seba17to 12.12.05, 13:07 komputer procesor celeron433 grafika geforce mx440 160ram pomózcie jaki system zainstalowac ???:) Link Zgłoś Obserwuj wątek
cyberrafi Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 14.12.05, 01:44 Może być w zasadzie dowolny system linuksowy; polecam Debiana. Tylko, że musi być jakieś lekkie środowisko graficzne. KDE czy Gnome odpada. Link Zgłoś
adamw8 Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 14.12.05, 13:40 cyberrafi napisał: > Może być w zasadzie dowolny system linuksowy; polecam Debiana. Tylko, że musi > być jakieś lekkie środowisko graficzne. KDE czy Gnome odpada. Ja mam FC4 (z GNOME/KDE) na Celeronie 400 (podkręconym do 522MHz) i 256MB RAMu i spoko chodzi. Zwykle używa 150-180MB RAMu (swapu nie rusza). Tylko, że u mnie jest szybki dysk ATA133 podłączony przez dodatkowy kontroler PCI i naprawdę dużo to daje. Jak masz dobrą płytę to też możesz podkręcić procesor, te Celerony doskonale się "kręcą". Twój powinien się podkręcać do FSB=80-85MHz (520-550MHz). po podkręceniu u mnie komputer jest zdecydowanie bardziej "żwawy". Ja mam doskonałą płytę ABIT-a (regulacja dzielników) i przy FSB=87MHz, AGP mam 2/3 (ok.58MHz), a PCI 1/3 (29MHz) więc nie ma problemów ze stabilnością podzespołów. Inne testowane przeze mnie linuxy: Aurox11, Mandrake10.1, Ubuntu były zdecydowanie wolniejsze od FC4. Tylko Slackware10.1 był szybszy od nich. Link Zgłoś
nemapl Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 15.12.05, 18:06 Heya, Ja też polecam Debiana. Jak by się uprzeć to można samemu potestować kilka (np. jeden system przez tydzień) i zobaczyć co Ci lepiej pasuje. Link Zgłoś
sefur Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 16.12.05, 18:32 Debian? Zakladam, ze dopiero zaczynasz przygode z linuksem? Polecam SUSE Linux 10.0: suse.ehelp.plwww.opensuse.org (chyba nie ma lepszej dystrybucji dla poczatkujacego, no mozna zaliczac tez mandrive ale debian i slackware sa zarezerwowane dla osob, ktore albo sa zaawansowanymi urzytkownikami linuksa albo maja bardzo silna wole i czas :] powodzenia Pozdrawiam s. Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 29.12.05, 09:56 > Debian? Zakladam, ze dopiero zaczynasz przygode z linuksem? > Polecam SUSE Linux 10.0 (chyba nie ma lepszej dystrybucji dla poczatkujacego, > no mozna zaliczac tez > mandrive ale debian i slackware sa zarezerwowane dla osob, ktore albo sa > zaawansowanymi urzytkownikami linuksa albo maja bardzo silna wole i czas :] Slack nie jest najprzyjaźniejszy, ale Debian? Instalator może nie wyświetla reklam i banerów, ale po ściągnieciu z polskiej strony debiana podręcznika instalacji, nie bedzie stwarzał problemów. Jakie lekkie środowisko proponujesz do SUSE? Co prawda nie znam tej distro, ale myslę, że KDE jest domyślne i się zainstaluje "samo". W debianie instalujesz XFC4, apt zawoła o potrzebne pakiety (serwer Xów....) i jazda. Mówie o instalacji przez Net. Jest najwygodniejsza jeśli masz niezłe łącze. Link Zgłoś
bartlomiej_p Re: Debian 28.12.05, 09:25 slackware 10.2 nawet z kde( bez wodotrysków )- lepszy byłby jednakxfce-trzeba tlko zrobić nowy kernel i odpowiednio skonfigurować hotplug i skrypty startowe ( to tylko wydaje się trudne) - będzie szybszy od domyślnie skonfigurowanej fedory4 na celeronie 2GHz z 256MB ramu Link Zgłoś
hydroxyzine Re: jaki system operacyjny bedzie najlepszy???? 28.12.05, 13:33 Np. GNU\Linux ;) A którą dystrybucję? Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Wybierz tę, o której najwięcej przeczytałeś/możesz przeczytać lub taką, którą ma twój znajomy. Link Zgłoś