Dodaj do ulubionych

V-POWER RACING 99 czy warto ??????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 16:05
zastanawiam sie czy warto tankowac taka benzyne(jest dosc droga),wiadomo ze
jakoscowo jest lepsza lecz czy bedzie jakas odczuwalna roznica w osiagach?
moze ktos juz tankuje taka benz.i chcialbysie podzielic doswiadczeniem>
dzieki
Obserwuj wątek
    • mess220 Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? 22.12.04, 16:47
      Przeliczajac na bezposrednio na kase nijak sie to nie oplaca.
      Natomiast jak zalezy ci jakims zwiekszeniu osiagow powiedzmy na jakies wyscigi,
      to probuj - moze cos zyskasz, ale nie licz na wiele.
      • rzeznia_nr_5 Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? 22.12.04, 16:49
        Nie warto.Z obserwacji to V-powery tankują jakieś gnojki w bieda-autach
        i to biorą za 20 zeta a potem opowiadają jak to wzrost mocy 20%,jak to
        przyspieszał fantastycznie po tym itp.Obiektywnie nie ma sensu za to płacic
        żadnego.Moje skromne zdanie.
        • Gość: huggoo Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.chello.pl 22.12.04, 18:42
          Obywatel RZEŹNIA jest najwyraźniej totalnym dyletantem w tych sprawach ... :))
          Stosując takie paliwo w "seryjnym" silniku możesz liczyć ew. na odrobine
          mniejsze spalanie....i to generalnie wszystko...natomiast w
          silnikach "tuningowanych" bardziej ..lub mniej takie paliwo baaaardzo
          pomaga...zarówno jeśli chodzi o osiągi jak i o tzw. spalanie detonacyjne...
          Ja mam takie "bieda auto"...tj. 126p z mocno "dłubnietym silnikiem , i niestety
          moge tym samochodem jeździć tylko i wyłącznie ta tym paliwie, jakiekolwiek
          paliwo z mniejszą liczbą oktanową poprostu wyklucza poprawna pracę silnika....

pozdrawiam

• Gość: darksmile Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: 217.153.131.* 22.12.04, 17:09
      Dokładnie wygląda to tak, że na pocżatek musisz mieć silnik który wymaga takiej
      benzyny. Tzn. musisz przerobić go w takim stopniu, żeby wymagał stosowania
      benzyny z wyższą liczba oktanową w celu uniknięcia spalania stukowego.

Zalanie benzyny o wyzszej liczbie oktanowej do seryjnego silnika, wbrew opinii
      funkcjonującej wśród polskich kierowców, nie poprawia osiągów.
      • mess220 Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? 22.12.04, 17:17
        Punto 1,2 75KM na zwyklym tanku Vmax okolo 165, po zalaniu V-p99 pociskal kolo
        180 (licznikowe). Przyspieszenie mierzone dupochamownia bez odczuwalnych zmian,
        niczym bardziej miarodajnym nie bylo mierzone.
        Wiem ze moc nie bierze sie z oktanow, a przewaznie im wiecej oktanow tym
        benzyna mniej kaloryczna, ale......
        • rzeznia_nr_5 Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? 22.12.04, 17:27
          mess220 napisał:

> Punto 1,2 75KM na zwyklym tanku Vmax okolo 165,po zalaniu V-p99 pociskal kolo
          > 180 (licznikowe).

No dokładnie tak jak pisałem.
          • qqryq77 Re: nie warto 22.12.04, 19:56
            jak masz zwykly samochod to niczego nie zauwazysz. smieszy mnie opinia ludzi
            ktorzy mowia ze czuja duzy wzrost mocy silnika po zatankowaniu tego paliwa.
            pare numerow wstecz w AUTO SWIECIE robili test tych paliw i zadnych roznic nie
            bylo . to tylko zludzenie tankujacych.
            • Gość: Enzo Re: nie warto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 00:48
              ..hmm w AutoŚwiecie moim ulubionym opiniotwórczym tygodniku ...
      • Gość: zgryzliwy Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:16
        Gość portalu: darksmile napisał(a):

> musisz przerobić go w takim stopniu, żeby wymagał stosowania
        > benzyny z wyższą liczba oktanową w celu uniknięcia spalania stukowego.

akuray odwrotnie - spalanie stukowe wystepuja przy za malej liczbie oktanowej
        • Gość: Darksmile Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: 217.153.131.* 23.12.04, 10:04
          Ja napisałem:

> benzyny z wyższą liczba oktanową w celu uniknięcia spalania stukowego.
          Kolega zgryzliwy na to:
          akuray odwrotnie - spalanie stukowe wystepuja przy za malej liczbie oktanowej

Przeczytaj mój post dokładnie i ze zrozumieniem. Własnie o to mi chodziło. Duże
          przeróbki-większe prawdopodobieństwo spalania stukowego-potrzeba stosowania
          paliwa o wyższej liczbie oktanów

pozdrawiam
          • Gość: zgryzliwy Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:07
            Gość portalu: Darksmile napisał(a):

Wykrecasz kota ogonem.
            Pytanie dotyczylo uzycia benzyny 99 oktanowej w silniku przystosowanym do
            benzyny o mniejszej liczbie oktanowej.

Ty pisales tak ( calosc ) :

" Dokładnie wygląda to tak, że na pocżatek musisz mieć silnik który wymaga
            takiej benzyny. Tzn. musisz przerobić go w takim stopniu, żeby wymagał
            stosowania benzyny z wyższą liczba oktanową w celu uniknięcia spalania
            stukowego."
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=18808159&a=18809806
            Czyli stwierdziles,ze majac silnik na 95 oktan i chcac jezdzic na 99 oktan
            trzeba go przystosowac do tej benzyny ,bo inaczej wystapi spalanie stukowe.
            A to jest nieprawda.
            Spalanie stukowe wtedy absolutnie nie wystapi i nie potrzeba nic przerabiac z
            tego powodu.
    • Gość: Molson Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.sympatico.ca 22.12.04, 20:47
      Wlasnie ze auto bedzie mialo lepsze przyspieszenie i mniej bedzie palic.Bierze
      sie to stad ze wydajesz wiecej pieniedzy na to paliwo ,przez co stajesz sie
      lzejszy ,za czym idzie obciazenie pojazdu jest mniejsze ,auto mniej pali i
      lepiej przyspiesza.
      • Gość: umysł_analityczny V-POWER RACING 99 siła marketingu !!! IP: 194.106.210.* 22.12.04, 20:52
        Poza tym nie dojadasz bo wydajesz na drogie paliwo w zwiazku z tym chudniesz,
        stajesz sie lzejszy, a pojazd zaczyna poruszac sie z szybkoscia pocisku i coraz
        mniej pali.
        Ale uwazaj....nie przesadz bo nie bedziesz mial sily doczolgac sie i zasiasc za
        kolkiem :-)
    • Gość: asd WARTO IP: *.chello.pl 22.12.04, 22:36
      żadnych konkretnych przyrostów niema. samochód niejedzie szybciej ani lepiej
      nie przyspiesza ale... silnik jakoś tak inaczej pracuje. płynnie , gładko.
      wprawne ucho to wychwyci. poprostu jest to paliwo dobrej jakości i tyle.

pzdr
      • Gość: Janusz Re: WARTO- Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 05:57
        To potwierdzam z moich obserwacji. Silnijk równomierniej pracuje, mniej
        zadyszek, co widać nawet na jałowym.
        • Gość: Janusz prim Re: WARTO- Tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 05:59
          W Niemczech nalałem Power Racing 100. Auto naprawdę pieknie i równomiernie
          przyspieszało.
    • Gość: Molson Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.sympatico.ca 22.12.04, 23:09
      W jednym wypadku moze pomoc ,jak masz stukajace zawory .
      • Gość: mobile Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 23.12.04, 00:38
        Gość portalu: Molson napisał(a):

> W jednym wypadku moze pomoc ,jak masz stukajace zawory

Może taniej wyjdzie ich regulacja?
      • Gość: zgryzliwy Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 00:41
        Gość portalu: Molson napisał(a):

> W jednym wypadku moze pomoc ,jak masz stukajace zawory .

czyli za duze luzy - dlaczego pomoze ?
        • Gość: pawlos Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: 195.47.201.* 23.12.04, 08:55
          na stukające zawory nic a nic nie pomoże. Na spalanie detonacyjne, które jest
          notorycznie mylone ze stukającymi zaworami, owszem pomoże. Poprawa osiągów
          poprzez stosowanie V-powerka jest możliwa przy przestawieniu zapłonu na
          wcześniejszy. Trzeba jednak zachować ostrożność by nie dopuścić do spalania
          stukowego bardzo szkodliwego dla silnika. Pozdr.
    • Gość: RF Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: 57.66.193.* 23.12.04, 14:28
      To paliwo dla samochodów które wymagają benzyny 98 oktanowej.
      Dla "zwykłych" stosowanie paliwa o wyższej liczbie oktanowej mija się z celem -
      wystarczy V-Power 95.
      Poprawy osiągów nie ma ale po zużyciu 1 do 2 baków silnik pracuje ciszej co
      daje subiektywne odczucie że jest elastyczniejszy.
      Tu kalkulacja jest już bardziej korzystna zwłaszcza że za 1 litr dostajemy 2
      punkty na karcie Smart
    • Gość: kiepas w poldasie Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:11
      Wy wierzycie ,że na Shellu sprzedają to paliwo ??? Przecież w całym kraju
      gnojówkę sprzedają . Wolałbym usłyszec DANE ZMIERZONE kierowców ,którzy wlewali
      to paliwo za granicą np. w zachodnich Niemczech ,bo w tych wschodnich to
      jeszcze kombinowanie z lat komunizmu zostało .
      • Gość: Macka Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:19
        Molson:
        W jednym wypadku moze pomoc ,jak masz stukajace zawory

sorry ,ale nie myślałem ,że na forum moto spotkam tak kretyńskie zdanie.Średnio
        wyuczonyn technik samochodowy 20 laqt temu wiedział ,że zjawisto nazywane przez
        durniów mechaników "stukaniem zaworów" to jest spalanie detonacyjne.
        to jest chyba sprawa na nowy temat.
        • Gość: Brix Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:26
          macka - ty to sie dopiero z głupim przez ścianę macałeś!
          co za głąb!
          • Gość: Macka Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 23:36
            eeeeeeech jak ja lubie te argumenty,cenie takich interlokutorów ,he,he
    • Gość: alex Re: V-POWER RACING 99 czy warto ?????? IP: *.cable.casema.nl 24.12.04, 08:07
      Nie warto lac tego paliwa,przez ponad rok jezdzilem na tym paliwie i sam sobie
      wmawialem ze auto jezdzi lepiej.Kiedys zatankowalem przez pomylke na aralu w
      niemczech benzyne 91 oktan i moje auto jechalo tak samo jak na paliwie od
      shella.teraz mieszkam w holandii wiec tankuje Powera 95,tylko dlatego ze jest
      bardziej oczyszczona od 95, a jak jestem w polsce to 98 ale to dlatego aby nie
      kupic nie mniej niz 95.Cena w holandii V-Powera 95 to 1,20 eur.najlepsze jest
      to ze benzyna ta pojawila sie dopiero w tym roku,cena 95 to 1,16 eur.czyli
      roznica 4centow.Lepiej chyba lac 98,tansze od powera,a roznicy i tak nie bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka