Gość: ahoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:23 watro wpaść do elbląga i okolic bedąc w gdańsku??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga_iga Re: Podróż na północ 20.07.05, 09:31 do elbląga nie,ewentualnie po to, żeby polecieć wodolotem do Kaliningradu. W tych rejonach polecam Frombork, Malbork, Stuthoff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahoj Re: Podróż na północ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 19:04 a w samym elblągu był ktoś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szklanakula Re: Podróż na północ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:18 W Elblagu bylem za czasow nieboszczki komuny .Pamietam sama katedre i koncert organowy . Wielką atrakcją regionu jest Kanał Ostródzko-Elbląski . Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: Podróż na północ 21.07.05, 00:19 uwierz mi nic ciekawego tam nie ma, bywam tam kilka razy w roku- małe proletariackie miasto- tak było i tak pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Podróż na północ 21.07.05, 09:53 oczywiscie, ze warto - miasto jest bardzo zadbane, z ciekawa starowka - katedra, muzeum z mnostwem ciekawych eksponatow - kilkoma niezlymi galeriami - brama targowa - szczegolnie zapraszam w przyszlym roku, gdy juz wieksza czesc starowki bedzie wyremontowana. z Elblaga mozna wybrac sie do Fromborka, na rejs pochylniami do Ostrody. Stad tez blisko do Malborka. Naprawde, Elblag to bardzo fajne miasto - wbrew temu co pisze inga_inga. Mieszkam tutaj (choc studiuje we Wroclawiu). ps. a co Ty z tego proletariatu widzisz w Elblagu? Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Podróż na północ 21.07.05, 09:54 www.elblag.pl www.elblag24.pl www.info.elblag.pl Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: Podróż na północ 21.07.05, 14:08 Miałam okazje tam pomieszkiwać i takiego braku kultury i co tu ukrywać chamstwa na ulicach mało gdzie widziałam.Mrjulek Elbląg był miatem żyjącym z przemysłu,a więc miasto potrzebowało dużo robotników niekoniecznie wykwalfikowanych i tacy właśnie ciągneli do Elbląga.A tak to już jest ,że "sroka orła nie urodzi" więc i mieszkańcy Elbląga to w dużej mierze ludzie po szkołach zasadniczych bez wielkiej ogłady towarzyskiej.Oczywiście teraz bardzo generalizuje.Rozumiem,że przemawia za Tobą patriotyzm lokalny, ale nie oszukujmy się Elblag wielką metropolią to nie jest. Pozdrawiam także mieszkanka Pomorza na banicji we Wrocławiu:) Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: Podróż na północ 21.07.05, 14:24 Nie będę tylko nie. ELbląg ma coraz ładniejszą starówkę,Katedra św. Mikołaja też jest bardzo ładna.Byłam kilka lat temu na przedstawieniu w galerii El, coś cudownego, galeria mieści się w budynku dawnego kościoła i to nadało przedstawieniu niepowtarzalny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Podróż na północ 21.07.05, 16:23 wiesz, chamstwo i brak oglady towarzyskiej nie jest domena tylko elblaga. we wroclawiu tez pelno takich typow. elb juz dawno nie jest miastem robotniczym - coraz wiecej ludzi ma tutaj wyzsze wyksztalcenie, przemysl zaczyna krecic sie wokol nowych technologii - takze mimo, ze piszesz, ze generalizujesz, to wydaje mi sie ze nie jest to w porzadku. Elblag NIE JEST wielka metropolia, i nigdy nia nie bedzie - ale jest to bardzo fajne miasto a wydarzen kulturalnych naprawde jest duzo (oczywiscie nie ma co porownywac do Wroclawia - to inna klasa miast, ale jak na miasto na prowincji to jest ona naprawde ciekawe i warto zobaczenia). pzdr Odpowiedz Link Zgłoś