Dodaj do ulubionych

Mech - jaki odczyn ziemi

18.05.05, 20:26
Obserwuj wątek
    • kora12 Re: Mech - jaki odczyn ziemi 18.05.05, 20:30
      Przepraszam, wyslalo mi sie za szybko.
      Od strony polnocnej domu mam trawnik przerosniety mchem. Czy mech potrzebuje
      jakiegos okreslonego pH. Jak go wytepic nie stosujac srodkow chemicznych tylko
      naturalne. Bardzo prosze o rade.
      Pozdrawiam.
      Anna
      • mali_na Re: Mech - jaki odczyn ziemi 18.05.05, 20:37
        Masz mech, znaczy masz kwaśną glebę. Trzeba ją wapnować. Ekspert wypowiadał sie
        jak sie to robi. Spróbuję poszukać
    • mali_na Re: Mech - jaki odczyn ziemi 18.05.05, 20:42
      Znalazłam
      Witam na forum Gazety!
      Mech na trawniku to przede wszystkim wskazówka, że podłoże jest mało przewiewne
      i kwaśne. Ponieważ korzenie traw nie rozwijają się w takiej glebie prawidłowo,
      zostaje ona wyparta przez mech oraz niewielkie chwasty lubiące takie podłoże.
      Dlatego na ciężkich zacienionych i kwaśnych glebach najważniejsze jest ich
      odpowiednie uzdatnienie przed założeniem trawnika. Później wyparcie mchu jest
      bardzo trudne i kłopotliwe. Najlepiej zastosować kilka metod naraz. Czyli
      wertykulacja, aeracja połączona z wycinaniem koreczków darni i zasypywaniem
      otworów piaskiem. Po werykulacji lub podczas jej trwania zwapnowanie gleby wraz
      z rozsypaniem preparatów niszczących mech. Skuteczne choć mało estetyczne jest
      posypanie takich miejsc piaskiem z domieszką wapna ogrodniczego. Trawa po
      pewnym czasie przerośnie piasek, a mech zginie. Metody te jednak są na krótka
      metę, gdyż po kilku latach mech znów zawojuje utracone tereny.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • citisus A może ....... 18.05.05, 21:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=22609497&a=22609497
      Można spróbować ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka