puara 08.06.04, 23:08 Ciao,prosze osoby ktore sa na UW na italianistyce o pomoc!:) Ile trwal egzamin z jezyka,a potem test predyspozycyjny????????? Mile grazie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 12.06.04, 20:33 Proszeeee....Wielu z was studiuje italianistyke na UW.Powiedzcie prosze ile trwal wasz egazamin.. Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 13.06.04, 21:47 Proszeeeeeeeeeee Odpowiedz Link
marghe_72 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 13.06.04, 21:55 Pomogłabym gdybym pamiętała.. ale troche czasu mineło. Poza tym wiele mogło sie zmienic. Czemu tak bardzo Cie to męczy? M. Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 13.06.04, 22:59 Po prostu zdaje tam wkrotce i chcialam wiedziec,na Drzwiach Otwarych nie mowili,wtedy o tym nie myslalam,teraz wydaje mi sie to wazne:/ Myslalam ze ktos tutaj bedzie wiedzial.. Ale ok.No trudno. Dzieki,papa Odpowiedz Link
bellasnella Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 14.06.04, 08:43 zadzwon do sekretariatu/dziekanatu. Z pewnoscia beda wiedzieli :) Trzymamy za Ciebie kciuki! Odpowiedz Link
marghe_72 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 14.06.04, 13:34 Zdajesz z włoskiego? Jak teraz wyglądają egzaminy? Za moich czasów (hehehe, ale to brzmi) był tylko pisemny z włoskiego. M. Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 14.06.04, 18:58 Zdaje z angielskiego:)!!!Dobrze ze w Wawie to jest mozliwe. Niedziekuje i czekam na egzamin! Jesli nie w tym roku,bede po prostu zdawac jeszcze raz za rok :) Pozdrawiam,myslcie o mnie 29:)!!!ciaoooo! Odpowiedz Link
marghe_72 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 14.06.04, 19:41 Przepraszam. Źle napisałam. Ja zdawałam z włoskiego, ale z angielskiego równiez był egzamin. Połamania .. pióra? Języka? :) M. Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 14.06.04, 19:47 puara! spotkamy sie 29 ;) choć ja zdaaję z włoskiego. daj znać jak się dowiesz ile trwa egzamin! ja również próbowałam się dowiedzieć od znajomych, którzy również zdają i nikt nic nie wie ;( Jedynie patrząc na ilość stron z egzaminów z zeszłego roku, wydaje mi się, że językowy trwa krócej niż predyspozycji.. a wiesz może ile jest kandydatów w tym roku? pozdrawiam i powodzenia ;) Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 15.06.04, 22:07 Ciao,nie mozna sie dodzwonic:( Albo jest zajete,albo nr chwilowo wylaczony... Z netu wiem ze jest 14 osob na miejsce -tak wynika z moich obliczen,nie wiem tylko czy liczba osob podabna na str UW to tylko ci,kt zarejestrowali sie w necie czy wszyscy. Pozdrawiam!!!Tez zycze powodzenia!!!!Papapa!! Odpowiedz Link
pestka2011 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 19.06.04, 21:14 Ja też zdaję,z anglika. Osób na miejsce jest 12 i to są wszyscy,nie tylko ci którzy sie rejestrowali przez net. Jesli chodzi o ang to myslę że będzie ok,ale ten predyspozycyjny mnie przeraża. Znam parę osób które właśnie na tym poległy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
lilith_ed Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 23.06.04, 14:27 Hmm...samych zerejstrowanych jest tyle,że wychodzi ponad12os na 1miejsce. a z tą resztą to chyba będzie więcej. Skąd wiesz, że tylko 12?? Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 29.06.04, 10:01 29 czerwca - czesc jezykowa egzaminu na italianistykę! to juz DZIŚ!!! więc TRZYMAJCIE KCIUKI ;) Odpowiedz Link
linn_linn Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 29.06.04, 10:30 Trzymamy!!! Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 29.06.04, 18:40 do wszystkich zdajacych (o ile tacy sa): jak Wam dzis poszlo? z jakiego jezyka zdawaliscie? wloski nie byl trudny i bylo bardzooooo duzooooo czasu... mam nadzieje ze nadrobie punktacja z tego egzaminu bo z tym predyspozycji moze byc gorzej :< Odpowiedz Link
marghe_72 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 30.06.04, 19:41 a kto Was egzaminował? :) m. Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 30.06.04, 23:22 a egzaminuja nas profesorowie z UW :) a ktos moze wie ile bedzie trwal test predyspozycyjny? tyle samo o jezykowy? (2.5 godz) Odpowiedz Link
marghe_72 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 02.07.04, 18:00 Nazwiska poproszę:) Tak ze zwykłej babskiej ciekawosci. m. Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 02.07.04, 17:04 no i jak Wam poszlo? bo byc moze bede mial z Wami zajecia :) Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 02.07.04, 20:03 nazwisk jeszcze nie znam ;) oj przepraszam, teraz juz poznałam "kubissimo" ;P jak poszło? wychodząc z sali słyszałam różne głosy.. od "ale banał", po "dobrze że siedziałaś przede mną, bo nic bym sama nie napisała" ;P dla mnie była to czysta przyjemnosc.. ale zobaczymy w poniedzialek na tablicy wynikow ;) i tak najwiekszym postrachem jest tesyt predyspozycji.. ;( wiec zamiast sie rozpisywac wracam do moich ksiazeczek! pozdrawiam Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 02.07.04, 20:23 heh, ale ja mowilem o prowadzeniu zajec :) in bocca al lupo! Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 02.07.04, 21:47 a juz myslalam ze prof z uw sa goscmi tego zacnego forum ;( ;P Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 06.07.04, 18:20 o wiele za dlugo ... ale najlepsze dopiero przed Wami...czyli pierwszy rok... 12 osob na miejsce to nic .. w zeszlym roku bylo jakies 16 czy 17 .... ale w wypadku niepowodzenia i nie dostania sie na dziennne.. nie nalezy sie przejmowac ..wyjscia sa 2 ..albo wieczorowe albo za rok to samo... Odpowiedz Link
esigente Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 13.07.04, 11:11 A co, doktoracik? ja sie dostałem w tym roku. Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 13.07.04, 11:40 gtatulacje i powodzenia na pierwszym roku...!! wierz mi przyda sie!! Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 06.07.04, 20:20 na wieczorowe to pewnie mnie przyjma.. bylam na liscie jakas 12 po egzaminie jezykowym ale po dzisiejszym tescie predyspozycji na pewno to sie zmnieni :< ubiegloroczny egzamin byl o wiele prostszy i mozna bylo wykazac sie w nim jakimis umiejetnosciami. w tym roku? jesli byl ktos kto przeszedl przez calosc bez tak zwanego "strzelania" to serdecznie gratuluje! no ale okaze sie wszystko jutro ;) Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 06.07.04, 23:11 Ciaooo, rzeczywiscie to byl istny KOSMOS.........Pytania,ktore w ogole nic nie sprawdzaja..Mmmhhh,ok,sprawdzaja czy ktos zna na pamiec slownik wyrazow obcych czy nie........Ohhhhhhhh!!Pytania typu-skad pochodzi slowo deser,jarmark czy bankiet,albo co to samowtor i świer... czy te fragmenty wierszy,prozy do rozpoznania.... Albo te watki historyczne- tworca+wladca!!!!!!!!Koszmarrrrr Po 3 latach na Polonistyce sprobuje ponownie;) Nie,ok z takimi glupotami dam sobie chyba spokoj w przyszlosci...Do tego nie da sie przygotowac...Chyba ze ktos wkuje slowniki na pamiec...Wloskie pyt byly znosne,ale reszta...no coment.Kto jest zdrowy na umysle chyba dalby sobie spokoj.Wielka loteria i nic poza tym.W zeszlym roku i 2 lata temu te pytania to byla pestka w porownaniu z tym co znalazlo sie dzisaj.Typu te pyt z zeszlego roku czy Korsyka to wloska w-pa albo gramatyka z polskiego...Dlaczego dziasaj takich nie dali??No i nie dali zadnych a,b,c!!!Wszytko bylo utrudnione Zauwazylas ze 20 minut po rozpoczeciu ludzie juz sie poddali i zaczeli opuszczac sale??To chyba o czyms swiadczy..Dzieki za taki egzamin..:/Zgnojenie ludzi i tyle :((((((((((( Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 06.07.04, 23:31 no moze nie bedzie tak zle!! mnie w zeszlym roku tez wydawalo sie ze nie przejde .. ale jakos poszlo ... kiedy wyniki? Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 00:22 zgnojenie, jak zgnojenie, ale na pewno to ulatwia selekcje kandydatow Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 09:41 Selekcji nie ulatwia,bo znajomosc jezykoznawstwa czy archaizmow z doby oswiecenia jeszcze o niczym nie swiadczy..Swiadczyc natomiast powinna znajomosc kultury Wloch i `ludzkie` umiejetnosci humanistyczne..O Wloszech wiedzialam wszystko,ale co z tego jak nie wiem co to samowtor czy swirgla...To pytania typu- `Miliard w rozumie`,a ja nie poszlam startowac w quizie tylko napisac egzamin.I nie po miliard,a po index.Nonsens. Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 10:17 pytania musza byc trudne, bo jak wybrac z kilkunastu kandydatow tego jednego, najlepszego, zadajac banalne pytania typu: kim byl Dante?* to jest test predyspozycji do studiow humanistycznych, wiec pytania uwzgledniaja rozne dziedziny takich studiow bo wiesz, italianistyka to nie tylko rozszerzony lektorat i w ramach tych studiow bedziesz musialas (bo oczywiscie zycze, zebys sie dostala) sie zajmowac rowniez gramatyka opisowa, historia jezyka wloskiego, czy lingwistyka. Egzamin sluzy wylapaniu tych osob, ktore wykazuja najwiekszy potencjal w tej dziedzinie nauki wolalbys pytania o Wlochy, ale przy zachowaniu poziomu trudnosci? np. jaka jest roznica w cenie opakowania makaronu Barilla, penne rigate (500g), miedzy supermarketem SMA i TUO? zadowolona? a poza tym jezeli o Wloszech wiesz wszystko, to po co Ci te studia? ;) _____________________ * nie zapomne chyba nigdy, jak kiedys jeden z kandydatow (ale to chyba byla kandydatka), przy rozpoznawaniu autorow cytatow "ty ktory wchodzisz zegnaj sie z nadzieja" rozpoznala jako tekst... Jima Morrisona :) Odpowiedz Link
dorrit Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 11:04 Ja w ogole uwazam wszelkie studia jezykowe za malo przydatne... Ale mowie z pozycji osoby, ktora skonczyla inne studia, tez humanistyczne, a oprocz tego zna pare jezykow, z czego trzy biegle i z nimi na codzien pracuje. Owszem, takie studia pozwalaja poznac jezyk i kulture (mysle), ale mozna osiagnac to takze poprzez pobyty za granica, rozmowy i przyjaznie z "tubylcami", czytanie, czytanie, czytanie, sluchanie, mowienie, nauka wlasna. Chyba, ze chodzi komus o posiadanie dyplomu ukonczenia studiow jezykowych - nie obedzie sie wowczas bez studiowania danego kierunku. W kazdym razie - powodzenia. Odpowiedz Link
linn_linn Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 11:14 Tez tak uwazam. Trzeba miec konkretny zawod plus znac 2-3 jezyki obce. Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 12:49 w takim razie czemu sluza studia wieczorowe?????na ktore wystarczy zdac dobrze jezyk bez testu predyspozycyjnego.. a co z tymi ktorzy uzyskali lepszy wynik z testu predyspozycji niz z jezyka ... Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 13:03 Ty chyba jestes na italianistyce, wiec chyba powinienes wiedziec, ze jedynym celem studiow wieczorowych jest zarabianie pieniedzy przez katedre :/// Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 13:06 to troche cyniczne... ale nie odpowiedzial pan na pytanie ... a ja pytam powaznie .. co ze studentami wieczorowymi ... sa mniej warci ...czy w ogole nieistotni ...to tylko maszynka do pieniedzy ? nie wierze.... Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 13:10 hmmm oczywiscie mozna poleciec banalami, ze to wariant utworzony z mysla o tym, ilu jest chetnych na italianistyke, ze to dla tych, ktorym sie nie powiodlo na egzaminie wstepnym na studia dzienne, itepe itede ale prawda jest jaka jest cynizm? moze zwykla proza zycia :/ salutoni Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 13:14 ciekawa ta proza zycia ... zwlaszcza dla tych ktorzy musza placic ... i wierza w rowne traktowanie i rowne szanse.... zal mi ich... a moze powinno sie w ogole zlikwidowac system bezplatny i kazac placic wszystkim ... bez egzaminow i takich tam .. Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 13:43 ja nigdy w zyciu nie zaplacilbym za studia wieczorowe tyle, ile sie placi na italianistyce :/// ale jak widac sa desperaci natomiast postulat o pelnej odplatnosci rownie ciekawy, co sprzeczny z konstytucja :) (boszzzz, nafaszerowany amerykanskimi filmami zawsze chcialem powiedziec, ze to wbrew konstytucji. dzis marzenie sie spelnilo, dziekuje) :)))) Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 14:07 konstytucje zawsze mozna zmienic lub poprawic ...to tylko kwestia paru zapisow ... a panscy amerykanscy przyjaciele sa w te klocki najlepsi.... nie widze tu problemu... natomiast co do czesnego to rzeczywiscie jest to horrendalna suma ... ale skoro tak jest i pan to przyznaje to czemu nie obnizyc jej do rozsadnych rozmiarow ... a moze ma to byc sposob na odstraszenie nadmiernej liczby chetnych ... o przepraszam desperatow jak ich pan nazywa... skromne warunki lokalowe katedry..... Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 16:19 nie mam amerykanskich przyjaciol. czy to zle?? nie mam tez najmniejszego wplywu ani na konstytucje, ani na wysokosc czesnego przepraszam jezeli czujesz sie rozczarowany/a i nie mow mi pan, bo az tak stary nie jestem :) Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 17:17 nie czuje sie rozczarowana ... jesli o to chodzi ... jestem jedynie troche zdziwiona ... ale na moje szczescie stapam twardo po ziemi ... wiec i zdziwienie mi przejdzie ...zreszta jest jeszcze pare innych zadziwiajacych rzeczy dot. tych studiow ..ale to temat na zupelnie inna bajke... Odpowiedz Link
puara Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 14:23 Wszysko o Wloszech- mialam na mysli TO WSZYSTKO CO BYLO NA TESCIE..Czytaj ze zrozumieniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kubissimo Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 16:16 eheheheh pamietaj, ze na egzaminach wszelkie watpliwosci wynikajace ze stosowania skrotow myslowych sa rozstrzygane na niekorzysc studenta :) Odpowiedz Link
marciaaa Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 17:05 a ja wlasnie wrocilam z ogloszenia wynikow i... DOSTAŁAM SIĘ!!!! ;DDDD Musiałam się pochwalić ;P Jestem HAPPY ;)))))))))))) A co do "przydatnosci" studiow filologicznych to sie z wami zgadzam.. pewnie ze lepiej znac kilka jezykow obcych i miec dodatkowo konkretny zawod.. ale co z tymi ktorzy w przyszlosci chca zostac tlumaczami? albo są takimi pasjonatami Włoch, że nie chcą się uczyć niczego innego? do nich naleze wlasnie ja ;P Składam jeszcze papiery na studia w Mediolanie.. ale wyniki dopiero we wrzesniu.. wiec jesli pojdzie dobrze to jedno miejsce sie zwolni ;) teraz ide oblewac ;)) Odpowiedz Link
bartys3 Re: ILE TRWA egzamin wstepny na Italianistyke na 07.07.04, 17:18 gratuluje wynikow i entuzjazmu! Odpowiedz Link