Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie?

07.04.06, 20:10
pewnie taki temat był, ale nie znalazlam na poprzednich stronach... czy
rosyjskiego da sie nauczyc samodzielnie, oczywiscie jesli sie ma wkolo siebie
ludzi, ktorzy od czasu do czasu moga pomoc (na poczatku zwlaszcza przy uczeniu
sie liter itp.)?? No i wlasnie jakie metody radzicie - moze za jakis rok bede
miala pieniadze na kurs no ale podstawy na pewno sama musze zdobyc i to
porzadne podstawy. Jakie metody najlepsze w nauce rosyjskiego - moze ma ktos
rady (nie prosze o takie typu systematycznosc itp. :)). Jakie pomocne strony,
tytuly ksiazek... I w ogole sadzicie rosyjski jest trudny do opanowania? Ok
dosyc glupich pytan, po prostu potrzebuje rad :).
Obserwuj wątek
    • lib Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 08.04.06, 00:52
      Ja nauczyłam się czytając książki, a właściwie książkę. Przez pierwszych 10
      stron rwałam włosy z głowy, do setnej cierpiałam, a potem poszło. I teraz sobie
      czytam aż miło. Faktem jest jednak, że nie mogę powiedzieć, że znam rosyjski,
      tylko że umiem czytać po rosyjsku. Bo o akcencie pojęcie mam blade. Ale
      rozumiem dobrze co się do mnie mówi. I dogadam się. Nie mam żadnych problemów
      np. z odmianą. Brakuje mi chyba tylko nauczenia się zasad wymowy. Polecam.
      Przyjemność jest wielka. lib
      • clarissa1 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 08.04.06, 11:34
        wielkie dzieki za rade, myslisz, ze ksiazka jakiegos klasyka (po nauczeniu sie
        liter oczywiscie) bedzie dobra, czy moze jakies basnie? :).
    • lib Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 08.04.06, 23:01
      Ja na pierwszy ogień wzięłam Записки из мертвого дома Dostojewskiego, bo to dla
      Niego się uczyłam. Potem była Zbrodnia i kara. Czytałam ją w Petersburgu. W
      ciągu dnia biegałam śladami D. a w nocy czytałam. Ach, to było niesamowite...
      Więc u mnie klasyka. Myślę, że to zależy od tego po co chcesz się nauczyć.
      Jeśli chcesz znać współczesny język, to lepiej coś współczesnego. Bo mnie
      zwrócono uwagę, że pięknie strzelam archaizmami. Wybierz coś, co cię będzie
      interesowało (może wyrwiesz sobie mniej włosów :-)), a potem przecież i tak
      będziesz czytać, więc zdążysz i inne rzeczy. Trzymam kciuki. lib
      • grazka100 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 10.04.06, 19:09
        Ja uczyłam się wprawdzie j. rosyjskiego w szkole, ale zrozumiałam istotę
        języka w klasie I LO, czytając ( pod przymusem) "Powieść o prawdziwym
        czlowieku" A.Mierjesiewa ( tak sie chyba nazywał), czytałam 2 tygodnie i
        obficie skrapiałam łzami kartki, z powodu niemocy językowej.Językiem
        zachwyciłam się do głębi, czytając ( tym razem z własnej woli) w klasie IV
        LO"Księgę dżungli" po rosyjsku i "Opowiadania" M.Gogola.
    • lib Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 10.04.06, 21:55
      No to się rozumiemy :-) I imię chyba mamy to samo. Pozdrawiam. lib
    • clarissa1 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 10.04.06, 22:27
      Od najbliższych dni wolnych zaczynam zgłębiać alfabet rosyjski i słownictwa
      trochę potem i mam zamiar zasiąść tak jak wy do lektury, najpierw znajdę coś
      prostego, może właśnie jakieś rosyjskie baśnie (z racji tego, że są ciekawe
      :))). I muszę tutaj zacząć stale zaglądać :).
      • agnieszeeek Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 11.04.06, 09:55
        myślę, że lepiej najpierw czytać jakieś pierwsze łatwiejsze teksty korzystając
        z książek do nauki rosyjskiego i oswoić się z tym językiem a potem brać się za
        czytanie w oryginale,
        • gevo4ka Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 12.04.06, 00:19
          Ja również myślę, że lepiej zacząć od prostych tekstów, chociażby tych z
          podręczników do nauki języka rosyjskiego. Inaczej możesz się szybko zniechęcić,
          a przecież nie o to chodzi. Potem czytaj w oryginale opowiadanka, nie bierz się
          od razu za powieści. Pierwszym, jakie ja przeczytałam ,było "ЗА ЧТО" ("Za co")
          Lwa Tołstoja.
          Życzę Ci powodzenia w nauce tego pięknego języka!

pozdrawiam
    • aleksandraalex Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 30.03.16, 17:13
      Rosyjski jest bardzo prosty, bo jest do pewnego stopnia kopią polskiego :). Polecam Ci zacząć z darmowym kursem na Fiszkotece - jest bardzo kompletny i do tego uzupełniony lekcją alfabetu, jeśli jeszcze go nie znasz. blog.fiszkoteka.pl/nauka-rosyjskiego-online-za-darmo-z-fiszkoteka,722/
      Kurs jest zupełnie darmowy, wystarczy zalogować się na Fiszkotece :) Pozdrawiam
    • anonimowy.1992 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 16.07.16, 21:41
      oczywiście że się da nauczyć. Książki + telewizja. To tyle. Będziesz w pisaniu, słuchaniu dobra, lecz w mowie gorzej. Ale nikt nie powiedział że musisz być rozmowną osobą. To tyle. A to że lenie z was to na inny temat rozmowa. Co za durne pytanie, 20% rozumiem choć nigdy się nie uczyłem....
    • rafalkuzniecov Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 11.12.16, 04:22
      Sam byłem sceptycznie nastawiony po tym, gdy po 8 latach nauki angielskiego w szkole ledwo potrafiłem się dogadać. Jednak okazało się, że to nie ja jestem głupi, tylko zwyczajnie metody których uczą w szkole są kiepskie. W związku z tym chciałem się z wami podzielić metodami, dzięki którym w 3 miesiące opanowałem rosyjski.

Po pierwsze: ucz się tego, co Ci potrzebne. Jak to działa w szkole? Mamy np. temat przedmiotów w klasie. Musimy się więc nauczyć wszystkich tych słówek: linijka, ekierka, gumka, tablica, zeszyt, książka, długopis, ołówek, kredka, kątomierz, cyrkiel itd.
      Zastanów się ile czasu potrzebujesz do nauczenia się tych słówek, a jak często używasz takiego słowa jak np. cyrkiel? Jeśli nie uczysz się za często geometrii, to pewnie prawie w ogóle. Jaki jest więc sens uczenia się wyrazu 'cyrkiel', jeśli nie potrafisz się dobrze w danym języku dogadać i nie znasz słówek, których używasz każdego dnia? W związku z tym musimy się skupić na słówkach, które są nam potrzebne do opanowania języka. Jak już ten język opanujemy, to możemy się bawić w bardziej skomplikowane słówka.

Po drugie: wkuwanie nie przynosi dobrych efektów. Siedzenie nad zeszytem kując słówka potrafi jedynie zniechęcić do nauki. Ale prawda jest taka, że do zapamiętywania słówek można korzystać ze znacznie fajniejszych metod. Nie będę się wgryzał w szczegóły, ale jest wiele technik pamięciowych które są znacznie przyjemniejsze i przede wszystkim skuteczniejsze.

Po trzecie: nie ucz się gramatyki! A przynajmniej nie na początku. Gramatyka wejdzie sama, nie ma sensu się jej uczyć nie potrafiąc niczego powiedzieć. Możesz mówić w stylu 'Kali być Kali mieć' i dobrze - jesteś zrozumiały. Poprawne budowanie zdania przyjdzie samo z czasem. Wystarczy języka używać i go słuchać.

Po czwarte: nie bój się popełniać błędów. Ile razy to Polak za granicą po 9 latach edukacji w angielskim wchodził do sklepu i bał się zapytać o cenę chleba, gdyż było ryzyko popełnienia błędu? Popełniaj błędy! Staraj się z nimi walczyć, ale je popełniaj - nie nauczysz się języka nie mówiąc w nim nic!

Po piąte: otaczaj się językiem. Nauka to nie koniecznie musi być siedzenie nad książką, nauka słówek itp. Znaczna część nauki powinna być przyjemna; możesz np. oglądać filmy w danym języku, np. w rosyjskim z polskimi napisami. Możesz grać w gry komputerowe z głosem rosyjskim. Możesz słuchać rosyjskich piosenek. Otaczaj się językiem - wtedy uczysz się tak, jak nasz mózg jest zaprogramowany do nauki języka - czyli tak jak dziecko, słuchając.
      Jakby ktoś był bardziej zainteresowany tematem polecam to wideo na youtube: www.youtube.com/watch?v=p3k8gGWkmCQ&t=1s

Co o tym myślicie? Dodalibyście coś do tego?
    • kos007 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 12.12.16, 22:26
      Mogę pomóc w badaniu języka rosyjskiego. Nie wiem, dużo polskiego. Słucham ... Z kolei chcą uczyć się polskiego. Proszę napisać do mnie comora27@gmail.com
    • anotoninanowacka Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 19.12.16, 22:36
      Hej, Ja mialem rosyjski w szkole, ale nie wiele się nauczyłam, bo nie chciałam. Poźniej moja koleżanka zapisała mnie na kurs językowy w warszawie, dodatkowo skorzystałam z internetowego kursu, który okazał się rewelacyjny. Oczywiście na kurs chodziłam dalej, ale też sama się dokształcałam we własnym zakresie.
      Pozdrawiam,
      Antonina
    • anotoninanowacka Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 19.12.16, 22:37
      Hej, Ja mialem rosyjski w szkole, ale nie wiele się nauczyłam, bo nie chciałam. Poźniej moja koleżanka zapisała mnie na kurs językowy w warszawie, dodatkowo skorzystałam z internetowego kursu, który okazał się rewelacyjny. Oczywiście na kurs stacjonarny chodziłam dalej. W ten sposób uzupełniła swoją wiedzę.
      Pozdrawiam,
      Antonina
    • anotoninanowacka Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 19.12.16, 22:42
      Znalazlam link do strony, z kursami z których korzystałam.
      04346u5iu5kqbz3byzq03kmf10.hop.clickbank.net/
      Zostaniesz przekierowana z kursami do wyboru.

Możesz też innych poszukać.

Pozdrawiam,
      w razie pytań pisz:
      anotoninanowacka@gmail.com

• tatka11 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 08.02.17, 19:16
      Czesc!! Pomoge nauczyc sie jezyka rosyjskigo!!!! e-mai: tatianatarasova86@gmail.com
    • jezyk_obcy22 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 09.10.17, 10:51
      slowniki.lingea.pl/Rosyjsko-polski polecam fajna strona do nauki
    • anastassija Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 23.10.17, 12:29
      Dzień dobry, mogę pomóc uczyć się języka rosyjskiego, uczę się języka polskiego. Proshe pisać na e-mail nastia082@mail.ru lub skype nastia820120. Anastassia, Minsk, Białoruś.
    • mahjonghiii Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 09.07.18, 22:32
      też się uczyłam w katiuszy kilka miesięcy, fajna szkoła, dużo mnie nauczyli
    • bulkakajzerka Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 31.08.18, 12:52
      Samemu języka się nie nauczysz, a już na pewno nie poprawnie. Owszem, czytanie dużo pomaga. Muzyki słuchanie również. Ale lepiej jednak udać się do dobrej szkoły językowej np. Katiuszy w Warszawie. Tam porządnie nauczą Cię rosyjskiego, polecam. Atmosfera jak nigdzie indziej, lektorzy mega.
    • ignacy.dudar93 Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 31.07.19, 11:10
      Najlepszy sposob to ogladanie filmów lub słuchanie muzyki.
      • andriej.k Re: Jak nauczyć sie rosyjskiego samodzielnie? 03.08.19, 00:52
        Jak będzie chciał ktoś pogadać po rosyjsku to bardzo chętnie się odezwę, bo akurat uczę sie polskiego:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka