kora12 Re: Mech - jaki odczyn ziemi 18.05.05, 20:30 Przepraszam, wyslalo mi sie za szybko. Od strony polnocnej domu mam trawnik przerosniety mchem. Czy mech potrzebuje jakiegos okreslonego pH. Jak go wytepic nie stosujac srodkow chemicznych tylko naturalne. Bardzo prosze o rade. Pozdrawiam. Anna Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Mech - jaki odczyn ziemi 18.05.05, 20:37 Masz mech, znaczy masz kwaśną glebę. Trzeba ją wapnować. Ekspert wypowiadał sie jak sie to robi. Spróbuję poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Mech - jaki odczyn ziemi 18.05.05, 20:42 Znalazłam Witam na forum Gazety! Mech na trawniku to przede wszystkim wskazówka, że podłoże jest mało przewiewne i kwaśne. Ponieważ korzenie traw nie rozwijają się w takiej glebie prawidłowo, zostaje ona wyparta przez mech oraz niewielkie chwasty lubiące takie podłoże. Dlatego na ciężkich zacienionych i kwaśnych glebach najważniejsze jest ich odpowiednie uzdatnienie przed założeniem trawnika. Później wyparcie mchu jest bardzo trudne i kłopotliwe. Najlepiej zastosować kilka metod naraz. Czyli wertykulacja, aeracja połączona z wycinaniem koreczków darni i zasypywaniem otworów piaskiem. Po werykulacji lub podczas jej trwania zwapnowanie gleby wraz z rozsypaniem preparatów niszczących mech. Skuteczne choć mało estetyczne jest posypanie takich miejsc piaskiem z domieszką wapna ogrodniczego. Trawa po pewnym czasie przerośnie piasek, a mech zginie. Metody te jednak są na krótka metę, gdyż po kilku latach mech znów zawojuje utracone tereny. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
citisus A może ....... 18.05.05, 21:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=22609497&a=22609497 Można spróbować .... Odpowiedz Link Zgłoś