Dodaj do ulubionych

ujemny wynik panela wziewnego a astma

19.05.05, 15:12
Witam i bardzo prosze o radę, bo zaczynam się gubic w temacie "alergia-
astma". Moja prawie 5 letnia córeczka od ponad roku ma "zdiagnozowaną astmę
wczesnodziecięcą" przy czym ta diagnoza została postawiona na podstawie
podania jej sterydów (Pulmicort +Berodual) w inhalacjach po badaniu
(osłuchaniu), w którym stwierdzono zmiany (skurcz) oskrzeli. Po podaniu leków
osłuchowo czysto!!! I tak było kilka razy. Testy skórne nie wykazały nic.
Mała często zapada na infekcje górnych dróg oddechowych przy czym nawet
banalna infekcja (katarek, brak gorączki) następnego dnia przeradza się w
okropnie męczący, duszący kaszel (przede wszystkim w nocy-aż do wystąpienia
wymiotów). Leki nie pomagają niestety od razu ale po kilku dniach jest
poprawa i potem utrzymuje inhalacje przez 2-3 miesiące. I odstawiam-nieraz
przez 1 miesiąc-nawet 2 jest wszystko dobrze aż do nastepnego
razu....Niedawno zrobiliśmy córci mnóstwo wyników (na zlecenie pani
alergolog) i wszystkie są OK (oprócz nieprawidłowego rozmazu krwi) no ale
zadziwił mnie przede wszystkim panel oddechowy-od góry na dół same "0"-brak
jakiejkolwiek alergii... Czy możecie mi to jakoś wytłumaczyć/zinterpretować?
Co jest w takim razie mojej córci... Pani doktor mówi o astmie typu
infekcyjnogennego...a ja nie wiem co mam teraz o tym wszystkim myśleć. Bardzo
czekam na Wasze opinie/rady....Kasia.
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 19.05.05, 15:14
      mozesz podac ten rozmaz?
      • chaza Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 19.05.05, 15:20
        Mam go w domu-wieczorem napiszę, ale wiem, że kwasochłonne podniesione i że
        zasugerowano mi badanie w kierunku pasożytów w kale (właśnie dzis zawiozłam
        pierwszą próbkę...) Wieczorem podam Ci konkretne wyniki bo tam 3 rzeczy były
        poza normą. kasia
        • julamimi Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 19.05.05, 15:27
          nie, nie musisz podawac szczegolow, bo napisalas juz to, co chcialam wiedziec;
          w przypadku podwyzszonych kwasochlonnych chcialam zasugerowac badanie na
          pasozyty (poczytaj o tym tu na forum, jest sporo,
          szukaj 'pasozyty', 'grzyby', 'lamblie', 'posiew kalu'); i zwroc uwage na to, ze
          pasozyty czesto jednak nie wychodza w badaniach, a sa sad
          sigvaris poleca laboratorium na antalla (o ile jestes z warszawy)

tak mi sie kolacze, ze czytalam o przypadku osoby, u ktorej chyba glista dawala
          objawy jak przy astmie... jesli trafie na ten link, to wkleje.

pozdr
    • monaluiza Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 19.05.05, 15:32
      chaza napisała:

> Witam i bardzo prosze o radę, bo zaczynam się gubic w temacie "alergia-
      > astma".

Pod rozwagę :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21668486&a=21668486

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20186329&a=20186329

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20189466&a=20189466

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=20189466&a=20189466

Mona
    • chaza Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 09:37
      Podaję jeszcze dla formalnosci te wyniki rozmazu:
      segmentowane:23%
      kwasochłonne:8%
      zasadochłonne: 1%
      limfocyty: 60%
      monocyty: 8%
      Napiszcie prosze czy któraś z Was miała też taką sytuację że dziecko miało
      astmę/alergię a wyniki panela były ujemne-czy to jest mozliwe???
    • agnieszka-i-oskar Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 11:05
      robiłaś TYLKO panel wziewny. U mnie też wyszedł ujemny.
      Niestety zrobiłam dodatkowe testy i wyszło: roztocza, pleśnie itp.
      Astma wewnątrzpochodna (infekcyjnogenna) jest baaardzo rzadka.
      Jeśli chodzi zaś o podawanie leków to Pulmicort podaje się długodystansowo
      czyli ok 1-2 lat. Wiem, że niektórzy lekarze każą podawać tylko w czasie
      infekcji ale jest to nieprawidłowe. Pulmikort ma działanie przeciwzapalne a u
      astmatyka stan zapalny w oskrzelach toczy się cały czas - nie tylko w czasie
      infekcji. Więc by go zlikwidować trzeba podawać lek długo. Jeżeli będziesz
      prawidłowo leczyła dziecko to prawdopodobnie szybko nastąpi remisja choroby.
      Jak napisał ktoś wyżej, zbadaj dziecko w kierunku pasożytów - czasami dają one
      objawy takie same jak astma.
      • jzabro Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 16:27
        Astma wewnatrzpochodna jest rzeczywiście bardzo rzadka u dzieci, ale nie tak
        rzadka u dorosłych.
    • chaza Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 11:34
      Czy możesz mi powiedzieć jakie badania dodatkowe robiłaś oprócz panela, czyli
      te które potwierdziły alergię?
      • jzabro Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 16:41
        Są pewne standardy rozpoznania astmy, głównie opiera sie to na badaniu
        spirometrycznym, a nie na testach skórnych. Do takiego badania potrzebna jest
        pełna współpraca dziecka i dlatego u małych dzieci często rozpoznanie stawia
        się na podstawie skuteczności podanych steroidów wziewnych. Gdy Twoje dziecko
        będzie gotowe do współpracy, na pewno pani doktor wykona to badanie. Na razie
        myśle, że powinnaś stosować sie do zaleceń alergologa. Pozdrawiam.
        • jzabro Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 16:48
          Dodam jeszcze, że takie objawy nie muszą świadczyć już o astmie, a jedynie o
          nadreaktywności oskrzeli poinfekcyjnej. Prawidłowo nie powinno sie wykonywać
          diagnostyki spirometrycznej w czasie infekcji, a nawet do miesiąca po infekcji,
          bo tak długo taka nadreaktywność może sie utrzymywać (piszę o dorosłych, być
          może u dzieci jest troche inaczej). Ja sama zawsze po infekcjach mam tendencje
          do utrzymywania się skurczu oskrzeli, biorę Pulmicort + Foradil i po 2 tyg
          objawy ustepują. Astmy nie mam, ale może to sie przerodzić w przyszłości w
          przewlekłe zapalenie oskrzeli (u mnie rzecz jasna).
    • sylviakia Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 20.05.05, 18:51
      potwierdze to co napisałay poprzedniczki to ze paneleni wyszedł to sie zdarza.
      POdstawa w diagnozie astma-alergia jest obserwacja. Istnieje coś takeigo jak
      alergia IgE-niezależna. Wtedy testy wyjdą negatywnie a alergia i tak będzie.
      POza tym podawaniem leków co jakis czas dziecku nie poprawisz zdrowia. W astmie
      podstawą jest systematyczne podawanie leków (przeciwskurczowe+ przeciwzapalne
      np pulmicort+ serevent lub flixotide + serevent lub oxis + foradil itp itd...)
      Nebulizacje czyli inhalacje stosuje sie w przypadku zaostrzeń ale podstawa jest
      podawanie najmniejszych skutecznych dawek ww leków. Nasz alergolog twierdzi ze
      przy zaostrzeniach należy również obstawić nos czyli podac krople do
      nosa "odczulające" typu np flixonase. jesli jestes zainteresowwna to tu
      znalazłam masę informacji na temat astmy i jej leczenia:
      www.przychodnia.pl/alergia/index.php3?s=3&d=5&p1=0
      Sylvia astmatyk i mama dwóch astmatyków
    • chaza Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 23.05.05, 09:03
      Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi i rady-jestem teraz spokojniejsza o
      wyniki panela bo moja pani alergolog stwierdziła, że skoro wyniki są ujemne to
      nie ma mowy o alergii a taka możliwość, że alergia jest ale w badaniu krwi nie
      wychodzi to cytuję:"Akademickie rozważania". Chyba muszę pomyśleć o zmianie
      lekarza....Jesteśmy z Wrocławia-u kogo warto leczyc dziecko????
    • tomgorczynski Re: ujemny wynik panela wziewnego a astma 23.05.05, 14:02
      Rozumiem że córka miała prawdziwą próbę hisatminowa tzn normale oskszla po
      wciągnąciu tej substancji nie reaguja do pewnej dawki - u astmatyka jest skurcz
      po małej już dawce i trzeba podac lek rozszerzajacy . Próbe robi się oczywiści
      w warunkach labo i jest ogólnie niepszyjemne - bardzo. Pomocna jest spirometria
      ale nie musi wyjśc od razu że mamy astmę !! Tak naprawde to astma zaczyna się
      od stanu zapalnego własnie i ten należy zlikwidować. Sprawdż też pasożyty ale
      głownie glisty oraz tzw mykoplazme - daje dziwny obraz ale powoduje podobne
      objawy - leczona tylko kilkoma antybiotykami. Dziwne jest że leki rozkuraczjące
      nie pomagaja -są albo żle dobrane albo po prostu nie ma skórczu. Co do rozmazu
      ma alegrgię albo pasożyty - swiadzczy tym podwyższony pozion eozynofili czyli
      granulocyty kwasochłonne -to one walczą z alergenami ale także z pasożytami (
      noram to chyba 5).Pamietaj też że kaszel powoduje nadreaktywność oskrzeli -
      zamknete koło i zniszczona błona jest bardziej podatna na podrażnienia
      i ...znów kaszlemy
      • chaza Re: ujemny wynik..........-alergolog Wrocław 24.05.05, 14:40
        Nie było żadnej próby histaminowek. Po prostu przyszła do pani alergolog a
        kaszlem trwającym kilka dni, ta ją osłuchała stwierdzając zmiany w oskrzelach,
        podała pulmicort + Berodual i po 10 minutach znów osłuchała-ponoć zmiany
        ustapiły. kaszel utrzymywał sie przez parę dni, słabnąc aż zanikał-taki
        scenariusz był już kilka razy. Teraz robimy badania na pasożyty- zobaczymy co
        pokażą.... Z tego co wiem to próby histaminowej nie robi się u takich małych
        dzieci (5 lat). bardzo chciałabym skonsultowac sie jeszcze u innego alergologa-
        ponawiam pytanie- kto jest godny polecenia? jestem z Wrocławia....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka