Dodaj do ulubionych

Mario Vargas Llosa??

31.03.05, 12:30
tylkp proszę na mnie nie krzyczeć, że jeszcze nic jego nie czytałam:)Właśnie
mam zamiar zacząć.
Mam natomiast pytanie do wielbicieli, od czego zacząć lekturę jego książek?
Co byście polecali mi jako pierwszą jego książkę? Z góry dziękuję za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ada08 Re: Mario Vargas Llosa?? 31.03.05, 14:11
      chiara76 napisała:

> Mam natomiast pytanie do wielbicieli, od czego zacząć lekturę jego książek?
      > Co byście polecali mi jako pierwszą jego książkę?

"Rozmowa w 'Katedrze'"
      a.
    • cecyl Re: Mario Vargas Llosa?? 31.03.05, 14:12
      "Pantaleon i wizytantki"
      "Szczeniaki"
      "Ciotka Julia i skryba"
      "Wojna z konca swiata"
    • Gość: sumire Re: Mario Vargas Llosa?? IP: 213.17.128.* 31.03.05, 14:23
      I jeszcze "Pochwała macochy" :)
      • monikate Re: Mario Vargas Llosa?? 31.03.05, 14:31
        Koniecznie debiut "Miasto i psy"!
        Potem "Pantaleon...", potem "Rozmowa w Katedrze" i reszta.
    • bumm Re: Mario Vargas Llosa?? 31.03.05, 14:42
      Wybór pierwszej książki zależy od Twojego temperamentu czytelniczego. Jeśli
      jesteś pożeraczką książek i lubisz rzeczy ambitne: zacznij od "Rozmowy w
      katedrze" albo "Wojny końca świata". To wielkie freski, majstersztyki
      warsztatowe, dwie powieści totalne. Ale jeśli istnieje ryzyko, że monumentalna
      powieść Cię onieśmieli i zniechęci (albo nie masz wiele czasu) - zacznij
      od "Ciotki Julii i skryby". To też znakomita rzecz, autoironiczna, ale można ją
      czytać też luzacko, rozrywkowo. "Ciotka" powinna podobać się i amatorom
      romansów i czytelnikom szukającym niebanalnych smaczków.
      Ale czytaj koniecznie, bo napisał dużo i to dobrych rzeczy ten nasz Varguitas :-
      )
      • chiara76 dziękuję Wam wszystkim ! 31.03.05, 14:45
        dziękuję za rady i sugestie. Pozostaje mi tylko wybrać pierwszą książkę
        i...zacząć czytać.
    • Gość: blueone Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 23:10
      Najpierw "Miasto i psy", potem "Rozmowa w <Katedrze>". Zdecydowanie odradzam
      nowsze np. "Pochwała macochy", bo to już nie ten sam Llosa.
    • clevera Re: Mario Vargas Llosa?? 01.04.05, 15:16
      Byłam kiedyś w Twojej sytuacji - też postanowiłam coś jego przeczytać. Zaczęłam
      od "Ciotka Julia i skryba" i na tym zakończyłam zaznajamianie się z jego
      twórczością. Jakoś nie trafił w mój gust, a może żle zaczęłam? :((
      • bumm Re: Mario Vargas Llosa?? 01.04.05, 16:20
        No i tak, Clevero, pogrążyłaś mój koncept, że "Ciotka Julia" jest dla
        wszystkich :-) To jest w sumie urocze z książkami: gdzie jak gdzie, ale na polu
        literatury nie masz ŻADNYCH prawd objawionych...
        • chiara76 Re: Mario Vargas Llosa?? 02.04.05, 10:46
          powiem swoje zdanie, jak się zapoznam. Mam jednak nadzieję, że zachęci mnie ona
          do dalszej lektury, a nie zniechęci.
          • chiara76 dziękuję raz jeszcze 13.04.05, 16:08
            dziś skończyłam "Ciotkę Julię i skrybę", nie mogłam się od tej książki oderwać,
            tak mi się podobała.
            Ja na szczęście po tej książce mam chęć dalej czytać książki Llosy. Jeszcze raz
            dziękuję za wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam!
    • a.adas Re: Mario Vargas Llosa?? 03.04.05, 19:22
      1 Nie zaczynać od niczego po "Litumie w Andach"
      2 Dać Llosie szansę zachwycenia rytmem prozy - to może potrwać i kilkaset stron:)
      3 Peruwiańczykowi zdarzają się słabsze rzeczy: "Kto zabił Palomina..." czy
      ostatnie dwie powieści, dla mnie także "Ciocia Julia i skryba" i, fragmentami,
      "Wojna końca świata"
      4 Ostatecznie, po serii niepowodzeń, zajrzec do "Gawędziarza"...
      :)))))

Dla mnie inne powieści Peruwiańczyka są ważniejsze, ale warto zacząć od
      debiutanckiej "Miasto i psy".
    • iwan_w Re: Mario Vargas Llosa?? 04.04.05, 09:22

ja proponuję przeczytać Pochwałę macochy - świetny styl, dużo humoru i
      niezwykła wyobraźnia. No i, co Cię może zainteresować - bliski związek z
      malarstwem (takie 'wchodzenie' w słynne obrazy, w ich przestrzeń)
      • Gość: Cukierki z masła Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:14
        Proponuję zacząć od Rozmowy w Katedrze, pozniej Wojna Konca świata, Swieto
        Kozła, Miasti i psy. W przerwie koniecznie Cioctka Julia i skryba, nie jest to
        arcydzieło, ale trafny pastisz na Ezmeralde itp ;-)
    • Gość: Tete Re: Mario Vargas Llosa?? IP: 193.29.205.* 09.04.05, 17:59
      Najlepiej zaczac od pierwszej powieści "Miasta i Psy", ujawnia sie w niej
      geniusz llosy, ale nie jest tak skomplikowana jak "Rozmowa w katedrze". To
      prawda, ze do prozy Llosy trzeba przywyknac...Ale jak ja pokochasz to moze sie
      zdarzyc, ze nie zachwyci Cie juz nic innego. Dobrym poczatkiem bedzie tez "Raj
      tuz za rogiem". "Rozmowa w katedrze" dla mnie jest najgenialniejsza ksiazka
      jaka czytalam...ale polecam raczej na pozniej, chociaz ja ja przeczytalam jako
      pierwsza, bylam jednak przyzwyczajona do prozy Marqueza. Polecalam znajomym,
      ktorym obce sa te klimaty i Rozmowa ich zniechecila, zgadzam sie z
      przedmowcami, ze byc moze to zbyt monumentalne dzielo jak na poczatek.
      Pozdrawiam i zycze milej lektury.
      • chiara76 Re: Mario Vargas Llosa?? 09.04.05, 18:07
        dzięki raz jeszcze za opinie. Na razie wybór padł na "Ciotkę Julię i skrybę",
        jak przeczytam , to może coś skrobnę o tym, jakie były moje wrażenia.
        • Gość: e.w.u.n.i.a Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:49
          "Swieto kozla"-naprawde dobra ksiazka,przeczytaj koniecznie!!!!!
        • Gość: tereza_batista Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 20:15
          Ja również zaczęłam czytać Llose od tej powieści. Byłam nią tak zachwycona, że
          chciałam nawet ukraść swojej uczennicy:) Takie czasy były, książki trudno
          dostępne jeszcze wtedy, a w antykwariatach za drogo dla studenta.
          Miłej lektury
          Pozdrawiam
          tereza batista
          • Gość: noida Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:14
            A mnie tak irytuje ten pokręcony styl pisania, że nie skończyłam "Rozmowy w
            Katedrze" ani "Pantaleona i wizytantek". Po prostu nie moge przebrnąć przez te
            zmiany czasu, miejsca i osoby raz na trzy linijki. No nie mogę, chociaż
            próbowałam.
    • Gość: Sambady Re: Mario Vargas Llosa?? IP: 213.156.96.* 13.04.05, 16:19
      Moją piewrwszą był "Gawędziarz" i potem nic juz go nie przebiło. Ale to chyba z
      uwagi na moje zainteresowania.
    • Gość: ABW Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:27
      Ciekawe, ale nikt nie wymienił jednej z pierwszych książek Llosy wydanej w
      Polsce. Chodzi mi o "ZIELONY DOM". Ja zacząłem bardzo dawno temu lekturę Llosy
      od tej własnie książki i od tamtej pory przeczytałem wszystko, co
      przetłumaczono.
      • chiara76 Re: Mario Vargas Llosa?? 13.04.05, 16:31
        a którą z jego książek najbardziej Ci się podobała?
        • Gość: ABW Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:47
          Właśnie "Zielony dom" wywarł na mnie największe wrażenie. Być może dlatego, że
          swego czasu uwielbiałem Faulknera, a w tej powieści Llosy znalazłem coś z tego
          klimatu. No a później czytałem wszystko, choć przyznam, że niejakie trudności
          miałem przy lekturze "Rozmowy w Katedrze", którą czytałem zdecydowanie za
          długo. A czasami bywa tak, że tempo czytania zależy od atrakcyjności książki,
          choć z drugiej strony nieraz staram się celowo przedłużać lekturę, zwłaszcza
          wtedy gdy akurat nie ma pod ręką kolejnej dobrze zapowiadającej się książki.
          • chiara76 Re: Mario Vargas Llosa?? 17.04.05, 00:32
            Ja zamierzam przeczytać wszystkie jego książki:) bardzo spodobał mi się jego
            styl. Kto wie, może niedługo sięgnę po książkę, którą Poleciłeś. Pozdrawiam.
      • makusia_p Re: Mario Vargas Llosa?? 13.04.05, 23:35
        Gość portalu: ABW napisał(a):

> Ciekawe, ale nikt nie wymienił jednej z pierwszych książek Llosy wydanej w
        > Polsce. Chodzi mi o "ZIELONY DOM". Ja zacząłem bardzo dawno temu lekturę
        Llosy
        > od tej własnie książki i od tamtej pory przeczytałem wszystko, co
        > przetłumaczono

Bardzo się cieszę że o tym tytule wspomniano, miałam to uczynić. A poza nim na
        początek też poleciłabym "Wojnę końca świata" :) "Rozmowy w katedrze" nigdy nie
        dokończyłam, może kiedyś...
        :)
        • chiara76 Re: Mario Vargas Llosa?? 13.04.05, 23:39
          właśnie dziś skończyłam pierwszą jego książkę, jaką przeczytałam , "Ciotkę
          Julię i Skrybę", i...chcę więcej! Dobry objaw. Jednocześnie jak sobie pomyślę,
          ile czeka książek na przeczytanie na półce, to...chyba, jak Kot powinnam żyć 7
          razy:) tyle jeszcze książek czeka na mnie. Bardzo przyjemne uczucie.
          • makusia_p Re: Mario Vargas Llosa?? 13.04.05, 23:46
            I tak trzymaj!
            Zazwyczaj martwimy się brakiem czasu w stosunku do ilości książek, które
            czekają na lekturę, przed chwilą właśnie o tym pisałam.
            Bardzo spodobało mi się Twoje podejście, kiedy napisałaś:

Jednocześnie jak sobie pomyślę,
            > ile czeka książek na przeczytanie na półce, to...chyba, jak Kot powinnam żyć
            7
            > razy:) tyle jeszcze książek czeka na mnie. Bardzo przyjemne uczucie.

Dzięki :)))
            • chiara76 Re: Mario Vargas Llosa?? 13.04.05, 23:59
              dzięki również za miłe słowa:) My, maniacy książkowi musimy trzymać się razem:)
              • flakonka Re: Mario Vargas Llosa?? 16.04.05, 21:03
                jeżli pierwsza ci się spodobała to pewnie reszta też ci się spodoba :) ja
                przeczytałam wszystkie i zawsze chcę więcej :)
    • after_eight Re: Mario Vargas Llosa?? 17.04.05, 00:18
      ja zaczęłam przypadkiem od "Zeszytów don Rigoberta" i oszalałam na punkcie
      Llosy - jest genialny!
    • luciamdb Re: Mario Vargas Llosa?? 18.04.05, 11:13
      Pewnie spotkam sie z agresja, ale ja Vargas Llosy nie lubię. A muszę dodać, że
      jestem peruwianką. Jest to jeden z najbardziej dołujących pisarzy jakich znam.
      Choć przyznaję mu, że ładnie napisane są te jego książki. To jednak ogólny
      obraz świata, który nam w swojej literaturze ofiaruje jest strasznie
      nieprzyjemny. Pozdrawiam
      • Gość: Hubi Re: Mario Vargas Llosa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 11:31
        Droga Peruwianko, opowiedz cos o pisarzach peruwianskich (lub innych poludniowo-
        amerykanskich),ktorych wedlug Ciebie warto przeczytac? Ciekawi mnie twoj punkt
        widzenia...
        Np. pisarze pomijani, zupelnie nieznani w Polsce...

Pozr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka