Dodaj do ulubionych

jaki system operacyjny bedzie najlepszy????

12.12.05, 13:07
komputer procesor celeron433 grafika geforce mx440 160ram pomózcie jaki system
zainstalowac ???:)
Obserwuj wątek
    • cyberrafi Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 14.12.05, 01:44
      Może być w zasadzie dowolny system linuksowy; polecam Debiana. Tylko, że musi
      być jakieś lekkie środowisko graficzne. KDE czy Gnome odpada.
      • adamw8 Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 14.12.05, 13:40
        cyberrafi napisał:

> Może być w zasadzie dowolny system linuksowy; polecam Debiana. Tylko, że musi
        > być jakieś lekkie środowisko graficzne. KDE czy Gnome odpada.

Ja mam FC4 (z GNOME/KDE) na Celeronie 400 (podkręconym do 522MHz) i 256MB RAMu i spoko chodzi.
        Zwykle używa 150-180MB RAMu (swapu nie rusza).
        Tylko, że u mnie jest szybki dysk ATA133 podłączony przez dodatkowy kontroler PCI i naprawdę dużo to daje.

Jak masz dobrą płytę to też możesz podkręcić procesor, te Celerony doskonale się "kręcą". Twój powinien się podkręcać do FSB=80-85MHz (520-550MHz).
        po podkręceniu u mnie komputer jest zdecydowanie bardziej "żwawy".
        Ja mam doskonałą płytę ABIT-a (regulacja dzielników) i przy FSB=87MHz, AGP mam 2/3 (ok.58MHz), a PCI 1/3 (29MHz) więc nie ma problemów ze stabilnością podzespołów.

Inne testowane przeze mnie linuxy: Aurox11, Mandrake10.1, Ubuntu były zdecydowanie wolniejsze od FC4. Tylko Slackware10.1 był szybszy od nich.
    • nemapl Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 15.12.05, 18:06
      Heya,
      Ja też polecam Debiana. Jak by się uprzeć to można samemu potestować kilka (np.
      jeden system przez tydzień) i zobaczyć co Ci lepiej pasuje.
      • sefur Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 16.12.05, 18:32
        Debian? Zakladam, ze dopiero zaczynasz przygode z linuksem?

Polecam SUSE Linux 10.0:

suse.ehelp.plwww.opensuse.org
        (chyba nie ma lepszej dystrybucji dla poczatkujacego, no mozna zaliczac tez
        mandrive ale debian i slackware sa zarezerwowane dla osob, ktore albo sa
        zaawansowanymi urzytkownikami linuksa albo maja bardzo silna wole i czas :]

powodzenia

Pozdrawiam
        s.
        • koktajl_molotowa Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 29.12.05, 09:56
          > Debian? Zakladam, ze dopiero zaczynasz przygode z linuksem?
          > Polecam SUSE Linux 10.0 (chyba nie ma lepszej dystrybucji dla poczatkujacego,
          > no mozna zaliczac tez
          > mandrive ale debian i slackware sa zarezerwowane dla osob, ktore albo sa
          > zaawansowanymi urzytkownikami linuksa albo maja bardzo silna wole i czas :]
          Slack nie jest najprzyjaźniejszy, ale Debian? Instalator może nie wyświetla
          reklam i banerów, ale po ściągnieciu z polskiej strony debiana podręcznika
          instalacji, nie bedzie stwarzał problemów.
          Jakie lekkie środowisko proponujesz do SUSE? Co prawda nie znam tej distro, ale
          myslę, że KDE jest domyślne i się zainstaluje "samo". W debianie instalujesz
          XFC4, apt zawoła o potrzebne pakiety (serwer Xów....) i jazda. Mówie o
          instalacji przez Net. Jest najwygodniejsza jeśli masz niezłe łącze.
    • rzulw Debian 22.12.05, 22:30
      Oczywiście sarge
      • bartlomiej_p Re: Debian 28.12.05, 09:25
        slackware 10.2 nawet z kde( bez wodotrysków )- lepszy byłby jednakxfce-trzeba tlko zrobić nowy kernel i odpowiednio skonfigurować hotplug i skrypty startowe ( to tylko wydaje się trudne) - będzie szybszy od domyślnie skonfigurowanej fedory4 na celeronie 2GHz z 256MB ramu
    • hydroxyzine Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 28.12.05, 13:33
      Np. GNU\Linux ;)

A którą dystrybucję? Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Wybierz tę, o
      której najwięcej przeczytałeś/możesz przeczytać lub taką, którą ma twój znajomy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka