Dodaj do ulubionych

A co zrobić ze stacjonarną ????

IP: 212.160.172.* 05.10.05, 13:58
Każdy narzeka na telefonię stacjonarną i nie ma się co dziwić. W końcu za 50
zł (TP60 w TP S.A.) dostaję tylko godzinę i to na połączenia lokalne i
międzystrefowe "ale" tylko w ramach TP. Są oczywiście usługi dodatkowe ale
przy rachunku w granicach 60-90 zł trudno jest mi uzyskać jakieś znaczące
zniżki (z reguły dopłacam kilka złotych).

Jak myślicie co nasz "operator wiodący" powinien zrobić żeby być bardziej
atrakcyjnym od oferty telefoni komórkowej ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Blanka_Warszawa Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 14:06
      odpowiedz:powinien zbankrutowac.
      • Gość: Duch Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: 212.160.172.* 05.10.05, 14:37
        Nie pytam dlatego żeby pytać ale w moim miejscu zamieszkania żadna z sieci
        komórkowej nie jest dostępna w takim stopniu żeby było zadowalająco. O EDGE już
        nie wspominając. Ciekawi mnie jednak (bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie)
        co można zrobić ze stacjonarną żeby była bardziej atrakcyjna.
        • Gość: miły Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 14:45
          cena czyni cuda :)
          • Gość: Duch Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: 212.160.172.* 05.10.05, 15:08
            Czy tylko cena. A gdyby ktos pomyslal policzyl i zrobil np: 50 zl abonament a w
            tym 50 godzin gratis albo rozmowy za pomoca voip na neostradzie w ramach sieci
            za darmo.

moze problemem nie jest sama cena a oferta ??
            • Gość: miły Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 15:55
              to ja poproszę internet na isdn :)
              • Gość: Duch Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: 212.160.172.* 05.10.05, 16:09
                Sorry max ale czy nie masz dostępu do netu za pomocą ISDN-a ?????? Fakt, że
                tylko dialupowy ale zawsze lepszy taki niż żaden.
                • Gość: miły Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: 83.238.147.* 05.10.05, 20:18
                  chcę tepsowego dsl-a na isdn;
                  i abonament nie większy niż 10 euro za łącze 1 megowe ;)
                  chcę płacić za net tyle,albo jeszcze mniej niż "biedacy" z Niemiec:)
    • yavorius oj panie Duchu:))) 05.10.05, 15:19
      Pan już wie co :))))
    • Gość: zawiasa Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.05, 23:25
      Zajrzyj na strony plus gsm i poczytaj o ofercie DOM PLUS. Jest to telefon
      stacjonarny na z kartą sim. Za 60 zł abonamentu jest 7 godzin rozmów a
      niewykorzytane rozmowy przechodzą na następne trzy miesiące! Rozmowy po 18 gr,
      naliczanie sekundowe, szczegółowy biling.
      • yavorius Zawiasa 06.10.05, 08:25
        Na tym wątku dyskutujemy o TP SA.
    • chocolate.coffee Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 06.10.05, 00:48
      Ciekawe...Niezadowolony z usług TPSA, narzekający, pyta na forum nie co ON ma
      zrobic, zeby mniej placic - jak kazdy przecietny czlowiek - tylko 'Jak myślicie
      co nasz "operator wiodący" powinien zrobić żeby być bardziej atrakcyjnym od
      oferty telefoni komórkowej ??'

"Byc bardziej atrakcyjnym dla oferty" - zdanie jak żywcem z projektu rozwoju
      firmy na costam. Samemu nie dałeś rady wymyślić czegos naturalniejszego? No ale
      mniejsza juz o to.

Ale wracajac do tego pytania: i co, pomyslimy sobie, co nasz "operator wiodacy"
      powinien zrobic i co dalej? W sumie pomarzyc mozna, wiec: obniżyc do cholery
      ceny!!! No i co Ci z tego przyszło? Zadowolenie ze swiadomosci, ze takie cos
      powinno byc? Wow. Czy moze pion odpowiedzialny za rozwoj firmy zostal wyslany w
      swiat, zeby dowiedziec sie czego narod chce? Wiec narod chce NORMALNYCH CEN.
      Nie waszych cholernych pseudopromocji (gdyby Admin był uprzejmy tego nie
      wycinac - czy sam Admin potrafi o kochanej tepsie mowic spokojnie?), w ktorych
      podnosicie abonament o 7 zl i dorzucacie godzine 'gratis' - szkoda tylko, ze
      tyle wlasnie kosztuje godzina rozmowy lokalnej. A potem placi sie jeszcze
      wiecej, bo dodatkowo 20gr za kazde rozpoczecie. W praktyce kiedys za kazde
      rozpoczete trzy minuty placilo sie 0,34zl (poprawcie mnie, bo nie mam ich
      cennika w glowie...), a teraz mozna za nie zaplacic nawet ponad 60gr - jezeli
      beda to trzy krociutkie mniej niz 1-minutowe rozpoczecia rozmowy. Takich
      przykladow sa miliardy - czekalam prawie 3 tygodnie po zgloszeniu, az
      zadzwonili 'technicy' z neostrady, zeby sie umowic na spotkanie. Szkoda tylko,
      ze 2 tygodnie wczesniej oddalam 'zestaw promocyjny', a tydzien po tym zadzwonil
      mily pan z tpsa z pytaniem 'czy jestem zadowolona z neostrady'. Myslalam, ze
      pogryze sluchawke.

Napisz sobie NORMALNE CENY duzymi literami, wydrukuj na czerwono i powies na
      drzwiach pana prezesa (btw: ile zarabia prezes tpsa? Czyzby byla to kwota
      czterozerowa? No kogos takiego na pewno stac na placenie wszelakich rachunkow.)
      A 'normalna cena' to ceny, jakie ma dzis telefonia internetowa. A moze tak sie
      szarpnąc i do kazdego abonenta wyslac ankiete - przy okazji wysylania
      rachunku - z pytaniem ''Jak myślicie co nasz "operator wiodący" powinien zrobić
      żeby być bardziej atrakcyjnym od oferty telefoni komórkowej ??' Aha, tylko
      trzeba by d**** ruszyc i zrobic cos wiecej niz wpisanie postu na forum. Aha, i
      jeszcze by to troszke kosztowalo - jakos na nowe logo pieniazki sie znalazly?

Za 2 miesiace zmieniam mieszkanie, w nowym nie ma tpsa i NIGDY NIE BĘDZIE. Na
      szczęście :)

cc.
    • Gość: raveman Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.toya.net.pl 06.10.05, 16:53
      Popieram kolegę, ja już dawno zrezygnowałem z TPsy, wybrałem komórkę (w jakiej sieci to nieważne ceny są podobne). Ciekawe ilu klientów rezygnuje z telefonu stacjonarnego hehe? TP musiałaby zrobic rewolucje tak jak zaczeła HEYAH, ale pewnie będzie zwlekać bo ma sporą przewagę nad innymi sieciami stacjonarnymi.
      Ja swój aparat stacjonarny wyrzuciłem do śmieci i pewnie długo czasu minie zanim kupie nowy. Prawdopodobnie bardzo długo. Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy telefonów komórkowych i paszportów klubu polsatu :-)
      • Gość: Duch Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: 212.160.172.* 06.10.05, 18:42
        Fakt, telefonia stacjonarna nas nie rozpieszcza i jak przedmówca wspomniał
        długo pewnie będzie zwlekać ze zrobieniem czegokolwiek. Pytanie tylko czy
        byłoby dla Was bardziej atrakcyjne gdyby cena abonamentu spadła czy może gdyby
        było więcej minut ?? A może jakieś naprawdę szalone, ciekawe i przyjazne usługi
        telefonii stacjonarnej by się przydały??
        • chocolate.coffee Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 06.10.05, 20:59
          Tak, byłaby bardziej atrakcyjna gdyby spadła cena i abonamentu i połączeń.
          Czemu to najprostsze i najlepsze rozwiązanie jest omijane szerokim łukiem?
          Problem polega na tym, ze nie będzie nigdy tak, ze ktos zrezygnuje z komorki na
          rzecz stacjonarnej. Odwrotnie - jak najbardziej. I niestety, wszelakie inne
          uslugi sa w stanie zaoferowac operatorzy komorkowi. Najlepszą usluga, jaka moze
          zaoferowac TPSA jest po prostu cięcie cen połączeń.

Nigdy nie zrezygnuje z komorki na rzecz stacjonarnego. Ale moge go miec rowniez
          i uzywac powiedzmy zamiast telefonii internetowej. Albo rownolegle. Na chwile
          obecna to co TPSA proponuje sprawia, ze jedyne co mi pozostaje to ja zupelnie
          wyeliminowac. Dajmy na to moja Babcia placi zdaje sie 30zl miesiecznie i nie
          dlatego, ze musi oszczedzac, ale dlatego, ze jakos nie nalezy do ludzi
          przegadujacych setki godzin przez telefon. I jezeli polaczenia beda tansze -
          tez nie zacznie. Ja rozmawiam mnostwo i szukam takiego operatora, ktory da mi
          jak najwiecej za jak najmniej. I nie przestane rozmawiac, co najwyzej go
          zmienie.

O kogo toczy sie walka? O ludzi, ktorzy placa rachunki w wysokosci abonamentu -
          rencisci, emeryci, ludzi z placami minimalnymi? Czy o tych, ktorych stac i na
          komorke i na Internet i na wiele innych rzeczy. I setki zlotych miesiecznie
          zostawiaja nie w tepsie, tylko gdzie indziej. Bo za te same pieniadze dostaja
          wiecej. Bo dokonuja swiadomych wyborow. Wszelakie 'ciekawe uslugi' znajduja u
          operatorow komorkowych, za posrednictwem Internetu, a telefonia stacjonarna ma
          na tyle ograniczen technicznych, ze nie jest w stanie zaproponowac nic, co
          przebiloby tamte oferty. Czemu oslawiony, wyczekiwany UMTS stal sie kula u
          nogi? Bo okazalo sie, ze ludzie jednak wola przez telefony rozmawiac. To sie
          zmieni, ale nie w takim stopniu, w jakim oczekiwano. A jezeli sie zmieni - nie
          ma co liczyc, zeby klasyczna telefonia stacjonarna uszczknela cos z tego tortu.
          Jedyne co jej pozostaje to konkurowac cenami polaczen, nie ma innego wyjscia.
          Zrobcie abonamenty za 100 - 200zl, ale z setkami darmowych godzin. Zrobcie
          abonamenty za 10zl, nie dodawajcie nic, ale pozwolcie wybierac iles tam numerow
          czy iles dodatkowych godzin za o wiele wiele wiele mniej niz dzisiaj. Minimum
          50% obnizki cen polaczen. Czy to tak trudna pojac zza slicznego, prezesowego
          biureczka?

Problem polega na tym, zeby za te same 100zl klient znalazl w TPSA wiecej
          mozliwosci rozmowy niz u konkurencji. Na niczym innym. Witamy w XXI wieku.

cc.
      • ant777 stacjonarna, to segment zmierzchowy 17.02.06, 09:39
        Gość portalu: raveman napisał(a):
        Ciekawe ilu klientów rezygnuje z telefonu s
        > tacjonarnego hehe? TP musiałaby zrobic rewolucje tak jak zaczeła HEYAH, ale
        pewnie będzie zwlekać bo ma sporą przewagę nad innymi sieciami stacjonarnymi.
        > Ja swój aparat stacjonarny wyrzuciłem do śmieci i pewnie długo czasu minie
        zanim kupie nowy. Prawdopodobnie bardzo długo. Pozdrawiam wszystkich
        szczęśliwych posiadaczy telefonów komórkowych i paszportów klubu polsatu :-)

Ja rezygnuję ze stacjonarnego od 1 marca ale nie w tepsie. Miałem to w pakiecie
        tv+internet+telefon w promocji. Promocja się skończyła, rachunek skoczył do
        140zł. Firma w której miałem pakiet za pierwszy impuls płacilem 0,60zł za
        następne 0,24. Pani w biurze proponowała "lojalkę" na rok. Dostałbym wolniejszy
        internet, i 100 minut w obrębie sieci operatora. Jak dla mnie to była wielka
        kpina robiona ze stałych klientów. Przeliczyłem roczne koszty użytkowania
        stacjonarnego i komórki i to zrobiło na mnie wrażenie. Trochę dziwnie się
        czuję, bo "zawsze" miałem stacjonarny w domu.

TPsa nic nie zrobi żeby być bardziej atrakcyjna. Tam gdzie ich nie ma np. na
        wsiach ludzie mają telefony komórkowe. Tam gdzie są, ludzie rezygnują ze
        stacjonarnych. Telefonia stacjonarna to segment zmierzchowy. Dlatego France
        Telecom będzie doił tpsa, póki firma przynosi jeszcze jakieś zyski. Nie wiem co
        z tej firmy zostanie za 10-20 lat, chyba jedynie obsługa telefonów alarmowych.
    • Gość: raveman Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.toya.net.pl 06.10.05, 23:53
      Ja dodam jeszcze na zakończenie że Te nasze babcie i dziadki mają te telefony najczęściej nie po to żeby rozmawiać tylko po to żeby wrazie czego zadzwonić po pogotowie, policje czy straż pożarną i po to żeby rodzina mogła zadzwonić na święta i złożyć życzenia. To jest moje zdanie. Napewno są spore wyjątki ale wydaje mi się że to jest jedyne przyzwyczajenie. Ja szczerze mówiąć wolałbym abonament za 10 i niskie ceny niż wysoki abonament za np. 80zł. Niestety Polska to kraj biedny i liczy każdą złotówkę, więc żeby zatrzymać pospolitego Kowalskiego niestety obniżyłbym abonament. Z kolegą się zgodzę niezamienię komórki na stacjonarny bo ma więcej możliwości i zalet. Pozdrawiam cc
      • chocolate.coffee Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 07.10.05, 19:46
        Gość portalu: raveman napisał(a):

> Z kolegą się zgodzę niezamienię komórki na stacjonarny bo ma więcej
        > możliwości i zalet. Pozdrawiam cc

Khmm...khm...z koleżanką ;) Jeżeli to oczywiście o mnie... :)

Pozdrawiam rownież,
        cc.
        • Gość: arti079 Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:49
          To co ja wnosie do tego postu tak dla krytyki tpsy,to nazucanie abonamentu za 50 zl zeby mozna bylo korzystac z neostrady.Wisi mi na scianie stacjonarny,uzawby jest jedynie jak ktos do mnie dzwoni raz na miesiac,najczesciej pracownik tepsy upomniec sie o fakture,i musze bulic co miesiac 125zl,lekka przesada.
          • marchick Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 21.12.05, 01:55
            Ja polecałabym jako alternatywę dla Tepsy - Tele2. Ich oferta jest chyba
            najlepszą na rynku, mimo, że trochę popsuli im opinię akwizytorzy.
            • electri Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 15.02.06, 17:43
              Oferta Tele2 jest na pewno warta uwagi, (dla małych firm też). Akwizytorzy,
              którzy psują opinię zdarzają sie niestety wszędzie. ważna jest oferta, a jak
              ktoś nie umie tego zaprezentować to nie powinien sie za to brać:) Sprzedaż
              bezpośrednia to trudna sztuka. kto próbował ten wie. pozdrawiam:)
              • Gość: Laszlo Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 12:00
                tylko, że chyba jakas weryfikacja tych akwizytorow powinna byc, prawda? poza tym
                chyba dzialaja slabo skoro do mnie nie dotarli, a prowadza mala dzialnosc
                gospodarcza z czestym wykorzystaniem telefonu. szkoda. ale to ih sprawa, nie moja:)

pozdrawiam
                • electri Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 03.03.06, 18:35
                  zawsze możesz sam/a sprawdzić nową ofertę Tele2 dla biznesu
                  www.tele2.pl/oferta/klienci_biznesowi/klienci_biznesowi.html
                  • Gość: szeged Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 11:40
                    ja prowadze maly biznes, ale nie dotarl do mnie zaden przedstawiciel tele2. czy
                    tele2 ma jakas specjalna oferte dla malych firm, gdzie glownie zalezy mi na
                    telefonach poza granice kraju.
                    • electri Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 04.03.06, 13:00
                      po prostu zapytaj na forum eksperckim:
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=759
                    • poconick Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 04.03.06, 16:11
                      widzialam ze juz ktos dal ci link do forum eksperckiego (tam najlatwiej o
                      wszystko wypytac) a poza tym to najprosciej przejrzyj po prostu cenniki
                      www.tele2.pl/oferta/klienci_biznesowi/klienci_biznesowi.html
                      lub skorzystaj z kalkulatora na stronie glownej
    • Gość: Ere Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.4web.pl 21.12.05, 11:12
      Dziwne pytanie. Masz internet, chcesz mieć stacjonarny telefon,to korzystaj z
      VOIP. Minuta rozmowy kosztuje 5-11 groszy, nie ma abonamentu,płacisz tylko za to
      co wydzwonisz,masz normalny numer stacjonarny do przychodzących za 1 zł rocznie
      albo nawet za darmo. Po co Ci abonament w TPSA?
    • mieszkaniec73 Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? 03.01.06, 22:23
      jak dla mnie powinny telepsy podzielić na kilka prywatnych spółek żeby się biły
      o klienta do tego umożliwić operatorom zagranicznym dzialanie bez podległości
      tepsie...eh marzenia.

jak masz 60min w tpsa to mozesz oszczedzic chyba 30% na lokalnych. tak naprawde
      to od tego ile dzwonisz zalezy co zrobic hehe jak z gazem w furze...
      najlpiej sobie ograniczać koszty. tele2 jest chyba w tej chwili najlepszą opcją.
      jakość usług jest dobra, problemy niewielkie. szkoda tylko że nie można
      całkowicie się odciąć od telepsów... ale może kiedyś szwecja będzie też w polsce ;)
    • Gość: Bob Re: A co zrobić ze stacjonarną ???? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.02.06, 12:46
      Pójść na grzyby. Jedyna rada oddziaływać na niego poprzez brak popytu.
      Rozwiązać umowę! Uwaga, dziś już nie każdy telepunkt przyjmie wypowiedzenie...
      Po 18 m-cach w Plusie płacę 12,5 zł abonamentu + 3 zł za usł. Strefa Plusa. Razem 15,5 zł. Za to mam pakiet kwotowy 15 zł miesięcznie, gdzie 1 min. połączenia z domu na stacjonarne miejscowe pomniejsza go o 24 gr, 1 min. na stacjonarne międzystrefowe i do Plusa pomniejsza go o 36 gr, 1 min. do obcych sieci pomniejsza go o 60 gr.Strefę Plusa mogę aktywować gdzie chcę, np. na urlopie. Poza Strefą Plusa każda min. pomniejsza go o 60 gr.Po wykorzystaniu Pakietu kwotowego 15 zł ceny są jak wyżej.Oczywiście naliczanie sekundowe i przechodenie niewykorzystanej części pakietu kwotowego przez 3 kolejne miesiące.
      Mam aparat z Bluetoothem i wbudowanym modemem, obsługujący GPRS, EDGE, UMTS. Jak dotąd moją wieś objął już EDGE. Dzięki niemu w ramach abonamentu mogę uruchomić usługę iPlus w cenie <60 zł bez limitu danych z zastrz. możliwości obniżenia prędkości łącza po przekroczeniu 1 GB....(co się nie stało ;o))Z tej usługi mogę zrezygnować w każdej chwili (za 12 zł. extra), po czym ponownie (np. po wakacjach) bezpłatnie ją odpalić.
      Jakość jest b. dobra w sensie technicznym oraz bezpieczeństwa. W mej wsi średnio osiąga 110 kb/s przy downloadzie, 80 przy uploadzie, 45 przy surfingu. EDGE w mieście dochodził do 210 kb/s.
      Jak widać, ww. rozwiązanie śmiało konkuruje z małą neostradą i moim zdaniem jest pod każdym względem lepsze. Cóż dopiero, gdy wejdzie UMTS <400 kb/s (jest już w 11 miastach Polski, dostępne dla 5 mln Polaków).
      iPlus umożliwia ponadto bezlimitowe korzystanie samą komórką z APN WAP GPRS oraz Internet GPRS, co daje swobodę użytkowania wszystkich dostępnych sieciowych aplikacji telefonu(przeglądarka wap, xhtml, klient poczty, radio internetowe). Jedynym wyjątkiem jest APN video potrzebne np. do serwisu mobilnego TVP.
      Nie do przecenienia są też wszystkie inne cechy telefonii mobilnej. To jest przyszłość!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka