jakiegos dobrego
          endokrynologa. Czy miałaś powiekszona tarczycę ? I czy moge napisac na twoj
          prywatny email ?
          Pozdrawiam
    • ewa.analityk1 Re: hormony tarczycy - pomożcie ???? 11.08.04, 15:39
      niestety mogło być to jak najbardziej przyczyną poronienia sad
      www.bajbus.pl/index.phtml?ids=medycyna&kat=patologia&tmt=nadczynnosc
      musisz koniecznie zrobić przeciwciała przeciwtarczycowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka